Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Δυναμικά στις προκλήσεις – Ο Αιμίλιος Βουγιουκλάκης, αν. Διοικητής του Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας αποκλειστικά στον «ΠΑΛΜΟ»

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Ένας νέος και αγαπητός στην τοπική μας κοινωνία συμπολίτης, ζει καθημερινά τις ανησυχίες και τις ανάγκες που έχει το μοναδικό νοσοκομείο της περιοχής μας, το Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας. Από τη θέση του Αναπληρωτή Διοικητή, ο Αιμίλιος Βουγιουκλάκης, παραχωρεί αποκλειστική συνέντευξη στον «ΠΑΛΜΟ» και εξηγεί πως συνδυάζει την αγάπη του για τη Γλυφάδα (αφού οι δημότες τον ανέδειξαν στις πρώτες θέσεις σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις εκφράζοντάς του την εκτίμησή τους στο πρόσωπό του) με τις ευθύνες που του έχουν ανατεθεί ασκώντας Διοίκηση στον τομέα της Υγείας. Το πλούσιο βιογραφικό του και η εμπειρία που έχει αποκομίσει από τις μέχρι σήμερα ενασχολήσεις του σε σημαντικές θέσεις ευθύνης, τον οπλίζουν με τα απαραίτητα εφόδια για να συνεχίσει επιτυχώς την πορεία του. Ο ίδιος δεν σταματά ποτέ! Σήμερα, έχοντας ήδη ένα πτυχίο στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίκευση στην Ιστορία, δύο μεταπτυχιακά από το Πανεπιστήμιο Πειραιά: Ένα στο Στρατηγικό Management και την Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη και ένα MBA στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, συνεχίζει τις σπουδές του στη Νομική, αφού του αρέσει να αποκαλεί τον εαυτό του «ανήσυχο πνεύμα».

[Π]: Ποια ήταν η αντίδρασή σας όταν σας ανέθεσαν τη Διοίκηση στο Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας; Ήταν κάτι που σας φόβισε ή σας ενθουσίασε;
ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗΣ:
Νομίζω ότι κάθε νέα ευκαιρία σηματοδοτεί κυρίως μια νέα πρόκληση, η οποία πρέπει να έχει ένα και μοναδικό αποτέλεσμα, το θετικό αποτύπωμα και τη διευκόλυνση της ζωής των συμπολιτών μας. Είναι δεδομένο ότι ο χώρος της Υγείας και ειδικά η παροχή δωρεάν δημόσιας ποιοτικών παροχών υγείας αποτελεί για κάθε οργανωμένη πολιτεία βασική προτεραιότητα. Το Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας λόγω χωροθέτησης απευθύνεται σε μια ευρύτατη περιοχή, της Νότιας και Ανατολικής Αττικής, καλούμενο ουσιαστικά να ανταποκριθεί στις ανάγκες περίπου 1,5 εκ. κατοίκων. Το στοίχημα λοιπόν και η πρόκληση αναπόφευκτα έχει να κάνει με τη βελτίωση κάποιων παθογενειών του παρελθόντος, με την ενδυνάμωση και την ενίσχυση κάποιων καλών πρακτικών και κυρίως με την μεταρρύθμιση του τρόπου λειτουργίας ώστε να αναδεικνύει και την χρησιμότητα, κυρίως όμως να εξυπηρετεί ολοένα και περισσότερους συμπολίτες μας καθημερινά, με ποιοτικότερο τρόπο.

«Σε καμία περίπτωση, ευθύνη ή αποστολή, η οποία αποτυπώνεται και με την εμπράγματη και συγκινητική αποδοχή και εμπιστοσύνη των συμπολιτών σου, δεν έχεις δικαίωμα όχι μόνο να την παραμερίσεις αλλά ούτε και να τη βάζεις σε δεύτερη μοίρα».

