Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται; – Παραχώρηση κοινωφελών χώρων του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού Αγίου Κοσμά (ΜΠΕ-ΑΚ) στους Δήμους Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Αλίμου

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκινά η νέα χρονιά για τους Δήμους των Νοτίων Προαστίων αφού ρυθμίστηκαν στην εκπνοή του 2021 ζητήματα δημόσιας περιουσίας. Η ρύθμιση του άρθρου 61 του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας κ.λπ.», που ψηφίστηκε στη Βουλή στις 23 Δεκεμβρίου 2021 έβαλε τη σφραγίδα της στην παραχώρηση των κοινωφελών χώρων της έκτασης του «Πόλου» (πρώην αεροδρόμιο) στους Δήμους, ώστε να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη κοινωφελών εγκαταστάσεων, κτηρίων και υποδομών.

Αυτή η εξέλιξη ήρθε να επισφραγίσει τους αγώνες του Δημάρχου Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτου που βλέπει τους κόπους του να δρομολογούνται προς υλοποίηση με το Δήμο του να παίρνει προβάδισμα. Ο ίδιος είχε διαμηνύσει ουκ ολίγες φορές – τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά – πως δε θα προχωρούσε καμία επένδυση αν δεν εξασφαλίζονταν οι παραχωρήσεις των κοινωφελών χώρων εντός του μητροπολιτικού πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά προκειμένου να βρουν την έδρα τους πολλές υπηρεσίες και σύλλογοι του Δήμου του.

Το θετικό πρόσημο χαιρέτισε πανηγυρικά και ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης ενώ ο Δήμος Γλυφάδας δεν προέβη σε καμία δήλωση.

Η ρύθμιση του άρθρου 61 του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας κ.λπ.», που ψηφίστηκε στη Βουλή στις 23 Δεκεμβρίου 2021 αποτελεί πολύ θετική εξέλιξη για τους Δήμους του «Μητροπολιτικού Πόλου» με έμφαση τον Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης και τους όμορους Δήμους Αλίμου και Γλυφάδας.

Με τη διάταξη αυτή ανοίγει ο δρόμος για την παραχώρηση των κοινωφελών χώρων της έκτασης του «Πόλου» (πρώην αεροδρόμιο) στους Δήμους, ώστε να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη κοινωφελών εγκαταστάσεων, κτηρίων και υποδομών.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 61 προβλέπει:

«Άρθρο 61

Παραχώρηση κοινωφελών χώρων του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού Αγίου Κοσμά (ΜΠΕ-ΑΚ) στους Δήμους Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Αλίμου

1. Κοινωφελείς χώροι, χαρακτηρισμένοι από την πολεοδομική νομοθεσία, εντός της έκτασης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού- Αγίου Κοσμά, οι οποίοι περιήλθαν στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου μετά την κύρωση της διανομής της ως άνω έκτασης με το άρθρο πρώτο του ν. 4787/2021 (Α’ 44), μπορούν να παραχωρηθούν κατά κυριότητα, με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Οικονομικών, στους Δήμους Ελληνικού-Aργυρούπολης, Γλυφάδας και Αλίμου, με σκοπό την ανέγερση επ’ αυτών κτιρίων κοινωφελούς χαρακτήρα, ο οποίος προσδιορίζεται στην απόφαση παραχώρησης. Η παραχώρηση της κυριότητας γίνεται επί συγκεκριμένων εδαφικών τεμαχίων. Με την απόφαση του πρώτου εδαφίου μπορεί να τίθενται όροι και προϋποθέσεις σχετικά με την παραχώρηση.

2. Η απόφαση της παρ. 1 υπόκειται σε μεταγραφή και καταχώριση στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο και κτηματολογικό γραφείο, αντίστοιχα.

3. Η παραχώρηση της παρ. 1 δεν επηρεάζει τα δικαιώματα της εταιρείας Ελληνικό Α.Ε. επί των παραχωρούμενων χώρων, τα οποία προβλέπονται στην περ. β’ της παρ. 2 του άρθρου 3 του ν. 4062/2012 (Α’ 70).»

