Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Με ευθύνη στα δύσκολα – Ο Ανδρέας Πλεμμένος, Διοικητής του Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας σε αποκλειστική συνέντευξη στον «ΠΑΛΜΟ»

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Στο νευραλγικό πόστο της Διοίκησης του Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας έχει οριστεί Διοικητής από τον Δεκέμβριο του 2019 ένα πρόσωπο που δεν ήταν γνωστό στην τοπική μας κοινωνία. Ο Ανδρέας Πλεμμένος, κρίθηκε ως ο καταλληλότερος για να αναλάβει τα ηνία ενός νοσοκομείου με ιδιότυπο ιδιοκτησιακό καθεστώς, που είναι όμως πρωταγωνιστής στην τοπική μας κοινωνία, εξυπηρετώντας τους πολίτες της Νοτιοανατολικής Αττικής. Ο «Παλμός» βρέθηκε στο φιλόξενο γραφείο της Διοίκησης και συνομίλησε μαζί με τον Διοικητή Ανδρέα Πλεμμένο κάνοντας μια γενικότερη κουβέντα. Το εύρος της συνέντευξης ξεκινάει από την προσωπική διαδρομή και την εμπειρία του και συνεχίζει στον τομέα της υγείας και στη συμβολή της Διοίκησης προκειμένου να βελτιώνονται και να καλυτερεύουν οι παροχές του Νοσοκομείου προς τους συμπολίτες μας. Ένας δρόμος που δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και που απαιτεί ανθρώπους ικανούς να διαχειριστούν δύσκολες καταστάσεις.

Συνέντευξη στην Έφη Φιλιπποπούλου

Και η συζήτηση ξεκίνησε από την προσωπική διαδρομή του Διοικητή.

«Πήρα το πτυχίο μου ως Μαθηματικός και στη συνέχεια πήγα στην Αμερική όπου έκανα το μεταπτυχιακό μου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ). Επέστρεψα στην Ελλάδα και δούλεψα τα πρώτα χρόνια στην οικογενειακή εξαγωγική επιχείρηση στο τομέα των αγροτικών προϊόντων. Στην μετέπειτα πορεία της επαγγελματικής μου διαδρομής εργάστηκα σαν Manager στην εταιρεία που είχε αναλάβει την παραγωγή και διάθεση των επίσημων προϊόντων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Στη λοιπή μου επαγγελματική μου πορεία ανέλαβα διευθυντής σε υποκαταστήματα της Eurobank, αλλά και ως ελεύθερος επαγγελματίας εργάστηκα ως σύμβουλος επιχειρήσεων. Έχω αποκτήσει επομένως από την επαγγελματική μου διαδρομή μεγάλη εμπειρία σε θέσεις διοίκησης η οποία είναι χρήσιμη και στη θέση του Διοικητή στο Νοσοκομείο», δήλωσε ο Ανδρέας Πλεμμένος.

«Ειδικά με την εργασία μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες αποκόμισα εμπειρία πολύτιμη. Με δίδαξε κάτι που δεν έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα, ότι κάποια πράγματα δεν αναβάλλονται. Στην Ελλάδα έχουμε μάθει ότι οι προθεσμίες δεν τηρούνται πάντα!. Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες όμως τα γεγονότα ήταν προκαθορισμένα. Αναβολή δε μπορούσε να δοθεί και η εργασία και ο προγραμματισμός σου έπρεπε να υλοποιηθεί την κατάλληλη στιγμή. Να είσαι σε ετοιμότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Πως όμως ο Ανδρέας Πλεμμένος βρέθηκε στο τιμόνι του Ασκληπιείου; Ο ίδιος μας απάντησε με ειλικρίνεια.

«Απ’ ότι θυμάμαι δεν είχα έρθει ποτέ στο Ασκληπιείο. Δεν είμαι κάτοικος της περιοχής.

Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του πρωθυπουργού για στελέχωση του δημοσίου με manager του ιδιωτικού τομέα υπέβαλα το βιογραφικό μου για το Ασκληπιείο καθότι πληροφορήθηκα ότι το νοσοκομείο είναι σε φάση ανάπτυξης, ειδικά μετά και τις δωρεές επιφανών συμπολιτών μας. Στο πρόσωπό μου είδαν έναν άνθρωπο που μπορεί να εγγυηθεί ότι τα πράγματα θα γίνουν με το σωστό τρόπο. Και έτσι έκανα μέχρι τώρα. Δεν άφησα ο καιρός να περάσει παρόλη την πανδημία. Αυτός ήταν ο στόχος που μου ανέθεσαν και σε αυτόν είμαι προσηλωμένος», εξηγεί.

«Το νέο κτίριο των ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών), δωρεά του κ. Αθανάσιου Μαρτίνου είναι σχεδόν έτοιμο», λέει με υπερηφάνεια. «Ήμουν σε συνεχή εγρήγορση προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα το έργο παρά τους περιορισμούς της πανδημίας».

[Π]: Διστάσατε; Είπατε «μα που πάω να μπλέξω»;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΛΕΜΜΕΝΟΣ: Θα σας πω κάτι που λέω και στα παιδιά μου. Έχω περάσει από πολλές θέσεις ευθύνης στη ζωή μου και όχι πάντα με το ίδιο αντικείμενο. Όταν ξεκινούσε κάτι καινούργιο υπήρχε μέσα μου μια ανησυχία. Μια ανησυχία όμως που ήταν δημιουργική. Αν πας με τη λογική «τα ξέρω όλα», να είστε σίγουρη, πως θα την πατήσεις. Αρκεί βέβαια να μην κρατήσει πολύ. Σε εμένα διήρκησε περίπου ένα μήνα. Σκεφτόμουν «τι θα βρω»; «τι θα αντιμετωπίσω»; Μετά η δουλειά σε απορροφά και κάνεις την εργασία που έχεις μάθει να κάνεις.

«Εμείς, οι άνθρωποι της αγοράς, τρεφόμαστε από τις προκλήσεις. Δεν τις αποφεύγουμε. Προσωπικά, δεν έχω μάθει στα εύκολα, να κάθομαι σε ένα γραφείο και να πηγαίνουν όλα ομαλά και εύκολα. Έχω μάθει στο να μην ξέρεις τι σου ξημερώνει»

Ανδρέας Πλεμμένος, Διοικητής Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας

[Π]: Με το που αναλάβατε, εμφανίστηκε και η πανδημία… Ατυχία;

Α.Π.: Είναι γεγονός πως η πανδημία του κορωνοϊού ήταν και είναι μια άτυχη στιγμή για εμάς που αναλάβαμε, είναι όμως και μια πρόκληση για να φανούν οι δυνατότητες μας. Η ατυχία βέβαια έγκειται και στο πρωτόγνωρο της κατάστασης αφού δεν υπήρχε κάποια οδηγία για το πως μπορεί να αντιμετωπιστεί (ειδικά στις αρχές), ενώ σε άλλες περιπτώσεις υπάρχει ένας οδηγός για το τι πρέπει να κάνεις. Μετά από αυτή την εμπειρία όμως σίγουρα βγήκαμε σοφότεροι και πιο δυνατοί. Θα σας πω ένα παράδειγμα… Ένας πιλότος που έχει 1.000 ώρες πτήσεις σε καιρό πολέμου είναι πολύ πιο έμπειρος από εκείνον που κάνει 6 μήνες εκπαίδευση υπό φυσιολογικές συνθήκες. Κάτι αντίστοιχο με δίδαξε η ενασχόλησή μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εμείς, οι άνθρωποι της αγοράς, τρεφόμαστε από τις προκλήσεις. Δεν τις αποφεύγουμε. Προσωπικά, δεν έχω μάθει στα εύκολα, να κάθομαι σε ένα γραφείο και να πηγαίνουν όλα ομαλά και εύκολα. Έχω μάθει στο να μην ξέρεις τι σου ξημερώνει.

