Επίσκεψη κλιμακίου Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις δομές υγείας της Γλυφάδας και στο Γ. Ν. «Ασκληπιείο Βούλας»

Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη Βουλή Γλυφάδα

Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η λειτουργία του εμβολιαστικού κέντρου Γλυφάδας, το ΕΣΥ και οι δυνατότητες του μοναδικού Γενικού Νοσοκομείου των Νοτίων Προαστίων «Ασκληπιείο» Βούλας ήταν στο επίκεντρο της περιοδείας που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ το πρωινό της Πέμπτης 17 Φεβρουαρίου.
Συζήτησαν με τους εργαζόμενους για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο οι υγειονομικοί και η δημόσια περίθαλψη και φροντίδα, αλλά και για να επικοινωνήσουν το πρόγραμμα υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Την αντιπροσωπεία της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελούσαν ο τομεάρχης Υγείας Ανδρέας Ξανθός και οι βουλευτές Νοτίου Τομέα Γιάννης Μουζάλας, Γιάννης Μπαλάφας και Ραλλία Χρηστίδου. Συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της δημοτικής κίνησης «Ανατροπή στη Γλυφάδα» με τον επικεφαλής της δημοτικό σύμβουλο Τάσο Ταστάνη και τον Σταμάτη Σκαμπαρδώνη, δημοτικό σύμβουλο.
«Η πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τα Κέντρα Υγείας, η ανάγκη δημιουργίας τοπικής μονάδας Υγείας (ΤΟΜΥ) στην Άνω Γλυφάδα, κατάλληλα στελεχωμένα, αποτελούν απαραίτητα εργαλεία αντιμετώπισης της πανδημίας, της πρόληψης και ιατρικής κάλυψης των πολιτών», τόνισαν σε δηλώσεις τους.

Μειωμένη η προσέλευση στο Εμβολιαστικό Κέντρο Γλυφάδας
Αρχικά πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Μέγα- Εμβολιαστικό Κέντρο Γλυφάδας το οποίο στελεχώνεται από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, με το οποίο η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συζήτησε την πορεία, τα θετικά βήματα αλλά και τις αστοχίες του εμβολιαστικού προγράμματος, καθώς και την ανάγκη ενίσχυσης του καθολικού εμβολιασμού, με έμφαση σε πληθυσμούς ειδικής ευαλωτότητας (υπερήλικες, ανοσοκατεσταλμένοι, πρόσφυγες- μετανάστες, διαβιούντες σε καταυλισμούς Ρομά, φιλοξενούμενοι σε κλειστές δομές, άστεγοι κλπ).

Το Κέντρο Υγείας Γλυφάδας υπολειτουργεί
Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πραγματοποίησε επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας Γλυφάδας, το οποίο οργανώθηκε και τέθηκε σε πλήρη λειτουργία στον συγκεκριμένο χώρο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το ιατρικό-νοσηλευτικό-παραϊατρικό προσωπικό της μονάδας ανέδειξε τα προβλήματα, τις ελλείψεις και τις δυσλειτουργίες που έχουν ανακύψει στις δομές ΠΦΥ αυτή την περίοδο και την υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλλει για να συνδυάσει την τακτική λειτουργία του Κ.Υ. με τις ανάγκες της πανδημίας (διαγνωστικοί έλεγχοι, εμβολιασμοί).

