Αυτοψία Ν. Χαρδαλιά και Γ. Κωνσταντάτου στον Υμηττό

Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη Γλυφάδα Ελληνικό Αργυρούπολη Επικαιρότητα Ηλιούπολη

Στον Υμηττό μετέβη την Τετάρτη 7 Ιουλίου ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Παπαγεωργίου, καθώς και στελέχη των τεχνικών υπηρεσιών της ΓΓΠΠ.
Κατά την επίσκεψή του στον Υμηττό, τον Υφυπουργό συνόδευσαν ο Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης και Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), Γιάννης Κωνσταντάτος, ο Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού, Ηλίας Αποστολόπουλος, καθώς και ο Δήμαρχος Παιανίας, Ισίδωρος Μάδης.
Ο Νίκος Χαρδαλιάς πραγματοποίησε αυτοψία των έργων απομάκρυνσης εύφλεκτης ύλης που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Επιχείρησης «Δρυάδες» για την αντιπυρική θωράκιση της Αττικής. Επιπλέον, επόπτευσε τις εργασίες συντήρησης δασικών δρόμων και τοποθέτησης υδατοδεξαμενών που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στην περιοχή.

Σε δηλώσεις του, ο Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε: «Πρόκειται για μια από τις πολλές παρεμβάσεις που κάνουμε στην Αττική και σε όλη τη χώρα σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και στη συγκεκριμένη περίπτωση, σε συνεργασία και με τον ΣΠΑΥ. Νομίζω ότι μιλάμε για τα αυτονόητα, για πράγματα που θα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και αρκετά χρόνια. Δυστυχώς, οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις είχαν καθυστερήσει όλα αυτά τα έργα προστασίας. Ο Υμηττός παραμένει ίσως ο μοναδικός πνεύμονας πράσινου αυτή τη στιγμή στην Αττική και πρέπει να τον διαφυλάξουμε και να τον σεβαστούμε. Και πρέπει να επισημάνω ότι η δουλειά που γίνεται από τον ΣΠΑΥ, αλλά και από τους Δημάρχους, είναι εξαιρετική […]
Γνωρίζετε ότι η Επιχείρηση «Δρυάδες» εξελίσσεται αυτή τη στιγμή σε όλη την Αττική και σε περιοχές όπως η Αρχαία Ολυμπία και στο Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μια επιχείρηση η οποία έρχεται να καλύψει ανάγκες που θα έπρεπε να είχαν δρομολογηθεί. Με τον Νόμο 4662/2020, όμως, μας δίνεται πλέον η δυνατότητα να παρεμβαίνουμε πέρα από γραφειοκρατικές διαδικασίες και να φέρνουμε συγκεκριμένες λύσεις. Εφεξής, από Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, όλες αυτές οι παρεμβάσεις θα ενταχθούν σε ένα συγκεκριμένο προγραμματικό πλαίσιο, το οποίο κάθε χρόνο θα προβλέπει συγκεκριμένες εργασίες συντήρησης και έργα προστασίας, σε συνεργασία με τις Δασικές μας Υπηρεσίες και τους ανθρώπους που επιχειρούν στο δάσος και κάθε μέρα προσπαθούν να προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή, την περιουσία και το φυσικό περιβάλλον. Η Πολιτική Προστασία έχει ξεκαθαρίσει από τη πρώτη στιγμή ότι δεν μπορεί να μείνει θεατής των εξελίξεων, συμμετέχει, παρεμβαίνει, φέρνει συγκεκριμένα αποτέλεσμα».

Θερμές ευχαριστίες προς τον Υφυπουργό εξέφρασε από πλευράς του ο Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης και Πρόεδρος του ΣΠΑΥ, Γιάννης Κωνσταντάτος, σημειώνοντας ιδιαίτερα την άριστη συνεργασία και την ταχεία απόκριση της Πολιτικής Προστασίας για την αντιπυρική θωράκιση της περιοχής.
«Είναι πολύ σημαντικό και για τους 11 Δήμους που αποτελούν την οικογένεια του ΣΠΑΥ, μετά από πολλά χρόνια, να αισθανόμαστε ότι έχουμε κοντά μας την Πολιτική Προστασία, καθώς το σχέδιο θωράκισης του Υμηττού που καταθέσαμε, υλοποιείται ήδη από τον Υφυπουργό κ. Χαρδαλιά και τους συναρμόδιους φορείς», δήλωσε ο Γιάννης Κωνσταντάτος και συνέχισε… «Σήμερα πραγματοποιήσαμε αυτοψία σε ένα δίκτυο δασικών δρόμων που ενώνουν την Δυτική με την Ανατολική πλευρά του Υμηττού, μεταξύ των περιοχών Παπάγου – Χολαργού και Παιανίας – Γλυκών Νερών όπου είχε να συντηρηθεί πάνω από 20 χρόνια.
Πλέον, οι συγκεκριμένοι δασικοί δρόμοι γίνονται προσβάσιμοι και ασφαλέστεροι για τη διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων όποτε κριθεί αναγκαίο. Οι Δήμαρχοι, οι συνάδελφοί μου, ο κ. Αποστολόπουλος, ο κ.Μάδης και οι 11 Δήμοι βεβαίως του ΣΠΑΥ, θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Πολιτική Προστασία και τον κ. Χαρδαλιά για την άψογη συνεργασία.
11 Δήμοι ενώνουμε τις δυνάμεις μας μαζί με την Πολιτική Προστασία για να προστατέψουμε το βουνό της καρδιά μας, τον Υμηττό».

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 10 Ιουλίου 2021]