Βάρκιζα, Βούλα και Βουλιαγμένη οι κοντινότερες “Γαλάζιες Σημαίες”

Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη

Του Γιώργου Λαουτάρη.

Στη Χαλκιδική πραγματοποιήθηκε φέτος η τελετή για την ανακοίνωση της βράβευσης των ακτών και των μαρίνων από τις 50 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα “Γαλάζια Σημαία”. Η χώρα μας με 430 βραβευμένες ακτές, διατήρησε την 3η θέση παγκοσμίως. Πρώτος στην Ελλάδα αναδείχθηκε φέτος, με 52 σημαίες, ο νομός Χαλκιδικής.

“Φτωχά” είναι τα αποτελέσματα στο νομό Αττικής, καθώς οι πιο κοντινές ακτές σε σχέση με το κέντρο της Αθήνας, στις οποίες θα ανεμίσει και φέτος η Γαλάζια Σημαία είναι αυτές του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, ενώ απουσιάζει η Γλυφάδα.

Από τα 3Β βραβεύτηκαν οι ακτές της Βάρκιζας, του Αστέρα Βουλιαγμένης, της Βουλιαγμένης (πλαζ ΕΟΤ) καθώς και η Α πλαζ Βούλας.

Στο Δήμο Μαραθώνα βραβεύτηκε η ακτή Σχινιάς/Καράβι. Στον Δήμο Μαρκόπουλου – Μεσογαίας

βραβεύτηκε η παραλία Αυλάκι. Στον Δήμο Σαρωνικού “Γαλάζια Σημαία” πήραν τρεις ακτές: Μαύρο Λιθάρι/Eden Beach, Λαγονήσι 1 / Grand Beach, Λαγονήσι 2 / Mediterraneo.

Να σημειωθεί ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη “Γαλάζια Σημαία”, είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι “Εξαιρετική”. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Πρέπει όμως επιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια (25 για τις μαρίνες), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Στην πραγματικότητα, αυστηρά κριτήρια όπως η “επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης”, η “παρουσία εκπαιδευμένων, πτυχιούχων ναυαγοσωστών” και η “προσβασιμότητα και παροχή υπηρεσιών για άτομα με ειδικές ανάγκες” μεταξύ άλλων στην πραγματικότητα αποκλείουν από τη “Γαλάζια Σημαία” τις ελεύθερες ακτές κολύμβησης.

 

Τα στατιστικά

Οι δύο Δήμοι της Ελλάδας που βραβεύονται με τις μακράν περισσότερες Γαλάζιες Σημαίες είναι η Ρόδος και ο Δήμος Αγίου Νικολάου στο Λασίθι της Κρήτης. Φέτος 28 ακτές του Δήμου Ρόδου θα έχουν Γαλάζια Σημαία και 26 του Αγίου Νικολάου.

Στην Αττική, βραβεύονται σταθερά 13 ακτές συνεχόμενα από το 2013, στις οποίες όμως συμπεριλαμβάνονται πέντε παραλίες στην Αίγινα (Αγία Μαρίνα), στον Πόρο (Ασκέλι) και στα Κήθυρα (Κακιά Λαγκάδα και Καψάλι) που διοικητικά υπάγονται στην Αττική.

Η φετινή βράβευση 430 ακτών είναι αριθμός ρεκόρ για τη χώρα μας από το 1988 που ισχύει ο θεσμός (πέρσι βραβεύτηκαν 395 ακτές) ένα ρεκόρ που φτάσαμε και το 2008.

Εθνικός Χειριστής του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” για την Ελλάδα είναι η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ). Θεωρείται η παλαιότερη περιβαλλοντική Μη Κυβερνητική Οργάνωση εθνικής εμβέλειας στην Ελλάδα, με αδιάλειπτη δράση από το 1951 για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Από το ξεκίνημά της πρωτοστάτησε στη δημιουργία Εθνικών Δρυμών και Προστατευόμενων Περιοχών, στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας και στην προστασία βιότοπων και απειλούμενων ειδών πανίδας και χλωρίδας. Εμπνευστής της ίδρυσης της ΕΕΠΦ και πρώτος Γενικός Γραμματέας της ήταν ο Ιάκωβος Σαντοριναίος, μέλος του Ελληνικού Ορειβατικού Συνδέσμου (ΕΟΣ), με πρωτοβουλία του οποίου το Υπουργείο Γεωργίας είχε πεισθεί να ιδρύσει, το 1938, τους Εθνικούς Δρυμούς Ολύμπου και Παρνασσού, φέρνοντας τότε την Ελλάδα μεταξύ των πρώτων ευρωπαϊκών χωρών με προστατευόμενες περιοχές.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 28 Μαΐου 2016]