«Τσεκούρι» στο τσεκούρι – Κυρώσεις από το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στη μισθώτρια εταιρεία του Κάμπινγκ Βούλας για παράνομες κοπές δέντρων

Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη

Οι αντιδράσεις έφεραν αποτέλεσμα

Καταγγελίες περιοίκων αλλά και δύο παρατάξεων της ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, της ΡΙΚΙΠ και της Λαϊκής Συσπείρωσης πίεσαν τη Δημοτική Αρχή στο να πράξει άμεσα ζητώντας αυτοψίες στο χώρο του Κάμπινγκ Βούλας. Εκεί βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες ανακατασκευής και από τις έκτακτες διήμερες αυτοψίες που διενεργήθηκαν στις 25 και 26 Μαΐου διαπιστώθηκε παράνομη υλοτόμηση 13 δέντρων, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες των φωνασκούντων. Η Δημοτική Αρχή άμεσα επέβαλε τις προβλεπόμενες αυστηρές κυρώσεις ύψους 45.500 ευρώ και παράλληλα  ζητήθηκε η άμεση αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας με την αποτύπωση των 4 επιπλέον δένδρων, τα οποία δεν έχουν αποτυπωθεί στο σχετικό τοπογραφικό διάγραμμα προκειμένου να γίνει η άρση της αναστολής εκτέλεσης των οικοδομικών εργασιών.

Κώστας Πασακυριάκος: Μέρα μεσημέρι «αποψιλώνουν» το Κάμπινγκ στη Βούλα

Την απαίτηση να σταματήσουν άμεσα οι καταστροφικές εργασίες στο χώρο του Κάμπινγκ Βούλας εξέφρασε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστας Πασακυριάκος και επικοινώνησε με τον εντεταλμένο σύμβουλο, αρμόδιο της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Δόμησης κ. Νίκο Βάση, ζητώντας διευκρινίσεις για την καταστροφή. Ο κ. Βάσης ενημέρωσε πως την Τετάρτη 25 Μαΐου εργαζόμενοι της  Πολεοδομίας επρόκειτο να μεταβούν στο χώρο για αυτοψία και πως εφόσον υπήρχαν παραβάσεις, θα επιβάλλονταν οι προβλεπόμενες κυρώσεις. «Η ζημιά έχει ξεκινήσει. Και μάλιστα μέρα μεσημέρι. Σε κεντρικό σημείο στο παραλιακό μας μέτωπο. Δεν τούς πήρε χαμπάρι κανένας; Απαιτούμε να σταματήσουν άμεσα οι καταστροφικές εργασίες στο χώρο και οι υπεύθυνοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Θάνος Ματόπουλος: Από Παράδεισο κατάντησαν κρανίου τόπο το π. Κάμπινγκ Βούλας

Κάλεσμα για να ενεργήσει άμεσα η δημοτική αρχή και να προβεί σε αυτοψία σε όλο το χώρο του Α’ Αλιπέδου  Βούλας απηύθυνε η ΡΙΚΙΠ. Παράλληλα, ζήτησε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών να διαπιστωθούν – καταγραφούν λεπτομερώς από κοντά τι είδους εργασίες  εκτελούνται στο συγκεκριμένο προς ανέγερση κτίσμα, αλλά και να εποπτευθούν όλες οι εκτελούμενες στον χώρο εργασίες για την νομιμότητά τους καθώς και τις κλαδεύσεις – κοπές δέντρων. Ζήτησε να γίνει καθαρισμός από τα μπάζα και αποψίλωση στο π. κάμπινγκ Βούλας και να εποπτευτεί η ‘’ελεύθερη’’ παραλία του με τακτικό καθαρισμό και χωροθέτηση φορητών τουαλετών και φυσικά να επιμεληθούν την ‘’δίοδο’’ πρόσβασης για  την ακτή με καθαρισμό, φωτισμό και σήμανση εντοπισμού της.

Και η ΡΙΚΙΠ επικοινώνησε με τον  Αντιδήμαρχο Υπηρεσίας Δόμησης  κ. Βάση Νίκο που έσπευσε άμεσα στο χώρο και διαπίστωσε το ολέθριο έργο των «επενδυτών» και δεσμεύτηκε να προβεί η ΥΔΟΜ σε επιτόπιο έλεγχο για αποτύπωση των δέντρων που ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ οι ‘’επενδυτές’’, όπως ενημερώνει η παράταξη. Επίσης, επικοινώνησαν και με την Διευθύντρια της ΥΔΟΜ που έδειξε αμέριστο ενδιαφέρον και δεσμεύτηκε μετά την αυτοψία να εφαρμοστεί ο νόμος με την απαιτουμένη  αυστηρότητα λόγω της σοβαρότητας του θέματος.

