Εγγραφείτε στο Newsletter μας

#ΦΩΤΙΑ: Περιοδεία του ΚΚΕ στα καμένα της Γλυφάδας

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Χρήστο Κατσώτη, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, στην Άνω Γλυφάδα και τον Αλέξη Στεφανίδη, δημοτικό σύμβουλο Γλυφάδας και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 7 Ιουνίου.
«Το γεγονός ότι για ακόμη μια χρονιά τα δάση -ακόμα και αυτά που βρίσκονται σε αστικές περιοχές- είναι ανοχύρωτα στις πυρκαγιές, με ευθύνη του αστικού κράτους και των κυβερνήσεων του που αντιμετωπίζουν ως κόστος την πρόληψη και τις υποδομές προστασίας, την ουσιαστική χρηματοδότηση της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας», επιβεβαιώθηκε στην επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ.
Το κλιμάκιο του ΚΚΕ συναντήθηκε και με τον δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου, ο οποίος σημείωσε ότι η πίστωση που χορηγείται στον δήμο την αντιπυρική περίοδο είναι ελάχιστη, μόλις 22.000 ευρώ. Στη συνέχεια έδωσε τη δική του εκδοχή για το πώς εξελίχθηκε η φωτιά, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις ελλείψεις στην πρόληψη και στο απαραίτητο προσωπικό, ενώ από τα λεγόμενά του προκύπτει επίσης ότι μόλις χθες καθαρίστηκε ο χώρος γύρω από τον υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ, από όπου φαίνεται ότι ξεκίνησε η φωτιά. Ο δε ΔΕΔΔΗΕ μέσω εργολάβου καθάρισε τα ξερά χόρτα μέσα από τον σταθμό μετά την καταστροφική φωτιά.
Και στον συγκεκριμένο δήμο η «Λαϊκή Συσπείρωση» είχε επισημάνει έγκαιρα στη δημοτική αρχή την ανάγκη διεκδίκησης των απαραίτητων κονδυλίων για την πρόληψη του απαραίτητου προσωπικού και για την έγκαιρη προετοιμασία.
Ο Χρ. Κατσώτης τόνισε ότι σε παλιότερη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Χρ. Στυλιανίδη, είχε επισημανθεί η ανάγκη να παρθούν μέτρα για τη νέα αντιπυρική περίοδο.
Παρότι η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είναι προετοιμασμένη, «οι φωτιές φέτος είναι πάρα πολλές, άρχισαν νωρίς, πολλές δασικές εκτάσεις έχουν καεί. Χρειάζεται ένα κεντρικό σχέδιο. Το δάσος πρέπει να ανήκει στη Δασική Υπηρεσία, που θα προσλάβει προσωπικό για να καθαρίζει τα δάση χειμώνα – καλοκαίρι. Πρέπει να στελεχωθεί. Τώρα διαχέονται οι ευθύνες. Χρειάζεται διαχείριση επιστημονικά τεκμηριωμένη». Και πρόσθεσε: «Η υποβάθμιση της Δασικής Υπηρεσίας και η πολιτική διαχείρισης των δασών, με την εμπορευματοποίησή τους, είναι διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων. Τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και οι προηγούμενες, που υλοποιούν τη δασική στρατηγική της ΕΕ και με τον νέο κλιματικό νόμο, αντιμετωπίζουν το δάσος ως πεδίο καπιταλιστικής ανάπτυξης και κερδοφορίας, ενώ προωθούν «πράσινες μπίζνες» στα αποκαΐδια, στο πλαίσιο «προγραμμάτων ανασυγκρότησης»».
«Εμείς δεν δεχόμαστε ούτε τον «στρατηγό άνεμο» και την κλιματική κρίση», τόνισε, καθώς χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία, την ώρα που η Πυροσβεστική έχει 4.000 κενά. Επεσήμανε δε ότι δίνονται χρήματα σε φορείς όπως ο ΣΠΑΥ κ.λπ. προκειμένου να δικαιολογηθεί η κυβέρνηση, για να υποστηρίξει ότι «εμείς χρηματοδοτήσαμε» και να κρύψει τις μεγάλες ευθύνες που έχει για το ότι δεν παίρνει τα μέτρα που απαιτούνται, στην επικίνδυνη λογική «κόστος – όφελος». «Όλα ανάγονται εκεί. Τώρα, μάλιστα, προτείνεται η ασφάλιση των κατοικιών για τη διαχείριση της προστασίας από πυρκαγιές και πλημμύρες (…) Εγκαταλείφθηκε η Δασική και πήρε αυτό το έργο η Πυροσβεστική, που δεν ξέρει το δάσος (…) Θα ζήσουμε πιο επικίνδυνες καταστάσεις. Το καλοκαίρι γίνεται σκληρό, γιατί δεν παίρνονται μέτρα. Όλοι πρέπει να απαιτούμε από την κεντρική διοίκηση μέτρα που θα παρέχουν ασφάλεια σε όλο τον λαό».
Στη συνέχεια το κλιμάκιο μετέβη στο σημείο κοντά στον υποσταθμό, από όπου ξεκίνησε η φωτιά, και συναντήθηκε με την πρώην αντιδήμαρχο Άννυ Καυκά και συμβασιούχους υπαλλήλους της Πολιτικής Προστασίας του δήμου, που έφτασαν πρώτοι στην πυρκαγιά του περασμένου Σαββάτου, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν.
Περιγράφοντας το συμβάν στον Χρ. Κατσώτη, ανέφεραν ότι η πρώτη δύναμη που έφτασε στο σημείο προσπάθησε να προστατέψει σπίτια και υποσταθμό. Στη συνέχεια οι πυροσβεστικές δυνάμεις κρατούσαν τη φωτιά κατά μήκος του χωματόδρομου και πιο πάνω απ’ αυτόν, αλλά οι φλόγες έφτασαν γρήγορα προς τα δύσβατα τμήματα του βουνού, λόγω και του ισχυρού ανέμου. Κατήγγειλαν δε την έλλειψη πυρασφάλειας του υποσταθμού.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 11 Ιουνίου 2022]

Scroll to Top