Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Παράλογη και Παράνομη η Αποστρατικοποίηση των Νησιών του Ανατολικού Αιγαίου

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Το στρατιωτικό καθεστώς των ελληνικών νησιών του Αν. Αιγαίου δεν είναι ενιαίο αλλά διέπεται από τις Διεθνείς Συμφωνίες της Λωζάνης, των Παρρισίων και του Μοντρέ. Από τις συνθήκες αυτές προκύπτουν καταστάσεις που δικαιώνονται οι ελληνικές θέσεις.

Η Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης που αφορά στα νησιά Μυτιλήνη, Χίος, Σάμος και Ικαρία, πουθενά δεν προβλέπεται ότι αυτά θα τελούν υπό καθεστώς αποστρατικοποιήσεως. Η Ελληνική Κυβέρνηση αναλαμβάνει μόνον την υποχρέωση, να μην εγκαταστήσει εκεί ναυτικές βάσεις ή οχυρωματικά έργα.

Η Σύμβαση της Λωζάννης του 1923 που αφορά τα νησιά Λήμνο και Σαμοθράκη -καταργήθηκε από τη Σύμβαση του Montreux του 1936. Το δικαίωμα της Ελλάδας να τα εξοπλίσει αναγνωρίσθηκε από την Τουρκία, σύμφωνα και με την επιστολή που απηύθυνε στον έλληνα Πρωθυπουργό στις 6 Μαΐου 1936 ο τότε Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα Roussen Esref, κατόπιν οδηγιών της Κυβέρνησής του. Η Τουρκική Κυβέρνηση επανέλαβε αυτή τη θέση, όταν ο τότε Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Rustu Aras, απευθυνόμενος προς την Τουρκική Εθνοσυνέλευση με την ευκαιρία της κύρωσης της Συμβάσεως του Montreux, αναγνώρισε ανεπιφύλακτα το νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδας να εγκαταστήσει στρατεύματα στη Λήμνο και τη Σαμοθράκη.

Τα Νησιά Ν.Α. Αιγαίου (Δωδεκάνησα) παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα “κατά πλήρη κυριαρχία” από τη Σύμβαση Ειρήνης των Παρισίων, μεταξύ Ιταλίας και Συμμάχων, τον Απρίλιο του 1947. Το γεγονός ότι η Τουρκία δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος σε αυτήν τη Συνθήκη δεν έχει λόγο αφού το ζήτημα αφορά άλλα κράτη. “μια συνθήκη δεν δημιουργεί υποχρεώσεις ή δικαιώματα για τρίτες χώρες” εκτός των συμβαλλομένων.

Πέραν των ανωτέρω η Ελλάδα, δεν μπορεί να παραιτηθεί από το νόμιμο δικαίωμά της για άμυνα σε περίπτωση απειλής στρεφομένης κατά των νησιών της ή οποιουδήποτε άλλου μέρους της επικράτειάς της.

Η Τουρκία διαμαρτύρεται για την στρατικοποίηση των νησιών, ενώ η ίδια έχει παρατάξει στη Μικρά Ασία, απέναντι από τα νησιά έναν πολύ μεγάλο και σύγχρονο αποβατικό στόλο.

Παραβιάζει τον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο στα νησιά και υπερίπταται με οπλισμένα στρατιωτικά αεροσκάφη. Επίσης να λάβουμε υπόψη την εισβολή στην Κύπρο το 1974.

Το αίτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών είναι οργανωμένο σχέδιο με στόχο την επανάληψη του σεναρίου της Κύπρου το 1967 με την απόσυρση της ελληνικής μεραρχίας, που στη συνέχεια έδωσε το ελεύθερο για την εισβολή του Αττίλα.

Αν λάβουμε υπόψη τις παραπάνω προκλήσεις που δεχόμαστε σχεδόν σε καθημερινή βάση, την απειλή για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης με το cuses belli, δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί Έλληνας, ούτε καν να σκεφτεί να συζητήσει την αποστρατικοποίηση των νησιών μας.

Σακκάς Ιωάννης

Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας

Υπ. Βουλευτής Β3 Νότιο Τομέα Αθηνών

με το κόμμα “Ελευθεροι Ξανά- Φαίδων Βόβολης”

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 9 Απριλίου 2022]

Scroll to Top