Όταν ξεκίνησε η πανδημία μας είπε ο Υπουργός ξαφνικά. «Αύριο γίνεστε ΜΕΘ covid». Πήγα αμέσως στους γιατρούς να τους ενημερώσω και είδα ένα κλίμα αγωνίας. Ήταν και γι’ αυτούς κάτι το πρωτόγνωρο. Τι έκανα όμως; Παρακάλεσα να μου στείλουν από το Αττικόν έναν εντατικολόγο, σπουδαίο καθηγητή τον κ. Δημόπουλο, ο οποίος και ήρθε. Μίλησε στους γιατρούς, τους ενημέρωσε, τους εμψύχωσε, τους έδωσε δύναμη. Μερικοί τον είχαν και δάσκαλο οπότε έτρεφαν εκτίμηση και εμπιστοσύνη στα λεγόμενά του.

Τότε μου έκανε γνωστό ότι υπάρχει ένα μηχάνημα με ακτίνες UVC, το οποίο απολυμαίνει άμεσα το χώρο απολυμαίνοντας τα πάντα – και τον κορωνοϊό. Ζήτησα να το προμηθευτούμε άμεσα και χάρη και στους δωρητές του νοσοκομείου η ενέργεια αυτή ευοδώθηκε άμεσα. Ήταν μια πρωτοβουλία που έμεινε ως επένδυση στο νοσοκομείο και που πέρα από προστασία, έδωσε ανάταση και δύναμη στο προσωπικό.

Αυτές τις ενέργειες πρέπει να κάνεις ως Διοίκηση. Να δίνεις λύσεις στα ζητήματα. Το δημόσιο δεν είναι κάτι το διαφορετικό και να κρυφτούμε πίσω από αυτό. Απλώς πρέπει να βρεις το πως λειτουργεί, πάντα με νομιμότητα και διαφάνεια και να παράξεις αποτέλεσμα.

[Π]: Πως καταφέρατε στα κύματα της πανδημίας να βρεθείτε προετοιμασμένοι;

Α.Π.: Το καλοκαίρι του 2020, αρχές Ιουνίου, ξεκίνησα να αναπτύσσω νέες απλές κλίνες για τον covid. Οι περισσότεροι έλεγαν πως είχαμε ξεμπερδέψει με την πανδημία. Στο πρώτο κύμα είχαμε άλλον προγραμματισμό και τελικά δεν χρειάστηκαν. Σκεφτόμουν όμως τι θα γίνει στην περίπτωση που ξαναφουντώσει; Ας είμαστε προετοιμασμένοι και ας είναι αχρείαστη η προετοιμασία μας. Πήρα την απόφαση να εξορθολογήσω με αμοιβαίες μετακινήσεις χωροθέτησης τρεις κλινικές οπότε σταδιακά είχαμε τη δυναμική για ανάπτυξη 107 απλών κλινών covid, χωρίς να επηρεασθεί η λειτουργία του νοσοκομείου. Με το να γίνουν αυτές οι ενέργειες αποκαταστάθηκαν και παθογένειες ετών, στον εξοπλισμό και στις εγκαταστάσεις. Υπήρξαν βέβαια και αντιδράσεις από όλους όσους εμπλέκονταν, υπήρξαν όμως και εκείνοι που μου εξήγησαν πως προσπαθούσαν χρόνια να πετύχουν την εξάλειψη των παθογενειών αυτών. Αν το επόμενο κύμα δεν ερχόταν, θα λέγαμε ότι κουραστήκαμε αλλά δεν χάσαμε τίποτα, αντιθέτως οργανωθήκαμε. Αρκεί να σας πω ότι δεν έλειψα καθόλου όλο το καλοκαίρι μέχρι να τα ολοκληρώσω αλλά δεν το μετάνιωσα γιατί όταν ήρθε το κύμα ήμασταν έτοιμοι.

Εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού είναι θετικό ότι ενισχυθήκαμε με 170 άτομα προσωπικό για την αντιμετώπιση της. Ευελπιστώ ότι θα καταστεί δυνατόν να ενταχθούν στο σύστημα υγείας διότι δεν έχουν μόνο ειδίκευση αλλά το κυριότερο, ήταν εδώ στα δύσκολα.

