Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό
  • Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Γλυφάδας Κώστας Παπαδόπουλος αποκλειστικά στον «ΠΑΛΜΟ»

° Συνέντευξη στην Έφη Φιλιπποπούλου

Τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ήρθαν στο προσκήνιο από τη συζήτηση που είχαμε με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων στο Δήμο Γλυφάδας, Κώστα Παπαδόπουλο. Στο μικρό γραφειάκι που διατηρεί ο Σύλλογος εντός του γκαράζ, στο χώρο που λειτουργεί ο ΣΜΑ και που γίνεται η αποκομιδή των απορριμμάτων, κουβεντιάσαμε το απόγευμα της Δευτέρας 26 Ιουλίου. Οι πρώτες κουβέντες που βγήκαν ήταν πως οι εργαζόμενοι στα ανταποδοτικά αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Γλυφάδας ξεκίνησε τη συζήτηση θέτοντας μας επί τάπητος όλα όσα ανησυχούν τους εργαζόμενους πανελλαδικά αλλά και στο Δήμο Γλυφάδας, καθώς και τις ενέργειες που έχει κάνει ο Σύλλογος αλλά και τις όποιες εύλογες εργασιακές απαιτήσεις έχουν οι συνάδελφοί του. Που και που τον διακόπταμε για να του θέσουμε τις ερωτήσεις μας, όμως τα είχε όλα συγκεντρωμένα και οργανωμένα για να μην του ξεφύγει τίποτε. Παρόλο που καλύψαμε ένα ευρύ φάσμα, δεσμευτήκαμε να επαναλάβουμε τη συζήτησή μας, όποτε κρίνεται σκόπιμο προκειμένου να αναδεικνύονται ζητήματα αλλά και δράσεις του Συλλόγου Εργαζομένων…


Προτεραιότητα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας, το Γάλα και οι Ιατρικές Εξετάσεις

Πρώτα απ’ όλα ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Δήμο Γλυφάδας αναφέρθηκε στα εργατικά ατυχήματα. Μερικά από αυτά είναι μόνο τραυματισμοί, συμβαίνει όμως – δυστυχώς – στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχουν και θανάσιμα περιστατικά. Τότε είναι που έρχονται στο προσκήνιο όλα όσα χρειάζεται να εφαρμόζονται για την προστασία των εργαζομένων. «Πολλά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα ανταποδοτικά», μας αναφέρει και τονίζει ότι πρόκειται για Μέσα Ατομικής Προστασίας, το γάλα καθώς και τις ιατρικές εξετάσεις που θα έπρεπε να ήταν υποχρεωτικές. «Ένα πρόβλημα διαρκείας, αφού τόσο η προηγούμενη Κυβέρνηση όσο και αυτή, παρόλους τους θανάσιμους τραυματισμούς και τα εργατικά ατυχήματα δεν έχει νομοθετήσει. Ενώ ήμασταν στην πρώτη γραμμή, μέχρι σήμερα δεν έχουν νοιαστεί να θέσουν ασφαλιστικές δικλείδες και να υποχρεώνουν τους Δήμους και τους Δημάρχους να έχουν σε προτεραιότητα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας, το γάλα και τις ιατρικές εξετάσεις. Μόνο μπράβο μας είπαν», λέει με παράπονο και αιτιολογεί πως έχουμε το φαινόμενο στα τέσσερα τελευταία χρόνια ο Δήμος Γλυφάδας να έχει διαθέσει το ποσό των 47.000 ευρώ για Μέσα Ατομικής Προστασίας και αυτά με απευθείας αναθέσεις.
«Είναι αυτά αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες»; Τον ρωτήσαμε. «250 άτομα εργατοτεχνικό προσωπικό στην αποκομιδή και καθαριότητα», μας απαντά λέγοντας πως δεν φτάνουν ούτε για «χαρτοπετσέτες», αστειευόμενος.
«Αν ο Δήμος δεν έχει κάνει διαγωνισμό παρελθόντων ετών τότε δίδονται σε χρήματα. Έχουμε μιλήσει με τη Δημοτική Αρχή και έχουμε συζητήσει επ’ ακριβώς σε πόσες δόσεις μπορούν να τα διαθέσουν. Δεν είμαστε υπέρ των χρημάτων, είμαστε υπέρ των Μέσων Ατομικής Προστασίας» λέει ξεκάθαρα. Και συμπληρώνει ότι «η ΠΟΕ ΟΤΑ έχει κάνει διαμαρτυρία στο Υπουργείο Εσωτερικών όμως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτε σε πανελλαδικό επίπεδο». Εκτός του… χορού δεν μένει η ΚΕΔΕ στην οποία ο Πρόεδρος ρίχνει ευθύνες και τονίζει ότι σφυρίζει αδιάφορα. «Δυστυχώς οι συνάδελφοι οδηγούν οχήματα «νεκροφόρες» καθώς δε γίνεται σωστή συντήρηση σε πολλούς Δήμους».

