Θ. Φωτίου: Έκοψαν απροειδοποίητα από 7.760 ανασφάλιστους ανάπηρους το επίδομα αναπηρίας εν μέσω πανδημίας

Βουλή

Τη διακοπή του επιδόματος αναπηρίας σε 7.760 ανασφάλιστους αναπήρους εν μέσω πανδημίας, καταγγέλλει με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Εργασίας η Αναπλ. Τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Θεανώ Φωτίου.

Όπως αναφέρει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σύμφωνα με καταγγελίες αναπήρων, δεν τους εστάλη καμία ειδοποίηση για τη διακοπή καταβολής του επιδόματος του Φεβρουαρίου. Πρόκειται για δικαιούχους οι οποίοι δεν έλαβαν ανανέωση έγκρισης από τα ΚΕΠΑ, λόγω των μεγάλων δυσχερειών που προκάλεσε η πανδημία. Δυσχέρειες, τόσο στη λειτουργία των ΚΕΠΑ, που επί μήνες ήταν κλειστά και στη συνέχεια λειτουργούν με χαμηλούς ρυθμούς, όσο και των νοσοκομείων, που τα περισσότερα είχαν μετατραπεί σε νοσοκομεία μιας νόσου.

Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί με την εφαρμογή του ν. 4865/21 που απαιτεί οι ανασφάλιστοι ανάπηροι να λαμβάνουν τις διαγνώσεις, εξετάσεις και θεραπείες αποκλειστικά από δημόσιες δομές υγείας.

Με αυτά τα δεδομένα, όπως τονίζει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είναι βέβαιο ότι τους επόμενους μήνες θα έχουμε αύξηση του αριθμού των αναπήρων που δεν θα πάρουν επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ, διότι θα λήγουν προοδευτικά και άλλες εγκρίσεις, χωρίς οι δικαιούχοι να έχουν δυνατότητα άμεσης ανανέωσης και καλεί τον Υπουργό να απαντήσει αν θα δώσει νέα 6μηνη παράταση, από 1ης/2/2022 έως 31/7/2022 για ανανέωση των εγκρίσεων χορήγησης αναπηρικών επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ και αν θα καταβάλει στους 7.760 δικαιούχους αναδρομικά το επίδομα του Φεβρουαρίου και τους κόπηκε.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 5 Μαρτίου 2022]