Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Πανελλήνιες Εξετάσεις: Οδηγός για να επιβιώσεις…

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Ασε επιτέλους το βιβλίο από τα χέρια σου!! Το να κρατάς συνεχώς ένα βιβλίο ή να είσαι συνεχώς μέσα σ’ αυτό, αυτή τη στιγμή δεν έχει πολλά να σου προσφέρει! Η περίοδος των πανελλήνιων εξετάσεων είναι μια περίοδος δύσκολη. Εσύ το γνωρίζεις καλύτερα αυτό, μια χρονιά με πολύ διάβασμα, εκνευρισμό, στεναχώρια ίσως και στερήσεις για να πετύχεις τον τελικό στόχο. Αποτελεί ορόσημο για τα σχολικά και εφηβικά μας χρόνια. Ο χρόνος περνά και οι εξετάσεις σύντομα έρχονται. Όλοι τα κατάφεραν, έτσι θα κάνεις κι εσύ!
Ακολουθούν μερικά tips and don’t για να κάνεις πιο εύκολη τη ζωή σου αυτό το διάστημα:

– Ακολούθησε το πρόγραμμα
Ολοκλήρωσε το διάβασμα σου με σύστημα, μην περιμένεις να τα μάθεις όλα το τελευταίο βράδυ ή λίγες στιγμές πριν την εξέταση. Έκανες μεθοδευμένα την προσπάθεια σου, ακολούθησε το πρόγραμμα μέχρι τέλους. Άσε στην άκρη πια το βιβλίο και τις σημειώσεις.

– Κάνε συμμάχους
Μοιράσου τις σκέψεις σου με ανθρώπους που είναι στην ίδια φάση και θα σε καταλάβουν. Βρείτε κοινές ώρες για να διαβάζετε αλλά και να κάνετε διαλείμματα μαζί, συζητώντας για κάτι άλλο εκτός των εξετάσεων και της ύλης. Προστατεύσου από τοξικά άτομα, φίλους- συμμαθητές-ακόμα και συγγενείς, που δεν κατανοούν πόσο σημαντική είναι για σένα αυτή η προσπάθεια.

– Ξεκούραζε συχνά το μυαλό σου
Ο εγκέφαλος μας λειτουργεί καλύτερα όταν είναι ξεκούραστος, επομένως κάνε και κάτι εκτός του διαβάσματος για να αποδώσεις καλύτερα σ’ αυτό αργότερα. Μην σε παραμελείς σε καμία περίπτωση! Φρόντισε να κοιμάσαι, να τρως και να διασκεδάζεις ικανοποιητικά για σένα. Απόφυγε τις ακρότητες και τα νέα ξεκινήματα αυτή την περίοδο ή ο, τι άλλο νομίζεις πως θα σε ζορίσει! Θα έχεις ένα ελεύθερο καλοκαίρι από διάβασμα για να κάνεις όλα όσα έχεις στερηθεί τώρα, και ακόμα περισσότερα!

– Κάνε την προσπάθεια σου αποκλειστικά για εσένα
Είναι μάταιο να προσπαθείς να επιτυχείς ένας στόχο που άλλοι έχουν θέσει για εσένα. Οι σχολές με υψηλές βάσεις δεν σημαίνουν πως θα σε κάνουν ευτυχισμένο ή επιτυχημένο αν καταφέρεις να μπεις. Αγωνίσου για αυτά που εσύ θες, κάνε μόνος σου το πλάνο για το μηχανογραφικό σου!

– Μείνε στην αίθουσα μέχρι να τελειώσει ο χρόνος
Στον χώρο των εξετάσεων, ψυχραιμία, έχεις χρόνο να απαντήσεις, προλαβαίνεις να βάλεις τη σκέψη σου σε σειρά. Πάρε το χρόνο σου. Κάνε αυτή την τελευταία ανάγνωση για την οποία σε έχει ζαλίσει ο καθηγητής σου, πραγματικά θα σε βοηθήσει να εντοπίσεις τυχόν λάθη λόγω απροσεξίας και να τα διορθώσεις.

– Φρόντισε τον εαυτό σου
Μετά το πρώτο μάθημα, διώξ’ το από το μυαλό σου, μην σε απασχολεί άλλο. Ο, τι έγραψες έγραψες, πάμε για το επόμενο! Το να αναλώνεσαι ή να συζητάς για το μάθημα που έφυγε, μόνο σε στεναχωρεί και σε αποπροσανατολίζει από την προσπάθεια. Αντ’ αυτού, πήγαινε μια βόλτα, χαλάρωσε και ετοιμάσου για τη συνέχεια!
Κανενός η επιτυχία δεν κρίθηκε αποκλειστικά από το αν πέρασε με την πρώτη ή με την όποια προσπάθεια στη σχολή που ήθελε. Οι πανελλήνιες δεν είναι μονόδρομος για την ευτυχία ούτε το τέλος του κόσμου!!! Η επιτυχία στη ζωή δεν κρίνεται εδώ…

Καλή σου δύναμη και τύχη σε όλα!!

° Στέλλα Καρατζόγλου, Ψυχολόγος – Ειδ/μένη Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεύτρια

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 5 Ιουνίου 2021]

Scroll to Top