Ο Υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος κατά την τοποθέτησή του από το βήμα της Βουλής αναφέρθηκε στις διατάξεις του σχεδίου νόμου με τις οποίες ρυθμίζονται ζητήματα δημόσιας περιουσίας. «Με το άρθρο 61 προβλέπεται η δυνατότητα του Ελληνικού Δημοσίου με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει κατά κυριότητα στον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης συγκεκριμένης έκτασης κοινωφελείς χώρους εντός του μητροπολιτικού πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά. Η εν λόγω διάταξη αφορά τον δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης και τους δημότες του, που επωφελούνται από τη λειτουργία υπηρεσιών και δραστηριοτήτων κοινωφελούς χαρακτήρα», είπε.

Υπέρμαχος και υποστηρικτής του άρθρου 61 ήταν και ο Βουλευτής ΝΔ Νότιου Τομέα Β3 Αθήνας Βασίλης Πέτρος Σπανάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: «Στο άρθρο 61 αυτού του νομοσχεδίου, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μιλάμε για παραχώρηση κοινωφελών χώρων του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά στον δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης, στον δήμο Γλυφάδας, στον δήμο Αλίμου. Και έρχεται το ερώτημα: Θα καταψηφίσει η Αντιπολίτευση ένα τέτοιο άρθρο; Δηλαδή, εγώ απορώ οι συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης τι θα πούνε στους κατοίκους του Ελληνικού, της Αργυρούπολης, του Αλίμου, της Γλυφάδας; Δίνονται δυνατότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπως για παράδειγμα να γίνει το δημαρχείο Ελληνικού-Αργυρούπολης το μέγαρο που θα στεγάσει την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού, της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων, δίνεται η δυνατότητα να γίνει ένα μουσικό σχολείο που υπάρχει σήμερα στον Άλιμο και θέλουμε να δούμε κάτι διαφορετικό στα νότια προάστια. Αυτές λοιπόν, τις δυνατότητες τις δίνει ένα νομοσχέδιο που μπορεί να έρχεται στην τελευταία συνεδρίαση του Κοινοβουλίου -γιατί το Κοινοβούλιο στην ουσία σήμερα σταματά τις εργασίες όσον αφορά το νομοθετικό έργο-, αλλά δίνονται και σημαντικές λύσεις. Και έρχεστε σήμερα να πείτε ότι «δεν προλάβαμε να διαβάσουμε εκατόν σαράντα επτά άρθρα»; Αν είναι δυνατόν!»

Το θετικό πρόσημο χαιρέτισε πανηγυρικά και ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης τονίζοντας σε δημόσια δήλωσή του ότι «Ο Δήμος Αλίμου έχει συγκεκριμένες προτάσεις και ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την αξιοποίηση των κοινωφελών αυτών χώρων, στη βάση των αναγκών της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, αλλά και των Αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, που έχουν κατά διαστήματα ληφθεί.

Η Δημοτική αρχή ευχαριστεί θερμά όλους τους βουλευτές της περιοχής, που ψήφισαν τη διάταξη αυτή, και ιδιαίτερα τον βουλευτή Βασίλη Σπανάκη για την τοποθέτησή του υπέρ των 3 Δήμων από το βήμα της Βουλής, και ελπίζει η διαδικασία απόδοσης των χώρων αυτών στους 3 Δήμους να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν, ώστε να δρομολογηθεί η αξιοποίηση και η ανάδειξή τους».

Την ψήφιση της σχετικής διάταξης ακολούθησε η επίσημη ανακοίνωση από πλευράς Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης για την παρουσίαση των σχεδίων ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων που θα χρηματοδοτηθεί πλήρως από τον Δρ. Σπύρο Λάτση. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στις 11 Ιανουαρίου 2022 στο Πολιτιστικό – Συνεδριακό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» στην Αργυρούπολη παρουσία της α.ε. Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. «Η 11η Ιανουαρίου 2022 θα είναι μία ιστορική μέρα για την πόλη μας και τον Ποντιακό Ελληνισμό αφού παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού, του Αρχιεπισκόπου Ελλάδος και πλήθος Υπουργών, Βουλευτών, Δημάρχων και εκπρόσωπων Ποντιακών Σωματείων απ’ όλη την Ελλάδα θα παρουσιάσουμε ένα προσωπικό μου όραμα, ένα σπουδαίο έργο όχι μόνο για τους Πόντιους αλλά συνολικά για τον Ελληνισμό: Το Μέγαρο Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων», δήλωσε με υπερηφάνεια ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 1 Ιανουαρίου 2022]

Scroll to Top