[Π]: Ο Δήμος πήρε απόφαση και στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο να δωρίσει οχήματα στο Δήμο Σαλαμίνας, τα οποία τα είχε παροπλισμένα. Αυτά θα στερηθούν από το δυναμικό του Δήμου Γλυφάδας; Αν τα συντηρούσαμε μπορούσαμε να τα αξιοποιήσουμε ανάλογα;
Κώστας Παπαδόπουλος: Πράγματι ο Δήμος πήρε αυτή την απόφαση. Όπως έχει κάνει και στο παρελθόν και έχει δωρίσει στο Δήμο Ψαχνών στην Εύβοια ή στο Βόλο. Αν τα συντηρήσει ο Δήμος Σαλαμίνας θα τους είναι χρήσιμα.

Επικοινωνία με τη Δημοτική Αρχή

«Σαν σωματείο ζητήσαμε από τη Δημοτική Αρχή και τον Δήμαρχο να είμαστε σε συχνή επικοινωνία. Έτσι είχαμε πει τις πρώτες πέντε ημέρες κάθε μήνα να διευθετούνται εργασιακά ζητήματα, όπως οι αμοιβές και κάθε αρχή του έτους να γίνεται ένας προγραμματισμός με τις επικείμενες ανάγκες (μελέτες κλπ) για το τι χρειάζεται ο κάθε εργαζόμενος.
Η επικοινωνία αυτή λόγω covid – θέλω να πιστεύω – φέτος έγινε μόνο δύο φορές. Τη μια με τηλεδιάσκεψη και την άλλη δια ζώσης. Ζητάμε όμως ακριβώς λόγω covid – αν όχι όλο το Σωματείο αλλά μια αντιπροσωπεία – να γίνονται συναντήσεις γιατί σε κάποια ζητήματα εκκρεμούν απαντήσεις. Μέχρι σήμερα παρά τις επιστολές μας, καμία απάντηση», σχολίασε ο Κώστας Παπαδόπουλος.

Επίδομα Ανθυγιεινού

«Η ΠΟΕ ΟΤΑ, τόσο με την προηγούμενη Κυβέρνηση όσο και με την σημερινή, έχει τη δέσμευση ότι παρατείνεται. Πάει από παράταση σε παράταση με την τελευταία να λήγει στα τέλη του Αυγούστου. Ευθύνες εδώ έχει και η ΚΕΔΕ και φαίνεται ότι θα έχουμε ένα δύσκολο φθινόπωρο, όμως δε θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια», αναφέρει ο Πρόεδρος τονίζοντας ότι αφορά θέση του Συλλόγου.

Τα κύπελλα και οι βραβεύσεις της αθλητικής ομάδας του συλλόγου εργαζομένων του δήμου Γλυφάδας