Αιμίλιος Βουγιουκλάκης, Αν. Διοικητής Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας

[Π]: Έχετε βρεθεί σε πολλές θέσεις ευθύνης από μικρή ηλικία. Και τώρα στο πόστο της Υγείας…
Α.Β.:
Η ευθύνη πρέπει να σε δυναμώνει και όχι να σε λυγίζει. Την ευθύνη δεν πρέπει να την φοβάσαι, αλλά να την αγαπάς! Να την «χρησιμοποιείς» για να ανταποκρίνεσαι στις απαιτήσεις της. Προσωπικά, έτσι λειτουργούσα σε κάθε πρόκληση που μου ανατίθετο στο παρελθόν. Είτε από τη θέση του μέλους των τεχνικών κλιμακίων των διαπραγματεύσεων με την ΤΡΟΙΚΑ, είτε με τη θέση του εκπροσώπου τύπου στο Υπουργείο Ναυτιλίας, είτε είχε να κάνει με τη θέση του Αντιδημάρχου Γλυφάδας, είτε είχε να κάνει με οποιοδήποτε πόστο ευθύνης το οποίο σε κινητροδοτούσε με αποκλειστικό γνώμονα να μπορέσεις τα κακώς κείμενα που συναντάς στην καθημερινότητά σου να τα παλέψεις από το μετερίζι εκείνο που θα βελτιώσει τη ζωή, όχι μόνο τη δική σου, αλλά, κυρίως, των συμπολιτών σου.
Ο χώρος της Υγείας έχει τις ιδιομορφίες του. Βέβαια, ο τρόπος διοίκησης, οι γενικές αρχές του, το ορθολογικό management, οι καλές πρακτικές, ο τρόπος ανάλυσης των δεδομένων και ο τρόπος εφαρμογής των διαδικασιών της αλλαγής είναι κοινός. Ο χώρος της Υγείας έχει την ιδιομορφία ότι έχει να κάνεις κυρίαρχα με ανθρώπους και συμπολίτες μας που χρήζουν βοήθειας και περίθαλψης. Συνεπώς, αυτομάτως έχεις βρει το πλαίσιο εκείνο στο οποίο στοχεύεις και βάσει του οποίου εφαρμόζεις τις αλλαγές για τη βελτίωση και τη στοχοπροσήλωση που διαθέτεις για την εφαρμογή των αλλαγών στα υπόλοιπα επίπεδα.

«Το όραμά μου είναι το Ασκληπιείο της νέας εποχής μέρα με τη μέρα να πραγματοποιείται. Και η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει να συνεχίζει να παίρνει σάρκα και οστά».

Αιμίλιος Βουγιουκλάκης, Αν. Διοικητής Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας

[Π]: Θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας άτυχο που σας έτυχε το κύμα της πανδημίας;
Α.Β.:
Δεν νιώθω άτυχος. Τουναντίον. Νιώθω πολύ τυχερός και ευλογημένος (αν μου επιτρέπεται ο χαρακτηρισμός) διότι μου δόθηκε η ευκαιρία να βρεθώ στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης μιας πρωτοφανούς πανδημίας. Κυρίως δε, μου δόθηκε η ευκαιρία σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να αντλήσω εμπειρίες, να διαπιστώσω αδυναμίες και να επισπεύσω με την πολύτιμη αρωγή του προσωπικού
-και με την πίεση του χρόνου και τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που έθετε η κρίση της πανδημίας- όλες τις αλλαγές που χρόνιζαν και οι οποίες αποτελούσαν για παλαιότερες δεκαετίες απλά ένα θέμα συζήτησης. Αυτή η διαπίστωση των αδυναμιών, αλλά κυρίως η ανάγκη για περισσότερη, ποιοτικότερη και καθολικότερη αντιμετώπιση πανδημικών φαινομένων με παράλληλη περίθαλψη και αντιμετώπιση όλων των υπολοίπων νοσημάτων προσέδωσε, κυρίως στο Ασκληπιείο, μια μεγάλη παρακαταθήκη για το μέλλον, εφαρμόζοντας και υλοποιώντας άμεσα αλλαγές, αλλά και τροχοδρομώντας ακόμη περισσότερες που θα γίνουν ορατές στο εγγύς μέλλον. Ο μετασχηματισμός του Ασκληπιείου σε ένα πραγματικά Γενικό Νοσοκομείο με την απόκτηση και την εγκαθίδρυση ειδικοτήτων που δεν είχε στο παρελθόν αλλά και με την ενίσχυσή του με προσωπικό, ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό αποτελεί μια πολύτιμη παρακαταθήκη, η οποία μπορεί να συντελέστηκε σε επίπεδο πανδημίας και με fast track διαδικασίες, αφήνει όμως ένα αποτύπωμα που θα γίνει ορατό και θα αναδείξει τις θετικές του αποχρώσεις τα επόμενα χρόνια.

