Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη: ΔΕΝ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ… ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ!!!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

• Τη ρυμοτομική απαλλοτρίωση 289 στρεμμάτων της φερόμενης ως Εκκλησιαστικής Περιουσίας στη Βουλιαγμένη αποφάσισε ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Δεν διαφωνούμε με την Εκκλησία, Προστατεύουμε όμως το χαρακτήρα της Βουλιαγμένης, ήταν το μήνυμα από την σχεδόν ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης που έλαβε χώρα την Τετάρτη 21 Ιουλίου. Μετά από εκτενή και αναλυτική εισήγηση του Δημάρχου Γρηγόρη Κωνσταντέλλου αποφασίστηκε να επιβάλλουν εκ νέου ρυμοτομική απαλλοτρίωση σε 288,7 στρέμματα αδόμητης γης στη Βουλιαγμένη, φερόμενης ιδιοκτησίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, και μάλιστα χωρίς αποζημίωση, βάσει ενός εμπεριστατωμένου και στέρεου νομικά σκεπτικού. Η νέα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, βασίζεται στην πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Συντάγματος που προασπίζεται την αρχή του περιβαλλοντικού ισοζυγίου και υπογραμμίζει ότι «η Εκκλησία της Ελλάδος έχει ήδη αποζημιωθεί σε είδος, δηλαδή σε γη για τις επίμαχες απαλλοτριώσεις στο πολλαπλάσιο». Ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ζητώντας την ομόθυμη στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου χαρακτηρίζοντας την απόφαση ως τη σημαντικότερη απόφαση που έχει πάρει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης από την ίδρυση του. Τη στήριξη αυτή έδωσαν χωρίς δεύτερες σκέψεις οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών (Θάνος Ματόπουλος), Δίπλα σας (Μαρία Σίνα), Λαϊκή Συσπείρωση (Κώστας Πασακυριάκος) και Νέα Πόλη Μία Πόλη (Μάνος Δασκαλάκης). Διαφοροποίησε τη θέση της η παράταξη «Κύμα Ενωμένων Πολιτών» (Δημήτρης Δαβάκης) με τους δημοτικούς συμβούλους Ζανέτ Δόγκα και Νατάλη Πέτροβιτς να ψηφίζουν «Λευκό» ισχυριζόμενοι διαδικαστικά θέματα στην αιτιολόγηση της ψήφου τους.


Ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Μια ιστορική απόφαση για τη διαφύλαξη της φυσιογνωμίας ως πράσινου προαστίου και την αποκατάσταση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου της Βουλιαγμένης, αλλά και για την αποτροπή ενός κύματος άναρχης δόμησης που θα αλλοίωνε ανεπιστρεπτί τον σημερινό χαρακτήρα και φυσιογνωμία της πόλης, έλαβε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, με την υπ’ αριθμ. 199/2021 απόφαση του, στις 21 Ιουλίου 2021.
Μετά από τεχνική και νομική προετοιμασία 5 ετών στην οποία συμμετείχαν κορυφαίοι πανεπιστημιακοί νομικοί και μηχανικοί, η Δημοτική Αρχή εισηγήθηκε την επανεπιβολή ρυμοτικής απαλλοτρίωσης, σε συνολικά 288,7 στρέμματα ακινήτων με φερόμενη ιδιοκτήτρια την Εκκλησία της Ελλάδος, χωρίς την καταβολή αποζημίωσης. Αποκλειστικός στόχος της βούλησης αυτής της πόλης είναι να αντισταθμιστεί και να επανέλθει το ανατραπέν σήμερα περιβαλλοντικό ισοζύγιο, όπως αυτό καθορίστηκε το 1951 με το πρώτο ρυμοτομικό σχέδιο της Βουλιαγμένης (σύμβαση Κατσαφαρόπουλου).
Όπως ανέλυσε στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος και εξειδίκευσε κατόπιν η επικεφαλής της νομικής ομάδας που επεξεργάστηκε την εισήγηση, Καθηγήτρια Διοικητικού Δικαίου και Δικαίου Περιβάλλοντος στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, κα. Γλυκερία Σιούτη, το εμβαδόν των οικοδομήσιμων χώρων στη Βουλιαγμένη με διαδοχικές τροποποιήσεις ρυμοτομικού σχεδίου αυξήθηκε από 1.120 στρέμματα το 1951 (ποσοστό 37%) σε 1682,38 (ποσοστό 53%) ενώ σήμερα είναι 1.393,68 στρέμματα (ποσοστό 46%).

