Φλεγμονές στα δόντια αποτελούν κίνδυνο για τη ζωή

Απόψεις Υγεία

Γράφουν οι: Καθηγητής Ε. Βαϊρακτάρης,  Dr. Dr. Σ. Δέρκα 
Γναθοπροσωπικοί Χειρουργοί Οδοντίατροι – Ιατροί

Οι φλεγμονές στο στόμα δημιουργούνται συχνότερα από παραμελημένα δόντια που είναι τερηδονισμένα ή με κινητικότητα. 

Είναι ατυχώς σύνηθες ένα τέτοιο δόντι να δημιουργεί απόστημα και ο ασθενής να παίρνει κάποια αντιβίωση, πιθανότατα ακολουθώντας τις συμβουλές κάποιου γνωστού του ή συγγενούς του, χωρίς ενδεχομένως καμία επίσκεψη στον ειδικό γιατρό του. Κατόπιν αυτού βελτιώνεται προσωρινά και καθησυχάζει. 

Στην συχνή, αλλά επιπόλαιη αυτή πορεία, δεν έχει θεραπευθεί η αιτία του προβλήματος, διότι η ληφθείσα αντιβίωση απλά μείωσε τα συμπτώματα της οξείας φάσης της φλεγμονής.

Έτσι λοιπόν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα το πρόβλημα επανέρχεται, ενδεχομένως πιο επιθετικά από ότι προηγουμένως. Το απόστημα ξαναγίνεται και δημιουργείται μια μεγαλύτερη αποστηματική φλεγμονή, η οποία λόγω της πίεσης που ασκεί, μπορεί να επεκταθεί σε γειτονικούς χώρους και να προωθηθεί από την περιοχή του στόματος προς τον τράχηλο, τον πνεύμονα ή ακόμη και τον εγκέφαλο.

Παρουσιάζουμε κάποιους ασθενείς μας, τις περιπτώσεις των οποίων έχουμε δημοσιεύσει σε επιστημονικά περιοδικά στο εξωτερικό, τους οποίους κατορθώσαμε να σώσουμε και μπορείτε από το Site μας (www.emfytevma.gr και www.facial-oral-surgery.gr) να ακούσετε τους ίδιους να περιγράφουν την εμπειρία τους από την κλινική πορεία τους.

Συμπερασματικά είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην παραμελούμε οιαδήποτε φλεγμονή στο στόμα μας εφαρμόζοντας ευλαβικά τα εξής:

  1. Καθημερινή φροντίδα του στόματος μας μετά από κάθε γεύμα
  2. Έλεγχο ανά εξάμηνο από το γιατρό μας. 
  3. Πανοραμική ακτινογραφία ανά τριετία.

Σπανιότερα, άλλη πιθανή αιτία φλεγμονών στο στόμα μπορεί να προέρχεται από τους σιελογόνους αδένες ή από όγκο της περιοχής του στόματος.

Ειδικότερα οι όγκοι στη γνάθο δημιουργούν κινητικότητα των δοντιών.

Παρόλο που η πιο συχνή αιτία κινητικότητας των δοντιών είναι η περιοδοντοπάθεια, ο έλεγχος από τον ειδικό γναθοπροσωπικό χειρουργό θα εξασφαλίσει ότι δεν υφίσταται κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα που χρειάζεται άμεση και εξειδικευμένη αντιμετώπιση. 

Συμπερασματικά θα θέλαμε να τονίσουμε ότι ο υπεύθυνος και τακτικός έλεγχος του Στόματος μας είναι επιβεβλημένος και μας προφυλάσσει από πολλές επικίνδυνες καταστάσεις!!!

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 2 Απριλίου 2022]