Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Η Ουσία Μπροστά από τις Εντυπώσεις – Ευθύς και αποκαλυπτικός ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022. Ήταν η δεύτερη συνέντευξη τύπου σε διάστημα μόλις δύο μηνών από την πρώτη που έλαβε χώρα τον Νοέμβριο του 2021 και κρίθηκε επιβεβλημένη εφόσον υπήρχαν ζητήματα της επικαιρότητας που έπρεπε να σχολιαστούν. Η εισήγηση του Δημάρχου εστίασε στα έργα που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Αντώνης Τρίτσης», στην αντιμετώπιση του χιονιά και το επιτυχημένο σχέδιο δράσης του Δήμου, στην επείγουσα επιστολή του ΣΑΤΕ για έναν διαγωνισμό που «τρέχει» από τις υπηρεσίες του Δήμου και φυσικά για τη σχέση των Διοικούντων σε Δήμο και Περιφέρεια με ευθεία επίθεση στο πρόσωπο του Γιώργου Πατούλη. Ο Δήμαρχος απάντησε στους παριστάμενους δημοσιογράφους και δεσμεύτηκε να συνεχίσει την εξωστρέφεια σε τακτά χρονικά διαστήματα κρατώντας ενήμερους τους πολίτες.


Ξεκινώντας την εισήγησή του και το καλωσόρισμα ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης δεσμεύτηκε να καλεί συχνά πυκνά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τοπικά και αυτοδιοικητικά, προκειμένου να διατηρεί μια εξωστρέφεια και κυρίως μια ενημέρωση των πολιτών για τα τεκταινόμενα του Δήμου. «Το 99,9% όσων συμβαίνουν οι πολίτες τα μαθαίνουν από εσάς», είπε χαρακτηριστικά δίνοντας για μια ακόμη φορά έμφαση στο πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει ο τοπικός τύπος στην περιοχή. Αυτή τη φορά υπήρξε πιο σύντομος στην τοποθέτησή του και έδωσε περισσότερο χρόνο στη διαδραστική συζήτηση με τους δημοσιογράφους προκειμένου να λυθούν όλες οι απορίες.

Ο Δήμος πρωτοπόρος στο «Αντώνης Τρίτσης»

Με μεγάλο ενθουσιασμό μίλησε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος για τα επιχορηγούμενα έργα από το πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Αντώνης Τρίτσης». Ο Δήμος βρέθηκε να έχει έτοιμες μελέτες και σε εξέλιξη έργα τα οποία κατάφεραν και εντάχθηκαν στα επιδοτούμενα από το «Αντώνης Τρίτσης». Έτσι κατάφερε να κερδίσει για το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έργα 26 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 18 εκ. θα είναι από το πρόγραμμα και τα 8 εκ. από ιδίους πόρους του Δήμου. Χαρακτήρισε αυτή την επιτυχία πρωτιά για το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και εξήγησε ότι οφείλεται στην ετοιμότητα της Διοίκησης και των υπηρεσιών που είχαν άρτιες μελέτες και έτοιμες. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις τα έργα είχαν δρομολογηθεί και όταν εντάχθηκαν στο «Αντώνης Τρίτσης» χρειάστηκε απλώς να τροποποιήσουν την πηγή χρηματοδότησης.

Η «Ελπίδα» έδειξε τις παθογένειες του συστήματος

Για την πρόσφατη χιονοκαταιγίδα που έπληξε την Αττική και δοκίμασε τον κρατικό και δημοτικό μηχανισμό μίλησε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. Με χαμηλούς τόνους αλλά με αίσθημα αυτοπεποίθησης και ικανοποίησης ο Δήμαρχος τόνισε ότι ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης κατάφερε να αντιμετωπίσει το έντονο αυτό καιρικό φαινόμενο που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. «Όσα χρόνια μένω στην περιοχή από μικρό παιδάκι, ποτέ δεν έχω ζήσει τόσο έντονη χιονόπτωση και χιονόστρωση στον παραλιακό μας Δήμο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ως ήταν αναμενόμενο έκανε αναφορά στην Περιφέρεια Αττικής η οποία τους προμήθευσε με 2 οχήματα πολύ μικρά και ευαίσθητα, όπως είπε τα οποία δεν ήταν ικανά να ανταποκριθούν στο μέγεθος του φαινομένου. Ο Δήμος διέθετε επίσης ένα όχημα και ένα που μίσθωσε αλατιέρα με μαχαίρι με κόστος για τις 30 ώρες, 3.100 ευρώ. Διέθεσαν επίσης και πολλά μηχανήματα έργου όπως JCB, φορτηγά κλπ προκειμένου να κρατήσουν το δευτερεύον οδικό δίκτυο ανοιχτό. Συνέδραμαν το έργο της Περιφέρειας διατηρώντας ανοιχτό και το πρωτεύον δίκτυο στα όρια τους. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης στο όνομα που βγήκε προς τα έξω για την κατάσταση που επικράτησε στη χώρα μας. Έλαβε μηνύματα από τη Σουηδία και την Ιρλανδία που του εξέφραζαν την απορία πως γίνεται αποκλειστεί ένα χωριό με 3.500 κατοίκους 12χλμ μακριά από το κέντρο της Αθήνας. Αναφέρθηκε στο δύσκολο έργο που είχαν να επιτελέσουν πολλοί και καλοί Δήμαρχοι όπως τους χαρακτήρισε αφού θα ήθελαν και εκείνοι με τη σειρά τους να μισθώσουν μηχανήματα για να αντιμετωπίσουν το χιονιά, τα οποία όμως δεν υπήρχαν διαθέσιμα. «Ότι μηχάνημα υπήρχε από τη Λαμία και κάτω ήταν μισθωμένο», τόνισε.

