Βασίλης – Πέτρος Σπανάκης: ΠΑΝΤΑ ΔΙΠΛΑ ΣΑΣ

Βουλή Επικαιρότητα Συνεντεύξεις

• Ο Βουλευτής ΝΔ του Νότιου Τομέα Β3 Αθήνας σε αποκλειστική συνέντευξη στον «ΠΑΛΜΟ»

Bρέθηκε για πρώτη φορά στα Βουλευτικά έδρανα ύστερα από τις Εθνικές Εκλογές τον Ιούλιο του 2019. Έθεσε υποψηφιότητα σε μια μεγάλη και δύσκολη – κατά γενική ομολογία – εκλογική περιφέρεια, αυτή του Νότιου Τομέα Β3 Αθήνας, όπου μέχρι πρότινος δέσποζαν στις εκλογικές θέσεις γνωστά πολιτικά ονόματα. Χάρη στη στήριξη των πολιτών που στο πρόσωπό του είδαν τον άνθρωπό τους για να λύσει τα προβλήματα του Νότιου Τομέα, εξελέγη ο Βασίλης – Πέτρος Σπανάκης. Ο ίδιος με αφοπλιστική ειλικρίνεια μέσα από τη συνέντευξη που μας παραχωρεί ομολογεί πως ακόμη δεν έχει πιστέψει ότι έχει εκλεγεί Βουλευτής. Ήταν για εκείνον μια επιθυμία που οι συμπολίτες του τον βοήθησαν να εκπληρώσει. Από τις πρώτες κιόλας ημέρες σήκωσε μανίκια και ανέλαβε δράση. Έχει καταθέσει πλήθος ερωτήσεων στα αρμόδια Υπουργεία για να ζητήσει εξηγήσεις, διευκρινήσεις, λύσεις αλλά και συνάμα να προτείνει διεξόδους για τα προβλήματα των συμπολιτών του στο Νότιο Τομέα Αττικής. Κάποια έχουν ήδη διευθετηθεί, κάποια άλλα έχουν δρομολογηθεί. Είναι αισιόδοξος όμως άνθρωπος ότι όλα θα πάνε καλά. «Η πατρίδα μας δεν αξίζει να βαλτώνει στο χθες. Το πολιτικό μας σύστημα απαιτεί ήθος, επαγγελματισμό και ωριμότητα. Ενωμένοι μόνο θα πάμε μπροστά. Το αξίζουμε και είναι στο χέρι μας να το καταφέρουμε», τονίζει από τα πρώτα κιόλας λεπτά της κουβέντας μας.


Βασίλης – Πέτρος Σπανάκης: «Οι πολίτες ξέρουν να διακρίνουν τον δημαγωγό από τον πολιτικό με ενσυναίσθηση και ήθος»

[Π]: Έχετε καταθέσει πάμπολλες ερωτήσεις για τα προβλήματα του νότιου τομέα στη Βουλή και στους αρμόδιους υπουργούς. Σε τι ποσοστό πιστεύετε ότι εισακούγονται;
ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΑΚΗΣ:
Η αλήθεια είναι ότι έχω καταθέσει πολλές ερωτήσεις στη Βουλή με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων που υπάρχουν και κυρίως το να μπορέσουν να έρθουν εύκολα λύσεις.
Οι ερωτήσεις που έχω καταθέσει αφορούν σε πολύ μεγάλο βαθμό την εκλογική μου περιφέρεια το νότιο τομέα της Β Αθηνών, αλλά αφορούν και ζητήματα της καθημερινότητας που απασχολούν χιλιάδες συμπολίτες μας.
Είμαι τρομερά ευχαριστημένος από τον τρόπο ανταπόκρισης των υπουργών στις ερωτήσεις και από την συνεργασία που έχουμε.
Η πηγή των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία είναι ανεξάντλητη. Η πανδημία μας έχει δημιουργήσει μία πρωτόγνωρη κατάσταση, οι οικονομικές επιπτώσεις είναι σε πολλά επίπεδα και
καλούμαστε όλοι να τις αντιμετωπίσουμε με έναν στέρεο πολιτικό λόγο με όραμα και λύσεις.
Η πατρίδα μας δεν αξίζει να βαλτώνει στο χθες.
Το πολιτικό μας σύστημα απαιτεί ήθος, επαγγελματισμό και ωριμότητα.
Ενωμένοι μόνο θα πάμε μπροστά.
Το αξίζουμε και είναι στο χέρι μας να το καταφέρουμε.

[Π]: Ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερη επιτυχία-παρέμβαση σας;
Β.Σ.:
Δεν μπορώ να ξεχωρίσω ποια παρέμβαση από όσες έχω κάνει μέχρι σήμερα έχουν φέρει την μεγαλύτερη επιτυχία, γιατί η καθεμία έχει τη δική της σημασία και βαρύτητα. Αυτό το οποίο έχει μεγάλη σημασία είναι να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της κοινωνίας.
Οι Έλληνες έχουν κουραστεί από τα πολλά λόγια.
Δοκιμάστηκαν από τη δημαγωγία και την ανικανότητα της προηγούμενης κυβέρνησης.
Επιζητούν λιγότερες υποσχέσεις και περισσότερα απτά αποτελέσματα.
Επιζητούν ασφάλεια, εργασία, υγειονομική περίθαλψη, χαμηλότερους φόρους, μια ευνοϊκότερη καθημερινότητα.
Ονειρεύονται να γίνουν κυρίαρχοι της ζωής τους.
Οραματίζονται τα παιδιά τους θα ζήσουν καλύτερα από τους ίδιους.
Μεγαλύτερη επιτυχία μου λοιπόν, είναι πως έχω τη συνείδηση μου καθαρή καθώς κάθε παρέμβαση μου εμπεριέχει όλα τα παραπάνω ιδεώδη.

«Η πατρίδα μας δεν αξίζει να
βαλτώνει στο χθες. Το πολιτικό μας σύστημα απαιτεί ήθος, επαγγελματισμό και ωριμότητα. Ενωμένοι μόνο
θα πάμε μπροστά. Το αξίζουμε και είναι στο χέρι μας να το καταφέρουμε.»

[Π]: Έχετε καταφέρει μετεκλογικά να έρθετε σε επαφή με όλους τους αρμόδιους στον εκάστοτε Δήμο για να καταγράψετε προβλήματα και ανάγκες;
Β.Σ.:
Καταρχήν επιτρέψτε μου να τονίσω ότι ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης και των δήμων είναι πολύ σημαντικός και ιδιαίτερα σε μία περίοδο έντονης υγειονομικής κρίσης.
Ο ρόλος του βουλευτή δεν περιορίζεται μόνο στην επικοινωνία αλλά και στην ανάδειξη των προβλημάτων που έχουν οι τοπικές κοινωνίες.
Από την μέρα που έχω εκλεγεί και μετά έχω τη δυνατότητα να είμαι σε καθημερινή επικοινωνία με διοικητικούς παράγοντες, με δημάρχους, με αντιδημάρχους,
με δημοτικούς συμβούλους. Στο πλαίσιο αυτό, όχι μόνο καταγράφουμε προβλήματα και ανάγκες αλλά κυρίως προτείνουμε λύσεις και χαράσσουμε πολιτικό σχεδιασμό.

[Π]: Επηρέασε ο κορωνοϊός τη βουλευτική σας δράση;
Β.Σ.:
Από την ημέρα που η ΝΔ ανέλαβε την πρωθυπουργία μέχρι σήμερα, ένα μόνο απρόβλεπτο γεγονός επηρέασε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Ο κορωνοϊός που εμφανίστηκε στην Ελλάδα τον Μάρτιο 2020. Η πανδημία επηρέασε γενικότερα τη ζωή μας, προκάλεσε σημαντικές ζημιές στην υγεία μας και κυρίως στην οικονομία. Όπως και στη ζωή χιλιάδων συμπατριωτών μας. Είναι φυσικό να έχει επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την δράση του καθενός και πολύ περισσότερο και την κοινοβουλευτική δράση αφού δεν μπορεί εύκολα να λειτουργήσει ένα πολιτικό γραφείο καθώς επίσης και να ερχόμαστε σε επαφή με τους πολίτες όπως γινόταν πριν.
Η δική μας προσαρμογή στα νέα δεδομένα, όμως δεν είναι τίποτα εμπρός στην αξιοπρόσεκτη συμπεριφορά του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, όπως αξιοπρόσεκτο είναι και το γεγονός της γρήγορης προσαρμογής μεγάλου μέρους του εκπαιδευτικού προσωπικού και των μαθητών στην τηλεκπαίδευση και μεγάλης μερίδας συμπολιτών μας στην τηλεργασία.
Προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα, για να επιστρέψουμε τη ζωή μας σε ρυθμούς ελευθερίας, ασφάλειας και κανονικότητας.

«Ο ρόλος του βουλευτή δεν περιορίζεται μόνο στην
επικοινωνία αλλά και στην ανάδειξη των προβλημάτων
που έχουν οι τοπικές κοινωνίες. Όχι μόνο καταγράφουμε προβλήματα και ανάγκες αλλά κυρίως προτείνουμε λύσεις και χαράσσουμε πολιτικό σχεδιασμό.»