[Π]: Θεωρείτε ότι λειτουργείτε καλύτερα υπό πίεση;
Α.Β.:
Νομίζω ότι τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, το προκαθορισμένο χρονικό πλαίσιο, η κοινή συμφωνία ως προς τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, η αποδοχή των παθογενειών και η αποτελεσματική αντίδρασή τους μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα είναι τα δομικά συστατικά για κάθε αλλαγή που πρέπει να γίνεται. Όχι μόνο στο επίπεδο του Ασκληπιείου. Αλλά και σε επίπεδο εθνικό.

[Π]: Από το παράθυρό σας βλέπουμε το νέο κτίριο των ΤΕΠ. Σε πόσο καιρό θα ανοίξει τις πόρτες του;
Α.Β.:
Η ανέγερση του συγκεκριμένου κτιρίου έγινε σε χρόνο πραγματικά ταχύ. Είστε σήμα αναφοράς για την έντυπη δημοσιογραφία και για τον τοπικό τύπο όλων των νοτίων προαστίων, άρα και συχνή επισκέπτρια που παρακολουθείτε δια ζώσης τις περισσότερες φορές τις εξελίξεις οπότε, μπορώ και επικαλούμαι και τη δική σας μαρτυρία, ότι πριν από ένα χρόνο δεν υπήρχε τίποτα. Τώρα, βλέπετε να έχει εξωτερικά περατωθεί ένα τριώροφο κτίριο το οποίο θα έχει το νέο, εξελιγμένο, σύγχρονο χώρο του τμήματος επειγόντων και κέντρο τραύματος μαζί. Μια πολύ σημαντική προικοδότηση του Νοσοκομείου. Έχουμε, μάλιστα, φροντίσει και μεριμνήσει ώστε να γίνουν οι απαραίτητες μετατροπές επί της υφιστάμενης μελέτης ώστε να προστεθούν και νέοι χώροι, αλλά και νέα απεικονιστικά μηχανήματα για να εξυπηρετείται ο χαρακτηρισμός του νοσοκομείου ως κέντρο τραύματος. Το Ασκληπιείο μετά από έναν αιώνα ζωής θα αποκτήσει μαγνητικό τομογράφο με ενέργειες που έχουν ξεκινήσει και προχωρούν με ταχείς ρυθμούς. Όπως επίσης στον πάνω όροφο θα λειτουργήσει μια πρότυπη και σύγχρονη σε προδιαγραφές ουρολογική κλινική που θα μεταφέρει το χώρο νοσηλείας των ασθενών της από τις υφιστάμενες υποδομές. Για να γίνει το αποτέλεσμα που βλέπετε σήμερα, χρειάστηκε να άρουμε πολλές αγκυλώσεις είτε γραφειοκρατικές είτε λόγω της πανδημίας. Βέβαια, με πολύ γρήγορο τρόπο, και σε συνεχή προσωπική συνεννόηση και με τον κ. Αθ. Μαρτίνο -τον οποίο ευχαριστώ εξ ονόματος και του νοσοκομείου, όπως και την ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ, για μια πολύ σημαντική ακόμα μια δωρεά- τα οποιαδήποτε εμπόδια αίρονταν και συνεχίζουν να αίρονται διαρκώς, ώστε να μην καθυστερούν λεπτό οι εργασίες αποπεράτωσης.