Απαντήσαμε στις «εντυπώσεις» του ΣΑΤΕ

Μετά από ερώτηση που δέχτηκε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος απάντησε για την κατεπείγουσα επιστολή που έστειλε στις 7 Φεβρουαρίου στο Δήμο και σε λοιπούς αρμόδιους αποδέκτες ο ΣΑΤΕ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών) ζητώντας την «Ακύρωση του διαγωνισμού του έργου (Α/Α ΕΣΗΔΗΣ:186013): «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ, ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΩΝ, ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ, ΔΡΟΜΩΝ ΗΠΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ, ΧΩΡΩΝ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΣΤΙΣ ΟΔΟΥΣ Β. ΠΑΥΛΟΥ, ΑΚΤΗΣ ΚΑΙ ΗΛΙΟΥ»)». Ο Δήμαρχος στάθηκε στο σημείο της επιστολής που αναφέρει ότι «αποκλείεται η συμμετοχή εργοληπτικών επιχειρήσεων, περιορίζοντας με τον τρόπο αυτό τον υγιή ανταγωνισμό και, πιθανολογούμε ότι οι εν λόγω όροι φωτογραφίζουν την ανάδοχο».

«Δεν είναι άγνωστος στο Δήμο μας ο ΣΑΤΕ», είπε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος και απαρίθμησε άλλες τρεις περιπτώσεις που έχει ενεργήσει με παρόμοιο τρόπο. Η πρώτη ήταν με την αντικατάσταση του χλοοτάπητα στο Δημοτικό Στάδιο Βουλιαγμένης, η δεύτερη με τη διαμόρφωση υφιστάμενων κοιμητηρίων και η Τρίτη με τις οικοτεχνικές αναπλάσεις κοινοχρήστων χώρων. Και στις τρεις περιπτώσεις το περιεχόμενο της επιστολής καθώς και οι αποδέκτες του είναι παρεμφερή, είπε. Και εστίασε στο ότι αν οι όροι ήταν φωτογραφικοί δε θα είχαν τελικά μεγάλη συμμετοχή, αφού στην πρώτη περίπτωση κατέθεσαν φακέλους 12 εταιρείες και μετά από έλεγχο των προσκομιζόμενων εγγράφων απορρίφθηκαν οι δύο, ομοίως στη δεύτερη περίπτωση προσήλθαν 7 εταιρείες και απορρίφθηκαν οι δύο και στην Τρίτη περίπτωση προσήλθαν 5 εταιρείες και απορρίφθηκαν επίσης οι δύο. Ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε στις 15 Φεβρουαρίου που λήγει η προθεσμία κατάθεσης φακέλων για τον εν λόγω διαγωνισμό να δώσει στη δημοσιότητα με δελτίο τύπου το πόσοι τελικώς εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Τόνισε ότι τα πολλά ISO που έχουν προσθέσει οι υπηρεσίες είναι για να διασφαλιστεί η εγκυρότητα ότι θα αναλάβουν μεγάλες και σοβαρές εταιρείες αφού πρόκειται για ένα έργο που θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 12 μηνών με μια παράταση για έκτακτη περίπτωση άλλους 6 μήνες και θα καλύπτει σε εύρος το μεγαλύτερο μέρος της πόλης. Ερωτηθείς αν οι αρμόδιοι φορείς ενήργησαν εμποδίζοντας τα προηγούμενα έργα η απάντηση του Δημάρχου ήταν πως δεν έδωσαν καμία σημασία, παρόλα αυτά η νομική υπηρεσία του Δήμου συνέταξε απάντηση προς το ΣΑΤΕ προκειμένου να μην αφήσει αναπάντητα ερωτήματα. Ο Δήμαρχος υποστήριξε πως πριν βγει ο διαγωνισμός στον αέρα έγιναν όλα τα απαραίτητα βήματα και λήφθηκαν οι απαιτούμενες εγκρίσεις για χάρη των οποίων καθυστέρησαν και περίπου 4,5 μήνες.