[Π]: Πως σχολιάζετε τον ανασχηματισμό και τις επιλογές της κυβέρνησης; Πέρα από αυτούς που είναι δοκιμασμένοι στα υπουργικά έδρανα, δε νομίζετε ότι πρέπει να δοκιμαστούν κι άλλοι; Να δείξουν κι αυτοί τι αξίζουν;
Β.Σ.:
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει επιδείξει
δύο σημαντικά πράγματα πρώτον αποφασιστικότητα και δεύτερον αποτελεσματικότητα. Αυτό αποτυπώνεται και σε όλες τις δημοσκοπήσεις.
Η Νέα Δημοκρατία έχει 158 βουλευτές στο ελληνικό κοινοβούλιο. Έχει μία από τις ισχυρότερες κοινοβουλευτικές ομάδες στην ιστορία της. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι ο πρωθυπουργός έχει πολλές επιλογές όταν εκείνος το επιθυμήσει.
Άλλωστε ο πρωθυπουργός είναι εκείνος που θα κρίνει το πότε και πως θα γίνει ένας ανασχηματισμός. Κάτι που διαπιστώσαμε κατά τον πρώτο ανασχηματισμό που διενεργήθηκε.
Αυτό που οφείλουμε όλοι να καταλάβουμε είναι πως η θητεία μιας κυβέρνησης δεν είναι μια προβλέψιμη ευθεία γραμμή. Συνεχώς ανακύπτουν νέες προκλήσεις και ανάγκες που επιβάλλουν την αναδιάταξη του δυναμικού της με την αξιοποίηση προσώπων σε νέους ή διαφορετικούς ρόλους στο κυβερνητικό έργο.
Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, τόσο για την κοινωνία όσο και για την οικονομία, ωστόσο, όσοι επενδύουν πολιτικά στην εκλογολογία, στο διχασμό και τις βαρύγδουπες πολιτικές εξισώσεις βρίσκονται τελικά απομονωμένοι και πολιτικά εκτεθειμένοι.
Το μήνυμα είναι ένα.
Οι πολίτες συναινούν στην εφαρμογή των μέτρων και τη χάραξη πολιτικής από τα πρόσωπα που έχει επιλέξει ο Πρωθυπουργός.
Οι πολίτες συντάσσονται με τις επιλογές της κυβέρνησης και –σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- συμμερίζονται την αναγκαιότητα των μέτρων που λαμβάνονται για την προστασία της δημόσιας υγείας.

[Π]: Έχει βγει στην επιφάνεια πληθώρα σκανδάλων τόσο στον καλλιτεχνικό όσο και στον αθλητικό χώρο. Πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να μην έχουμε επανάληψη στο μέλλον αυτών των σκανδάλων;
Β.Σ.:
Όλες οι μαρτυρίες μας συγκλόνισαν. Δεν είναι καθόλου εύκολο όταν κανείς ακούει για παρενόχληση και για κακοποίηση. Πόσω μάλλον όταν ακούμε για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων. Όσες δηλώσεις βρήκαν το φως της δημοσιότητας, είναι δεδομένο ότι μας συγκλονίζουν, μας αγγίζουν προσωπικά τον καθένα, αγγίζουν την οικογένειά μας.
Η σεξουαλική βία υπό οποιαδήποτε μορφή της, ιδίως όταν συνδέεται με παιδιά και ανήλικους είναι μια εξαιρετικά σοβαρή και επονείδιστη υπόθεση, που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται εντός θεσμικού πλαισίου. Είμαστε κράτος δικαίου, κάθε αξιόποινη πράξη παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη. Οτιδήποτε άλλο θίγει τη δημοκρατία και το κύρος των θεσμών.
Αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει, είναι να τιμωρηθούν οι δράστες άμεσα. Οι δικαστικοί και οι δημόσιοι λειτουργοί οφείλουν να πατάξουν όλα τα νοσηρά φαινόμενα και αποστήματα ετών που δεν είναι ανεκτά σε ένα κράτος δικαίου.
Ο αρμόδιος Υπουργός δήλωσε, πως έχει κατατεθεί στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα μια σειρά προτάσεων για την αυστηροποίηση των ποινών και την επίσπευση της δίκης κατά προτεραιότητα για αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας.
Παράλληλα, προτείνεται η επέκταση του χρόνου παραγραφής και η αναστολή της έναρξης του χρόνου παραγραφής όλων αυτών των αδικημάτων ως την ενηλικίωση του θύματος.
Σκοπός είναι να αποκατασταθεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα των πολιτών και να διασφαλιστεί η τιμωρία όσων τελούν τέτοια απεχθή και ειδεχθή εγκλήματα.
Στόχος των νέων ρυθμίσεων είναι να σπάσουμε την αλυσίδα της σιωπής που αφήνει ατιμώρητους τους θύτες και να αρθούν όλα τα εμπόδια που αποτρέπουν τις καταγγελίες και τις μαρτυρίες, ώστε στο μέλλον να μην έχουμε τέτοιου είδους σκάνδαλα.

