Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Βάρη – Βούλα – Βουλιαγμένη: Περί της Πλατείας Νυμφών ο λόγος και οι διαπιστώσεις

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

• Παρατηρήσεις του Αντιπροέδρου του Δ.Σ. Νατάλη Πέτροβιτς

Στις 25 Μαΐου πέρασα από την πλατεία Νυμφών για να δω το αποτέλεσμα της υλοποίησης της μελέτης που μου είχε παραδοθεί λίγο πριν την έναρξη των εργασιών.
Όπως θα θυμάστε, οι ενστάσεις μου, δεν αφορούσαν το σχεδιασμό της πλατείας, αφού αυτός είχε εγκριθεί ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο το 2018, αλλά τον τρόπο δημοπράτησης και εμφάνισης των δαπανών στο Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου καθώς και την έλλειψη ουσιωδών μελετών (στατικών και φωτισμού).
Τότε ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 1.100.000 €. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημάρχου στα Δ.Σ. θεωρούσε ότι το τελικό κόστος θα ανερχόταν στις 550.000 € (έκπτωση 50%).
Εντωμεταξύ υπήρξε η δωρεά – ως ανταποδοτικά οφέλη- του Αστέρα Βουλιαγμένης, ποσού που μέχρι πρόσφατα αγνοούσαμε. Το τελικό κόστος της πλατείας ανήλθε στο ποσό των 850.000 € συμπεριλαμβανομένων των δωρεών των μελετών από τον κ. Προκοπίου (100.000€) και των υποδομών από τον Αστέρα Βουλιαγμένης (345.000€). Άρα η έκπτωση θα ήταν 23%.
Το Τεχνικό Πρόγραμμα διορθώθηκε και παρέμεινε το συμβολικό ποσό των 1000 €, για να δικαιολογεί την επίβλεψη από την Τεχνική Υπηρεσία. Όπως έμαθα οι μελέτες συμπληρώθηκαν και τροποποιήθηκαν κατάλληλα.
Η περιήγησή μου στην πλατεία μου άφησε μια σχετικά καλή εντύπωση.
Σχετικά καλή, διότι είναι πιο «φωτεινή» – λιγότερο σκιερή. Ευελπιστώ ότι σε δυο τρία χρόνια το φύλλωμα των δένδρων θα δημιουργεί περισσότερη σκιά. Πιο «αεράτη», με λιγότερη επιφάνεια πρασίνου, πιο προσβάσιμη σε σχέση με τις πλάκες πεζοδρομίου που υπήρχαν. Ο φωτισμός ταιριάζει με την αρχιτεκτονική μελέτη και αναδεικνύει την πλατεία και τα δένδρα της.

Η επιγραφή #vouliagmeni, είναι μάλλον ατυχής επιλογή. Αν πρέπει να δεις την επιγραφή για να καταλάβεις ότι είσαι στη Βουλιαγμένη και δεν έχεις συνειδητοποιήσει από το περιβάλλον ότι βρίσκεσαι εκεί, τότε σημαίνει πως κάτι χάνεται από τον χαρακτήρα της περιοχής.
Μιλώντας για πράσινο, δεν μπορώ να καταλάβω πώς τα 1870 τμ πράσινου της προηγούμενης κατάστασης έγιναν 2165 τμ. στην ανακοίνωση του δήμου.
Μετρώντας τις καθαρές επιφάνειες τις βγάζω 1847,97 τμ. κατάτι λιγότερες από την αρχική. Τα 300 τμ περίπου που υπολείπονται δεν μπορώ να τα «δω», εκτός εάν προσμετράται η επιφάνεια των φυλλωμάτων των δένδρων ή αν υπάρχουν φυτεύσεις επί της Αγ. Παντελεήμονος εκατέρωθεν της πλατείας. (Δείτε τη σχετική φωτογραφία όπου αναγράφονται οι καθαρές επιφάνειες ανά παρτέρι).
Να σημειωθεί πως η αρχική μελέτη έχει αλλάξει λίγο, όσον αφορά στη χάραξη των παρτεριών, των διαδρόμων και στα υψομέτρα. Τέτοιες αλλαγές γίνονται κατά τη διάρκεια των κατασκευών για διάφορους λόγους. Η αρχική “αρχιτεκτονική σύλληψη” παραμένει ίδια και αυτό μετράει στο αποτέλεσμα.
Μιας και αναφέρθηκα στην ανακοίνωση του δήμου σχετικά με την πλατεία, έχω να παρατηρήσω τη συνήθη «λήθη» στην οποία «πέφτουν οι μηχανικοί».
Δεν υπάρχει καμία αναφορά στην Τεχνική Υπηρεσία του δήμου και δη στους μηχανικούς της, ωσάν η πλατεία με μαγικό τρόπο να έγινε δίχως την επίβλεψη των μηχανικών της.
Κλείνοντας, θεωρώ πως είναι στο χέρι μας να τη διατηρήσουμε καθαρή και πράσινη και να προτρέπουμε τους επισκέπτες της να σέβονται το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται.

Νατάλης Πέτροβιτς
Αντιπρόεδρος
Δημοτικού Συμβουλίου
Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 29 Μαΐου 2021]

Scroll to Top