Εγγραφείτε στο Newsletter μας

«Η μεγάλη εικόνα της ΔΕΘ…» άρθρο του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μπαλάφα

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Υπάρχει η μεγάλη εικόνα που έγινε αντιληπτή από όσους παρακολούθησαν οι ίδιοι τις ομιλίες και τις συνεντεύξεις του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ:

  • Η κυβέρνηση ήταν πολύ «μαζεμένη» με τους πολλούς, τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και πολύ απλόχερη με τους λίγους. Χαρακτηριστικό είναι ότι η «μεγάλη» προσφορά για τους πολλούς  είναι η έκπτωση 9 ευρώ το μήνα στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και τα 100 ευρώ το μήνα (για 6 μήνες) σε όσους νέους πρωτοπροσληφθούν. Σε αντιδιαστολή, δίνει αφορολόγητο 800.000 ευρώ ανά γονέα στις γονικές παροχές, κάτι που αφορά το 0,4% του πληθυσμού…

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είναι αυτή που νομοθέτησε τη δυνατότητα σε κάθε εταιρεία, όπως στην efood, να μετατρέπει τους εργαζόμενους σε δουλοπάροικους.

  • Αντιθέτως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, όπως αναλυτικά παρουσιάστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα, αφορά τους πολλούς. Ενδεικτικά: ο βασικός μισθός 800 ευρώ είναι κάτι που αφορά πολλούς, η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα αφορά τους πολλούς, η ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας μας αφορά όλους…

Υπάρχουν λοιπόν δύο πολιτικά αφηγήματα που δεν είναι παράλληλα, που δεν είναι αλληλοσυμπληρούμενα, που εκφράζουν δυο εκ διαμέτρου αντίθετες λογικές. Από τη μια είναι η συντηρητική-αντιλαϊκή άποψη ότι για την ανάπτυξη αρκεί να συμπιεστεί το εργατικό κόστος και να συρρικνωθεί ο δημόσιος τομέας (εδώ εξαιρούνται οι φίλοι και συγγενείς που διορίζονται ομαδικά στο επιτελικό κράτος).

Από την άλλη είναι η αντίληψη ότι μοχλός ανάπτυξης είναι το καλά εκπαιδευμένο και καλά αμειβόμενο ανθρώπινο δυναμικό σε μια ρυθμισμένη οικονομία στην οποία ο δημόσιος τομέας λειτουργεί για να προσφέρει ασφάλεια, δικαιοσύνη, μόρφωση και γενικά για να μας διευκολύνει όλους και όχι για να μας καταδυναστεύει, με παράλληλη παρουσία και λειτουργία μιας υγιούς επιχειρηματικότητας.

Το ερώτημα είναι πόσο αυτή η μεγάλη εικόνα έγινε αντιληπτή από όλους τους πολίτες. Δυστυχώς τα ΜΜΕ που είναι φιλικά στην κυβέρνηση (δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία…) επέλεξαν για μια ακόμα φορά να παρουσιάσουν μέρος των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ενώ ορισμένα φρόντισαν και να τη διαστρεβλώσουν.

Κατανοητό και πλέον είναι σαφές ότι έτσι θα πορευτούμε έως τις εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές. Αυτό όμως που δεν μπορεί να κρυφτεί είναι η πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι. Η πραγματικότητα που απέχει παρασάγγας από τις προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη, η πραγματικότητα που αφορά το αναποτελεσματικό, αυταρχικό και συντηρητικό μοντέλο διακυβέρνησης. Αυτό δεν μπορεί πλέον να παράξει πρόοδο και θα βρίσκεται σε μόνιμη άμυνα μέχρι να καταρρεύσει…

Γιάννης Μπαλάφας

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Νότιος Τομέα Β3 Αθήνας

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 25 Σεπτεμβρίου 2021]

Scroll to Top