Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Η σημασία της εκμάθησης μιας δεύτερης γλώσσας

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Η γλώσσα επηρεάζει την καθημερινή ζωή των μελών κάθε φυλής, θρησκείας και περιοχής του κόσμου. Η γλώσσα βοηθά να εκφράσουμε τα συναισθήματα, τις επιθυμίες και τις απορίες μας στον κόσμο γύρω μας. Οι λέξεις, οι χειρονομίες και ο τόνος χρησιμοποιούνται μαζί για να απεικονίσουν ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων.

Οι μοναδικές και ποικίλες μέθοδοι που τα ανθρώπινα όντα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να επικοινωνήσουν μέσω γραπτής και προφορικής γλώσσας είναι ένα μεγάλο μέρος αυτού που επιτρέπει την αξιοποίηση της έμφυτης ικανότητάς μας να σχηματίζουμε διαρκείς δεσμούς μεταξύ μας. Αυτό ακριβώς είναι που διαχωρίζει την ανθρωπότητα από το υπόλοιπο ζωικό βασίλειο.

Συχνά παραβλέπεται η σημασία της επικοινωνίας. Παρά τη μεγάλη μας ικανότητα στην επικοινωνία, οι παρεξηγήσεις και οι εσφαλμένες μεταφράσεις δεν είναι ασυνήθιστες.

Είναι αλαζονικό να πιστεύουμε ότι μπορεί κανείς να ταξιδέψει στον κόσμο και να περιμένει από τους ανθρώπους άλλων χωρών να κατανοήσουν τη μητρική του γλώσσα.

Για να ταξιδέψετε στον κόσμο, είτε για επαγγελματικούς λόγους είτε για αναψυχή, είναι απαραίτητη η επιθυμία και η προθυμία να προσαρμοστείτε σε νέους πολιτισμούς και μεθόδους. Η προσαρμοστικότητα, φυσικά, περιλαμβάνει τη δυνατότητα επικοινωνίας με νέους ανθρώπους σε διάφορες διαλέκτους. Το να μην είσαι σε θέση να επικοινωνήσεις σε μια ξένη χώρα μοιάζει με το να ζεις με σοβαρή αναπηρία.

Είναι πολύ δύσκολο και σχεδόν αδύνατο, να προσαρμοστούμε όταν συναντάμε νέους ανθρώπους, εάν δεν υπάρχει τρόπος επικοινωνίας μεταξύ μας.

Επιπλέον, η ικανότητα επικοινωνίας σε πολλές γλώσσες καθίσταται όλο και πιο σημαντική στην ολοένα και πιο ολοκληρωμένη παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα.

Η άμεση επικοινωνία με νέους πελάτες και εταιρείες στη μητρική τους γλώσσα είναι ένα από τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία μιας διαρκούς, σταθερής διεθνούς επιχειρηματικής σχέσης.

Η ικανότητα αυτή βάζει αυτόματα κάθε πολύγλωσσο άτομο μίλια μπροστά από τους συνομηλίκους του σε διαγωνισμούς για θέσεις εργασίας και θέσεις υψηλού κύρους.

Η γλώσσα είναι μια τόσο βασική πτυχή για την εξασφάλιση της επιτυχίας των παιδιών στις μελλοντικές επαγγελματικές τους προσπάθειες που τα γυμνάσια σε σχεδόν σε κάθε δυτική χώρα απαιτούν τουλάχιστον δύο χρόνια ξένης γλώσσας. Τα περισσότερα ιδρύματα προσφέρουν ευκαιρίες να μάθουν μια ξένη γλώσσα σε ακόμη μικρότερες ηλικίες.

Ο αντίκτυπος της πολυγλωσσίας μπορεί να εντοπιστεί σε ακόμη περισσότερα πεδία. Ένας γιατρός που μπορεί να επικοινωνήσει με τον ασθενή του στη μητρική του γλώσσα είναι πολύ πιο πιθανό να έχει επιτυχία στη διάγνωσή και τη θεραπεία.

Ένας επιστήμονας ή μηχανικός ικανός να εξηγήσει τα ευρήματα και τις ιδέες του στους συνεργάτες του θα είναι σε θέση να επιταχύνει και να τελειοποιήσει τη δουλειά του, ακόμη και αν δεν συνεννοείται με αυτούς στη μητρική του γλώσσα.

Οποιοσδήποτε διευθυντής προσλήψεων σε οποιαδήποτε εταιρεία στον κόσμο θα σας έλεγε ότι η ικανότητα να μιλάτε μια ξένη γλώσσα είναι ένα πολύτιμο αγαθό.

Η εκμάθηση άπταιστης επικοινωνίας σε πολλές γλώσσες παρέχει πρόσθετες ευκαιρίες ασφάλειας και προόδου και εργασίας σε αβέβαιους οικονομικούς καιρούς.

Προκειμένου να προετοιμάσουμε την επόμενη γενιά επιχειρηματιών, γιατρών, επιστημόνων, μηχανικών ή κάθε εργαζόμενο, πρέπει να καλλιεργήσουμε ένα περιβάλλον από νεαρή ηλικία που προωθεί την πολύγλωσση μάθηση.

Μέσω αυτού εξασφαλίζουμε στους εαυτούς μας, στα παιδιά μας και στα παιδιά των παιδιών μας, ανάπτυξη, επιτυχία, ασφάλεια και τελικά ευημερία.

Οι δεξιότητες επικοινωνίας που μαθαίνει κάποιος από νωρίς θα είναι το θεμέλιο για τις ικανότητες επικοινωνίας του για το μέλλον.

Οι ισχυρές γλωσσικές δεξιότητες είναι ένα πλεονέκτημα που θα προωθήσουν μια αποτελεσματική επικοινωνία σε όλη τη ζωή.

Η γλώσσα μας είναι το πιο σημαντικό μέρος της ύπαρξής μας. Νομίζουμε ότι είναι σημαντικό να μάθουμε άλλες γλώσσες, άλλες μορφές επικοινωνίας εκτός από τη δική μας, γιατί η γνώση αυτή μας βοηθά να μάθουμε για άλλους λαούς και πολιτισμούς.

Η σημαντικότερη γνώση απ’ όλες, ωστόσο, που μπορούμε να αποκτήσουμε είναι η δική μας μητρική γλώσσα, καθώς αυτή αποτελεί ένα από τα πιο βασικά μέρη της ταυτότητάς μας.

Αν θέλαμε να χάσουμε τη δική μας γλώσσα, για παράδειγμα, αν μεγαλώσαμε σε μια χώρα που δεν είναι δική μας, σε κάποιο μέρος που δεν είναι το σπίτι μας, κατά τη γνώμη μου, θα χάναμε ένα μέρος του εαυτού μας.

Συμβουλές από το Learn Again – Κέντρο Ξένων Γλωσσών και Δια Βίου Μάθησης

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 11 Σεπτεμβρίου 2021]

Scroll to Top