Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Είναι τελικά εύκολο να είσαι έφηβος σήμερα;

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Γράφει η Παναγιώτα ΚοβάνηΨυχολόγος, MSc. Ψυχική Υγεία Παιδιών και ΕφήβωνΟικογενειακή Συμβουλευτική & Ψυχολογική Υποστήριξη παιδιών-εφήβων

Είναι γενική παραδοχή, ότι οι έφηβοι δεν έχουν ευθύνες στους ώμους τους και μπορούν να απολαύσουν μια ανέμελη ζωή, εξερευνώντας νέα πράγματα. Παρά τα πολλά πλεονεκτήματα, το να είσαι έφηβος στον σημερινό κόσμο δεν είναι εύκολο.

Συχνά, η σημερινή γενιά των εφήβων χαρακτηρίζεται ως υπερευαίσθητη και καλομαθημένη. Αν και, σε κάποιο βαθμό, αυτή η κριτική δεν είναι λάθος, αν κοιτάξουμε προσεκτικά, έχουν προκλήσεις που θα μπορούσαν να είναι δύσκολες για τον οποιονδήποτε. Ζουν σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο, σε σύγκριση με πριν από μερικές δεκαετίες. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που το να είσαι έφηβος είναι δύσκολο στην εποχή μας.

Συνεχής έκθεση

Στον κόσμο του διαδικτύου, υπάρχει μια συνεχής ροή γνώσεων και πληροφοριών. Αν και, οι έφηβοι μπορούν να επιλέξουν να μην το χρησιμοποιήσουν, ωστόσο, θα ήταν σαν να τους λέμε να κλειστούν σε ένα δωμάτιο. Αυτό δεν είναι ρεαλιστικό. Μέσα από το διαδίκτυο βλέπουν τα πάντα, είτε θετικά είτε αρνητικά. Δυστυχώς, οι αρνητικές πτυχές μπορούν να βλάψουν τη νοοτροπία τους. Όταν ένας έφηβος είναι στο σπίτι, είναι στο καταφύγιό του. Ωστόσο, με την παρουσία προηγμένης τεχνολογίας, οι έφηβοι δεν είναι ασφαλείς και αντιμετωπίζουν διαδικτυακό εκφοβισμό. Επίσης, τους προσφέρεται πλήρης έκθεση στην πορνογραφία και τη βία σε μια τόσο τρυφερή ηλικία χωρίς να γνωρίζουν τι κάνουν. Κατά συνέπεια, η αθωότητα της παιδικής ηλικίας συντομεύεται, αν και η ενηλικίωση απέχει αρκετά χρόνια.

Εκφοβισμός

Όχι μόνο ο διαδικτυακός εκφοβισμός, αλλά και οι έφηβοι είναι συχνά σκληροί. Ο εκφοβισμός εμφανίζεται σε οποιαδήποτε ηλικία και οποιαδήποτε τοποθεσία. Παρόλα αυτά η έντασή του κατά τα σχολικά χρόνια μπορεί να εξελιχθεί σε μια τραυματική εμπειρία. Ένας έφηβος δέχεται πίεση από την οικογένεια και τους γονείς, να συμμορφωθεί με ορισμένα πρότυπα, χόμπι και να διαχειριστεί αντιδράσεις. Η εφηβική ζωή είναι σαν ένα ναρκοπέδιο, γεμάτο με άσχημες βόμβες που θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνες εάν τις πατήσει ένας έφηβος. Εξάλλου, ο εκφοβισμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι επίσης αναπόφευκτος. Έτσι, είναι πολύ δύσκολο για τους νέους να ξεφύγουν από τον εκφοβισμό μέσω οποιασδήποτε πλατφόρμας.

Ορμονικές επιδράσεις και εφηβεία

Ένας έφηβος έχει πολλές πιέσεις να αντιμετωπίσει στη ζωή του, ενώ στο σώμα του συμβαίνουν συνέχεια αλλαγές. Τη μια στιγμή θυμώνει και την άλλη στιγμή δακρύζει, χωρίς να ξέρει τον λόγο. Ο έφηβος δεν είναι δύστροπος από επιλογή, αυτές οι εναλλαγές της διάθεσης είναι μέρος της βιολογικής του ενηλικίωσης.

Θα ήταν υγιές για ένα καλύτερο μέλλον των εφήβων οι γονείς τους να μην τους ασκούν περιττές πιέσεις, γιατί αυτό θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις. Αναμφίβολα, αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις. Ήδη αγχωμένοι, οι έφηβοι, δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται σκληρά και αυστηρά. Τα μέλη της οικογένειας, οι δάσκαλοι και οι φίλοι θα πρέπει να τους μιλήσουν με φιλικό τρόπο για να κατανοήσουν τα συναισθήματα και τις ανησυχίες τους.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 25 Ιουνίου 2022]

Scroll to Top