Εγγραφείτε στο Newsletter μας

#Εκλογές ΚΙΝΑΛ – Ο Νίκος Ανδρουλάκης απαντά στο debate του «Παλμού»

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

#Εκλογές ΚΙΝΑΛ

Η ώρα της κάλπης για τον νέο Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ

Ο Δεκέμβρης θα ορίσει τον νέο Πρόεδρο στο «Κίνημα Αλλαγής», αφού στις 5 και στις 12 Δεκεμβρίου καλούνται τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος να εκλέξουν τη νέα ηγεσία, όπως ορίζει το καταστατικό. Ο Β’ Γύρος έχει μεν προγραμματιστεί από νωρίς, θα αξιοποιηθεί όμως στην περίπτωση που δεν βγει κάποιος εκ των έξι υποψηφίων από την πρώτη Κυριακή.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα ανά την επικράτεια ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους ή τα εκλογικά τους δικαιώματα στις εθνικές εκλογές. Το εκλογικό κέντρο στο οποίο θα ψηφίσει κάποιο μέλος ή φίλος του κόμματος δύναται να αλλάξει σε περίπτωση που απαιτηθεί και δεύτερος γύρος.

Ο «ΠΑΛΜΟΣ» σε ένα έντυπο… debate σας παρουσιάζει με αλφαβητική σειρά τους Νίκο Ανδρουλάκη, Παύλο Γερουλάνο, Χάρη Καστανίδη, Ανδρέα Λοβέρδο και Παύλο Χρηστίδη. Ο έκτος υποψήφιος, ο Γιώργος Παπανδρέου, αν και ρωτήθηκε εξίσου, δεν κατάφερε λόγω χρόνου να απαντήσει, για την ώρα, στις ερωτήσεις που του τέθηκαν.


Νίκος ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ

Ευρωβουλευτής Κίνημα Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ, Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας Σοσιαλιστών & Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

[Π]: Πως θέλετε να είναι το ΚΙΝΑΛ την επομένη των εκλογών;

Ν.Α.: Με ενότητα και το βλέμμα μπροστά, η Δημοκρατική Παράταξη θα γίνει ξανά κίνημα λαού στις κάλπες της 5ης Δεκέμβρη. Η δημοσκοπική τάση ανόδου που φαίνεται σήμερα δεν είναι συγκυριακή. Είναι ο πρόλογος της νέας εποχής που ξεκινά. Μιας εποχής σταθερής ανόδου και νίκης, με ένα ισχυρό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που θα εκφράζει τον ορθό λόγο, την αξιοκρατία και τη συναίνεση γύρω από βασικούς εθνικούς στόχους. Ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα που θα λειτουργεί με διαφάνεια, με ανανεωμένο πολιτικό λόγο και ένα αξιόλογο στελεχιακό δυναμικό που θα έχει τις ρίζες του στην κοινωνία. Αυτό είναι το προοδευτικό Κίνημα που οραματίζομαι.

“Καλώ κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό ψηφοφόρο να συμμετάσχει στην προσπάθεια για ανανέωση και ενδυνάμωση της Δημοκρατικής Παράταξης.”

[Π]: Τι θα λέγατε στα μέλη και τους φίλους του κόμματος για να προσέλθουν στις εσωκομματικές κάλπες; Γιατί να στηρίξουν την υποψηφιότητα σας;

Ν.Α.: Καλώ κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό ψηφοφόρο να συμμετάσχει στην προσπάθεια για ανανέωση και ενδυνάμωση της Δημοκρατικής Παράταξης. Όσους μας ψήφισαν, αλλά και εκείνους που έφυγαν από κοντά μας γιατί πληγώθηκαν στο παρελθόν από καθεστωτικές νοοτροπίες και πελατειακές αντιλήψεις, αλλά παραμένουν στον χώρο της κεντροαριστεράς και μοιραζόμαστε κοινές αγωνίες για το μέλλον. Είναι η ευκαιρία μας να μετατρέψουμε αυτές τις εκλογές σε ένα σπουδαίο πολιτικό γεγονός που θα γίνει ο καταλύτης για την αλλαγή των σημερινών συσχετισμών στη χώρα μας. Ο κόσμος που θα προσέλθει στις κάλπες του Δεκεμβρίου είναι που θα αναλάβει την οργάνωση του Κινήματος και τη συγκρότηση από τα κάτω ενός θεσμικού κόμματος στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Με πυρήνες αυτοοργάνωσης σε κάθε δήμο και περιφέρεια, χωρίς συγκεντρωτισμό και κλειστές διαδικασίες. Έτσι θα καταφέρουμε να οικοδομήσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνη μαζί τους. Η Παράταξή μας θα στεγάσει τα όνειρα, τα οράματα και τις προσδοκίες διαφορετικών γενεών, με ιδιαίτερη όμως ευαισθησία στις ανάγκες των νέων ανθρώπων. Δεν έχουμε πλέον κανένα περιθώριο για πισωγύρισμα.

“Η Παράταξή μας θα στεγάσει τα όνειρα, τα οράματα και τις προσδοκίες διαφορετικών γενεών, με ιδιαίτερη όμως ευαισθησία στις ανάγκες των νέων ανθρώπων. Δεν έχουμε πλέον κανένα περιθώριο για πισωγύρισμα.”

[Π]: Εφόσον σας αναδείξουν οι ψηφοφόροι του κινήματος πρώτο, πως θα συμπορευτείτε με τους ανθυποψηφίους σας;

Ν.Α.: Εκτιμώ κάθε συνυποψήφιό μου και ελπίζω ότι όλοι θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και την επομένη των εκλογών. Δίνουμε μάχη ιδεών και αξιών, με πολιτικό πολιτισμό και αμοιβαίο σεβασμό. Ας δούμε τη μεγάλη εικόνα, που δεν είναι άλλη από τον στόχο ενός ισχυρού προοδευτικού Κινήματος, και ας μην χανόμαστε σε ανούσιες αντιπαραθέσεις.

[Π]: Το ΚΙΝΑΛ μπορεί να γνωρίσει τα νούμερα που κατέγραψε το ένδοξο ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν; Θα επιδιώκατε κάτι τέτοιο;

Ν.Α.: Στην πολιτική τίποτα δεν είναι δεδομένο. Υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο της έκπληξης και της ανατροπής. Πριν από δέκα χρόνια, ποιος θα περίμενε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από ένα κόμμα του 3% θα γινόταν κυβέρνηση; Στη Γερμανία ποιος περίμενε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα που βρισκόταν για χρόνια στη στασιμότητα να είναι ο νικητής των πρόσφατων εκλογών; Είναι στο χέρι μας, λοιπόν, να αλλάξουμε τα δεδομένα και να γίνουμε ξανά πρωταγωνιστές στα πολιτικά δρώμενα της χώρας. Δεν το λέω αυτό από κομματικό πατριωτισμό ή για να μοιραστούμε την εξουσία, αλλά για να φτιάξουμε μια πατρίδα ευημερίας και προκοπής με ορίζοντα την επόμενη δεκαετία.

[Π]: Τι μηνύματα εισπράττετε από τον κόσμο κατά τη διάρκεια της περιοδείας σας;

Ν.Α.: Εισπράττω ένα πάρα πολύ αισιόδοξο κλίμα από τους δημοκρατικούς πολίτες που αγκαλιάζουν την προσπάθειά μας με μεγάλη θέρμη. Μετά από πολλά χρόνια στασιμότητας, βλέπουν ότι οι επικείμενες εσωκομματικές εκλογές αποτελούν την τελευταία μας ευκαιρία για να αποκτήσει η χώρα ξανά μια δυνατή προοδευτική φωνή, με αξιοπιστία και συνέπεια λόγων και πράξεων. Με την υποψηφιότητά μου, εγγυώμαι ότι θα κάνω τα πάντα για να αξιοποιήσω την εμπιστοσύνη που θα μας δείξουν, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.  