«Είναι γεγονός πως η πανδημία του κορωνοϊού ήταν και είναι μια άτυχη στιγμή για εμάς που αναλάβαμε, είναι όμως και μια πρόκληση για να φανούν οι δυνατότητες μας»

Ανδρέας Πλεμμένος, Διοικητής Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας

[Π]: Με τον κορωνοϊό ειδικά η ανθρωπιά πήρε άλλη διάσταση.

Α.Π.: Οι ειδικές συνθήκες της πανδημίας είχαν ως συνέπεια την απομόνωση των ασθενών από συγγενείς και φίλους. Μια κατάσταση δύσκολα διαχειρίσιμη. Για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα και να διευκολύνουμε την επικοινωνία κάναμε κάθε δυνατή προσπάθεια εγκαθιστώντας ακόμα και κάμερες για να παρακολουθούνται οι ασθενείς και να υπάρχει έτσι η επαφή και η ασφάλεια.

[Π]: Όταν αναλάβατε βρήκατε πρόσφορο έδαφος από τους εργαζόμενους; Σας αντιμετώπισαν καχύποπτα;

Α.Π.: Οι πρώτοι μήνες ήταν περίοδος γνωριμίας. Γενικά δεν είχαμε εντάσεις στο νοσοκομείο. Προσπαθούσαμε ως διοίκηση να είμαστε ένα βήμα μπροστά από τα γεγονότα. Γενικότερα πιστεύω ότι έχω πολύ καλή συνεργασία με όλους στο νοσοκομείο, ακόμη και με εκείνους που έχουμε αντίθετη ιδεολογική τοποθέτηση. Υπάρχει έδαφος συνεννόησης. Δεν είχαμε ποτέ υπερβολικές εντάσεις. Προσπάθησα να είμαι ανοιχτός και σε αιτήματα βέβαια που δεν ήταν υπερβολικά. Τα λογικά και σωστά πράγματα πρέπει να γίνουν. Πάντα προσπαθώ να απαντώ με λογική, ούτε με θεωρίες, ούτε με θέσφατα. Αν δε στέκει λογικά προσπαθώ να το εξηγήσω με επιχειρήματα και διάλογο. Ήταν και η πανδημία που βοήθησε να είμαστε όλοι ενωμένοι. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε έναν κοινό αόρατο εχθρό. Τώρα το κοινό συμφέρον υπερίσχυσε ατομικών και προσωπικών επιδιώξεων.

Η υγεία είναι ευαίσθητος τομέας και δεν πρέπει να υπάρχει καμία έννοια κομματικοποίησης, ούτε είναι χώρος για να αποκτήσει κάποιος προβολή. Πολλά πράγματα απαιτούνται και πρέπει να γίνουν σωστά για να βοηθηθεί το νοσοκομείο.

«Προσπαθούσαμε ως διοίκηση να είμαστε ένα βήμα μπροστά από τα γεγονότα. Γενικότερα πιστεύω ότι έχω πολύ καλή συνεργασία με όλους στο νοσοκομείο, ακόμη και με εκείνους που έχουμε αντίθετη ιδεολογική τοποθέτηση. Υπάρχει έδαφος συνεννόησης»

Ανδρέας Πλεμμένος, Διοικητής Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας

[Π]: Είναι ανοιχτή η πόρτα σας για το σωματείο, για τους εργαζόμενους ή είναι δύσκολο κάποιος να δει την διοίκηση;

Α.Π.: Διαπιστώσατε και σεις ότι η πόρτα μου είναι ανοιχτή για όλο τον κόσμο. Καμιά φορά μου λένε παραείσαι ανοιχτός και όποιος έρχεται σου μιλάει. Δεν έχω αρνηθεί ποτέ ραντεβού. Μπορεί να καθυστερώ λόγω όγκου εργασίας. Και στεναχωριέμαι γιατί δεν έχω το χρόνο να κυκλοφορήσω εντός του νοσοκομείου περισσότερο. Είναι στιγμές που δεν προλαβαίνω να μιλήσω στο τηλέφωνο. Όσο μπορώ είμαι της λογικής να τους δω όλους.

