Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Μηδέν πλαστικό στον Υμηττό μας – της Πικροδάφνης από την κορυφή του Υμηττού έως τη θάλασσα του Σαρωνικού, την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος επιχειρήθηκε ένα μεγάλο και καινοτόμο εγχείρημα καθαρισμού ενός από τα λίγα εναπομείναντα ρέματα που περνούν μέσα από τον αστικό ιστό της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας.

Τις δυνάμεις τους ένωσαν ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ.) και το Δίκτυο Συνεργασίας για το Θαλάσσιο Περιβάλλον σε συνεργασία με τους Δήμους Βύρωνα, Ηλιούπολης, Αγ. Δημητρίου και Φαλήρου, τις εθελοντικές ομάδες, τα σχολεία και τους τοπικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του ρέματος.

Βουνό και θάλασσα είναι συνδετικοί κρίκοι και στόχος της δράσης ήταν να ενισχυθεί ο σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον και να αναδειχτεί η άμεση ανάγκη σεβασμού και διατήρησης του καθαρού φυσικού περιβάλλοντος στα ποτάμια και τα ρέματα της χώρας μαςπροκειμένου να μειωθεί δραστικά η κατάληξη απορριμμάτων στο θαλάσσιο περιβάλλον που αποτελεί ένα μεγάλο οικολογικό ζήτημα σε διεθνές επίπεδο.

Δεδομένης της έκτασης του ρέματος, που ξεκινά από τους πρόποδες του Υμηττού και καταλήγει στη θάλασσα του παραλιακού μετώπου, όλοι ανέλαβαν δράση αξιοποιώντας τους δικούς τους ρόλους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρώτη φορά έγινε συντονισμένη εθελοντική προσπάθεια καθαρισμού που ξεκίνησε από τους πρόποδες του Υμηττού και κατέληξε στη θάλασσα του Σαρωνικού μέσω του ρέματος της Πικροδάφνης.

Η καινοτόμα αυτή δράση εντάσσεται στο μεγάλο περιβαλλοντικό στόχο που έχει θέσει ο ΣΠΑΥ να κάνει τον Υμηττό το πρώτο Zero Plastic βουνό της χώρας.

«Έχουμε ελπίδα ακόμη ως κοινωνία! Μηδέν πλαστικό στον Υμηττό», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ και Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης που παρακολούθησε τη δράση.  «Τα νιάτα πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και αυτό μας γεμίζει με αισιοδοξία. Το μεγάλο και καινοτόμο αυτό εγχείρημα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Το μήνυμα σαφές! Το πλαστικό δεν έχει θέση στον Υμηττό μας και στον υδροφόρο ορίζοντα. Είναι εκπληκτικό ότι ήδη έχουν απομακρυνθεί 165.000 λίτρα πλαστικού και οι προσπάθειες όλων μας συνεχίζονται εντατικά για να επιτευχθεί ο στόχος για ένα βουνό με μηδέν πλαστικό», τόνισε. Κλείνοντας ξεχώρισε και τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα που είχε η δράση για τις νεότερες γενιές. «Τα χαμογελαστά πρόσωπα των παιδιών που συμμετείχαν και συνέδραμαν τη δράση, δίνουν την ελπίδα και την εγγύηση πως το αύριο για το περιβάλλον μας θα είναι σίγουρα καλύτερο», είπε χαρακτηριστικά.

Παρόντες στη δράση ήταν επίσης Δήμαρχοι – Μέλη του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού, καθώς και αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι των Δήμων που τους οποίους ενώνει το Ρέμα της Πικροδάφνης.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 4 Ιουνίου 2022]

Scroll to Top