Τα ισοτονικά ποτά, μια απειλή για τα δόντια

Απόψεις Υγεία

Η κατανάλωση αθλητικών ποτών είναι το πρώτο μέλημα για τους αθλητές και όσους κάνουν έντονη προπόνηση, προκειμένου να αναπληρώσουν τα υγρά και τους ηλεκτρολύτες που χάνονται από τον ιδρώτα. Τα ποτά που χρησιμοποιούνται κυρίως είναι τα γνωστά «ενεργειακά» ή «ισοτονικά».

Τα υγρά αυτά είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες. Αυτό συμβαίνει γιατί υπόσχονται ενέργεια και ξεχωριστή γεύση. Με τα ισοτονικά διαλύματα αναπληρώνονται οι υδατάνθρακες που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της άθλησης, καθώς και οι ηλεκτρολύτες που χάνονται μέσω της εφίδρωσης.

Η τακτική κατανάλωση, όμως, ισοτονικών ποτών μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα βλάβες στα δόντια. Αυτό παρατηρείται ιδιαίτερα στους εφήβους, όπου το σμάλτο των δοντιών τους εμφανίζεται πορώδες. Τα υψηλά επίπεδα οξύτητας των ισοτονικών ποτών οδηγούν σε διάβρωση της αδαμαντίνης (σμάλτο) των δοντιών. Γεγονός που οφείλεται στην υψηλή συγκέντρωση κιτρικού οξέως που περιέχουν. Μάλιστα, η κατάσταση αυτή επιτείνεται από το γεγονός ότι το στόμα κατά τη διάρκεια της άθλησης στεγνώνει και δεν υπάρχει αρκετό σάλιο. Έτσι, τα περλέ λευκά δόντια των νεαρών ατόμων αρχίζουν να εμφανίζονται μουντά, με κίτρινα σημάδια και συχνά ευαίσθητα στο κρύο νερό και το βούρτσισμα. Τέλος, συχνά κάνει την εμφάνισή της και η τερηδόνα.

Προκειμένου να περιοριστούν οι βλαπτικές επιδράσεις των ισοτονικών ποτών, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:

  • Πιείτε το ισοτονικό ποτό με καλαμάκι, έχοντάς το στο πίσω μέρος του στόματος, έτσι ώστε το υγρό να μην έρχεται σε επαφή με τα δόντια.
  • Ξεπλύνετε το στόμα σας με άφθονο νερό μετά την κατανάλωσή τους.
  • Περιορίστε την κατανάλωσή τους.
  • Διατηρήστε τα ποτά αυτά σε ψυγεία, μειώνοντας τη διαβρωτική ιδιότητα του οξέως, καθώς η δυνατότητα διάλυσής του εξαρτάται από τη θερμοκρασία.
  • Βουρτσίζετε τα δόντια σας 30 τουλάχιστον λεπτά μετά την κατανάλωση ενός τέτοιου ποτού και όχι νωρίτερα. Το οξύ των ισοτονικών ποτών καθιστά αρχικώς μαλακό το σμάλτο. Γι’ αυτό απαγορεύεται το βούρτσισμα πριν περάσει το χρονικό όριο των 30 λεπτών. Ο χρόνος αυτός είναι αρκετός για να επιτευχθεί η επαναμεταλλικοποίηση του σμάλτου των δοντιών.

Το δυστύχημα είναι ότι τα ενεργειακά ποτά είναι της μόδας. Με αποτέλεσμα η μεγάλη κατανάλωσή τους να γίνεται σε κοινωνικές εκδηλώσεις κι όχι μετά από μια έντονη αθλητική δραστηριότητα. Την κατάσταση αυτή επιτείνει και η εύκολη πρόσβαση σε αυτά, όπως σε κέντρα αναψυχής και σε περίπτερα της γειτονιάς.

Προσοχή λοιπόν στα sports drinks (ισοτονικά / ενεργειακά ποτά)! Μπορεί να μας γεμίζουν ενέργεια, λόγω όμως του κιτρικού οξέως που περιέχουν ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΠΙΒΛΑΒΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΟ ΤΥΠΟΥ COLA!!!

INSTITUTE OF DENTAL CARE
ΚΟΚΚΟΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑ D.D.S.  Χειρουργός Οδοντίατρος 
Αισθητική & Επανορθωτική Οδοντιατρική-Εμφυτεύματα.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 30 Οκτωβρίου 2021]