[Π]: Τι πλάνο υπάρχει για το υφιστάμενο παλιό κτίριο των ΤΕΠ;
Α.Β.:
Στο κεντρικό κτίριο το οποίο αυτή τη στιγμή αποτελεί το βασικό βραχίονα του νοσοκομείου θα μεταφερθούν και τα αιματολογικά εργαστήρια και οι θάλαμοι νοσηλείας με τροποποιήσεις για να εξυπηρετούν περισσότερους ασθενείς. Το σημερινό Τμήμα Επειγόντων θα μεταφερθεί στο νέο κτίριο. Μακροπρόθεσμα, η δυναμικότητα των κλινών θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο με ένα νέο κτίριο που έχει ήδη εγκριθεί η δωρεά και ήδη είναι στο τελικό στάδιο η διαμόρφωση της μελέτης, το οποίο θα ενώνεται με ειδική γέφυρα με το κεντρικό κτίριο. Αποτελεί έναν ευρύτερο σχεδιασμό για το νοσοκομείο μας, που έχει ήδη δρομολογηθεί.

[Π]: Έχει φτάσει ποτέ το Ασκληπιείο σε κορεσμό;
Α.Β.:
Όχι, τους τελευταίους 28 μήνες που έχω τη χαρά και την τιμή να είμαι στο τιμόνι αυτού του ιδρύματος, δεν είχαμε ποτέ πρόβλημα ασφυκτικής πληρότητας, κοινώς φαινόμενα με ράντζα που βλέπουμε σε άλλα νοσοκομεία. Βεβαίως, στην περίοδο της πανδημίας είχαμε μια ασφυκτική πίεση στον αριθμό των περιστατικών και της διαχείρισης των συμπολιτών μας που νοσηλεύονταν με covid-19. Θυμίζω ότι πέρσι τον Απρίλιο είχαμε κληθεί – έχοντας σε παράλληλη και πλήρη λειτουργίας όλες τις κλινικές του νοσοκομείου και της εξυπηρέτησης κάθε συμπολίτη μας που έπασχε από το οποιοδήποτε νόσημα- να αναπτύξουμε επιπρόσθετα και κλινική συμπολιτών μας που νοσούν με covid η οποία έφθασε μέχρι και τις 107 κλίνες. Η εν λόγω κλινική, πέρσι τον Απρίλη, υπήρξαν ημέρες που άγγιξε πληρότητα 95-96%. Παράλληλα, με τη λειτουργία και την τεράστια προσπάθεια που κατέβαλλε η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, για τους βαρέως πάσχοντες συμπολίτες μας. Καταλαβαίνετε ότι όλο αυτό προϋποθέτει μια τεράστια προσπάθεια ορθολογικής και ποιοτικής διαχείρισης του προσωπικού, αλλά και υλοποίησης και επιτάχυνσης εργασιών, ώστε να μπορούν να φιλοξενηθούν με ασφάλεια και σύμφωνα με όλες τις ασφαλείς προδιαγραφές συμπολίτες μας που νοσούν από Covid-19.
Χρειάζεται μια υποστήριξη πολύ περισσότερη, ιδίως σε αυτούς τους θαλάμους. Και έπρεπε να γίνει και με χωροθετική επιλογή κλινών και κλινικών που δε θα έθεταν σε κίνδυνο τους άλλους νοσηλευόμενους. Αποτελεί ουσιαστικά μια πανσπερμία δεδομένων που έπρεπε με πολύ προσεκτική διαχείριση να εφαρμοστούν ώστε ένα νοσοκομείο ουσιαστικά να αποκτήσει μια επιπλέον λειτουργία, χωρίς να εξαντληθεί το υφιστάμενο προσωπικό, ούτε να υπονομευτεί η λειτουργία των άλλων κλινικών και, βεβαίως, διασφαλίζοντας όλες τις προϋποθέσεις ασφαλούς νοσηλείας που χρειάζονταν οι συμπολίτες μας που νοσούσαν από Covid-19. Ναι, αυτή θα σας χαρακτήριζα ότι ήταν η πιο δύσκολη περίοδος. Βοήθησε, βέβαια, σε εμάς στο Ασκληπιείο, το γεγονός ότι το θέσαμε σε επιφυλακή και ετοιμότητα από πέρσι τον Φεβρουάριο, όταν ακόμα η πανδημία αριθμούς μερικές δεκάδες κρούσματα στην Κίνα. Πολλοί, τότε, απορούσαν με μια απόφασή μου που είχα ορίσει υπεύθυνο γιατρό για αντιμετώπιση ενδεχόμενου κρούσματος Covid-19 ή ακόμη και τη «βιασύνη» να εισέλθουμε στη διαδικασία εκπόνησης επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση κρουσμάτων covid. Σχεδιασμός που, αμέσως μετά, εστάλη και σε άλλα νοσοκομεία ως καλή πρακτική προς υιοθέτηση. Όλη αυτή η εγρήγορση αποτέλεσε τον οδηγό και την εξοικείωση που αποκτήσαμε στη συνέχεια για τη διαχείριση κάθε ημέρας πανδημικής κρίσης. Αυτό συνέθεσε στο
νοσοκομείο τέσσερα στάδια επιχειρησιακής ετοιμότητας, τα οποία ήταν προδιαγεγραμμένα, προαποφασισμένα, προμελετημένα, προοικονομημένα και στα οποία, σε συνεννόηση με όλο το προσωπικό, είχε γίνει καθορισμός των αυστηροποιημένων ρόλων και της εποπτείας που είχε ο καθείς. Έτσι, ανάλογα με τους δείκτες της πανδημίας, που μελετώνται ακόμα και σήμερα καθημερινά, εξάγεται η ποσόστωση για όξυνση ή ύφεση της πανδημίας και εναρμονίζεται κάθε φορά με το αντίστοιχο ποσοστό επιχειρησιακής ετοιμότητας που πρέπει να έχει το νοσοκομείο. Αυτό δημιούργησε ένα μοντέλο management το οποίο αποτέλεσε τον οδηγό αντιμετώπισης της πανδημίας.

