Χειροτεχνίες – κατασκευές και θεατρικό παιχνίδι στις «Παιχνιδοπλασίες»

Γλυφάδα Επικαιρότητα

Οι «Παιχνιδοπλασίες» αποτελούν έναν πολυχώρο πρότυπο ο οποίος απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 2- 11 ετών προσφέροντας ίσες ευκαιρίες προς όλους. Καθημερινά το πρωινό τμήμα δημιουργικής απασχόλησης προσχολικής ηλικίας, η ενισχυτική διδασκαλία που γίνεται το μεσημέρι, η απογευματινή δημιουργική απασχόληση, αλλά και τα εργαστήρια (Εργαστήρι ψυχοκινητικής αγωγής, Μικροί μάγειρες και ζαχαροπλάστες, Εργαστήρι πειραμάτων, Μυθολογία μέσα από την βιωματική εκπαίδευση, Εργαστήρι χειροτεχνίας και κατασκευών, Messyplay ο φυσικός τρόπος παιχνιδιού, Μαθητευόμενοι ταχυδακτυλουργοί, Εργαστήρι ρομποτικής, Εργαστήρι θεατρικού παιχνιδιού) αποτελούν τον πυρήνα του προγράμματός μας. Στην προσπάθειά μας να περιγράψουμε τον χώρο και τις υπηρεσίες μας σήμερα θα σας παρουσιάσουμε τον σκοπό δύο εκ των εργαστηρίων μας, και αυτά είναι οι χειροτεχνίες- κατασκευές και το θεατρικό παιχνίδι.

Όσον αφορά τις χειροτεχνίες- κατασκευές λοιπόν, πρόκειται για ένα κατεξοχήν δημιουργικό εργαστήριο μέσω του οποίου τα παιδιά εκφράζονται και φτιάχνουν διακοσμητικές και πρακτικές κατασκευές, χρησιμοποιώντας απλά και ανακυκλώσιμα υλικά και μαθαίνοντας ταυτόχρονα να αγαπούν το περιβάλλον. Η φαντασία, η αλληλεπίδραση, η συνεργασία, η προσμονή, εδώ συνυπάρχουν με αρμονία. Η μεγαλύτερη χαρά που προσφέρεται στα παιδιά είναι ότι οι δημιουργίες γίνονται από τα ίδια τους τα χεράκια και διακοσμούν το σπίτι τους δημιουργώντας αυτοπεποίθηση και αναμνήσεις. Πρόκειται για ένα εργαστήρι που μπορεί να φιλοξενήσει παιδιά 3 έως 11 ετών χωρισμένα πάντα σε ομάδες με κριτήριο την ηλικία και τις δεξιότητες.

Στο θεατρικό παιχνίδι τα παιδιά σκέφτονται, φαντάζονται, ανακαλύπτουν, αλληλοεπιδρούν και έρχονται σε επαφή με ποικίλα συναισθήματα τα οποία τους προσφέρει η κίνηση του σώματος, η σιωπή, η παύση ο αυτοσχεδιασμός και ο ρόλος. Έτσι μαθαίνουν να στρέφονται προς τον εαυτό τους και να επικοινωνούν με τα συναισθήματά τους αλλά και να σέβονται τις ανάγκες των άλλων λειτουργώντας όχι μόνο στο «εγώ» αλλά και στο «εμείς». Το θεατρικό παιχνίδι δίνει την ευκαιρία σε επικοινωνιακά παιδιά να αναπτύξουν την πληθωρικότητα του χαρακτήρα τους και βοηθάει τα εσωστρεφή παιδιά να εκφραστούν. Στο εργαστήρι αυτό μπορούν να δουλέψουν παιδιά 4 έως και 11 ετών και πάλι διαμορφώνοντας και πάλι τα τμήματα με σύνεση ανάλογα με την ηλικία και τις δεξιότητες του κάθε παιδιού.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 23 Οκτωβρίου 2021]