Με Γαλάζια Σημαία και το 2022 οι Ακτές Βάρκιζας, Βούλας, Βουλιαγμένης και Γλυφάδας

Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη Γλυφάδα

Επετειακού χαρακτήρα η εκδήλωση για τις Γαλάζιες Σημαίες 2022 στο Γκολφ Γλυφάδας

Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών. Με 581 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει και πάλι την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 53 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι, για πρώτη φορά οι βραβεύσεις ξεπερνούν τις 600, και ότι στο σύνολο των 48 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατέχει το 14% των βραβευμένων ακτών. Πρώτος στην Ελλάδα αναδείχθηκε ο νομός Χαλκιδικής, με 87 σημαίες. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 4.194 ακτές,  732 μαρίνες και 116 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο.

Σε τέσσερις οργανωμένες ακτές του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης θα ανεμίζει φέτος το διεθνές σήμα ποιότητας για τη θάλασσα, η Γαλάζια Σημαία. Αυτές είναι: Αστέρας Βουλιαγμένης, Βάρκιζα, Βούλα Α, Βουλιαγμένη.

Τρεις είναι οι ελεύθερες ακτές του Δήμου Γλυφάδας που έλαβαν τιμητική διάκριση. Πρόκειται για: Γλυφάδα, Γλυφάδα Α, Γλυφάδα Β.

Στο πρόγραμμα διακρίθηκαν και τέσσερις Μαρίνες στην Περιφέρεια Αττικής. Συγκεκριμένα: Οlympic Μarine στο Δήμο Λαυρεωτικής, Μαρίνα Αγ. Κοσμά στο Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης, Μαρίνα Αλίμου στο Δήμο Αλίμου και Μαρίνα Φλοίσβου στο Δήμο Παλαιού Φαλήρου.

Η ετήσια αναγγελία των βραβευμένων με τη Γαλάζια Σημαία ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών της χώρας μας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 17 Μαΐου 2022 στη Γλυφάδα Αττικής, σε δύο φάσεις. Το πρωί πραγματοποιήθηκε εκδήλωση εκπαιδευτικού χαρακτήρα στην βραβευμένη παραλία του Δήμου Γλυφάδας, με την συμμετοχή περισσότερων από σαράντα παιδιών και εκπαιδευτικών από σχολεία της περιοχής. Τα παιδιά συμμετείχαν σε διαδραστικά εργαστήρια και παρακολούθησαν ναυαγοσωστική επίδειξη από την Πανελλήνια Σχολή Ναυαγοσωστικής (ΠΑ.ΣΧ.ΝΑ).

Η δεύτερη φάση της εκδήλωσης, που περιλάμβανε και την ανακοίνωση των βραβευμένων ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών, έγινε το απόγευμα στο Glyfada Golf Gardens με παρουσία πολλών εκπροσώπων της πολιτείας και κλαδικών φορέων του Τουρισμού.

Την εκδήλωση άνοιξαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και Αντιπρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE) κος Νίκος Πέτρου, και ο Δήμαρχος Γλυφάδας, κος Γιώργος Παπανικολάου και ο Johann Durand διευθυντής του διεθνούς προγράμματος.

Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης Νίκος Πέτρου «στις μέρες μας, με την εντεινόμενη περιβαλλοντική κρίση, ο ρόλος της Γαλάζιας Σημαίας γίνεται ακόμη πιο σημαντικός. Στόχος μας, είναι η κατάκτηση της πρώτης θέσης».

Στο χαιρετισμό του, ο Διευθυντής του Διεθνούς Προγράμματος Johann Durand εξήρε τη σημασία των Γαλάζιων Σημαιών ως μέρος της στρατηγικής για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, ενώ ανακοίνωσε ότι ο θεσμός πρόκειται να εξελιχθεί σημαντικά την επόμενη χρονιά.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, η οποία αναφέρθηκε με ιδιαιτέρως θερμά λόγια στην ποιότητα των υπηρεσιών και στο επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτουμε στην Ελλάδα και υπογράμμισε ότι «είμαστε ευλογημένη χώρα – οι προορισμοί μας είναι περιζήτητοι, τα μηνύματα ενόψει της τουριστικής σεζόν είναι αισιόδοξα παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η κατάσταση στην Ουκρανία». Αναφέρθηκε επίσης στα ζητήματα ασφάλειας και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που συνδέονται με τον θεσμό, ενώ έκανε γνωστό ότι «από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν ήδη εξασφαλιστεί περί τα 140 εκατομμύρια για την κατασκευή μαρινών, αλλά και για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στις παραλίες».

