Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Τελικά, οι άντρες κλαίνε ή μονάχα πονάνε;

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Κι αν κλαίνε είναι δυνατοί ή…

Το κλάμα είναι μια συμπεριφορά που προκύπτει από ένα συναίσθημα, το συναίσθημα αυτό τις περισσότερες φορές είναι η λύπη.
Το συναίσθημα αποτελεί μια σύνθετη υποκειμενική εμπειρία κοινή για αρκετά θηλαστικά του πλανήτη. Είναι ένας βαθύς και εσωτερικός συνδυασμός νοητικών και ψυχοσωματικών
παραγόντων που εκφράζεται. Τα συναισθήματά μας είναι παρατηρήσιμα στους άλλους, συχνά κιόλας αποτυπώνονται στις εκφράσεις του προσώπου ή τη στάση του σώματός μας.
Έχουμε διαφορετικές εκφράσεις προσώπου για τον φόβο και την ευτυχία για παράδειγμα. Το συναίσθημα μπορεί να προκύπτει ή να μας κατευθύνει σε μια συμπεριφορά. Για παράδειγμα όταν λυπούμαστε είναι αναμενόμενο να κλάψουμε, όταν φοβόμαστε να αγχωθούμε ή να προσπαθήσουμε να φύγουμε.
Ένα συναίσθημα αναφέρεται σε μια κατάσταση ή συνθήκη που προκαλείτε με έναν συγκεκριμένο τρόπο και μπορεί να είναι πολύ σύντομο σε διάρκεια, από λίγα δευτερόλεπτα μέχρι και μερικά λεπτά. Είναι το αποτέλεσμα μιας κατάστασης, η άμεση απάντηση του οργανισμού. Αδιαμφισβήτητα, όλοι οι άνθρωποι βιώνουν συναισθήματα, πόσοι όμως απ’ αυτούς είναι σε θέση να τα αναγνωρίζουν και να τα καταλαβαίνουν; Η υπερβολική ή η ελλιπής έκφραση τους μπορεί να αποδειχθεί ριψοκίνδυνη για την συνολική υγεία του ατόμου.
Σύμφωνα με κλασικές μελέτες στον χώρο της ψυχολογίας τα βασικά συναισθήματα είναι η χαρά, η λύπη, ο θυμός, ο φόβος, η έκπληξη και η αηδία. Οι συνδυασμοί τους γεννούν πλήθος συναισθηματικών καταστάσεων όπως η υπερηφάνεια, η απογοήτευση, η αγάπη, η νευρικότητα, το άγχος, η στοργή, η ζήλια, η ελπίδα κ.α.
Η χρησιμότητα όλων των συναισθημάτων είναι τεράστια. Πιο συγκεκριμένα:
• επιβεβαιώνουν ή διαψεύδουν τις σκέψεις που κάνουμε
• μας προετοιμάζουν για την κατάλληλη δράση μας ανάλογα με τις γύρω συνθήκες, εξασφαλίζοντας την επιβίωσή μας σε διαφορετικές καταστάσεις. Μπορείτε να φανταστείτε τι θα γινόταν αν βρισκόμασταν μέσα στο δάσος και δεν φοβόμασταν το μεγάλο ζώο που βλέπουμε στον ορίζοντα να πλησιάζει;
• επηρεάζουν και επηρεάζονται από την σωματική μας υγεία. Πόσες φορές η θλίψη σωματοποιείται; Πόσες φορές το καλογυμνασμένο σώμα μας προσφέρει χαρά;
Πέραν της σημασίας τους, οι προκαταλήψεις γύρω από τα συναισθήματα είναι πολλές. Ο τρόπος που αντιδρά το άτομο σε κάθε συνθήκη είναι υποκειμενικός και η γνήσια συναισθηματική έκφραση είναι το ζητούμενο, ανεξαρτήτως κοινωνικών νορμών ή στερεοτύπων. Το στερεότυπο του ανθρώπου που δεν εκφράζεται ανοιχτά για τα όσα νιώθει ή χρειάζεται, οδηγεί σε δυσκολίες στις σχέσεις και τελικώς πόνο για το άτομο.

Το αυτό-μαστίγωμα δεν ωφελεί τον οργανισμό, τον δυσκολεύει.

Είναι εντάξει και απολύτως ανθρώπινο οι άντρες να κλαίνε, οι γυναίκες να θυμώνουν, η αδικία στην κοινωνία να προκαλεί αηδία, να υπάρχει γέλιο στις κηδείες, κλάμα και λύπη στους γάμους, έντονη έκπληξη με κάτι μη αναμενόμενο, φόβος και άγχος για ακίνδυνες φαινομενικά καταστάσεις!! Αν δυσκολεύεστε στην διαχείριση ή την έκφραση του συναισθήματός σας απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας ο οποίος θα σας κατευθύνει μεθοδικά στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Τα συναισθήματα δίνουν χρώμα και νοστιμιά στη ζωή αρκεί να τα αναγνωρίζουμε, να κατανοούμε πώς δημιουργούνται ανάλογα με την κάθε συνθήκη και να τα εκφράζουμε όταν κρίνουμε ότι χρειάζεται.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 17 Ιουλίου 2021]

Scroll to Top