Εμβόλιο HPV, πότε και γιατί πρέπει να το κάνεις;

Απόψεις Υγεία

Γράφει ο Δρακονταείδης Αγαμέμνων

Μαιευτήρας – Χειρούργος – Γυναικολόγος
email: agadrakdr@gmail.com – 
www.drdrakontaidis.gr

Ο HPV είναι ο ιός που προκαλεί τα οξυτενή κονδυλώματα και παράλληλα ευθύνεται και για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας. Περιέχει πάνω από 150 στελέχη περίπου, ορισμένα από αυτά όμως είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα και ευθύνονται για την κακοήθεια στον τράχηλο της μήτρας, στον κόλπο, στο αιδοίο και στην στοματική κοιλότητα. Δυστυχώς ο καρκίνος τραχήλου παρουσιάζεται ως ο δεύτερος καρκίνος σε νέες γυναίκες 16 έως 45 ετών και με ποσοστά θανάτων ετησίως παγκόσμια άνω των 250 χιλιάδων.

Λύση σε όλο αυτό μπορεί να δοθεί με την πρόληψη και τον εμβολιασμό. Το εμβόλιο δεν περιέχει τον ίδιο τον ιό, αλλά μια πρωτεΐνη του ιού που προκαλεί υψηλό ποσοστό ανοσίας και παράλληλα δεν μολύνει τον οργανισμό καθ’ ότι δεν περιέχει DNA του ιού.

Στην διάθεση πλέον υπάρχουν δυο εμβόλια έναντι του ιού HPV το διδύναμο το οποίο εμπεριέχει αντιγόνα από τους τύπους 16 και 18 και το τετραδύναμο που εμπεριέχει αντιγόνα από τους τύπους 16,18 και 11 και 6, το τελευταίο όμως έχει πλέον αντικατασταθεί από το εννεαδύναμο εμβόλιο καθώς μελετήθηκε ότι υπάρχουν περισσότερα στελέχη που προκαλούν βλάβη στον τράχηλο της μήτρας ή δημιουργούν κονδυλώματα, εμπεριέχει αντιγόνα για τους τύπους 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 και 58. Οι τύποι 16 και 18 είναι εκείνοι που θεωρούνται οι πιο επικίνδυνοι για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας, ενώ οι τύποι 6 και 11 είναι εκείνοι που ευθύνονται για τα οξυτενή κονδυλώματα.

Καταλήγουμε λοιπόν ότι και τα δυο αυτά εμβόλια τα οποία έχουν πάρει κανονικά έγκριση από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων εδώ και καιρό αποτελούν το βασικό σημείο πρόληψης έναντι των στελεχών που προκαλούν προκαρκινικές βλάβες και για αυτό κρίνεται απαραίτητος ο εμβολιασμός όλων των γυναικών, ξεκινώντας μάλιστα από την ηλικία των 9 ετών μέχρι την ηλικία των 26 ετών, το όριο αυτό τέθηκε με βάση επιδημιολογικές και τεχνικές μελέτες, χωρίς να υπάρχει αντένδειξη εμβολιασμού πέραν της ηλικίας των 26 ετών καθ’ ότι υπάρχουν μελέτες που τρέχουν για ερευνά της ανοσογονικότητας από τον ιό και πέραν αυτής της ηλικίας. Βασική προϋπόθεση είναι ο εμβολιασμός να γίνεται πριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών για να υπάρχει μεγίστη κάλυψη έναντι του ιού και χωρίς φυσικά η γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας να αμελεί τον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο με τεστ Παπανικολάου. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου όταν γίνει σωστά στις απαιτούμενες δόσεις αγγίζει το ποσοστό 100% σε κάλυψη και η γυναίκα δεν χρειάζεται να έχει κάνει κάποιο συγκεκριμένο εργαστηριακό έλεγχο πριν. Η εξέταση κατά Παπανικολάου αποτελεί διαγνωστική εξέταση με στόχο την ανίχνευση πρώιμων προκαρκινικών αλλοιώσεων και την έγκαιρη αντιμετώπιση τους με θεραπεία. Ο εμβολιασμός απεναντίας είναι η πιο σημαντική προληπτική κίνηση εναντία στον ιό του HPV, η Αυστραλία μάλιστα είναι το πρώτο κράτος στον κόσμο που έχει θεσπίσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε αγόρια και κορίτσια από μικρή ηλικία προκειμένου κάποια στιγμή στο μέλλον να εξαλειφθεί η εμφάνιση του ιού HPV.

Στην χώρα μας ο εμβολιασμός έναντι του HPV έχει ενταθεί στο επίσημο πρόγραμμα εθνικού εμβολιασμού και παρέχεται δωρεάν έως την ηλικία των 18 ετών για τις γυναίκες. Και τα δυο εμβόλια που διατίθενται από το κράτος είναι ασφαλή και δοκιμασμένα μέσα από επίσημες έρευνες, αναφορές και καταγραφές. Ελπίζουμε ότι στο μέλλον ο εμβολιασμός θα είναι διαθέσιμος και για τα αγόρια από συγκεκριμένη ηλικία και ότι όλο και περισσότερος κόσμος θα είναι ευαισθητοποιημένος ως προς το θέμα της πρόληψης και του εμβολιασμού προκειμένου να μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η παθολογία από τον ιό του HPV, που δυστυχώς συνεχίζει να αποτελεί μάστιγα σε παγκόσμιο επίπεδο.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 12 Φεβρουαρίου 2022]