Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Κύπρος: 20 Ιουλίου 1974 – 48 χρόνια από την τουρκική εισβολή

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Ώρα 05:30 το πρωί. Οι σειρήνες πολέμου ηχούν σε ολόκληρο το νησί.

Η Τουρκία εισέβαλε στρατιωτικά στην Κύπρο παραβιάζοντας κάθε κανόνα της διεθνούς νομιμότητας .

Η Τουρκία έθεσε υπό παράνομη στρατιωτική κατοχή περίπου το 36% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο και κατέχει μέχρι σήμερα.

H πιο τραγική συνέπεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο είναι οι οι χιλιάδες που σκοτώθηκαν, οι αγνοούμενοι και επίσης οι χιλιάδες Κύπριοι που εξαναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους. Αρκετοί παραμένουν ακόμη αγνοούμενοι.

Από τότε μέχρι σήμερα έγιναν δεκάδες συνομιλίες για επίλυση του κυπριακού χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Οι Τούρκοι εισβολείς, παρά την αριθμητική και ποιοτική υπεροχή του οπλισμού τους, αντιμετώπισαν σημαντικά προβλήματα. Μάλιστα, από ασυνεννοησία η τουρκική αεροπορία βυθίζει το αντιτορπιλικό Κοτσατεπέ, το οποίο εξέλαβε για ελληνικό πλοίο και προκαλεί ζημιές σε άλλα δύο τουρκικά αντιτορπιλικά.

Η Τουρκία βρήκε την αφορμή να επιβάλει τα διχοτομικά της σχέδια σε βάρος της Κύπρου και εφάρμοσε από το 1974 συστηματική πολιτική εποικισμού του κατεχομένου τμήματος της Κύπρου με μαζική μεταφορά περίπου 160000 Τούρκους από την Τουρκία με στόχο την    αλλοίωση της πληθυσμιακής ισορροπίας στο νησί.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις, με τις πολιτικές τους των τελευταίων δεκαετιών απέτυχαν να προτάξουν πανεθνική στρατηγική απελευθέρωσης της Νήσου.  Ακολούθησαν πολιτική κατευνασμού της Τουρκίας η οποία είχε ως αποτέλεσμα, να αυξήσουν  την επιθετικότητά της αντί να τη μειώσουν.

Εμείς το Κίνημα «Ελεύθεροι Ξανά-Φαίδων Βόβολης»  λέμε:  Ελλάδα και η Κύπρος μαζί!  στις  πράξεις, όχι μόνο λόγια, Έτσι θα πετύχουμε τη λύση του Κυπριακού, να καταργήσουμε το φράχτη!

Η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να ενεργοποιήσουν το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου το οποίο διακήρυξαν το Νοέμβριο του 1993, για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας.

Προτεραιότητα της πολιτικής μας θα είναι η απομάκρυνση των εποίκων και των στρατευμάτων κατοχής, θα  βρούμε βιώσιμη λύση εφαρμόζοντας τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Όσα χρόνια κι αν περάσουν, οι άνθρωποι δεν μπορούν να ξεχάσουν!

Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας

Υποψ. Βουλευτής Β3 Νότιος Τομέας Αθηνών

Ελευθεροι Ξανά –Φαίδων Βόβολης

Σακκάς Ιωάννης

Scroll to Top