[Π]: Βρήκατε σύμμαχο το προσωπικό σε αυτές σας τις ενέργειες;
Α.Β.:
Το βασικό συστατικό είναι η σχέση εμπιστοσύνης με το προσωπικό. Χωρίς αυτή και την προσυπογραφή του κοινού οράματος τίποτε δεν πετυχαίνει. Βασικό συστατικό για την επιτυχία και την υλοποίηση κάθε στόχου είναι η κοινή αποδοχή και συνυπογραφή του στόχου αυτού. Και από τη Διοίκηση και από τον εργαζόμενο. Χωρίς συνεργασία, χωρίς σχέση εμπιστοσύνης, σε κανένα επίπεδο, σε κανένα χώρο είτε της Υγείας είτε της Οικονομίας, της Παιδείας είτε οπουδήποτε δεν μπορεί να εφαρμοστεί καμία μεταρρύθμιση.

[Π]: Οι εργαζόμενοι που υπερβάλλουν εαυτόν υπό δύσκολες συνθήκες, είτε αυτές είναι η πανδημία, είτε τα καιρικά φαινόμενα, τυγχάνουν επαίνων από τη Διοίκηση;
Α.Β.:
Η έμπρακτη ανταμοιβή και αναγνώριση μιας προσπάθειας είναι γεγονός που και η Πολιτεία έχει πράξει και -αν θέλετε- είναι υποχρεωμένη να πράξει. Θέλω να σταθώ στην πρόσφατη κακοκαιρία, όπου το νοσοκομείο με ένα οδικό δίκτυο 3 χλμ και μια πανσπερμία κτιρίων 41 τον αριθμό, για τα οποία χρειάζεται πλήρης συνεργασία μεταξύ προκειμένου να εκτελεστεί και η πιο απλή ιατρική πράξη, η διατήρησή του οδικού δικτύου ανοιχτού σε οποιαδήποτε καιρικά φαινόμενα είναι απαραίτητη και στοιχειώδης προϋπόθεση, δεδομένου ότι αποτελεί άξονα νευραλγικό για τη λειτουργία του νοσοκομείου. Αυτό που θέλω να εξάρω και μέσα από την εφημερίδα σας, είναι το εξής. Στην πρόσφατη κακοκαιρία, καταφέραμε και κρατήσαμε το νοσοκομείο σε ημέρα γενικής εφημερίας μάλιστα, ανοιχτό. Υπό πάρα πολύ αντίξοες συνθήκες, υπό πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα, γεγονός που δε θα είχε συντελεστεί και επιτευχθεί αν δεν υπήρχε η βοήθεια του φίλου Δημάρχου, του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, με τον οποίο επί 36ωρου επιχειρούσαμε προσωπικά μαζί, από κοινού! Εκείνη την ημέρα στο Ασκληπιείο Βούλας πραγματοποιήσαμε 15 αποχιονισμούς με μεγάλα μηχανήματα και άλλους 6 με μικρότερα. Έγινε ρίψη άλατος. Σε όλες αυτές τις ώρες υπήρξε προσωπικό που διανυκτέρευσε μαζί μου. Το Νοσοκομείο ανταπεξήλθε στις δύσκολες αυτές καταστάσεις. Και θέλω να πω και ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Υπουργό Υγείας, τον Θάνο Πλεύρη, με τον οποίο προσωπικά ήμουν και εγώ στα τηλέφωνα όλη εκείνη την ημέρα, όπως και τα υπόλοιπα νοσοκομεία, για την επίλυση του οιονδήποτε προβλήματος ανέκυπτε.

[Π]: Μείνατε κι εσείς εδώ;
Α.Β.:
Βεβαίως, και ήταν από τις πιο έντονες εμπειρίες που έχω βιώσει.

[Π]: Η ενασχόλησή σας με το Ασκληπιείο σας έχει στερήσει από τους πολίτες της Γλυφάδας που σας τίμησαν και σας ανέδειξαν στις πρώτες θέσεις προτίμησης στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Α.Β.:
Η Γλυφάδα είναι η πόλη που ζω και αγαπώ, στην οποία μεγαλώνει και η κόρη μου σήμερα. Το Ασκληπιείο είναι η ευθύνη και η αποστολή που μου έχει ανατεθεί και στην οποία προσπαθώ να ανταπεξέρχομαι με όλες μου τις δυνάμεις. Σε καμία όμως περίπτωση, ευθύνη ή αποστολή, η οποία αποτυπώνεται και με την εμπράγματη και συγκινητική αποδοχή και εμπιστοσύνη των συμπολιτών σου, δεν έχεις δικαίωμα όχι μόνο να την παραμερίσεις αλλά ούτε και να τη βάζεις σε δεύτερη μοίρα. Είναι δύο πράγματα αλληλένδετα, επάλληλα, οπότε η ζωή και η καθημερινότητά μου είναι μεταξύ των δύο αυτών μεγάλων οικογενειών για εμένα.

[Π]: Το Ασκληπιείο σας έχει ανοίξει νέους ορίζοντες. Έχετε δεχτεί πολιτικές προτάσεις για επόμενο βήμα;
Α.Β.:
Αυτή τη στιγμή η μόνη μου σκέψη και προσπάθεια είναι να είμαι ωφέλιμος και να ανταποκρίνομαι πλήρως στις αποστολές και τις ευθύνες που μου έχουν ανατεθεί. Και αυτή είναι η προτεραιότητά μου.