Ως εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ, αλλά και ως Δήμαρχος του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, τέσσερις παραλίες του οποίου φέρουν “Γαλάζια Σημαία”, ο κος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος απηύθυνε χαιρετισμό στην ετήσια εκδήλωση αναγγελίας των παραλιών που φέρουν το διεθνώς αναγνωρισμένο σύμβολο ποιότητας. «Η πρωτοβουλία της “Γαλάζιας Σημαίας” είναι μια πρωτοβουλία που μας ωθεί να γίνουμε καλύτεροι, αν και οι περισσότεροι δήμοι της χώρας φροντίζουν να διαθέτουν οι πολυσύχναστες παραλίες τους όλα τα απαιτούμενα και ακόμα περισσότερα, με σεβασμό στο περιβάλλον, την υγεία του κάθε λουόμενου και των ατόμων με κινητικές δυσκολίες», δήλωσε.

Στην εκδήλωση παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό η βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, η Αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Χριστίνα Τετράδη, ο Γενικός Γραμματέας του ΣΕΤΕ Γιώργος Βερνίκος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Μαρινών Ελλάδας Σταύρος Κατσικάδης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού Αντώνης Στελιάτος, ο Head of Strategy and Development στη Helmepa Κώστας Τριανταφύλλου και ο Δήμαρχος Δωρίδος Γιώργος Καπεντζώνης.

Παρέστησαν επίσης η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Τουρισμού του Σύριζα Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Γλυφάδας Σωκράτης Ζάχος, ο Γενικός Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Γλυφάδας και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης Σταμάτης Σκαμπαρδώνης, οι Αντιδήμαρχοι Γλυφάδας Γιώργος Αγγελόπουλος, Δημήτρης Νιτσιόπουλος, Σπύρος Δήμου, Ελένη Καράχου-Σκούταρη, Σάσα Πατεράκη, Μαίρη Μηλιαρέση, Γιάννης Σκαλτσάς, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Νίκος Βρυζίδης, Δημήτρης Ακρίβος, Βασίλης Νικάκης, Αννυ Καυκά, Μπέσσυ Αργυράκη, Δάφνη Χαρίση-Μπίλια, καθώς και ο Πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Γλυφάδας της Νέας Δημοκρατίας Παναγιώτης Σκαλτσάς.

Μετά την ανακοίνωση των βραβεύσεων, ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Η γαλάζια σημαία κυματίζει και πάλι στη Γλυφάδα ! Για έκτη συνεχόμενη χρονιά, το πλέον αναγνωρίσιμο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας απονεμήθηκε στις παραλίες της Γλυφάδας μας. Όχι μόνο για τα εξαιρετικά νερά. Όχι μόνο για τις καθαρές ακτές. Αλλά και για τις πολύ αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης που θέτει το πρόγραμμα, για τις οποίες και φέτος δουλέψαμε σκληρά. Οι παραλίες της Γλυφάδας μας πληρούν όλα τα κριτήρια οργάνωσης, καθαριότητας και υγιεινής – και είναι πανέτοιμες να υποδεχθούν τους λουόμενους όλη τη θερινή περίοδο, ελεύθερες και ανοιχτές».

Βιωματικά εργαστήρια στην παραλία Γλυφάδας

Το πρωί της Δευτέρας 17 Μαΐου 2022, μαθητές Δημοτικού από τη Γλυφάδα επισκέφθηκαν την παραλία δίπλα στην 3η Μαρίνα και παρακολούθησαν βιωματικά εργαστήρια με θέμα: «Γαλάζια Σημαία: Καθαρές και ασφαλείς ακτές», ενώ ακολούθησε επίδειξη ναυαγοσωστικής από την Πανελλήνια Σχολή Ναυαγοσωστικής. Ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου καλωσόρισε τα παιδιά στην όμορφη πρωινή αυτή συνάντηση, στην οποία παρέστησαν επίσης η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Νέας Γενιάς Ελένη Καράχου-Σκούταρη, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE) Νίκος Πέτρου και ο Διευθυντής του Διεθνούς Προγράμματος Johann Durand.

Η εκδήλωση, η οποία αναπτύχθηκε σε δύο φάσεις πρωί και απόγευμα, είχε επετειακό χαρακτήρα, καθώς φέτος το Διεθνές Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία», το πλέον αναγνωρίσιμο σήμα ποιότητας για ακτές, μαρίνες και τουριστικά σκάφη, συμπληρώνει 35 χρόνια εφαρμογής στον κόσμο και στην Ελλάδα.

Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 21 Μαΐου 2022]