Συνάντηση με τη Διοίκηση του «Ασκληπιείου»
Η περιοδεία του κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη Διοίκηση και τα επιστημονικά-διοικητικά στελέχη του Νοσοκομείου. Η αντιπροσωπεία αποφάσισε να συμμετάσχει μέρος εξ αυτών στη συνάντηση με τον Διοικητή Ανδρέα Πλεμμένο και τον Αν. Διοικητή Αιμίλιο Βουγιουκλάκη και έτσι παρόντες ήσαν οι τρεις πρώην Υπουργοί Ανδρέας Ξανθός, Γιάννης Μπαλάφας και Γιάννης Μουζάλας. Παρούσα και η π. αναπληρώτρια Διοικητής του Γ.Ν. «Ασκληπιείο» Βούλας Ρουμπίνη Τσαμασύρου καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι Γλυφάδας Τάσος Ταστάνης και Σταμάτης Σκαμπαρδώνης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρενέβησαν καταθέτοντας τις δικές τους απόψεις και ερωτήσεις εργαζόμενοι σε νευραλγικούς τομείς του νοσοκομείου, όπως η ΜΕΘ κλπ.
Στη σύσκεψη παρουσιάστηκε η τεράστια προσπάθεια που έχουν καταβάλλει οι εργαζόμενοι του για την κάλυψη των πιεστικών αναγκών της υγειονομικής κρίσης, καθώς και τα προβλήματα στη διαχείριση των περιστατικών covid-19 (ειδικά των διασωληνωμένων, οι οποίοι από το καλοκαίρι του 2021 πρέπει να διακομιστούν σε άλλα νοσοκομεία). Κοινή είναι η αίσθηση ότι το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ έχει υπερβεί τις ψυχοσωματικές του αντοχές και ότι απαιτείται μια γενναία παρέμβαση αναβάθμισης των εργασιακών-μισθολογικών-εκπαιδευτικών συνθηκών στο δημόσιο σύστημα υγείας. Με μόνιμη παραμονή των συμβασιούχων στο ΕΣΥ, με μηχανισμό αυτόματης αναπλήρωσης των κενών λόγω συνταξιοδότησης και ειδικά κίνητρα στελέχωσης για τις άγονες περιοχές και τις άγονες ειδικότητες. Επίσης, αναδείχθηκε η ανάγκη να επανέλθει η καθημερινή 24ωρη ορθοπεδική εφημερία του νοσοκομείου, να επιταχυνθεί η λειτουργία της παιδοψυχιατρικής κλινικής και να δρομολογηθούν κρίσιμες παρεμβάσεις ποιοτικής αναβάθμισης των υποδομών του νοσοκομείου (ΤΕΠ, Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, ΜΕΘ, μαγνητικός τομογράφος) με αξιοποίηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Για το ηθικό ζήτημα έκανε λόγο ο Ανδρέας Ξανθός τονίζοντας ότι οι αντοχές του συστήματος υγείας δοκιμάστηκαν με την πανδημία του κορωνοϊού την τελευταία διετία και έθιξε ότι η ανταποκρισιμότητα του ήταν ένα μεγάλο ζήτημα. «Το σύστημα υγείας δέχτηκε μεγάλη πίεση, η οποία αποδιοργάνωσε την τακτική του λειτουργία. Έπρεπε να είχε γίνει καλύτερη διαχείριση από την αρχή της πανδημίας», είπε ο π. Υπουργός Υγείας ευχόμενος να τελειώσουμε επιτέλους με την πανδημία και να μην υποτροπιάσει φέρνοντας ένα ακόμη κύμα κρουσμάτων. Τόνισε πολλές φορές ότι πρέπει να γίνει με το πέρας αυτής μια σοβαρή αξιολόγηση όχι για να αποδοθούν ευθύνες αλλά για να εντοπιστούν προβλήματα και λάθη έτσι ώστε σε μελλοντικές απειλές να είμαστε πιο οργανωμένοι και σοβαροί. «Θέλει σχέδιο και πλάνο, όμως αυτή είναι μια πολιτική συζήτηση για το κατά πόσον υπάρχει η θέληση και η βούληση», είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε ότι πρέπει με τη λήξη της πανδημίας το δημόσιο σύστημα υγείας να βγει κερδισμένο. Ενώ κουβέντα έγινε και για την κρίση υποστελέχωσης αφού πολλοί γιατροί έχουν φύγει στο εξωτερικό και όσοι είναι εδώ έχουν χαμηλές μισθολογικές απολαβές. «Αν πειστούν οι γιατροί αυτοί ότι υπάρχει αξιοκρατία, ότι θα έχουν την εξέλιξη που πρέπει θα γυρίσουν. Ασφαλώς πρέπει να αντιληφθούν ότι δε θα μπορούμε να δώσουμε τους μισθούς που δίνουν άλλες σκανδιναβικές χώρες», είπε χαρακτηριστικά.

Η διαχείριση της πανδημίας από το Νοσοκομείο
Ενημερώνοντας την αντιπροσωπεία, ο Διοικητής του «Ασκληπιείου» Ανδρέας Πλεμμένος τόνισε ότι το δημόσιο σύστημα υγείας άντεξε χάρις στους ανθρώπους που το στελεχώνουν. Στη συνέχεια εξήγησε πως η Διοίκηση διαχειρίστηκε την πανδημία και πως το Ασκληπιείο πολλές φορές αποσυμφόρησε την πίεση που δέχονταν άλλα νοσοκομεία. «Έχουμε το πλεονέκτημα ότι τα κτίρια μας είναι διάσπαρτα», είπε και εξήγησε ότι έτσι μπορούσαν να απομονώσουν ιατρικές υπηρεσίες και νοσηλευόμενους με covid παρέχοντας συνάμα ασφάλεια σε ασθενείς που έρχονταν για τακτικά ιατρεία ή έκτακτα περιστατικά. Έτσι περιόρισαν το να εξαπλωθούν τα κρούσματα εντός του νοσοκομείου. Τονίστηκε επίσης ότι το νοσοκομείο λειτούργησε όπως λειτουργούσε και πριν την πανδημία με τα χειρουργεία να γίνονται κανονικά και όλες τις κλινικές ανοιχτές. Όταν πρωτοξεκίνησε η μονάδα covid αντιμετώπισαν προβλήματα τα οποία σήμερα έχουν λυθεί. Χρειάστηκε να μετακινηθούν γιατροί εντός του νοσοκομείου για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα κύματα της πανδημίας. Σήμερα το «Ασκληπιείο» διαθέτει 70 κλίνες covid με τις μισές περίπου να είναι κατειλημμένες. Δεν έχει κανέναν ασθενή με κορονοϊό διασωληνωμένο. Δεν έχει όμως και κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με Covid. Στο πρώτο κύμα της πανδημίας, τον πρώτο χρόνο η διοίκηση πήρε την απόφαση και μετέτρεψε και τις 12 θέσεις στη ΜΕΘ σε θέσεις για ασθενείς με Covid. Τώρα έχουν επιστρέψει στην πρότερη λειτουργία τους οι θέσεις αυτές και στην περίπτωση που κάποιος ασθενής χρειαστεί διασωλήνωση, γίνεται επιτόπου στο θάλαμο και δίνεται σήμα για τη διακομιδή του σε άλλο νοσοκομείο που έχει διαθέσιμη ΜΕΘ. Ως αρνητικό αποτέλεσμα της πανδημίας ο Διοικητής ανέφερε την υπερκόπωση του προσωπικού. Στο σημείο αυτό ο Αν. Διοικητής Αιμίλιος Βουγιουκλάκης εξήρε την προκάτοχό του, Ρουμπίνη Τσαμασύρου, αναφέροντας πως το πρότυπο για τις βάρδιες του προσωπικού συνεχίζει να γίνεται όπως και με την προηγούμενη διοίκηση κρατώντας τις υπερβάσεις σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα ποσοστά.

