Του ρέματος συνέχεια…

Γλυφάδα Ελληνικό Αργυρούπολη

Δεν εξαντλήθηκε τις προηγούμενες ημέρες το θέμα που προέκυψε με το Ρέμα της Ευρυάλης που οριοθετεί φυσικά τα σύνορα των δύο όμορων Δήμων Γλυφάδας και Ελληνικού Αργυρούπολης. Οι ανακοινώσεις και οι συζητήσεις επ’ αυτού συνεχίστηκαν τόσο σε θεσμικά όργανα όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο διάλογο εντάχθηκαν και δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης αλλά και οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Γλυφάδας αφού το θέμα τέθηκε και στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έλαβε χώρα την Τετάρτη 14 Απριλίου 2021.

Την ανακοίνωση του Δήμου Γλυφάδας, που ο «ΠΑΛΜΟΣ» δημοσίευσε στο προηγούμενο φύλλο του επί του πιεστηρίου, δεν άφησε αναπάντητη η δημοτική αρχή του όμορου Δήμου.

Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης: Συνθήκες «Μάνδρας» δημιούργησε ο Δήμος Γλυφάδας σε άλλο σημείο του ρέματος Ευρυάλης

«Στο εισαγγελέα πάτε εσείς κ. Παπανικολάου για την “Μάνδρα” που δημιουργήσατε και όχι εμείς. Η πραγματικότητα και το Σώμα επιθεωρητών περιβάλλοντος έρχονται να διαψεύσουν τα όσα υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του, ευρισκόμενος σε πανικό, ο δήμαρχος Γλυφάδας κ. Παπανικολάου. Τα ψέματα του δημάρχου είναι τόσο κραυγαλέα που αναρωτιόμαστε αν έχει επαφή με την πραγματικότητα.
Σύμφωνα με το υπ. αριθμ. πόρισμα (ΥΠΕΝ/ΣΕΝΕ/15883/1097) του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, ο δήμος Γλυφάδας είναι
υπόλογος για υποβάθμιση του περιβάλλοντος πραγματοποιώντας παράνομες εργασίες πάνω στο ρέμα Ευρυάλης και εκτεταμένες χωματουργικές εργασίες δίπλα από το εργοτάξιο Ελληνικού, αλλάζοντας την τοπογεωγραφία της περιοχής.
Ο δήμος Γλυφάδας, όπως διαπιστώνεται και στο φωτογραφικό υλικό πραγματοποίησε εργασίες κατασκευής τσιμεντένιας γέφυρας ακριβώς πάνω στο ρέμα της Ευρυάλης.
Παράλληλα μηχανήματα του δήμου Γλυφάδας προσπάθησαν να αλλάξουν την τοπογεωγραφία της περιοχής χωρίς καμία απολύτως άδεια από καμία αρμόδια υπηρεσία.
Όλες αυτές οι εργασίες γίνονται ακριβώς δίπλα στο ρέμα της Ευρυάλης, το οποίο είναι και το φυσικό σύνορο μεταξύ του δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης και Γλυφάδας.
Μετά από καταγγελία του δήμου μας φυσικά η παράνομη ανέγερση γέφυρας από συνεργεία του δήμου Γλυφάδας πάνω στο ρέμα σταμάτησε.
Όλα τα ανωτέρω γίνονται φανερά από το φωτογραφικό υλικό και βεβαιώνονται και στο πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος το οποίο και παραπέμπει τον δήμο Γλυφάδας στον Εισαγγελία Πρωτοδικών.
Ο “ευαίσθητος” κατά τα άλλα για το περιβάλλον Δήμος Γλυφάδας, συνέχισε τις προσπάθειες αλλοίωσης του περιβάλλοντος δημιουργώντας σε άλλο σημείο του ρέματος Ευρυάλης, συνθήκες “Μάνδρας”.
Μπορεί άραγε να μας απαντήσει o κ. Παπανικολάου για ποιο λόγο έφτιαξε ράμπα για να ανεβαίνουν με ευκολία αυτοκίνητα και να παρκάρουν ακριβώς δίπλα στο ρέμα; Ποιος θα είναι υπεύθυνος άραγε εάν σε μία νεροποντή πλημμυρίσει το συγκεκριμένο σημείο και κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές;
Αναμένουμε άμεσα από τον δήμαρχο Γλυφάδα να κλείσει την δίοδο ώστε να μην παρκάρουν παράνομα τα αυτοκίνητα ακριβώς δίπλα στο ρέμα Ευρυάλης. Θα το τολμήσει άραγε;
Για να θολώσει λοιπόν τα νερά ο δήμος Γλυφάδας και να καλύψει τον μεγάλο αντίχτυπο που είχαν οι παρανομίες του, ξεκίνησε μία εκστρατεία ψευδών ειδήσεων εναντίον του δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης.
Συγκεκριμένα μερικές διευκρινίσεις:

 1. Τo εργοτάξιο το οποίο παρουσιάζει στις φωτογραφίες σε δελτίο τύπου ο δήμος Γλυφάδας είναι ιδιοκτησίας εδώ και πολλές δεκαετίες του δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης.
 2. Βρίσκεται 500 μέτρα περίπου μακριά από το ρέμα Ευρυάλης και όχι πάνω του όπως υποστηρίζει ο δήμος Γλυφάδας.
 3. Το εργοτάξιο βρίσκεται σε περιφραγμένη περιοχή και δεν είναι προσβάσιμο από “περαστικούς” όπως αναφέρεται.
 4. Ο συγκεκριμένος χώρος έχει τις απαιτούμενες άδειες, οι οποίες και θα παρουσιαστούν στους αρμόδιους φορείς.
 5. Ο δήμος μας έχει αδειοδοτημένο, σύγχρονο σταθμό μεταφόρτωσης στην Αργυρούπολη και όχι εκεί που παρουσιάζεται εσείς ψευδώς.
  Κατανοούμε τον εκνευρισμό του δήμου Γλυφάδας για τις παρανομίες τις οποίες βεβαίωσε το σώμα επιθεωρητών περιβάλλοντος.
  Τον καλούμε να κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να κλείσει την δίοδο που ο ίδιος άνοιξε προκειμένου να δημιουργηθεί παράνομο πάρκιγκ πάνω στο ρέμα Ευρυάλης.
  Τέλος, δεν περιποιεί τιμή στον δημαρχιακό θεσμό της Γλυφάδας να διακινεί ψευδή γεγονότα και να αποκρύπτει, την δυσάρεστη δυστυχώς για εκείνον πραγματικότητα».

Θέση πήρε και η αθλητική ομάδα των Σουρμένων τονίζοντας τα εξής: «Ο Δήμος Γλυφάδας και πιο συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Γιώργος Παπανικολάου λέει ότι τα οικόπεδα μέσα στα οποία και το ιστορικό γήπεδο Σουρμένων του ανήκουν. “Όποτε θέλει λοιπόν ας έρθει να τα πάρει”. Θυμίζουμε σε αυτόν και σε όποιον άλλον ότι εδώ και 100 χρόνια περίπου στο χώρο αυτόν αγωνίζεται μια από τις πιο ιστορικές ομάδες των Νοτίων Προαστίων.

Χασανι
Α.Ε. Κομνηνών
Α.Σ. Σουρμενων
1928»

«Παραλογισμούς» χαρακτήρισε τα όσα ειπώθηκαν από πλευράς του Δήμου Γλυφάδας η παράταξη «Ξανά η Πόλη Μπροστά» Ελληνικού Αργυρούπολης. «Την Τρίτη 6/1 επιχειρήθηκε εισβολή αντιδημάρχων και υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου Γλυφάδας σε ιδιόκτητο οικόπεδο του δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης, με απειλές εναντίον εργαζομένων οι οποίοι εκείνη την ώρα εκτελούσαν τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα κατόπιν εντολών της διοίκησης του δήμου, στις εγκαταστάσεις που υπάρχουν νόμιμα στο σημείο αυτό.
Μάλιστα συνεχίζοντας τον παραλογισμό ζήτησαν την επέμβαση της αστυνομίας και οδήγησαν τους εργαζόμενους στο αστυνομικό τμήμα και κατέθεσαν μηνύσεις εναντίον τους.
Το σκεπτικό των στελεχών του δήμου Γλυφάδας ήταν ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο δήθεν ανήκει στον δικό τους δήμο και όχι στο Ελληνικό Αργυρούπολη.
Να επισημάνουμε ότι αυτός ο χώρος ανήκει ιδιοκτησιακά εδώ και δεκαετίες στον πρώην δήμο Ελληνικού.
Ο χώρος αυτός είναι κοντά στο ρέμα Ευρυάλης που είναι το φυσικό “σύνορο” των δύο δήμων.
Στο ρέμα αυτό να ενημερώσουμε ότι ο δήμος Γλυφάδας έκανε πρόσφατα διαμορφώσεις οι οποίες κρίθηκαν παράνομες από το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.
Εμείς θέλουμε να τονίσουμε ότι οι όποιες διαφορές υπάρχουν μεταξύ των γειτονικών δημοτικών αρχών, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνουν εργαζόμενους οι οποίοι απλώς ακολουθούν εντολές από τις διοικήσεις τους.
Καλούμε τον Δήμαρχο Γλυφάδας να αποσύρει άμεσα τις μηνύσεις που υπέβαλαν οι συνεργάτες του στους εργαζόμενους του δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης.
Ζητάμε να πρυτανεύσει η κοινή λογική και να ξεκινήσει άμεσα διάλογος για διευθέτηση των όποιων διαφορών υπάρχουν.
Διαχρονικά οι δύο γειτονικοί δήμοι είχαμε συνεργασία και κοινή συναντίληψη στα πλαίσια μίας καλής αυτοδιοικητικής συνεργασίας».

