Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Λαμπάδιασαν τα γραφεία της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

• Κύριο θύμα το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο

Το βράδυ της Ανάστασης το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων (έδρα του συλλόγου) λαμπάδιασε με αποτέλεσμα να προκληθούν ιδιαίτερα σοβαρές ζημιές σε όλο το κτίριο. Στο σημείο έσπευσε η πυροσβεστική υπηρεσία με 3 πυροσβεστικά οχήματα και ομάδα ανδρών, των οποίων η συμβολή ήταν καθοριστικής σημασίας. Με ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης τονίζει ότι το βράδυ της Ανάστασης στην πλατεία Σουρμένων εκτοξεύθηκαν εκατοντάδες βεγγαλικά και την ίδια στιγμή πήρε φωτιά για λόγους που διερευνώνται το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο.
Το επόμενο πρωινό, ανήμερα του Πάσχα, ξεκίνησε η λεπτομερής αποτίμηση των ζημιών. Λόγω όμως των δύσκολων συνθηκών που επικρατούσαν στο κτίριο, συνολική εικόνα θα έχουν τις επόμενες ημέρες.
«Παρά τις αντίξοες συνθήκες, η Ένωση Ποντίων Σουρμένων θα συνεχίσει απτόητη να προάγει τον πολιτισμό και να διασώζει την ποντιακή ιστορία. Άλλωστε, έχει αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι της περιοχής και του συλλόγου μας, εδώ και εκατό χρόνια ξεπερνούν τις όποιες αντιξοότητες και συνεχίζουν το πολιτιστικό και κοινωνικό τους έργο. Να είστε βέβαιοι ότι το ίδιο θα κάνουμε και τώρα», καταλήγει η ανακοίνωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο Γιώργο Σαραφίδη και τον Γενικό Γραμματέα Χρήστο Γιαντομίδη.

Το γεγονός καταδικάστηκε από τις δημοτικές παρατάξεις που έσπευσαν να βγάλουν δημόσια ανακοινώσεις. Μάλιστα η «Ενωμένη Πόλη» έκανε λόγο για ρίψη μολότοφ τονίζοντας τα κάτωθι: «Την θλιβερή αυτή ενέργεια των αρρωστημένων αληταριών την καταδικάζουμε απερίφραστα γιατί σκόπιμα έριξαν μέσα τις μολότοφ με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές ζημιές στο ιστορικό αρχείο της Ένωσης και στο κτίριο. Έχουμε ξαναγράψει πως στην πόλη μας υπάρχει μικρή ομάδα νοσηρών υποκειμένων που απειλούν και βανδαλίζουν αλλά όταν φέραμε το ψήφισμα καταδίκης τους ή αντιπολίτευση με αστείες προφάσεις τους χάιδεψε αρνούμενη να τους καταδικάσει. Νομίζουν πως μπορούν να απειλούν και να βανδαλίζουν με την ανοχή ορισμένων αλλά όχι την δική μας». Κλείνοντας ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε στον Πρόεδρο της Ένωσης πως θα αποκατασταθεί η ζημιά.

Στο πλευρό της Ένωσης Σουρμένων βρίσκεται και η αξιωματική αντιπολίτευση όπως επεσήμανε σε ανακοίνωσή της. «Κρατάμε το αισιόδοξο μήνυμα που υπάρχει στο τέλος της ανακοίνωσης του συλλόγου και είναι αυτονόητο ότι και εμείς θα κάνουμε ότι είναι δυνατό από μεριάς μας, για να ξεπεραστεί και αυτή η δυσκολία από την Ένωση Ποντίων Σουρμένων που με τη δράση της τιμά την πόλη μας. Όσο για αυτούς που σκέφτηκαν ότι βρήκαν μια ακόμη ευκαιρία για να κατηγορήσουν την αντιπολίτευση στο Δήμο μας, ότι δήθεν υποθάλπει με τη στάση της φαινόμενα και πρακτικές που σχετίζονται με την καταστροφή δημόσιας ή ιδιωτικής περιουσίας, τι να πούμε; Τόσο δηλητήριο πια;».

Η παράταξη «Ξανά η Πόλη Μπροστά» χαρακτήρισε «ανεγκέφαλους» εκείνους που προξένησαν τις ζημιές αυτές και δεν σεβάστηκαν την ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοση της πόλης. «Θα μας βρουν απέναντι τους όλους μαζί μία γροθιά. Ζητάμε από την πολιτεία ,την άμεση παρέμβαση της ώστε να μπει ένα τέλος στην συνεχή παραβατικότητα των “γνωστών αγνώστων” και στην τρομοκρατία που υφίσταται ο δήμος μας. Υποσχόμαστε στην Ένωση Ποντίων Σουρμένων ότι θα είμαστε δίπλα τους για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών», αναφέρουν μεταξύ άλλων.
Την αμέσως επόμενη ημέρα, στις 3 Μαΐου κατέθεσαν αίτημα για έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ελληνικού Αργυρούπολης με θέμα τις καταστροφές αυτές.

«Κύριοι,
Η Ένωση Ποντίων Σουρμένων, όπως είναι γνωστό, το βράδυ της Ανάστασης δέχτηκε άνανδρη επίθεση με μολότοφ, από περιθωριακά στοιχεία που δρουν στον δήμο μας με αποτέλεσμα τον εμπρησμό της ιστορικής της έδρας στην πλατεία Σουρμένων.
Από την πυρκαγιά που ξέσπασε καταστράφηκαν αρχεία και έγγραφα ιστορικής μνήμης που είχαν φέρει μαζί τους οι πρώτοι πρόσφυγες που κατοίκησαν στον δήμο μας και έπαθε εκτεταμένες ζημιές το κτίριο.
Ζητάμε άμεσα από εσάς την έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης μας ώστε:
α) να καταδικάσει τις ενέργειες αυτές και για να αποφασίσει τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να βοηθήσουμε για να οδηγηθούν οι υπεύθυνοι στην δικαιοσύνη.
β) Ζητάμε την άμεση έγκριση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ώστε να βοηθήσουμε τον σύλλογο να προχωρήσει στην πλήρη αποκατάσταση των ζημιών.

Για την παράταξη
Ο Επικεφαλής
Κώστας Στέφας»

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 8 Μαΐου 2021]

Scroll to Top