Μόνιμη σταθερή εργασία και προσλήψεις

Αν και έχουν γίνει προσλήψεις (3Κ), επειδή υπάρχει η νομοθεσία που επιτρέπει την απόσπαση σε περιπτώσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα με συγγενικά τους πρόσωπα, οι εργαζόμενοι είναι λιγότεροι από εκείνους που προσελήφθησαν.
«Με την 3Κ προσελήφθησαν εργάτες, οδηγοί, χειριστές και φύλακες και έχουμε τονίσει ότι πρέπει να εργάζονται στις θέσεις που έχουν διοριστεί. Για το παραπάνω θέμα θα επανέλθουμε το Σεπτέμβριο».
«Από το 2014 επειδή υπάρχουν και δικαστικές αποφάσεις, προσπαθούμε με την ΠΟΕ ΟΤΑ και με τοπικά σωματεία να γίνουν οι συμβάσεις αορίστου χρόνου», τονίζει ο Πρόεδρος.
Παράλληλα μας αναφέρει ότι έχουν τονίσει στο Δήμαρχο ότι πρέπει να προσληφθεί κόσμος και για άλλες υπηρεσίες καθώς έχει αρχίσει και η κινητικότητα. «Είμαστε
ξεκάθαροι ότι όπου υπάρχει πραγματική ανάγκη να έρθουν εργαζόμενοι. Έχουμε παραστεί σε δύο συνεντεύξεις και έχουμε τονίσει ότι υπάρχει η ανάγκη για προσωπικό σχεδόν σε όλες τις υπηρεσίες. Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα. Περιμένουμε από την Κυβέρνηση να ξεκινήσει τη διαδικασία αξιολόγησης Διευθυντών – Προϊσταμένων διότι ένας Δήμος δεν μπορεί να λειτουργεί με αναπληρωτές. Άλλωστε το Σωματείο και η Δημοτική Αρχή μετά από συζήτηση καταφέραμε μετά από πολλά χρόνια να φτιάξουμε τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας με την προϋπόθεση συνάδελφοι ΠΕ, ΤΕ ή ελλείψει αυτών ΔΕ να κριθούν και να τοποθετηθούν. Και όχι όποιος έχει μπάρμπα στην Κορώνη να τοποθετείται για προϊστάμενος», τονίζει ο Κώστας Παπαδόπουλος.
«Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δε μπορεί να μπαλώνονται καταστάσεις μέσω ΟΑΕΔ, με ανθρώπους ανεκπαίδευτους, χωρίς εμπειρία και χωρίς συλλογικές συμβάσεις, με τον μισθό του ΟΑΕΔ και μετά από λίγο καιρό αυτοί να μένουν στο δρόμο», ανέφερε.
Μάλιστα μας έκανε γνωστό το φαινόμενο τέσσερις συνάδελφοί του, φύλακες – εργάτες να έχουν κληθεί σε απολογία και ως Σύλλογος έχουν διαμαρτυρηθεί. «Προς μεγάλη μας έκπληξη κλήθηκαν σε απολογία διότι ενώ έχουν προσληφθεί στα ανταποδοτικά, κάποιοι θεωρούν ότι πρέπει να φυλάνε παιδικές χαρές. Το Σωματείο και η ΠΟΕ ΟΤΑ θα είναι δίπλα στους συγκεκριμένους συναδέλφους σε ό,τι χρειαστούν», τόνισε.

Στην αναμονή για γραφεία του Συλλόγου

Εδώ και ένα χρόνο το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Γλυφάδας βρίσκεται στην αναμονή για να βρεθεί χώρος για τα γραφεία του. Μέχρι σήμερα φιλοξενούνται σε μια μικρή αίθουσα, στα γραφεία του γκαράζ και το 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο αδυνατεί να στριμωχτεί με φυσική παρουσία. Ιδιαίτερα λόγω των συνθηκών που έχει φέρει η πανδημία που επιβάλλει τις αποστάσεις. Το αίτημα αυτό ο Σύλλογος το έχει μεταφέρει στο Δήμαρχο, ο οποίος συμφωνεί όμως δεν έχει μέχρι στιγμής βρεθεί – ανακοινωθεί νέος χώρος.

«Σαν σωματείο ζητήσαμε από τη
Δημοτική Αρχή και τον Δήμαρχο
να είμαστε σε συχνή επικοινωνία.
Έτσι είχαμε πει τις πρώτες πέντε
ημέρες κάθε μήνα να διευθετούνται εργασιακά ζητήματα, όπως οι αμοιβές
και κάθε αρχή του έτους να γίνεται ένας προγραμματισμός με τις
επικείμενες ανάγκες (μελέτες κλπ)
για το τι χρειάζεται ο κάθε εργαζόμενος»