Παρεξηγούμαι καμία φορά από τους φίλους συνδικαλιστές όταν λέω ότι το νοσοκομείο είναι μια «επιχειρησιακή μονάδα». Και το εννοώ ως προς τον τρόπο λειτουργίας, δηλαδή ως προς τους κανόνες που εφαρμόζονται. Δεν έχω την πολυτέλεια να παραγκωνίσω κάποιον που είναι ικανός, γιατί θα έχει επίπτωση στην λειτουργία της μονάδας.. Δεν θέλω να δημιουργήσω στον οργανισμό προβλήματα παροπλίζοντας τον τάδε ή τον δείνα παρόλο που είναι ικανοί. Θα δουλέψω με οποιονδήποτε είτε είναι μαζί μου είτε όχι, διότι ο σκοπός μου είναι να πετύχω στο έργο μου. Πάνω σε αυτή τη λογική εργάζομαι. Πρέπει να υπάρχουν στόχοι και όραμα. Να μην κάνεις μόνο διαχείριση, αλλά να έχεις και αποτελέσματα. Στον έξω κόσμο μετράει το αποτέλεσμα, εδώ μετράει μόνο η διαδικασία; Μα, αν η διαδικασία δεν οδηγήσει σε αποτέλεσμα δεν έχει νόημα, ειδικά αν δεν το αντιλαμβάνονται οι λήπτες της υπηρεσίας. Αυτό το πνεύμα προσπαθώ να καλλιεργήσω..

Όταν ανέλαβα τη Διοίκηση του Νοσοκομείου σκέφτηκα ποια εμπειρία είχα εγώ ως λήπτης της υπηρεσίας υγείας και πως αυτή θα μπορούσε να είναι οδηγός για να βελτιωθούν παθογένειες, καταλάβαινα τους συμπολίτες μου γιατί το έβλεπα ως λήπτης. Τι θέλει ο κόσμος; Ένα καλό περιβάλλον, καταρτισμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, σωστή περίθαλψη, να μην έχει καθυστερήσεις στις εξετάσεις, ανθρωπιά!

[Π]: Παραλάβατε δρομολογημένα έργα, τα οποία βαίνουν προς υλοποίηση στη θητεία σας. Εσείς τι λιθαράκι βάλατε;

Α.Π.: Από προηγούμενες διοικήσεις είχαν δρομολογηθεί έργα που η ολοκλήρωση τους έγινε ήδη και άλλα, η υλοποίηση των οποίων ξεκίνησε επί των ημερών μας, όπως η νέα παιδοψυχιατρική πτέρυγα καθώς και τα νέα ΤΕΠ .

Συνοπτικά θα έλεγα τα εξής ,σίγουρα η επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας και ο διαφορετικός τρόπος λειτουργίας του νοσοκομείου. Λύνουμε ένα – ένα τα θέματα.

Θα ξεχώριζα και την τρομερή προσπάθεια που καταβάλουμε για να αναπτυχθεί το νοσοκομείο ως γενικό. Σίγουρα την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς έχουν τοποθετηθεί οι σωστοί άνθρωποι με τα κατάλληλα προσόντα για να προσφέρουν στις ανάλογες θέσεις. Το κτίριο των ΤΕΠ που ολοκληρώνεται με την αναδιαμόρφωση του για να εξυπηρετεί πλέον και τη λειτουργία του νοσοκομείου ως Κέντρο Τραύματος. Το Εμβολιαστικό Κέντρο με το άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό και τις ενέργειες που κάναμε για να γίνει το κτίριο αξιοποιήσιμο για το σκοπό αυτό. Η αξιοποίηση δωρεών για τον εκσυγχρονισμό του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του νοσοκομείου. Ακόμα όμως και απλά καθημερινά πράγματα όπως το να μην έχει δύο εισόδους και εξόδους το νοσοκομείο, αλλά μια είσοδο και μια έξοδο. Δεν είναι πλέον ξέφραγο αμπέλι ενώ διευκολύνει και την εσωτερική μετακίνηση. Εκτιμώ ότι θα μείνει η κουλτούρα και ο τρόπος διοίκησης. Δεν είμαστε μια απρόσωπη κατάσταση αλλά λύνουμε όποιο θέμα προκύπτει ανθρώπινα και με το προσφορότερο τρόπο.