[Π]: Η θητεία στο Ασκληπιείο είναι τριετής. Δεν ακολουθεί το μοντέλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θα ήσασταν θετικός σε μια ανανέωσή της;
Α.Β.:
Αυτή είναι απόφαση που πρέπει να λάβει το Υπουργείο Υγείας. Εγώ είμαι υπερήφανος για τα μετρήσιμα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί ως τώρα: Για την μείωση του χρόνου αναμονής των ασθενών στο χώρο των επειγόντων, για την είσοδο ορισμένων νέων ειδικοτήτων, για την ενίσχυση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού στο νοσοκομείο, για τα έργα τεχνικής φύσεως που έχουν συντελεστεί και συνεχίζουν να συντελούνται, για τις ανακαινίσεις, τα κτίρια που ανεγείρονται, για την αναβάθμιση που έχει συντελεστεί σε επίπεδο μηχανογράφησης, για την εισαγωγή νέων μεθόδων στην καθημερινή λειτουργία και για πάρα πολλές αλλαγές οι οποίες βελτιώνουν και τις οποίες εισπράττει ο συμπολίτης από την είσοδό του στο χώρο του Νοσοκομείου. Όπως αυτό που παρατηρήσατε και η ίδια ερχόμενη στο χώρο. Είχατε δει ξανά φύλαξη στις πύλες και οριοθέτηση ζωνών κυκλοφορίας; Το Ασκληπιείο είναι ένας δημόσιος χώρος, ένα νοσηλευτικό ίδρυμα. Υπάγεται στο Υπουργείο Υγείας και μετά από πολύ καιρό έπρεπε να υπάρξει διασφάλιση των πυλών. Και για αυτούς που μπαίνουν αλλά, κυρίως, για τη διασφάλιση εκείνων που είναι μέσα και εργάζονται. Το Ασκληπιείο, τα δύο τελευταία χρόνια, έχει ενισχυθεί με περίπου 188 υγειονομικούς, όλων των κατηγοριών και των ειδικοτήτων. Αναλογικά από το 2020 μέχρι σήμερα έχουν προσληφθεί όσοι είχαν προσληφθεί από το 2003 μέχρι τότε. Ένα μεγάλο μάλιστα ποσοστό του επικουρικού προσωπικού θα μονιμοποιηθεί. Υπάρχουν και οι αντίστοιχες νομικές πράξεις που διενεργούνται. Η ενίσχυση αυτή δεν είναι ευκαιριακή αλλά με μόνιμο και επιτελικό χαρακτήρα.
Γι’ αυτές τις αλλαγές νιώθω περήφανος, αλλά και γι’ αυτές που πρόκειται να έρθουν.

[Π]: Οι επισκέψεις που έχετε δεχτεί και δέχεστε κατά καιρούς από την κεντρική πολιτική σκηνή, από βουλευτές, υπουργούς κλπ πιστεύετε ότι έχουν συμβάλλει στην καλυτέρευση ορισμένων εκκρεμοτήτων και αναγκών του Ασκληπιείου ή απλά έρχονται να σας δουν για επικοινωνιακούς σκοπούς;
Α.Β.:
Δε σας κρύβω ότι σε πολλές καταστάσεις, ναι, έχω αναζητήσει τη βοήθεια της Πολιτείας και δε σας κρύβω ότι υπήρξε άμεση και καθοριστική. Πολλές φορές, άλλωστε, για να πετύχεις κάτι πρέπει να καταθέτεις όχι μόνο δυνάμεις, αλλά και ψυχή. Και, ειδικά, όταν τα χρονοδιαγράμματα πιέζουν, γιατί -μην ξεχνάμε- ότι έχουμε να κάνουμε με συμπολίτες μας, με ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια!
Η ίδια η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει ανταποκριθεί άμεσα και ακαριαία σε ό,τι έχω οχλήσει. Όπως και η Υγειονομική Περιφέρεια. Συνδρομή έχω δεχτεί και από τον Περιφερειάρχη Αττικής, ο οποίος εξόπλισε το νοσοκομείο με πολλούς τόνους άλατος, κατά την πρόσφατη κακοκαιρία, ερχόμενος, μάλιστα, ο ίδιος σε επικοινωνία μαζί μου. Όπως και για ζητήματα εξοπλισμού. Αλλά και από όλους τους Δημάρχους της ευρύτερης περιοχής για πάρα πολλά ζητήματα. Όπως και από πολλούς Πολιτειακούς παράγοντες, ανεξαρτήτου «χρώματος» και «τοποθέτησης» . Η όχληση δεν εξαντλείται σε ένα απλό τηλεφώνημα, αλλά συνοδεύεται πάντοτε από την ανοιχτή
πρόσκληση να έρθουν εδώ. Να περπατήσουμε μαζί. Και να διαπιστώσουν και οι ίδιοι την προσπάθεια που συντελείται καθημερινά. Και θεωρώ πως όλο αυτό ενισχύει τη «φωνή διεκδίκησης», όχι τη δική μου, αλλά του νοσοκομείου εν γένει.
Υπάρχουν τομείς, άλλωστε, όπου οι έννοιες συναίνεση και συνέργεια μπορούν να βρουν πεδίο εφαρμογής, αποδεικνύοντας ότι μπορούν και πρέπει να λειτουργούν επ’ ωφελεία των πολιτών.