Η αναβάθμιση του Νοσοκομείου και τα εμπόδια
Η συζήτηση κινήθηκε και γύρω από την αναβάθμιση του Νοσοκομείου με τον Διοικητή να κάνει λόγο για τις δυσκολίες που υπάρχουν. Ο Αιμίλιος Βουγιουκλάκης συμπληρώνοντας αναφέρθηκε στο ιδιόμορφο ιδιοκτησιακό καθεστώς του Ασκληπιείου το οποίο δεν επιτρέπει σε αδόμητη έκταση να χτιστεί τίποτε. «Πρέπει σε υφιστάμενο κτίριο να γκρεμιστεί η δομή και να χτιστεί από την αρχή», είπε χαρακτηριστικά. Ενημέρωσε επίσης ότι συνολικά υπάρχουν εντός του νοσοκομείου 42 οικήματα εκ των οποίων είναι σε λειτουργία τα 18.
«Μας λείπουν έτοιμες μελέτες», είπε ο Διοικητής Ανδρέας Πλεμμένος για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε χρηματοδοτήσεις. Και τόνισε πως ήθελαν να επεκτείνουν τις κλίνες Covid στη ΜΕΘ σε επιπλέον 12, κάνοντας χρήση μιας προκάτ κατασκευής όμως η πρότασή τους αυτή απερρίφθη. Τόνισε επίσης ότι το κτίριο «Αικατερίνης» χρειάζεται ανακατασκευή όμως και το Ταμείο Ανάκαμψης χρειάζεται έτοιμες μελέτες τις οποίες το Νοσοκομείο δεν μπορεί να υποστηρίξει.
Ακούστηκαν επίσης βασικές ελλείψεις στα ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών) λέγοντας πως δεν διαθέτει το νοσοκομείο Μαγνητικό Τομογράφο.

Κέντρο Τραύματος το νέο κτίριο των ΤΕΠ
Για το νέο κτίριο των ΤΕΠ που γίνεται με δωρεά του κ. Μαρτίνου έκανε λόγο ο Διοικητής. Τόνισε ότι το Ασκληπιείο προσαρμόζεται στο να γίνει «κέντρο τραύματος» και γι’ αυτό το νέο κτίριο των ΤΕΠ έχει καθυστερήσει σχεδόν δύο μήνες διότι γίνονται παρεμβάσεις για να πληροί τις προδιαγραφές ως «Κέντρο Τραύματος», μεταξύ των οποίων είναι και η ύπαρξη ελικοδρομίου.

Καθημερινή ορθοπεδική εφημερία μέχρι τις 9 το βράδυ
Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ άκουσε την ευχάριστη είδηση ότι από την προηγούμενη επίσκεψή τους η καθημερινή ορθοπεδική εφημερία επανήλθε μέχρι τις 9 το βράδυ. Την ερώτηση έκανε στη Διοίκηση ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης και δημοτικός σύμβουλος Τάσος Ταστάνης θυμίζοντας ότι το Ασκληπιείο εδώ και 40 χρόνια εφημέρευε 365 ημέρες το χρόνο, 24 ώρες την ημέρα για ορθοπεδικά περιστατικά. Ο Διοικητής απάντησε χαριτολογώντας ότι άκουσε τις πιέσεις και έτσι από τις 3 το μεσημέρι παρατάθηκε η καθημερινή εφημερία μέχρι τις 9 το βράδυ. Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ευθέως απευθυνόμενοι στη Διοίκηση είπαν ότι αυτό δεν τους καλύπτει και θα συνεχίσουν να πιέζουν προς την πλήρη αποκατάσταση της εφημερίας στην πρότερη κατάσταση.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 19 Φεβρουαρίου 2022]