Προφανώς βέβαια και όλοι οι άνθρωποι έχουν φιλοδοξίες και δεν σταματούν και έτσι πρέπει για να είμαστε δημιουργικοί και παραγωγικοί. Είναι κίνητρο. Σε αυτή τη λογική θέλω η διοίκηση μου να είναι πετυχημένη. Θεωρώ ότι πλέον έχω γίνει κομμάτι του Ασκληπιείου. Είναι τρόπος ζωής.

[Π]: Έχετε καλή σχέση με τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης;

Α.Π.: Εξαιρετική. Ο Δήμος μας έχει βοηθήσει πολλές φορές και ο Δήμαρχος προσωπικά και τον ευχαριστώ… Αναγνωρίζουν και αυτοί ότι προσπαθούμε να βελτιώσουμε το νοσοκομείο, γεγονός που έχει αντανάκλαση στην τοπική κοινωνία της οποίας το νοσοκομείο είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες.

[Π]: Στην πρόσφατη κακοκαιρία το νοσοκομείο είχε εφημερία και παρέμεινε ανοιχτό…

Α.Π.: Το προσωπικό επέδειξε αφοσίωση και επαγγελματισμό στο χιονιά. Αρκεί να σας αναφέρω ότι υπήρξε προσωπικό που έμεινε 36 ώρες στο νοσοκομείο. Με το Δήμο και την Πολιτική του Προστασία είχαμε έρθει έγκαιρα σε επαφή. Είχαμε προβλέψει για τις προμήθειες σε οξυγόνο, αλάτι κλπ. Απένειμα εύφημες μνείες σε όλο το προσωπικό. Όλοι λειτούργησαν σαν ένας με αυτοθυσία και αυταπάρνηση για να κρατήσουμε το νοσοκομείο ανοικτό σε μέρα εφημερίας.. Λειτουργήσαμε σαν ομάδα και οικογένεια. Τους ευχαριστώ!

[Π]: Δέχεστε επισκέψεις από όλους τους πολιτικούς χώρους;

Α.Π.: Τους δεχόμαστε όλους και έχουμε πολύ καλή συνεργασία. Έχουμε όλοι έναν κοινό σκοπό. Δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι. Αυτό αναγνωρίζεται από όλους. Μπορεί με ορισμένους να έχουμε διαφορετικό τρόπο προσέγγισης, όμως κοινός σκοπός είναι η αντιμετώπιση των παθογενειών για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας.

[Π]: Φοβάστε τις αλλαγές;

Α.Π.: Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν. Τέλεια λύση δεν υπάρχει. Δεν πρέπει να φοβόμαστε τις αλλαγές. Αν κάνεις τα ίδια πράγματα θα έχεις και τα ίδια αποτελέσματα. Σε όσα χρειάζονται αλλαγές, πρέπει να βρεις τον τρόπο να γίνουν χωρίς εντάσεις. Έχω εφαρμόσει εβδομαδιαίες συναντήσεις με όλους για να ανταλλάσσουμε απόψεις, καθένας προσφέρει το δικό του λιθαράκι στον τομέα του. Δεν μπορώ να ακούσω μόνο έναν. Πρέπει να είναι σφαιρική η προσέγγιση. Πιστεύω πως και η πολιτεία ανταποκρίθηκε θετικά και το δημόσιο σύστημα υγείας απέδειξε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τις ανάγκες που προέκυψαν.

