ΑΝΑΣΑ… ΖΩΗΣ για τους ΑΣΘΕΝΕΙΣ – Με δωρεές επανέρχεται η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Ασκληπιείο…

Άλιμος Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη Γλυφάδα Ελληνικό Αργυρούπολη Ηλιούπολη
  • Λειτουργεί από τα τέλη Ιουνίου ένα φορητό μηχάνημα αιμοκάθαρσης.
  • Ετοιμάζεται ένα μεγάλο μηχάνημα που θα επαναφέρει πλήρως τη λειτουργία της Μονάδας. Εκτιμώμενο μεταβατικό διάστημα… δύο μηνών.

Σε δηλώσεις του στον «Παλμό» ο νέος διοικητής του Νοσοκομείου, Θεόδωρος Ρούπας τόνισε ότι «στα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει αποκατασταθεί πλήρως η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Ασκληπιείου Βούλας». Η νέα διοίκηση του Νοσοκομείου ανέλαβε στις 9 Ιουνίου 2016 και έθεσε σε προτεραιότητα το δυσεπίλυτο αυτό θέμα. Προμηθεύτηκε ήδη με τη διαδικασία δωρεάς και λειτουργεί ένα φορητό μηχάνημα αιμοκάθαρσης το οποίο εξυπηρετεί 5 θέσεις αιμοκαθαρόμενων ασθενών καθώς και τα επείγοντα περιστατικά. Επίσης, έχει παραγγελθεί και ετοιμάζεται ένα μεγάλο μηχάνημα το οποίο θα επαναφέρει τη Μονάδα στην κανονική της λειτουργία. Η μεταβατική περίοδος όμως εκτιμάται ότι θα διαρκέσει έως και 2 μήνες.

Θυμίζουμε ότι η παύση λειτουργία της Μονάδας έγινε στις 22 Απριλίου λόγω τεχνικών βλαβών με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουν περιπέτεια άτομα που έχουν ανάγκη. Με ομόφωνο ψήφισμα του το Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας – ύστερα από πρόταση της δημοτικής συμβούλου Ειρήνης Βαγγελάτου – στα τέλη Μαΐου μεταξύ άλλων ζήτησε «την άμεση επαναλειτουργία της Μ.Τ.Ν. του Νοσοκομείου της Βούλας. Ζητάει να προχωρήσει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας στη χορήγηση των απαραίτητων πιστώσεων. Να εξασφαλίσει τη μόνιμη χρηματοδότηση που θα εγγυάται, όχι μόνο την συντήρηση & τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού και την στελέχωση της μονάδας με μόνιμο ιατρικό και εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και την περαιτέρω αναβάθμιση και ανάπτυξή της».

Αναλυτικότερα:

Επανέρχεται η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Ασκληπιείο

Του Γιώργου Λαουτάρη

Στα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει αποκατασταθεί πλήρως η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Ασκληπιείου Βούλας, όπως τονίζει με δηλώσεις του στον Παλμό Γλυφάδας, ο νέος διοικητής του Νοσοκομείου, Θεόδωρος Ρούπας.

Η παύση λειτουργίας της Μονάδας στις 22 Απριλίου λόγω τεχνικών βλαβών που δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν από τις εταιρείες με τις οποίες είχε σύμβαση το Νοσοκομείο, ανάγκασε τους αιμοκαθαρόμενους ασθενείς του Ασκληπιείου να αναζητήσουν θεραπεία σε άλλο νοσοκομείο, μια πραγματική περιπέτεια για άτομα που έχουν ανάγκη από αυξημένη προστασία.

Η νέα διοίκηση του Νοσοκομείου ανέλαβε στις 9 Ιουνίου 2016 και έθεσε σε προτεραιότητα το δυσεπίλυτο αυτό θέμα. Ήδη από τα τέλη Ιουνίου λειτουργεί ένα φορητό μηχάνημα αιμοκάθαρσης, το οποίο προμηθεύτηκε το Νοσοκομείο από δωρεά, και το οποίο εξυπηρετεί 5 θέσεις αιμοκαθαρόμενων ασθενών καθώς και τα επείγοντα περιστατικά. Στόχος, όπως σημείωσε ο Θεόδωρος Ρούπας, είναι οι θέσεις αυτές να αυξηθούν πολύ σύντομα σε 8-9 ασθενείς. Η μεταβατική αυτή φάση, σύμφωνα με τη διοίκηση αναμένεται να διαρκέσει 2 μήνες.

Ήδη όμως έχει παραγγελθεί και ετοιμάζεται ένα μεγάλο μηχάνημα το οποίο θα επαναφέρει τη λειτουργία της Μονάδας στην κανονική της λειτουργία. Για την προμήθεια του μηχανήματος επελέγη από τη Διοίκηση η αναζήτηση δωρεάς, μιας και η διαδικασία του διαγωνισμού θα είχε ως συνέπεια να δοθεί λύση μετά από πολλούς μήνες. Τη δωρεά ανέλαβε ο κ. Θανάσης Μαρτίνος.

Η εγκατάσταση όμως ενός μηχανήματος όπως αυτό απαιτεί 8 εβδομάδες κατασκευαστικής προσαρμογής στα δεδομένα της αίθουσας όπου θα εγκατασταθεί, μία εβδομάδα για τις εργασίες εγκατάστασης και μία εβδομάδα για τις διαδικασίες ελέγχου του. Τα απαραίτητα αυτά στάδια μεταθέτουν τη λειτουργία του στο τέλος του Σεπτεμβρίου. Στο μεταξύ πάντως, το Ασκληπιείο προτίθεται να ανακαινίσει πλήρως τη Μονάδα, αλλάζοντας τα δάπεδα, το φωτισμό και τον κλιματισμό των αιθουσών.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 9 Ιουλίου 2016]