«Αυτό που οφείλουμε όλοι
να καταλάβουμε είναι πως
η θητεία μιας κυβέρνησης δεν είναι
μια προβλέψιμη ευθεία γραμμή.»

[Π]: Ο λαός λέει «ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε». Εσείς τι πιστεύετε ότι συμβαίνει, το ένα ή το άλλο;
Β.Σ.:
Είμαι από τις περιπτώσεις εκείνες των ανθρώπων που δεν βλέπουν το ποτήρι μισό άδειο, αλλά προτιμώ να βλέπω το ποτήρι μισό γεμάτο.
Θέλω να σας ομολογήσω ότι είμαι πολύ αισιόδοξος και σαν άνθρωπος και σαν πολιτικός, διότι η κυβέρνηση έχει ένα ολοκληρωμένο και συγκροτημένο σχέδιο για την οικονομία.
Έχει πλάνο και όραμα για την ανάκαμψη και την αναπτυξιακή ρότα του τόπου μας, και αυτό συνιστά το πολιτικό πλαίσιο που διεκδικούμε για την επόμενη μέρα.

[Π]: Πρώτη φορά βουλευτής και πέσατε στα βαθιά. Αυτό δεν είναι μια ευκαιρία να δείξετε τις ικανότητες σας; Γιατί λέει ο λαός “Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται”. Εμείς πιστεύουμε ότι είσθε καλός καπετάνιος, εσείς;
Β.Σ.:
Είναι πολύ σημαντικό να εκλέγεσαι σε μία από τις πιο αναπτυσσόμενες περιφέρειες της χώρας, όπως είναι ο νότιος τομέας της Β Αθηνών.
Είναι επίσης πολύ σημαντικό να εκλέγεσαι στην μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια και να έρχεσαι σε επαφή -τώρα βέβαια λόγω της πανδημίας τηλεφωνική- με χιλιάδες συμπολίτες σου.
Να σας πω την αλήθεια ακόμα δεν έχω πιστέψει ότι έχω εκλεγεί βουλευτής.
Αυτό το οποίο προσπαθώ είναι να ανταποκρίνομαι στις ανάγκες της κοινωνίας, της κάθε οικογένειας, του κάθε πολίτη ξεχωριστά.
Προσπαθώ να βρω λύσεις καθημερινά.
Δεν εμμένω στο πρόβλημα, αλλά στην επίλυση του.
Είμαι από αυτούς τους πολιτικούς που πιστεύουν ότι η μάχη θα κερδηθεί όχι στα έδρανα της Βουλής, αλλά έξω στην κοινωνία, πλάι στον κάθε πολίτη, ακούγοντας τα ζητήματα της καθημερινότητας τους.

«Είναι φυσικό να έχει επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό
την δράση του καθενός και πολύ περισσότερο και την
κοινοβουλευτική δράση αφού δεν μπορεί εύκολα
να λειτουργήσει ένα πολιτικό γραφείο καθώς επίσης και
να ερχόμαστε σε επαφή με τους πολίτες όπως γινόταν πριν.»

[Π]: Πιστεύετε ότι υπάρχουν βουλευτές που αλλοιώνουν την εικόνα τους εσκεμμένα για να αποκτήσουν οφέλη;
Β.Σ.:
Για να απαντήσω στο ερώτημα σας, θα χρησιμοποιήσω τη ρήση του Jurgen Habermas: «Δεν είμαι παραγωγός μιας κοσμοθεώρησης, στην πραγματικότητα επιθυμώ να παράγω μερικές μικρές αλήθειες, όχι τη μία μεγάλη αλήθεια».
Συνεπώς, πιστεύω σθεναρά πως για να υπάρξει διάλογος είναι ανάγκη να υπάρχει δημοκρατία. Για να υπάρξει δημοκρατία πρέπει να υπάρχει διάλογος. Πρόκειται για δύο έννοιες αλληλένδετες. Το σημαίνον όμως είναι, πως ο διάλογος θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από ηθικότητα, ιδίως όταν αφορά την πολιτική.
Για να μιλήσουμε για πολιτική οφείλουμε να επικοινωνούμε με ειλικρίνεια, με σοβαρότητα, καθώς οι πολίτες έχουν πολύ καλή κρίση.
Ξέρουν να κρίνουν και να συγκρίνουν.
Ξέρουν να αντιλαμβάνονται την αλήθεια από το ψέμα.
Ξέρουν να διακρίνουν τον δημαγωγό από τον πολιτικό με ενσυναίσθηση και ήθος.