[Π]: Σας ενοχλεί αν το νοσοκομείο παίρνει δημοσιότητα για αρνητικά περιστατικά;

Α.Π.: Προφανώς η αρνητική δημοσιότητα είναι αυτή που πουλάει περισσότερο με τη λογική ότι έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στον κόσμο. Ότι το νοσοκομείο λειτουργεί οργανωμένα και ότι ο κόσμος είναι ικανοποιημένος είναι κάτι που το αναγνωρίζουν όλοι αλλά μένει στα «μεταξύ μας». Αυτό όμως είναι το αυτονόητο. Δεν είναι είδηση ότι κάνεις τη δουλειά σου. Αν δεν την κάνεις είναι είδηση. Κάνουμε τη δουλειά μας και προσπαθούμε να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα αρνητικά. Ακόμα όμως και στο ένα αρνητικό συμβάν υπάρχει το θετικό της ορθής και έγκαιρης αντιμετώπισης που δείχνει την σωστή μας οργάνωση.

[Π]: Ποιο είναι το όραμα σας για το Ασκληπιείο;

Α.Π.: Εκτιμώ ότι θα μπορούσε το Ασκληπιείο να γίνει ένα γενικό νοσοκομείο αναφοράς για τα νότια προάστεια, όπως «Ο Ευαγγελισμός» για την Αθήνα. Καλύπτει ήδη μια μεγάλη περιοχή, με 1,5 εκ. κατοίκους οι οποίοι σύμφωνα με τις αναπτύξεις που σχεδιάζονται και δρομολογούνται θα αγγίξουν ίσως και τα 2,5 εκ. Σκεφτείτε ότι σήμερα δεν έχει 100% πληρότητα και έχει τις δυνατότητες να εξυπηρετήσει τις υγειονομικές ανάγκες των συμπολιτών μας. Έχει την «ταμπέλα» του περιφερειακού ενώ πέρα από τις ορθοπεδικές που είναι γνωστές διαθέτει μια καρδιολογική κλινική «κόσμημα», χειρουργική οδοντιατρική μονάδα για ΑμεΑ, οργανωμένο τμήμα φυσικής αποκατάστασης με πισίνα, λιθοτρίπτη και πολλά άλλα. Προσφέρουμε στους συνανθρώπους μας το καλύτερο δυνατό. Έχουμε όμως και έλλειψη σε βασικές ειδικότητες, ευελπιστώ ότι σύντομα με τις ενέργειες που κάνουμε σε συνεργασία με το υπουργείο θα αποκτήσουμε επιτέλους πνευμονολογικό τμήμα καθώς και τις ειδικότητες που είναι απαραίτητες για την λειτουργία μας σαν κέντρο τραύματος όπως έχει αποφασισθεί..

[Π]: Είναι θέμα χώρου;

Α.Π.: Υποδομές μπορούν να φτιαχτούν. Και μάλιστα με την συνδρομή ευεργετών – δωρητών που έχουν διαθέσει χρήματα για το Ασκληπιείο. Αξίζει να σας πω ότι με άλλη δωρεά, του κ. Ντίνου Μαρτίνου, θα κατασκευαστεί ένα νέο τριώροφο κτίριο, 115 κλινών, καινούργιο με όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες, το οποίο θα συνδεθεί με αερογέφυρα με το κεντρικό κτίριο. Εκεί θα μεταφερθούν κλινικές από το παλαιό κτίριο «Ειρήνης».

[Π]: Έχετε απευθυνθεί στα αρμόδια Υπουργεία;

Α.Π.: Είμαι σε συνεχή και αγαστή συνεργασία με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και ειδικά με το Υπουργείο Υγείας. Προσπαθώ βέβαια να λύνω τα θέματα απευθυνόμενος ιεραρχικά πρώτα στην ΥΠΕ. Και χαίρομαι που έχω πετύχει αρκετά πράγματα χάρις στην άψογη συνεργασία. Ο ρόλος του Υπουργείου Υγείας είναι να χαράσσει πολιτική και να μας δίνει τα εργαλεία. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι με τα εργαλεία που μας δίνει να κάνουμε τη δουλειά μας. Σε κάθε περίπτωση έχουμε εξαιρετική συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας με κοινό στόχο την αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας για το καλό του Έλληνα Πολίτη.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 12 Μαρτίου 2022]

Scroll to Top