Ερώτηση ΚΙΝΑΛ: Σε εκκρεμότητα η δημιουργία Μουσείου Πολιτικής Αεροπορίας στο Ελληνικό

Βουλή

Σε ερώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς Πολιτισμού & Αθλητισμού και Ανάπτυξης & Επενδύσεων προχώρησαν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης και Δημήτρης Κωνσταντόπουλος για την ανάγκη δημιουργίας Μουσείου Πολιτικής Αεροπορίας κατ’ αναλογία των αεροπορικών μουσείων δεκάδων άλλων χωρών, στο πλαίσιο της διάσωσης του πολιτισμικού αποτυπώματος της Ολυμπιακής Αεροπορίας, όπως και της διατήρησης στοιχείων της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς για τις επόμενες γενιές.

Όπως επισημαίνουν οι δύο βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής:

«Η δημιουργία Μουσείου Πολιτικής Αεροπορίας μέσα στον χώρο του πρώην αεροδρομίου, έχει αποφασιστεί ήδη από το 2018 με σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, χωρίς να διακυβεύεται η ίδια η επένδυση του Ελληνικού. Αποτελεί δε, κεντρική στόχευση του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων Ολυμπιακής Αεροπορίας (ΠΟΛΚΕΟΑ), ενός Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου και αναγνωρισμένου πολιτιστικού φορέα, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που αριθμεί περί τα 7.200 μέλη, με δράση άνω των 30 ετών.

Επιδίωξη του ΠΟΛΚΕΟΑ είναι να αποκτήσει η χώρα μας ένα δυναμικό Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας στον φυσικό του χώρο, δηλαδή το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, όπου θα στεγάσει τις αεροπορικές μνήμες, θα παρουσιάζει την εξέλιξη της Πολιτικής Αεροπορίας, όπως και την ιδιαίτερα σημαντική συμβολή της Ολυμπιακής Αεροπορίας στην εξέλιξη των αερομεταφορών στη χώρα μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο φορέας ζητά τη μέριμνα, όπως και την έμπρακτη συνδρομή της Πολιτείας για:

  • τη δημιουργία Μουσείου Πολιτικής Αεροπορίας εντός του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού,
  • την άμεση και ασφαλή στέγαση της τεράστιας συλλογής αεροπορικών αντικειμένων, τα οποία προορίζονται για το Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας, στο Αγγλικό Υπόστεγο (‘’Παγόδα’’), που χαρακτηρίστηκε μετά από ενέργειές του ΠΟΛΚΕΟΑ, ως μνημείο της νεότερης Ιστορίας μας,
  • τη διάσωση επτά παλαιών αεροσκαφών, τρία εκ των οποίων έχουν ήδη χαρακτηριστεί ως κινητά μνημεία, με σχετική γνωμοδότηση του αρμοδίου Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων».

Κατόπιν τούτων κι επειδή η σχετική πρόβλεψη για τη δημιουργία του Μουσείου υφίσταται ήδη από το 2018, χωρίς να έχει υλοποιηθεί έως σήμερα, οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ρωτούν τους συναρμόδιους κ.κ. Υπουργούς, αν συνηγορούν στην ανάγκη δημιουργίας Μουσείου Πολιτικής Αεροπορίας, διασώζοντας έτσι το πολιτισμικό αποτύπωμα του Ελληνικού και της Ολυμπιακής Αεροπορίας, όπως και σε ποιες ενέργειες θα προβούν, προκειμένου να υλοποιηθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.


ΠΟΛΚΕΟΑ: Εντείνονται οι προσπάθειες για τη διάσωση των ιστορικών αεροσκαφώνγια το Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας

Με αφορμή την ερώτηση που κατατέθηκε από τους Βουλευτές του ΚΙΝΑΛ στις 7 Δεκεμβρίου το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων Ολυμπιακής Αεροπορίας (ΠΟΛΚΕΟΑ) επισημαίνει τα εξής:

«Υπενθυμίζουμε πως, το όλο ζήτημα εκκρεμεί και στη δικαιοσύνη, μετά την ιδιαίτερα σημαντική απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών να ακυρώσει τον εν εξελίξει αναγκαστικό πλειστηριασμό της 9ης Ιουλίου 2021.

Επίσης, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας πως, όλα αυτά τα ιδιαίτερα σημαντικά εκθέματα που διατρέχουν την 90χρονη ιστορία της Πολιτικής Αεροπορίας, βρίσκονται διάσπαρτα, αποθηκευμένα μη ασφαλώς και μη προσβάσιμα στους πολίτες. Εδώ και 3,5 χρόνια τώρα ο πολίτης δεν έχει πρόσβαση. Εδώ και 3,5 χρόνια τώρα τα εκθέματα κινδυνεύουν. Εδώ και 3,5 χρόνια τώρα δεν μας παραχωρούν υποδεικνυόμενο χώρο εντός του Ελληνικού, χώρο που με ενέργειες μας έχει χαρακτηρισθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (Παγόδα), προκειμένου να μεταφερθούν εκεί τα εκθέματα.

Τονίζουμε για πολλοστή φορά πως, το Ελληνικό (και η Ολυμπιακή Αεροπορία), στις επτά περίπου δεκαετίες λειτουργίας του, ήταν παρακολούθημα της ιστορίας της χώρας μας στον 20ο αιώνα.

Το πολιτισμικό αποτύπωμα είναι ευθύνη όλων μας να καταγραφεί, να παρουσιασθεί και να παραδοθεί στις επόμενες γενιές».

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 25 Δεκεμβρίου 2021]