[Π]: Δεν πρέπει να λέμε την αλήθεια στο λαό; Αυτό δεν είναι το σωστό και το ωφέλιμο;
Β.Σ.:
Η κυβέρνηση έχει ως μόνο δρόμο της την υπευθυνότητα και την αλήθεια. Από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα χιλιάδες ζωές συνανθρώπων μας σώθηκαν γιατί κράτος και πολίτες συνεργάστηκαν σε μία πρωτόγνωρη συμμαχία ευθύνης.
Με μόνο όπλο την αλήθεια και την εντιμότητα, αντιμετωπίσαμε κάθε Έλληνα πολίτη κι ας γίναμε δυσάρεστοι, κι ας στεναχωρήσαμε κάποιες ομάδες ανθρώπων με τα μέτρα που λάβαμε.
Δεν αφήσαμε τίποτα κρυφό. Ακόμη και μέτρα που λάβαμε και λόγω των ανεξέλεγκτων επιδημιολογικών εξελίξεων αναγκαστήκαμε να πάρουμε πίσω. Την αλήθεια μας τη χρεωθήκαμε ως λάθος πολιτικό χειρισμό. Όμως το προτιμάμε από να πουλάμε φρούδες ελπίδες στους πολίτες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις που απελευθερώνονται μετά το Πάσχα. Γνωρίζουμε ότι δυσαρεστεί αρκετούς. Τώρα που βρισκόμαστε κοντά στο τέλος της μεγάλης περιπέτειας δεν συγχωρούνται λάθη. Όσο υπάρχει ιός, δεν υπάρχουν άτρωτοι.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουμε ένα ασφαλές Πάσχα και ένα ελεύθερο καλοκαίρι. Το πρώτο δεν μπορεί να υπονομεύσει το δεύτερο. Η Αττική και οι μεγάλες πόλεις έχουν, ακόμα, πολλούς φορείς του CΟVID. Η μαζική μετακίνηση ενέχει τον κίνδυνο να διασπαρεί ο ιός παντού. Οι νοσηλείες στην περιφέρεια είναι δύσκολες.
Το μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σαφές: «να σκεφτούμε όχι μόνο τις διακοπές μας, αλλά και την υγεία των κατοίκων στα χωριά και τα νησιά μας». Και αυτή είναι η μόνο αλήθεια που προτάσσει η συνείδηση μας.

«Είμαι από αυτούς τους πολιτικούς
που πιστεύουν ότι η μάχη θα κερδηθεί όχι στα έδρανα της Βουλής,
αλλά έξω στην κοινωνία, πλάι στον κάθε πολίτη, ακούγοντας τα ζητήματα
της καθημερινότητας τους.»

[Π]: Κύριε Σπανάκη, η επαφή σας με τον κόσμο τι μήνυμα σας στέλνει;
Β.Σ.:
Ο κόσμος στέλνει ένα μήνυμα ότι περιμένει και περιμένει πολλά. Αυτό δείχνει ότι όλοι εμείς που ασχολούμαστε με τα κοινά έχουμε πρόσθετες υποχρεώσεις, διότι η περίοδος μετά την πανδημία θα έχει πρόσθετες απαιτήσεις. Ο κόσμος ασκεί κριτική, έχει κουραστεί, ίσως να έχει απογοητευτεί σε κάποιους τομείς.
Η κριτική είναι καλοδεχούμενη, όλοι εξάλλου κρινόμαστε.
Δεν χρειάζεται, ωστόσο, να είναι αφοριστική στα όρια της εμμονής κάποιων, ούτε να παραγνωρίζει την ουσία.
Κι η ουσία είναι η δουλειά που κάνουμε μήνες τώρα, ώστε να επαναφέρουμε την κοινωνία στους όρους της προηγούμενης κανονικότητας. Με υγεία, ασφάλεια, με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και με υποχρεωτικό self-test δύο φορές στους εργαζομένους την εβδομάδα, με εντατικούς εμβολιασμούς, με επαναφορά της οικονομίας και των επιχειρήσεων σε ρυθμούς ανάπτυξης.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 1 Μαΐου 2021]