Άλλες οι προτεραιότητες της Περιφέρειας

Χωρίς έργα ο Δήμος επί Διοίκησης Πατούλη

Λάβρος κατά της Διοίκησης Πατούλη στην Περιφέρεια Αττικής ήταν για μια ακόμη φορά ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. Με αφορμή και έναν νέο δημόσιο διάλογο ανοιχτών επιστολών – δελτίων τύπου μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης εξήγησε για μια ακόμη φορά πως η Περιφέρεια επί των ημερών του κυρίου Πατούλη δεν έχει στις προτεραιότητές της το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και παρόλο που υπάρχουν έτοιμες μελέτες και έργα δεν τα προχωράει. Είπε πως ο τρόπος που χειρίζεται η Περιφέρεια το ζήτημα είναι σα να τους κουνάει το δάχτυλο και σα να έχει την εντύπωση ο Περιφερειάρχης ότι είναι ο Δήμαρχος μιας πόλης με 66 Αντιδημάρχους. «Δεν είναι έτσι, είμαστε ίσοι, αυτοδιοικητικοί Α και Β βαθμού οι οποίοι λειτουργούν εν παραλλήλω», είπε χαρακτηριστικά. Εξήρε για μια ακόμη φορά τη Διοίκηση του Γιάννη Σγουρού επί των ημερών του οποίου ο Δήμος έτυχε έργων και προσοχής. Ακόμη και με την Διοίκηση της Ρένας Δούρου – εννοώντας ότι έχουν διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες – έγιναν έργα τα οποία ο σημερινός Περιφερειάρχης προσπαθεί να καρπωθεί. «Θα ήταν πιο τίμιο να πει ότι κύριοι πήρατε πιο πολλά χρήματα τις προηγούμενες φορές και τώρα δε δικαιούστε ή κύριοι δεν είναι στις προτεραιότητές μου ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης» παρά να προσπαθεί να παραποιήσει μέσω των δελτίων τύπου την αλήθεια, είπε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. Για τις σχέσεις του με υπηρεσιακούς υπαλλήλους της Περιφέρειας μίλησε επίσης ο Δήμαρχος τονίζοντας ότι είναι άριστες. Ανέφερε ως παράδειγμα ένα αγωγό βουλωμένο στο Καβούρι που επειδή έχει διατομή μεγαλύτερη από 1 μέτρο είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Οι υπηρεσίες του Δήμου κοστολόγησαν το έργο στις 190.000 ευρώ όμως ο φάκελος που πηγαινοέρχεται στην Περιφέρεια όλο και κάποια έλλειψη παρουσιάζει φθάνοντας μέχρι σήμερα τις 400.000 ευρώ και πάλι δεν προχωρά.

Αναφέρθηκε επίσης στους λογογράφους των δελτίων τύπου που παρουσιάζουν άγνοια και παραπληροφόρηση και θεωρεί ότι ο Περιφερειάρχης δεν έχει την εικόνα που θα έπρεπε για τα όσα γράφονται τα οποία όμως τον εκθέτουν.

Δεν θέλω να κατέβω για Περιφερειάρχης

«Δεν έχω προσωπικά με τον Γιώργο Πατούλη. Έχω μετανιώσει για την υποστήριξη που προεκλογικά του παρείχα συστήνοντας τον ως τον Περιφερειάρχη της καρδιάς μας», είπε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος τονίζοντας ότι για το καλό του Δήμου του όταν έρθει η ώρα θα λέει στους συμπολίτες του ότι η Περιφέρεια του Γιώργου Πατούλη δεν κοίταξε το Δήμο.

«Η ενημέρωση του κόσμου δεν είναι ούτε απειλή, ούτε εκβιασμός. Δεν έχει κάνει καμία ενέργεια για το Δήμο μας. Δε χρωστάει τίποτα ο Δήμος μας στην Περιφέρεια και αναγνωρίζει τη διαχρονική στήριξη της Περιφέρειας Αττικής κατά το παρελθόν», τόνισε.

«Θέλω τον άνθρωπο που θα αναμετρηθώ να είναι όρθιος, ζωντανός και πιο δυνατός από μένα», είπε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ρίχνοντας την πρόταση να βρεθούνε σε ένα κοινό βήμα ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος και να πουν στους πολίτες τι έχουν κάνει ο καθένας από τη μεριά του. Θεωρεί πρόστυχο, υπονομευτικό και υβριστικό τον τρόπο εναντίον του από τους λογογράφους των δελτίων τύπου. Δεν αποκλείει αυτή η συμπεριφορά από τη Διοίκηση Πατούλη να πηγάζει από την κριτική που ασκεί ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος για τη διαχείριση των απορριμμάτων από την Περιφέρεια. «Δε θέλω να κατέβω για Περιφερειάρχης. Μακριά από μένα αυτό το πράγμα», ανέφερε κουνώντας και τα χέρια του αρνητικά. Τόνισε δε ότι αν ο Περιφερειάρχης αλλάξει στάση τους επόμενους μήνες και καταφέρει να υλοποιήσει έστω και το 30% από όσα έδωσαν οι προηγούμενες διοικήσεις της Περιφέρειας στο Δήμο, ο ίδιος θα βγει με ντουντούκα υπέρ του. «Δε βλέπω φως στο βάθος του τούνελ», είπε αφού μένουν μόλις 20 μήνες. «Αδικείται η πόλη μας από μια Διοίκηση της Περιφέρειας η οποία είναι υπόλογη για τις επιλογές της, τόνισε χαρακτηριστικά.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 12 Φεβρουαρίου 2022]

Scroll to Top