Φτιάχνονται τα αποδυτήρια στην καθαριότητα

Ένα ευχάριστο γεγονός, για ένα ζήτημα που χρόνιζε και δημιουργούσε προβλήματα στην καθημερινότητα των εργαζομένων στην καθαριότητα, μας μετέφερε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Κώστας Παπαδόπουλος. «Μετά την τελευταία συνάντηση με τον Δήμαρχο και μετά από αίτημα του Συλλόγου, ξεκίνησαν οι εργασίες επισκευής των αποδυτηρίων ανδρών και γυναικών. Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί των ανδρών και αναμένουμε των γυναικών. Επίσης παραχωρήσαμε χώρο για να εγκατασταθεί το Τμήμα Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας και παραπλεύρως θα εγκατασταθεί το εντευκτήριο».

Μπράβο στους εργαζόμενους των Παιδικών Σταθμών

Ένα μεγάλο μπράβο στους συναδέλφους του στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Γλυφάδας εξέφρασε ο Πρόεδρος των Εργαζομένων Κώστας Παπαδόπουλος και αιτιολόγησε αμέσως το γιατί. «Την περίοδο του covid και βάσει νόμου οι συνάδελφοι μετακινήθηκαν σε άλλες διοικητικές υπηρεσίες και αθλητικές εγκαταστάσεις και εργάστηκαν με ζήλο και υπευθυνότητα σε όποια καθήκοντα τους ανατέθηκαν. Ομοίως και για τους συναδέλφους του ΕΣΠΑ έχουμε ενημερώσει τον Δήμαρχο και περιμένουμε απάντηση ότι πρέπει να γίνουν αορίστου χρόνου γιατί οι ανάγκες στους Παιδικούς Σταθμούς είναι μεγάλες».
«Όχι» στους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς
Την αντίθεσή τους για τη σύσταση των νέων Αναπτυξιακών Οργανισμών που έφερε η Κυβέρνηση με νέα νομοθεσία και υποχρέωσε τους Δήμους να δημιουργήσουν, εξέφρασε ο Πρόεδρος των Εργαζομένων του Δήμου Γλυφάδας. «Το θεωρούμε απαράδεκτο. Είναι ένα έκτρωμα και δεν εξυπηρετεί τίποτα. Άλλωστε στο παρελθόν είχαμε το φαινόμενο των Δημοτικών Επιχειρήσεων. Εμείς θα κινηθούμε νομικά. Και σας ενημερώνω ότι η ΠΟΕ ΟΤΑ κινήθηκε κατά της απόφασης για Αναπτυξιακό Οργανισμό στο Δήμο Χερσονήσου Κρήτης και κέρδισε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Δεν έχουμε καταλάβει ποιος είναι ο σκοπός και τι εξυπηρετεί. Κάναμε παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κάποιοι το ψηφίσανε για να το ψηφίσουνε, χωρίς να ξέρουν τι ψηφίζουν. Θα πρέπει όμως εδώ να επαινέσουμε το Δημοτικό Σύμβουλο Μάριο Κασσέρη και τους επικεφαλής παρατάξεων Αλέξη Στεφανίδη και Τάσο Ταστάνη για τις τοποθετήσεις τους. Εύχομαι στο τέλος να μην χρειάζεται ο Δημοτικός Σύμβουλος μόνο για να καταθέτει… στεφάνια», είπε ο Πρόεδρος.

«Περιμένουμε από την Κυβέρνηση να ξεκινήσει τη διαδικασία αξιολόγησης
Διευθυντών – Προϊσταμένων διότι ένας Δήμος δεν μπορεί να λειτουργεί με αναπληρωτές.
Άλλωστε το Σωματείο και η Δημοτική Αρχή μετά από συζήτηση
καταφέραμε μετά από πολλά χρόνια να φτιάξουμε τον Οργανισμό
Εσωτερικής Υπηρεσίας με την προϋπόθεση συνάδελφοι ΠΕ, ΤΕ
ή ελλείψει αυτών ΔΕ να κριθούν και να τοποθετηθούν»

