Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Η επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Η επίσκεψη των παιδιών στον οδοντίατρο είναι εξίσου σημαντική με την επίσκεψη των ενηλίκων. Τα νεογιλά (παιδικά) δόντια είναι πολύ σημαντικό να διατηρούνται σε καλή υγεία μέχρι την αντικατάστασή τους από τα μόνιμα. Έτσι αποφεύγεται ο πόνος που μπορεί να συνοδεύει ένα χαλασμένο δόντι και διατηρείται ο χώρος για τα μόνιμα δόντια. Επιπλέον, ο τερηδονισμός των νεογιλών δοντιών, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, ευνοεί την εκδήλωση ορθοδοντικού προβλήματος.

Τί μπορεί να κάνει ο οδοντίατρος για να βοηθήσει το παιδί να συνεχίσει να χαμογελά αβίαστα;

Όταν το παιδί επισκεφθεί το οδοντιατρείο, ο οδοντίατρος:

  1. Θα εξετάσει τη στοματική κοιλότητα για παρουσία τερηδόνας ή ουλίτιδας.
  2. Θα ελέγξει αν τα δόντια είναι καθαρά και θα αξιολογήσει αν ο καθαρισμός των δοντιών είναι επαρκής.
  3. Θα δώσει οδηγίες στοματικής υγιεινής τόσο στο παιδί όσο και στο γονέα (ο οποίος ανάλογα με την ηλικία του παιδιού μπορεί να βοηθά στο βούρτσισμα ή να επιβλέπει). Θα εξηγήσει γιατί είναι σημαντικό το βούρτσισμα αλλά και η χρήση οδοντικού νήματος και θα προτείνει τα κατάλληλα μέσα στοματικής υγιεινής ανάλογα με την ηλικία.
  4. Θα αξιολογήσει τη θέση των δοντιών, τόσο των νεογιλών όσο και των μονίμων. Θα εξετάσει αν έχουν αλλαχθεί τα δόντια που πρέπει βάσει της ηλικίας του παιδιού. Θα εξετάσει αν υπάρχουν συνήθειες που ευνοούν την εκδήλωση ορθοδοντικού προβλήματος (παρατεταμένη χρήση πιπίλας, γλωσσική κατάποση, στοματική αναπνοή). Με την ορθοδοντική παρέμβαση σε μικρή ηλικία υπάρχει η πιθανότητα σε κάποιες περιπτώσεις να αποφευχθεί η χρήση ακίνητων ορθοδοντικών μηχανισμών ή να μειωθεί  το  χρονικό διάστημα χρήσης τους.
  5. Θα καθαρίσει και θα στιλβώσει τα δόντια, αφαιρώντας τη μικροβιακή πλάκα, που είναι υπεύθυνη για την τερηδόνα και την ουλίτιδα.
  6. Θα προτείνει όπου χρειάζεται την τοποθέτηση κάλυψης οπών και σχισμών (sealant). Η τεχνική αυτή περιλαμβάνει την τοποθέτηση υγρής ρητίνης στην επιφάνεια των οπισθίων δοντιών (τραπεζίτες), χωρίς τη χρήση τροχού ή αναισθησίας. Έτσι κλείνει ο βαθύς σχισμοειδής χώρος, που παρατηρείται και προλαμβάνεται η εμφάνιση τερηδόνας.
  7. Θα κάνει φθορίωση των δοντιών με τη χρήση ειδικού τζελ. Το φθόριο ενδυναμώνει την επιφάνεια των δοντιών και την προστατεύει από τερηδόνα.
  8. Θα αξιολογήσει, με βάση τα παραπάνω, τον τερηδονικό κίνδυνο, δηλαδή τον κίνδυνο εμφάνισης νέων τερηδόνων και βάσει αυτού θα προτείνει τη συχνότητα επανελέγχου και την πιθανότητα  τροποποίησης των διατροφικών του συνηθειών.

 Η καλή στοματική υγιεινή πρέπει και μπορεί να κατακτηθεί από την παιδική ηλικία. Στην ηλικία αυτή διαμορφώνεται ο χαρακτήρας μας και επομένως η στάση μας ως προς τη σημασία της στοματικής υγιεινής και της πρόληψης. Οι καλές συνήθειες  στοματικής υγιεινής υιοθετούνται ευκολότερα σε μικρή ηλικία και μας συντροφεύουν για όλη μας τη ζωή.

INSTITUTE OF DENTAL CARE
ΚΟΚΚΟΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑ D.D.S.  Χειρουργός Οδοντίατρος 
Αισθητική & Επανορθωτική Οδοντιατρική-Εμφυτεύματα.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 18 Σεπτεμβρίου 2021]

Scroll to Top