Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Εγκυμοσύνη και μπάνιο το καλοκαίρι

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Γράφει ο Δρακονταείδης Αγαμέμνωνdrakontaidis

Μαιευτήρας – Χειρούργος – Γυναικολόγος
email: agadrakdr@gmail.com – www.drdrakontaidis.gr

Ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών διανύουν την περίοδο της κύησής τους κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Είναι λογικό οι έγκυες να επιθυμούν να πάνε στην παραλία και να κολυμπήσουν, να περάσουν χρόνο μέσα στο νερό, να δροσιστούν. Ταυτόχρονα, όμως, ο παράγοντας θάλασσα τους προκαλεί ανησυχία και τις κάνει να αναρωτιούνται για την ασφάλεια και την υγιεινή.

Αρχικά, δεν απαγορεύεται να κάνει η έγκυος γυναίκα μπάνιο στη θάλασσα, αν της το έχει επιτρέψει ο γιατρός της. Αντιθέτως, της κάνει καλό, την αναζωογονεί, τη γυμνάζει και την κάνει να αισθάνεται ευχάριστα. Η άνωση δημιουργεί ευχάριστη αίσθηση και ανακουφίζει από το βάρος της εγκυμοσύνης.

Αν  λοιπόν, μια έγκυος επιθυμεί να πάει για μπάνιο είναι απαραίτητο να έχει στο μυαλό της κάποιους βασικούς κανόνες, ώστε να είναι ασφαλής.

Είναι σημαντική η επιλογή της παραλίας. Πρέπει να είναι καθαρή, με καθαρά νερά και χωρίς να υπάρχουν κίνδυνοι από καταβάσεις σε βράχους ή μεγάλη αθλητική δραστηριότητα στην ακτή. Φυσικά, είναι απαραίτητο να είναι οργανωμένη, ώστε να υπάρχει κόσμος, φαρμακείο και γιατρός για παν ενδεχόμενο. Η έγκυος δεν θα πρέπει να μπει στη θάλασσα αν έχει κύματα γιατί μπορεί να πέσει και να χτυπήσει ή αν είναι κρύα τα νερά διότι μπορεί να προκαλέσουν συσπάσεις .Απαγορεύεται  να κάνει μακροβούτια διότι υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος η ακόμα και ταχυκαρδίας. Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να είναι πάντα κάποιος μαζί της .Εάν η έγκυος πάει σε πισίνα θα πρέπει να προσέχει τις συνθήκες υγιεινής και καθαρισμού της πισίνας για να αποφύγει κάποια λοίμωξη από μικρόβιο.

Επιπλέον, δεν πρέπει να κάθεται στον ήλιο για αποφυγή μελανώματος ,ζάλης και υπότασης . Θα πρέπει να φορά αντηλιακό υψηλού δείκτη προστασίας ακόμα και αν βρίσκεται υπό σκιάν, για να είναι προστατευμένη τις στιγμές που θα είναι στη θάλασσα. Το ίδιο ισχύει και για το καπέλο! Δεν θα πρέπει να ξεχνά να πίνει πολύ νερό, ώστε να μην αφυδατωθεί. Πρέπει, επίσης, να εξασφαλίζει την υγιεινή και να προσέχει τις ξαπλώστρες, να κάθεται πάντα με πετσέτα για να μην υπάρχει κίνδυνος από την επαφή με την άμμο για να αποφεύγονται κολπίτιδες και μυκητιάσεις οι οποίες στην κύηση μπορούν να εμφανιστούν πιο εύκολα ,για αυτό και η έγκυος μπορεί από κάποια ηλικία κύησης και μετά να χρησιμοποιεί κολπικά υπόθετα για αποφυγή αυτών αφού πρώτα  συμβουλευτεί τον γυναικολόγο της.

Σε περίπτωση που αισθανθεί ζαλάδα, κούραση ή ο,τιδήποτε άλλο όσο είναι έξω από το νερό ή μέσα σε αυτό, πρέπει να ειδοποιήσει κατευθείαν τους οικείους της και να μεταβεί σε ένα σκιερό μέρος. Πρέπει οπωσδήποτε να ενημερωθεί ο γυναικολόγος της. Καλά μπάνια σε όλες τις έγκυες λοιπόν, αλλά με προσοχή!

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 5 Αυγούστου 2016]

Scroll to Top