Κίνηση Πολιτών Βουλιαγμένης: Η Λίμνη της Βουλιαγμένης «Κεκλεισμένων των Θυρών»

Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη

Με νέο δελτίο τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα στις 15 Νοεμβρίου η Κίνηση Πολιτών Βουλιαγμένης επανέρχεται στο καυτό θέμα της επικαιρότητας που είναι η λειτουργία και οι κατεδαφίσεις των αυθαιρέτων στη Λίμνη Βουλιαγμένης.

Αναλυτικότερα αναφέρει τα εξής:

«Οι πύλες εισόδου στη λίμνη της Βουλιαγμένης έκλεισαν προσωρινά και θα παραμείνουν κλειστές, όπως προβλέπει η νομοθεσία, το αργότερο μέχρι 14.04.2022, όχι για να εγκατασταθούν στο χώρο της νέα αυθαίρετα κτίσματα, όπως λανθασμένα και δικαιολογημένα νομίζουν κάποιοι, αλλά για να κατεδαφιστούν επιτέλους όλες οι παράνομες κατασκευές και να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες εργασίες για την αποκατάσταση της Λίμνης ως μνημείου της φύσης στην αρχική φυσική της μορφή, σύμφωνα με το Π.Δ/γμα του 2003.

Στην εγκεκριμένη από το παραπάνω Δ/γμα Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη της περιοχής της Λίμνης που επισυνάπτουμε, εκτός από την απομάκρυνση όλων των κτισμάτων, πλην του Υδροθεραπευτηρίου, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει στο υφιστάμενο κτίριο μετά την αποκατάσταση του κελύφους του στην αρχική του μορφή και εκτός από την εγκατάσταση αποδυτηρίων-χώρων υγιεινής και αναψυκτηρίου σε ενιαίο κτίριο με μέγιστη επιτρεπόμενη επιφάνεια 150 τ.μ. και ύψος 3,5 μ., προβλέπονται επίσης και οι εξής υποχρεωτικές εργασίες:

  1. Απομάκρυνση των κατασκευών (κρηπίδωμα και τοιχίο-στήριξη πρανών) που κατέστρεψαν την παραλία της Λίμνης και αποκατάσταση αυτής στην αρχική φυσική της μορφή.
  2. Αποκατάσταση στην αρχική της μορφή της Μικρής λίμνης που έχει μπαζωθεί.
  3. Αποκατάσταση της Λασπολίμνης (με τα θαυματουργά της λασπόλουτρα) στην αρχική της μορφή που επίσης έχει μπαζωθεί.

Φίλες και φίλοι συμπολίτες, καθώς βλέπουμε να εκπληρώνονται οι στόχοι μας για την οριστική και απόλυτη προστασία της Λίμνης, κάνουμε έκκληση σε όλους να γίνουν ακοίμητη φρουροί της προστασίας της φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με ισχυρό σύμμαχο, σε έσχατη ανάγκη, τον Εισαγγελέα Περιβάλλοντος.

Η έκκληση απευθύνεται κυρίως στους νέους. Η δική μας γενιά έχει προκαλέσει μεγάλα δεινά στη Φύση, στις πολιτιστικές μας αξίες, στην καθημερινή μας ζωή. Νεοκλασικά κτίρια σπάνιας ομορφιάς έχουν αντικατασταθεί από κακάσχημες πολυώροφες πολυκατοικίες, ιστορικοί τόποι έχουν βεβηλωθεί, πανέμορφα δάση έχουν καεί ή αποψιλωθεί, ποταμοί και ρέματα έχουν μπαζωθεί με αποτέλεσμα να χαθούν ανθρώπινες ζωές. Όμως αιτία δεν ήταν πάντα η στυγνή εμπορική εκμετάλλευση, αλλά και η άγνοια.

Η δική μας γενιά δυστυχώς δεν μπόρεσε ποτέ να κάνει βίωμά της την αξία της προστασίας του περιβάλλοντος. Ούτε διδάχτηκε στα σχολεία «περιβαλλοντική εκπαίδευση» ούτε πήρε μέρος στις σχολικές δραστηριότητες της «τοπικής ιστορίας», όπως οι σημερινοί νέοι, για να εκτιμήσει τις μεγάλες αξίες του τόπου της.

Οι νέοι μας όμως, με την παιδεία που διαθέτουν σήμερα, ακόμη και όταν είναι λίγοι στους αγώνες τους, δεν πρέπει να πτοούνται. Οι εμπνευσμένες και θαρραλέες μειοψηφίες είναι αυτές που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας της ανθρωπότητας και βελτίωσαν τη ζωή της ανθρώπινης κοινωνίας. Ακόμη και ένας ισοδυναμεί με δέκα χιλιάδες, δηλαδή με μία ολόκληρη φάλαγγα πολεμιστών στη μάχη, αρκεί να είναι έντιμος και θαρραλέος, όπως μας διαβεβαιώνει ο φιλόσοφος Ηράκλειτος».

Ο Πρόεδρος της ΚΙΝ.ΠΟ.Β.

Χρήστος Διονυσόπουλος

Φιλόλογος-Ιστορικός-Αρχαιολόγος

Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος του ΥΠΕΠΘ

Πρώην Επιστημονικός Συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών