Ηλιούπολη: Δράση «ανάσας» για το Ρέμα της Πικροδάφνης

Ηλιούπολη

Το Σάββατο 8 Μαΐου 2021 στις 11 π.μ. έγινε η συνάντηση των συμμετεχόντων στην δράση για τον καθαρισμό του Ρέματος Πικροδάφνης κοντά στην παιδική χαρά της οδού Τζαβέλα και ξεκίνησε η δράση που με την ολοκλήρωσή της απομακρύνθηκαν πάρα πολλά σκουπίδια, σπασμένα κλαδιά και κορμοί από την κοίτη, τα πρανή και τον περιβάλλοντα χώρο, με τον ορθό χειρωνακτικό τρόπο.
Το «παρών» έδωσαν μέλη της διοργανώτριας «Κίνησης Πολιτών Ηλιούπολης» και φίλοι προσκεκλημένοι, σύσσωμη η «Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας – Πυρόσβεσης Ηλιούπολης», γείτονες, εθελοντές από την «Κυψέλη Εθελοντών Δήμου Ηλιούπολης» και το «Save Your Hood» και άλλοι ενεργοί πολίτες.
Στην πρωτοβουλία της ΚιΠΗ ανταποκρίθηκε ο Δήμος Ηλιούπολης με την προσφορά για χρήση εργαλείων χειρός για τον καθαρισμό, σακούλες, γάντια και μάσκες μιας χρήσης και με την διάθεση δύο ανοιχτών σκαφών για τις σακούλες με τα υλικά που θα συγκεντρωθούν από την δράση και την συμμετοχή στελεχών του.
Παραβρέθηκαν ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Γιώργος Δημόπουλος μαζί με στελέχη της περιφέρειας, ο Δήμαρχος Ηλιούπολης Γιώργος Χατζηδάκης και οι αντιδήμαρχοι Καθαριότητας Γιάννης Αντζινάς, Πρασίνου Κώστας Καλούδης, Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιάννης Πούλος και Εξυπηρέτησης του Πολίτη Παναγιώτης Κόκλας και ο Ειδ. Συνεργάτης του Δημάρχου Θάνος Κατσώνης.
Σημαντική ήταν η βοήθεια που προσέφερε το κλιμάκιο εργαζομένων της συμβασιούχου εταιρείας με την Περιφέρεια Αττικής, που σταθερά επιχειρεί αυτές τις μέρες στην Πικροδάφνη.
Συμμετείχε ακόμη ο Δημήτρης Θεοδοσόπουλος της «Γεωμυθικής», που συνέβαλε με τις επιστημονικές του γνώσεις στη συζήτηση που ακολούθησε, αλλά και στην «εξερεύνηση» του υπόγειου τμήματος του αγωγού κάτω από την Λεωφόρο Βουλιαγμένης.

Σε ένα εκπληκτικό φυσικό περιβάλλον – κυριολεκτικά μέσα στην κοίτη της Πικροδάφνης – έγινε σήμερα μια πολύ σημαντική συνάντηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εκπροσώπων των δύο βαθμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συλλογικών φορέων και πολιτών, που εκτιμάται ότι θα είναι η αρχή της διαμόρφωσης μιας νέας κοινής αντίληψης για την σωστή και σύγχρονη επιστημονική διαχείριση του ρέματος της Πικροδάφνης
Σε πνεύμα κατανόησης συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν:
• Η απομάκρυνση των υπολειμμάτων από παλαιές κατασκευές αντιστήριξης, που εμποδίζουν τη φυσική ροή και δημιουργούν λιμνάζοντα ύδατα με δυσάρεστες συνέπειες.
• Οι εργασίες να γίνουν με ειδικές τεχνικές, με τα χέρια και ελαφρά ειδικά εργαλεία, χωρίς την χρήση βαριών χωματουργικών μηχανημάτων, που θα κατέστρεφαν την φυσική διαμόρφωση της κοίτης και ότι πανίδα φιλοξενείται σ’ αυτήν.
• Να μελετηθεί η εφαρμογή των κανόνων της Φυσικής Μηχανικής για την στήριξη των πρανών χωρίς συρματοκιβώτια με πέτρες ή σκυρόδεμα και η διαμόρφωση του παραρεμάτιου άλσους με ήπιες παρεμβάσεις για την ανάδειξή του σε χώρο αναψυχής και περιπάτου.

• Να πραγματοποιηθεί και νέα συνάντηση για πιο αναλυτική αλληλοενημέρωση και την μεθόδευση λύσεων.
Η δράση καθαρισμού του ρέματος Πικροδάφνης, εκτός από μια ιδιαίτερη εκδήλωση εθελοντισμού που ενίσχυσε τους δεσμούς των συμμετεχόντων με την φύση της πόλης και την προστασία της, υπήρξε και μια εξαιρετική ευκαιρία για την εκκίνηση μιας νέας – χωρίς όρους – συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Αττικής, Δήμου Ηλιούπολης και φορέων πολιτών και κυρίως θεμελίωσε με τον πιο επίσημο τρόπο την προοπτική για την διάσωση και την μόνιμη προστασία του ρέματος, με την εφαρμογή σύγχρονων και φιλικών στο περιβάλλον τεχνικών μεθόδων.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 15 Μαΐου 2021]