Ενδεχόμενη αποδοχή των θέσεων της Εκκλησίας και των αιτήσεων αποχαρακτηρισμού που εκκρεμούν θα ανεβάσει το ποσοστό αυτό σε 55%. Η αύξηση αυτή των οικοδομήσιμων ιδιόκτητων οικοπέδων της Εκκλησίας έγινε αποκλειστικά σε βάρος των χώρων προς κοινωφελείς σκοπούς και ελεύθερους από δόμηση που προέβλεπε η σύμβαση Κατσαφαρόπουλου, οι οποίοι συρρικνώθηκαν από 33% (1.008 στρέμματα) το 1951 σε 15% (463,71 στρέμματα) σήμερα. Γι’ αυτό, άλλωστε, ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος δηλώνει διαχρονικά, ότι «η Εκκλησία της Ελλάδος έχει λάβει από τη Βουλιαγμένη περισσότερα από όσα εδικαιούτο».
Οι διοικήσεις της πρώην Κοινότητας και Δήμου Βουλιαγμένης, υπό τους δημάρχους Πατρίκιο Καραγεώργο και Γρηγόρη Κασιδόκωστα, όπως ανέπτυξε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ανέκοψαν αυτή την απομείωση των ελεύθερων χώρων με διαδοχική κήρυξη απαλλοτριώσεων. Η αδυναμία ωστόσο, του Δήμου να αποζημιώσει τις εκτάσεις αυτές, οδήγησε τα τελευταία χρόνια στον αποχαρακτηρισμό των εκτάσεων, παρόλο που η διοίκηση του πρώην Δήμου Βουλιαγμένης και σήμερα του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αρνείται σταθερά, να ρυθμίσει πολεοδομικά τις εκτάσεις αυτές, χαράσσοντας οικοδομικές γραμμές και καθορίζοντας όρους δόμησης και χρήσεις γης.

Η νέα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, βασίζεται στην πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Συντάγματος που προασπίζεται την αρχή του περιβαλλοντικού ισοζυγίου και υπογραμμίζει ότι «η Εκκλησία της Ελλάδος έχει ήδη αποζημιωθεί σε είδος, δηλαδή σε γη για τις επίμαχες απαλλοτριώσεις στο πολλαπλάσιο».
Ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ζητώντας την ομόθυμη στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου χαρακτηρίζοντας την απόφαση ως τη σημαντικότερη απόφαση που έχει πάρει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης από την ίδρυση του, υπογράμμισε ότι «στόχος μας είναι η εξισορρόπηση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου, η προστασία του φυσικού κάλλους της Βουλιαγμένης και η διατήρηση της ποιότητας ζωής για τους κατοίκους της πόλης μας». Επιπλέον, ευχαρίστησε την Νομική Υπηρεσία, την Υπηρεσία Δόμησης και τους συνεργάτες του Δήμου για την άρτια εργασία και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η μεγάλη αυτή μάχη θα αποβεί σε όφελος της πόλης.

Τη στήριξη αυτή έδωσαν χωρίς δεύτερες σκέψεις οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών (Θάνος Ματόπουλος), Δίπλα σας (Μαρία Σίνα), Λαϊκή Συσπείρωση (Κώστας Πασακυριάκος) και Νέα Πόλη Μία Πόλη (Μάνος Δασκαλάκης). Διαφοροποίησε τη θέση της η παράταξη «Κύμα Ενωμένων Πολιτών» (Δημήτρης Δαβάκης) με τους δημοτικούς συμβούλους Ζανέτ Δόγκα και Νατάλη Πέτροβιτς να ψηφίζουν «Λευκό» ισχυριζόμενοι διαδικαστικά θέματα στην αιτιολόγηση της ψήφου τους.

Η συνέντευξη τύπου

Για να διατυμπανίσει την ομόφωνη και ιστορική απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στις 21 Ιουλίου 2021 σχετικά με την «Επιβολή ρυμοτόμησης απαλλοτρίωσης σε ακίνητα με φερόμενο ιδιοκτήτη την Εκκλησία της Ελλάδος σε οικοδομικά τετράγωνα στην Δ.Ε. Βουλιαγμένης», η Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος παραχώρησε συνέντευξη τύπου. Στο φιλόξενο χώρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 44 στην Αθήνα) ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ως κεντρικός εισηγητής ανέλυσε ξανά το ιστορικό της υπόθεσης και εξήγησε πως φτάσαμε στο σήμερα. Με το πέρας της παρουσίασης δέχτηκε ερωτήσεις από τα τοπικά μέσα, παρόντα και μη, αφού η διαδικτυακή ζωντανή μετάδοση παρείχε πολλές δυνατότητες.
Το ότι η εκκλησία δε θα στηρίξει μελλοντικά υποψήφιους Δημάρχους και συνδυασμούς που δε θα υποστηρίξουν τα συμφέροντά της θίχτηκε κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου από τον ίδιο το Δήμαρχο με έναν κομψό τρόπο. Επομένων η πρώτη ερώτηση του «Παλμού» εστίασε στο αν υπήρξαν δεύτερες σκέψεις στο Γρηγόρη Κωνσταντέλλο ώστε να μην προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια με τη λήψη της απόφασης του Δημοτικού συμβουλίου. «Δεν έχω ζητήσει, ούτε θα ζητήσω τη στήριξη μη πολιτικών και φορέων» είπε ξεκινώντας την απάντησή του. Και ανέφερε ότι στη διάρκεια των τελευταίων μηνών έχει υπάρξει όχι «απειλή» αλλά «συμβουλή», «παραίνεση» ότι «οι αποφάσεις μπορεί να έχουν αρνητικό πρόσημο».
Ο ίδιος εκτιμά ότι οι άνθρωποι που φορούν ράσα δεν απειλούν αλλά κάνουν πνευματικού τύπου παραίνεση και υπόμνηση, την οποία δεν έχει λάβει υπόψη του, ούτε και τον ενδιαφέρει.