[Π]: Βλέπω στο γραφείο σας μια ωραία αφίσα που λέει Vision. Ποιο είναι το δικό σας όραμα κ. Βουγιουκλάκη;
Α.Β.:
Το Ασκληπιείο της νέας εποχής μέρα με τη μέρα να πραγματοποιείται. Και η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει να συνεχίζει να παίρνει σάρκα και οστά.

«Όλες οι κατά καιρούς διοικήσεις έχουν βάλει το λιθαράκι τους για να φτάσουμε στο επίπεδο που βρισκόμαστε σήμερα. Κάθε άνθρωπος που κάθεται σε αυτή την καρέκλα δεν μπορεί και δεν έχει το δικαίωμα να μην ηλεκτρίζεται και από την ευθύνη, κυρίως, όμως, από το πάθος και την αποφασιστικότητα να προσπαθήσει και να δράσει επί τω βελτίω».

Αιμίλιος Βουγιουκλάκης, Αν. Διοικητής Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας

[Π]: Βρήκατε κάποιες βάσεις από τις προηγούμενες διοικήσεις διαχρονικά;
Α.Β.:
Σας είπα, υπάρχουν ορισμένα πεδία τα οποία θεωρώ, ως νέος άνθρωπος, ότι δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενο στείρας αντιπαράθεσης. Νομίζω ότι η αντιπαράθεση πρέπει να σταματά εκεί που ξεκινά το εθνικό και κοινωνικό συμφέρον. Και ο χώρος της Υγείας είναι ένας από αυτούς. Όλες, επομένως, οι κατά καιρούς οι διοικήσεις έχουν βάλει το λιθαράκι τους για να φτάσουμε στο επίπεδο που βρισκόμαστε σήμερα. Κάθε άνθρωπος που κάθεται σε αυτή την καρέκλα δεν μπορεί και δεν έχει το δικαίωμα να μην ηλεκτρίζεται και από την ευθύνη, κυρίως, όμως, από το πάθος και την αποφασιστικότητα να προσπαθήσει και να δράσει επί τω βελτίω. Επομένως, ένα πράγμα που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι σε ορισμένους τομείς οφείλουμε να αντιλαμβανόμαστε ότι ο καθένας έχει συμβάλλει και έχει προσφέρει, προσθέτοντας το κατά καιρούς λιθαράκι – όπως κάνω κι εγώ σήμερα – σε όλο αυτό το ψηφιδωτό και μωσαϊκό των δεκαετιών που έχει οδηγήσει το Ασκληπιείο στο σήμερα. Δεν πιστεύω ότι η στείρα αντιπαράθεση ευνοεί τους πολίτες. Πιστεύω, αντίθετα, στη γόνιμη συνεργασία και την ένωση δυνάμεων.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 19 Μαρτίου 2022]

Scroll to Top