«Μπλε» και «Καφέ» κάδοι

Απορίες για το όφελος από την ανακύκλωση των μπλε κάδων μετέφερε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων. «Έχουμε ενημερώσει τον Δήμαρχο ότι το μόνο όφελος μέχρι σήμερα είναι τα … «μετάλλια». Ο Δήμος επιβαρύνεται με εργατοώρες, φθορές οχημάτων, έξοδα μετακίνησης και τελικά από την ανακύκλωση των μπλε κάδων το 50% καταλήγει οικιακά. Τελικά θα πάρει θέση η Κυβέρνηση, η ΚΕΔΕ και να μας πουν τι μέλλει γενέσθαι με αυτό το ζήτημα και τι κερδίζουν οι Δήμοι;» ρωτά με αγωνία.
«Όσο για τους καφέ κάδους έχει γίνει καμπάνια ενημέρωσης από το Δήμο. Έχουμε δύο ειδικά οχήματα αποκομιδής των καφέ κάδων. Θέλω όμως να παρακαλέσω όλους τους επαγγελματίες του Δήμου μας να ακολουθούν τις οδηγίες του Τμήματος Καθαριότητας».

Λαϊκές Αγορές

Ερχόμενοι στο ζήτημα των Λαϊκών Αγορών ο Πρόεδρος των Εργαζομένων του Δήμου Γλυφάδας μας τονίζει ότι «δεν εφαρμόζονται οι διαδικασίες από τους επαγγελματίες με αποτέλεσμα τα ωράρια αποχώρησης να μην τηρούνται. Ο χώρος μετά είναι βομβαρδισμένος, ειδικά στη Λαϊκή Αγορά της Κωνσταντίνου Αθανάτου που με το πέρας της διέρχονται αμέσως Λεωφορεία αστικά αλλά και δημοτικής συγκοινωνίας το πρόβλημα είναι μεγάλο και μάλιστα στο παρελθόν έχουμε και ατυχήματα». Επίσης ο Πρόεδρος αναφέρει ότι και η λαϊκή που είναι τέσσερις φορές το μήνα μπροστά από το Δημαρχείο της πόλης κάνει το Δήμο να υπολειτουργεί εκείνες τις ημέρες. «Κάναμε παρέμβαση και έχουμε ενημερώσει για τα θέματα των Λαϊκών Αγορών και ευχόμαστε να μη γίνει κάποιο ατύχημα γιατί τότε θα ρίχνει ο ένας τις ευθύνες στον άλλο», τονίζει χαρακτηριστικά ο Κώστας Παπαδόπουλος.

Εκλογές Σωματείου

Σε ερώτησή μας για το πότε θα κάνει εκλογές το Σωματείο, ο Πρόεδρος μας εξήγησε ότι λόγω covid και με σχετική νομοθεσία έχουν παραταθεί όλες οι διοικήσεις μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2021.

Η ευχάριστη έκπληξη

Η συζήτηση με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων έβγαλε μια ακόμη είδηση. Ο Κώστας Παπαδόπουλος θα συμμετέχει στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΟΤΑ καθώς ένας συνάδελφός τους συνταξιοδοτήθηκε και ένας άλλος παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους. Έτσι ο ίδιος μαζί με έναν άλλο συνάδελφό τους από το Δήμο Θεσσαλονίκης θα καλύψουν τις θέσεις των δύο αυτών μελών. Επίσης είναι εκλεγμένος και στο Πειθαρχικό, το Δευτεροβάθμιο μαζί με έναν εργαζόμενο από το Δήμο Μυτιλήνης. «Σ’ αυτόν τον τομέα πρέπει να λαμβάνεις κάποιες δύσκολες αποφάσεις. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους της ΠΟΕ ΟΤΑ που με πρότειναν», είπε συγκινημένος.

Κλείνοντας την εκτενή μας κουβέντα, ρωτήσαμε τον Πρόεδρο των Εργαζομένων αν οι σχέσεις της ΠΟΕ ΟΤΑ και του Δήμου Γλυφάδας έχουν αποκατασταθεί ύστερα από τα περσινά φαινόμενα με την κινητοποίηση στο γκαράζ του Δήμου και τις αλληλομηνύσεις. «Οι σχέσεις δεν έχουν αποκατασταθεί. Έχουν πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης. Σαν Σωματείο προασπίζουμε τα εργασιακά συμφέροντα των συναδέλφων μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 31 Ιουλίου 2021]

Scroll to Top