Οι αυτοψίες έφεραν αυστηρές κυρώσεις

Μετά από έκτακτες αυτοψίες που διενεργήθηκαν στις 25 και 26 Μαΐου από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στο χώρο του Κάμπινγκ Βούλας όπου είναι σε εξέλιξη εργασίες ανακατασκευής, διαπιστώθηκε η παράνομη υλοτόμηση (κοπή) 13 δέντρων, (6 φοινικοειδή, 6 πεύκα μεσαίας ανάπτυξης και 1 αγνώστου είδους).

Διαπιστώθηκε επίσης πως συνολικά 8 δέντρα, 4 από τα οποία συμπεριλαμβάνονται στα παρανόμως κομμένα και 4 επιπλέον που εξακολουθούν να υφίστανται, δεν είχαν αποτυπωθεί στο τοπογραφικό σχεδιάγραμμα που υπέβαλε η εταιρεία στην ΥΔΟΜ από το 2021 για την έκδοση της σχετικής αδείας οικοδομικών εργασιών.

Οι αυτοψίες ζητήθηκαν από τη Δημοτική Αρχή μετά από καταγγελίες περιοίκων αλλά και δύο παρατάξεων της ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, της ΡΙΚΙΠ ΒΒΒ και της Λαϊκής Συσπείρωσης Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Με δεδομένα τα ευρήματα της αυτοψίας, επιβλήθηκαν άμεσα οι προβλεπόμενες κυρώσεις και συγκεκριμένα:

– Συνολικά  πρόστιμο 3.500 € για κάθε δέντρο (1.000 € έχουν ήδη επιβληθεί από την ΥΔΟΜ και 2.500 € προβλέπεται να επιβληθούν άμεσα από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος βάσει του κανονισμού πρασίνου του Δήμου, μετά την κλήση ιδιοκτητών σε ακρόαση). Το συνολικό ύψος των προβλεπόμενων προστίμων ανέρχεται στα  45.500 ευρώ, δηλαδή 3.500 x 13 δέντρα.

– Επιβλήθηκε διακοπή οικοδομικών εργασιών, λόγω κατάθεσης εσφαλμένους τοπογραφικού.

– Επιπλέον, ζητήθηκε η άμεση αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας με την αποτύπωση των 4 επιπλέον δένδρων, τα οποία δεν έχουν αποτυπωθεί στο σχετικό τοπογραφικό διάγραμμα προκειμένου να γίνει η άρση της αναστολής εκτέλεσης των οικοδομικών εργασιών.

Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, Δήμαρχος: Μηδενική ανοχή σε αυθαίρετες ενέργειες που ζημιώνουν το πράσινο ισοζύγιο της πόλης

Ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση σχετικά με την επιβολή των κυρώσεων: «Έχουμε δηλώσει κατ’ επανάληψη πως ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στηρίζει έμπρακτα τις ήπιες επενδύσεις στην πόλη, όσο αυτές γίνονται με σεβασμό στο περιβάλλον και τη διατήρηση της υψηλής ποιότητας ζωής των κατοίκων. Επιδεικνύουμε όμως μηδενική ανοχή σε αυθαίρετες ενέργειες που ζημιώνουν το πράσινο ισοζύγιο της πόλης και επιβάλουμε το μέγιστο των προβλεπόμενων κυρώσεων σε όσους δεν σέβονται τη φυσιογνωμία της πόλης. Παρά το γεγονός άτι η εγκεκριμένη από τον Δημοτικό Συμβούλιο μας, της ΥΔΟΜ του Δήμου μας, την ΕΤΑΔ και την Ε.Ε της Διεύθυνσης Μητροπολιτικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος, μελέτη διαμόρφωσης του χώρου του πρώην Κάμπινγκ Βούλας, περιέχει αύξηση του πρασίνου κατά 150% του σήμερα υφιστάμενου, δεν μπορεί να ανεχθεί καμία απόκλιση από τις προβλεπόμενες και νόμιμες διαδικασίες οι οποίες προφανώς για αγνώστους σε εμάς λόγους στην συγκεκριμένη περίπτωση παρακάμφθηκαν. Θα παρακολουθούμε το συγκεκριμένο έργο εκ του σύνεγγυς όπως πράττουμε και για όλα τα ιδιωτικά αλλά και δημόσια και δημοτικά έργα που εκτελούνται σε δημόσια δημοτική ή ιδιωτική έκταση εντός των διοικητικών ορίων της πόλης μας».

Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 28 Μαΐου 2022]