[Π]: Θα επανεξετάσετε συνολικά την εικόνα του κόμματος από πλευράς ονοματοδοσίας και πολιτικής ουσίας;

Ν.Α.: Ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ από πολύ νεαρή ηλικία, είμαι πολύ περήφανος για το διαχρονικό έργο του Κινήματός μας. Γιορτάσαμε φέτος τα σαράντα χρόνια από την πρώτη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και όλοι βλέπουν πόσο πολύ άλλαξε η χώρα αυτές τις τέσσερις δεκαετίες προς το καλύτερο. Το κοινωνικό κράτος, τα έργα υποδομής, η κοινωνική κινητικότητα, οι επιτυχίες στην εξωτερική πολιτική είναι έργα ΠΑΣΟΚ. Είμαστε η παράταξη που εξέφρασε τους προοδευτικούς πολίτες του κέντρου και της αριστεράς. Αυτή την κληρονομιά θα την αξιοποιήσουμε, διαγράφοντας ταυτόχρονα ό,τι αρνητικό πλήγωσε τον ελληνικό λαό. Έχουμε τη δυνατότητα να οικοδομήσουμε ένα πλουραλιστικό κόμμα που θα βασίζεται στην ιστορικότητα των συμβόλων του ΠΑΣΟΚ αλλά θα χωρά ισότιμα και κάθε άλλη δύναμη που συμπαρατάχθηκε μαζί μας.

[Π]: Είστε ικανοποιημένος από την κοινοβουλευτική παρουσία του Κινήματος;

Ν.Α.: Το ΚΙΝΑΛ υπό την ηγεσία της Φώφης Γεννηματά κράτησε την ενότητά του και την πολιτική του αυτονομία. Έδωσε μάχες εντός και εκτός Βουλής εναντίον των αναποτελεσματικών πολιτικών της ΝΔ, που υπαγορεύονται από την αποφυγή του πολιτικού κόστους, χωρίς όμως να ταυτιζόμαστε ως χώρος με τον ανέξοδο λαϊκισμό της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα μας ήταν αυτό που κατέθεσε από την αρχή της πανδημίας αξιόπιστες προτάσεις, ενώ δεν δίστασε να μιλήσει για την υποχρεωτική επέκταση του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες. Τον δρόμο της θεσμικής λειτουργίας και της συνέπειας θα συνεχίσουμε να τον ακολουθούμε και μετά τις εσωκομματικές εκλογές. Οι πολίτες να ξέρουν ότι το Κίνημά μας θα είναι η φωνή τους.

[Π]: Η απώλεια της Φώφης Γεννηματά πιστεύετε ότι θα επηρεάσει και πόσο την πορεία του ΚΙΝΑΛ;Ν.Α.: Η απώλεια της Προέδρου μας συντάραξε όχι μόνο τα στελέχη και τον κόσμο της Δημοκρατικής Παράταξης, αλλά όλη την κοινωνία. Η Φώφη Γεννηματά έδωσε με αξιοπρέπεια και αστείρευτο κουράγιο την προσωπική της μάχη με την ασθένεια, αποτελώντας έτσι ένα φωτεινό παράδειγμα για όλους μας. Ο αγώνας αποτέλεσε την αιτία να ξαναμιλήσουμε με πιο ανθρώπινο λόγο στον πολιτικό διάλογο. Επειδή είναι πλέον στραμμένα όλα τα βλέμματα πάνω μας, έχουμε χρέος να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, όλοι οι υποψήφιοι, διαφυλάσσοντας την παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά για ενότητα και προοπτική της προοδευτικής παράταξης.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 27 Νοεμβρίου 2021]

Scroll to Top