Εγγραφείτε στο Newsletter μας

«Παραμένει υγειονομική βόμβα» ο χώρος φιλοξενίας προσφύγων στο Ελληνικό…

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Λίγες ημέρες μετά την κοινή ανοιχτή επιστολή που απέστειλαν στον Πρωθυπουργό της χώρας και στους συναρμόδιους Υπουργούς οι πέντε Δήμαρχοι – Ελληνικού Αργυρούπολης, Αλίμου, Γλυφάδας, Π. Φαλήρου και Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης – το πρωινό της Τετάρτης 4 Μαΐου εμφανίστηκαν στην τηλεοπτική εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» ο Δήμαρχος Αλίμου κ. Ανδρέας Κονδύλης και ο Αντιδήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης κ. Βασίλης Κρητικός.

Μιλώντας στο δημοσιογράφο περιέγραψαν την κατάσταση που συνεχίζει να επικρατεί στο χώρο του πρώην αεροδρομίου και επεσήμαναν ότι καμία επίσημη απάντηση δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα. Ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης πρώτος τοποθετήθηκε λέγοντας… «Εμείς οι τρεις δήμοι, δηλαδή Άλιμος, Ελληνικό – Αργυρούπολη και Γλυφάδα, περιμένουμε κάποιον επίσημα να μας πει πότε θα τελειώσει αυτό το αίσχος που συμβαίνει εδώ στο χώρο. Η κατάσταση είναι τριτοκοσμική. Δεν τα λέμε εμείς. Τα λένε οι επίσημοι φορείς – Ελληνικό α.ε., το ΚΕΛΠΝΟ – και επισημαίνουν κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια, για τη δημόσια υγεία. Οι άνθρωποι περνάνε απέναντι για να κάνουν το μπάνιο τους, όχι για να δροσιστούν αλλά για να πλυθούν. Για να καλύψουν βασικές ανάγκες της τουαλέτας. Δεν υπάρχουν επαρκή μπάνια, τουαλέτες και ντους στο χώρο εδώ που τους έχουν φέρει να μείνουν. Επί της ευκαιρίας, θέλω για πολλοστή φορά να ρωτήσω κάτι δημόσια, που το έχουμε ρωτήσει και στον κ. Μουζάλα. «Γιατί δεν ανοίγουν επιτέλους τα στρατόπεδα που είναι κλειστά και έχουν χώρους μέσα για να διαβιούν άνθρωποι κοιτώνες, μπάνια κλπ. Δηλαδή είναι καλύτερο να είναι σε μια αίθουσα που βήχει ο ένας και κολλάει ο άλλος δίπλα; Υπάρχει μια εικόνα καταυλισμού, μια εικόνα σταβλισμού ανθρώπων, μια εικόνα που προσβάλλει τους ίδιους τους ανθρώπους αλλά πιστεύω ότι εκθέτει και τη χώρα μας. Το κυριότερο είναι ότι η κατάσταση από πλευράς δημόσιας υγείας και δημόσιας ασφάλειας δεν είναι διασφαλισμένη. Εμείς κάνουμε ότι μπορούμε για να σώνουμε την κατάσταση δηλαδή μαζεύουμε σκουπίδια, πλένουμε, κάνουμε ψεκασμούς… αλλά δεν επαρκεί αυτό. Και όπως έχω πει χαρακτηριστικά ξανά δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε το Κράτος, το Υπουργείο Μετανάστευσης στις δικές του ευθύνες και αρμοδιότητες». Ολοκληρώνοντας τόνισε πως οι πρόσφυγες «ήδη ζεσταίνονται, επειδή τα παράθυρα είναι σταθερά τα σπάνε για να πάρουν αέρα. Η δυσοσμία είναι απερίγραπτη».

Στη συνέχεια ο Αντιδήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης κ. Βασίλης Κρητικός περιέγραψε την υφιστάμενη κατάσταση και πως τη βιώνει ο Δήμος του με αριθμούς και έξοδα σε καθημερινή βάση. Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί σε περιστατικά βίας ζητώντας από τους υπεύθυνους να τα γνωρίσουν και να μεριμνήσουν καταλλήλως. «Από το πολύπαθο Ελληνικό που εδώ και επτά μήνες βιώνει μια πρωτόγνωρη κατάσταση η οποία είναι συνεχώς επιδεινούμενη και μη διαχειρίσιμη. Να σταθώ πριν την καταγγελία που θέλω να τη δουν οι αρμόδιοι με πολύ σεβασμό και να σας πω ότι την ημέρα μαζεύουμε περισσότερο από πέντε τόνους σκουπίδι με τους ανθρώπους μας. Είκοσι τόνοι νερό πηγαίνουν με την υδροφόρα μας στην παραλία για να υποστηριχτούν τα ντους ιδιαίτερα τις ζεστές ημέρες και βέβαια αυτό γίνεται σε έλλειμμα της δυνατότητας που υπάρχει στην πόλη. Πρέπει να σκύψουμε στο πρόβλημα. Πρέπει να δούμε με σεβασμό ότι οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες και όχι στα λόγια αλλά στις πράξεις, είτε με νομοθετική ρύθμιση είτε με κάποια χρήματα να τροποποιήσουμε τους προϋπολογισμούς μας και να πάρουμε έκτακτο προσωπικό. Αυτή την στιγμή μόνο λόγια ακούμε. Δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Ας βγει κάποιος να διαψεύσει ότι αυτή τη στιγμή έχει δώσει στο Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης έστω και ένα ευρώ. Ο Δήμαρχος Γιάννης Κωνσταντάτος από την πρώτη στιγμή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Ο συνάδελφος Δήμαρχος του Αλίμου σας είπε και ο ίδιος ότι εδώ έχουμε μια ωρολογιακή βόμβα. Ο κόσμος εδώ έχει κουραστεί. Υπάρχουν συμπλοκές και ακόμη και χθες το βράδυ (σ.σ. 3/5) έχω καταγγελία ότι βγήκε και όπλο μεταξύ τους. Δείτε το με προσοχή. Δεν το λέω για να το πω. Το λέω για να μην έχουμε καταστάσεις άσχημες. Όχι μαχαίρι λέω για όπλο. Αυτοί που πρέπει να το ξέρουν αν δεν το ξέρουν να το μάθουν. Γιατί το ξέρουν αρκετοί εδώ και δεν μιλάνε. Όπως οι εργαζόμενοι μας που θέτουμε σε κίνδυνο να μαζεύουν τα σκουπίδια ανάμεσα στα ποντίκια, να είναι γεμάτοι οι κάδοι και άλλα τόσα να είναι απέξω και να μην έχει έρθει ένας κάδος για υποστήριξη στο δήμο. Σακούλες έχουν τελειώσει από τον τέταρτο μήνα. Δεν φταίει ο δημότης που πληρώνει τέλη να χρεωνόμαστε πάνω από 1.500 ευρώ την ημέρα», είπε και τόνισε ότι «τις ημέρες των αργιών στην πόλη μας δε μπορούσαμε να μαζεύουμε τα σκουπίδια και εδώ τα μαζεύαμε πρωί και βράδυ. Να βρούμε το δίκιο μας γιατί το οφείλουμε στους δημότες μας».

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 7 Μαΐου 2016]

Scroll to Top