Αναζητείται χώρος για στάθμευση στο κέντρο της Γλυφάδας

Γλυφάδα

Ταλαιπωρία με τις θέσεις στο κέντρο της Γλυφάδας

Το μεγάλο πρόβλημα της στάθμευσης που αντιμετωπίζουν καθημερινά – δημότες, κάτοικοι και επισκέπτες – στο κέντρο της Γλυφάδας προσπαθεί να λύσει το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης. Με κατά πλειοψηφία απόφασή του – που λήφθηκε στις 17 Μαρτίου – ενέκρινε την έναρξη της διαδικασίας για να βρει ο Δήμος Γλυφάδας κατάλληλο χώρο, έκτασης άνω των 2.000 τμ προκειμένου να δημιουργηθεί δημοτικός χώρος στάθμευσης οχημάτων. Ως περιοχή αναζήτησης ορίστηκε το τμήμα που περιβάλλεται από τις οδούς, Λαζαράκη, Ζησιμοπούλου – Πλ. Εσπερίδων, Κύπρου, Γρ. Λαμπράκη, Αγ. Γερασίμου και Ανδρ. Παπανδρέου. Ο Δήμος εξετάζει να αποκτήσει με τη μέθοδο της απαλλοτρίωσης το γεωτεμάχιο επί της οδού Κύπρου 43 εμβαδού 2.115 τ.μ. χωρίς αυτό να αποτελεί δέσμευση. Τα παράπονα των πολιτών είναι καθημερινά, είτε είναι κάτοικοι είτε επισκέπτες, όπως και η δυσφορία των εμπόρων αφού χαμένοι είναι στο τέλος και οι δύο, όταν οι οδηγοί δυσκολεύονται να μετακινηθούν στο εμπορικότερο τμήμα της Γλυφάδας.

Πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών είναι το εμπορικό κέντρο της Γλυφάδας καθώς συγκεντρώνει εκτός από τις εμπορικές, δραστηριότητες αναψυχής και αθλητισμού. Κάποιες ημέρες της εβδομάδας το φαινόμενο της δυσεύρετης θέσης αλλά και της ανεξέλεγκτης στάθμευσης είναι ακόμη εντονότερο, με τρανταχτό παράδειγμα την εκάστοτε Πέμπτη, όπου μπροστά από το Δημαρχείο της πόλης πραγματοποιείται λαϊκή αγορά. Το πρόβλημα ενέτεινε η ανάπλαση που έγινε στη Γρηγορίου Λαμπράκη, η οποία ενώ ομόρφυνε αισθητικά την περιοχή, δεν κατάφερε να διατηρήσει τις θέσεις στάθμευσης, παρέχοντας σημαντικά λιγότερο αριθμό αυτών, γεγονός που φάνηκε στην καθημερινότητα από τις πρώτες ημέρες.

Η ανάγκη να βρεθεί λύση σε ένα δύσκολο πρόβλημα είναι επιτακτική και επείγουσα. Η Δημοτική Αρχή γίνεται δέκτης παραπόνων και όλοι οι πολίτες στις συζητήσεις τους θίγουν χιουμοριστικά πως «πιο εύκολο είναι να πιάσει κανείς το Τζόκερ, παρά να βρει μια θέση στάθμευσης στο κέντρο της Γλυφάδας, άνετο, γρήγορα και ξεκούραστα».

Το πρόβλημα διαπιστώνεται και καταγράφεται και από τις υπηρεσίες του Δήμου που εισηγήθηκαν τη λήψη απόφασης για την αναγκαιότητα απαλλοτρίωσης ακινήτου. «Στην περιοχή έχει διαπιστωθεί σημαντική έλλειψη διαθέσιμου χώρου στάθμευσης. Η έλλειψη δημιουργεί προβλήματα στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων καθώς στην περιοχή συνυπάρχει η οικιστική ανάπτυξη με την εμπορική», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Έτσι εισηγήθηκαν τη λήψη απόφασης για «εύρεση κατάλληλου οικοπέδου προκειμένου να δημιουργηθεί δημοτικός χώρος στάθμευσης. Ειδικότερα προτείνεται στην περιοχή που περιβάλλεται από τις οδούς, Λαζαράκη, Ζησιμοπούλου – Πλ. Εσπερίδων, Κύπρου, Γρ. Λαμπράκη, Αγ. Γερασίμου και Ανδρ. Παπανδρέου οικόπεδο άνω των 2.000τ.μ..

Η χρήση Γης του ακινήτου προκειμένου να διαμορφωθεί υπαίθριος ή υπόγειος χώρος στάθμευσης θα πρέπει να είναι αυτή της Γενικής Κατοικίας ή του Πολεοδομικού Κέντρου. Στη περιοχή αναζήτησης θα μπορούσε να εξεταστεί το γεωτεμάχιο επί της οδού Κύπρου 43 εμβαδού 2.115 τ.μ. χωρίς αυτό να αποτελεί δέσμευση. Το εν λόγω ακίνητο προτείνεται και από τη νέα Μελέτη Αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Γλυφάδας όπως έχει εγκριθεί με την υπ αρ. 106/2020 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ως χώρος πρασίνου με υπόγειο χώρο στάθμευσης».

Κατά τη συζήτηση του θέματος ο Δήμαρχος εξήγησε πως το εν λόγω γεωτεμάχιο έχει αλλάξει ιδιοκτησία και πρέπει να αποκτηθεί από το Δήμο το συντομότερο δυνατό. Αναφέρθηκε επίσης σε μελέτες που έχουν γίνει και οι οποίες υποδεικνύουν 3 δυνητικά σημεία για κατασκευή υπόγειων πάρκινγκ. Αυτά είναι ο χώρος μπροστά από το Δημαρχείο επί της Άλσους, η νησίδα της Γρ. Λαμπράκη και η πλατεία Νυμφών. Για τον πρώτο χώρο τόνισε ότι δρομολογείται αλλά θα επανέλθει σε επόμενο χρόνο, για τη νησίδα της Λαμπράκη τόνισε ότι ήταν στενή και είχε κάποιες δυσκολίες γι’ αυτό και προτιμήθηκε η ανάπλαση με τον τρόπο αυτό και για την πλατεία Νυμφών είπε πως ήταν δύσκολη η υλοποίηση τεχνικά.

Κατά την ψηφοφορία μειοψήφησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Σκαμπαρδώνης Σταμάτης και Γεωργούλας Στάθης. Έτσι το Δημοτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία ενέκρινε «την έναρξη της διαδικασίας εύρεσης κατάλληλου χώρου άνω των 2.000 τ.μ., στην περιοχή που περιβάλλεται από τις οδούς, Λαζαράκη, Ζησιμοπούλου – Πλ. Εσπερίδων, Κύπρου, Γρ. Λαμπράκη, Αγ. Γερασίμου και Ανδρ. Παπανδρέου, προκειμένου να δημιουργηθεί δημοτικός χώρος στάθμευσης οχημάτων».

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 2 Απριλίου 2022]