Σε ερώτησή μας, αν έχει συζητήσει το συγκεκριμένο ζήτημα με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γλυφάδας κ. Αντώνιο ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ήταν ξεκάθαρος. «Είναι Ποιμενάρχης μας, τον σέβομαι, τον εκτιμώ και τον στηρίζω στην ποιμαντική του λειτουργία στην πόλη όπως οφείλω εκ του θεσμικού μου ρόλου». Αναφέρθηκε επίσης στη δικαστική διαμάχη που είχαν και εξήγησε ότι δικαιώθηκε η θέση της εκκλησίας την οποία αποδέχεται και δεν πρόκειται να προσφύγει σε άλλο όργανο ή δικαστήριο. Για το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας στη Βουλιαγμένη τόνισε ότι ο Μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Αντώνιος δεν ανακατεύεται και δεν επεμβαίνει καθότι έχει αποχωρήσει από Διευθυντής της Εκκλησιαστικής περιουσίας, πλέον είναι Μητροπολίτης και η περιουσία ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδος και όχι στη Μητρόπολη της Γλυφάδας.
«Αν καταφέρουμε να σώσουμε έστω ένα στρέμμα είναι θετικό. Θα ήταν ασυγχώρητο να περιμένουμε πότε θα βγει μια απόφαση ανωτάτου δικατηρίου κλπ. είμαστε αντίθετοι στη λογική, δεν κάνω τίποτα και περιμένω το βέβαιο θάνατό μου χωρίς να αγωνιστώ, να πέσω στη μάχη. Αν το κάναμε αυτό θα ήταν πολιτικά μια ανεπίτρεπτη στάση την οποία εγώ προσωπικά, οι συνεργάτες μου αλλά και οι λοιπές παρατάξεις έχουμε επιλέξει να σχεδιάσουμε και να αγωνιστούμε», τόνισε.
«Η Βουλιαγμένη με ενέργειες των κατοίκων της έχει κηρυχθεί μνημείο ιδιαίτερου κάλους. Πως η εκκλησία αγνοεί ή παρακάμπτει αυτό και πως ο Δήμος σκέπτεται να το αξιοποιήσει;», ρώτησε ο ιδρυτής του «Παλμού» Δημήτρης Φιλιππόπουλος.
«Υπάρχουν πολλά διατάγματα τα οποία οι νομοθέτες διαχρονικά έχουν πει ότι αυτή η περιοχή αξίζει να μην την αφήσουμε στο έλεος της αλλά να την αναδείξουμε. Είμαστε τυχεροί που η πόλη μας αναπτύσσεται και μεγαλώνει με ήπιες παρεμβάσεις και γίνεται πράσινη και ευφυής πόλη», απάντησε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.
Ο Δήμαρχος απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που δέχτηκε από τα τοπικά μέσα και η συνέντευξη διήρκησε περί των δυόμισι ωρών. Αξίζει όμως να σημειωθεί η απουσία – φυσική – και διαδικτυακή – αφού δεν κατέθεσαν ερωτήσεις – από πανελλαδικά μέσα ενημέρωσης. Άλλωστε και η επιλογή της τοποθεσίας είχε ως στόχο να προσελκύσει και πανελλαδικά μέσα προκειμένου το θέμα να αναδειχθεί στο μέγιστο βαθμό του.

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος είναι αποφασισμένος να το προχωρήσει όπως και να έχει, και έχοντας στη φαρέτρα του και το Δημοτικό Συμβούλιο με την ομόφωνη απόφασή του θα είναι πιο δυνατός.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 24 Ιουλίου 2021]

Scroll to Top