Δημόσια τοποθετήθηκε και η «Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού Αργυρούπολης – Χρήστος Κορτζίδης» ύστερα από παρότρυνση της «Ενωμένης Πόλης» που ζητούσε από τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου να απαντήσει «στον πολιτικό του συνέταιρο για τις αυθαίρετες διεκδικήσεις του για το γήπεδο Σουρμένων!».
«Στη συζήτηση του εν λόγω θέματος στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η παράταξή μας έκανε μια πρόταση που έτυχε ευρύτατης αποδοχής.
Να πραγματοποιηθεί άμεσα, συνάντηση των δημοτικών παρατάξεων, της δημοτικής αρχής και υπηρεσιακών παραγόντων που γνωρίζουν καλά το θέμα, προκειμένου να γίνει ενημέρωση/συζήτηση για τρία ζητήματα.

 1. Την οριοθέτηση του ρέματος.
 2. Τις εργασίες/παρεμβάσεις που έκανε εκεί, πέρσι τέτοιο καιρό ο Δήμος Γλυφάδας.
 3. Το καθεστώς λειτουργίας και την προοπτική της εγκατάστασης που έκανε ο Δήμος μας για τη διαχείριση του πρασίνου, λίγο πιο κάτω από το γήπεδο των Σουρμένων.
  Αμέσως μετά και αφού όλοι θα έχουμε την αναγκαία πληροφόρηση και όλα τα δεδομένα, να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο και να πάρει μια ολοκληρωμένη απόφαση για το θέμα.
  Αναμένουμε την άμεση υλοποίηση αυτής της πρότασης.
  Εννοείται ότι κριτήριο όλων μας πρέπει να είναι πάγια, η υπεράσπιση των δίκαιων του Δήμου μας και των πολιτών του, ευρύτερα του δημόσιου συμφέροντος, ανεξάρτητα από το ποια παράταξη είναι κάθε φορά στη θέση της δημοτικής αρχής.
  Πάντα με επιχειρήματα, νηφαλιότητα, αλλά και αποφασιστικότητα.
  Αυτό είναι το καθήκον όλων μας και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε ως παράταξη, όπως κάνουμε πάντα.
  Οφείλουμε επίσης να δώσουμε απάντηση σε μια αδικαιολόγητη και αήθη επίθεση που για μια ακόμη φορά κατά τη συνήθη πρακτική της, εξαπέλυσε η δημοτική αρχή σε βάρος της παράταξής μας και προσωπικά του επικεφαλής της.
  Μας κατηγορούν ότι δήθεν δεν καταδικάσαμε την εισβολή που πραγματοποίησαν πριν λίγες μέρες, αντιδήμαρχοι του Δήμου Γλυφάδας μαζί με τη δημοτική τους αστυνομία, στο χώρο του Δήμου μας όπου λειτουργεί η εγκατάσταση διαχείρισης του πρασίνου, επειδή δεν εγκρίναμε το σχετικό ψήφισμα που πρότεινε η δημοτική αρχή.
  Η αλήθεια είναι διαφορετική: με απόλυτη σαφήνεια καταδικάσαμε την εν λόγω ενέργεια και η θέση μας αυτή είναι καταγεγραμμένη στα πρακτικά. Ταυτόχρονα διευκρινίσαμε ότι δεν εγκρίνουμε το ψήφισμα γιατί είναι ανεπαρκές και περιορίζει το όλο θέμα στην καταγγελία της εν λόγω ενέργειας, γι’ αυτό και προτείναμε τη διαδικασία που περιγράφουμε παραπάνω.
  Μας κατηγορούν επίσης ότι δεν τοποθετηθήκαμε δημόσια απέναντι στον Δήμαρχο Γλυφάδας για να υπερασπιστούμε το γήπεδο των Σουρμένων που κατασκευάστηκε επί δημαρχίας του αειμνήστου Κώστα Κορτζίδη και είναι η έδρα του Αθλητικού Συλλόγου Σουρμένων (ΑΣΣ) εδώ και πολλές δεκαετίες.
  Πριν λίγα χρόνια μας κατηγορούσαν ότι έχουμε συμμαχήσει με τον Δήμαρχο Αλίμου σε βάρος των συμφερόντων του Δήμου μας.
  Υπονοούν τώρα ότι δεν στηρίζουμε τον ΑΣΣ, ενώ πριν λίγο καιρό έλεγαν πως όταν ήμασταν στη διοίκηση του Δήμου μεροληπτούσαμε υπέρ του συλλόγου λόγω των στενών δεσμών που είχαμε με αυτόν.
  Ότι νάναι δηλαδή, αρκεί για κάτι να μας κατηγορούν.
  Το πόσα πολλά έχει κάνει η παράταξή μας για τη δημιουργία και συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων στο συγκεκριμένο χώρο αλλά και για την ολόπλευρη στήριξη του ΑΣΣ, είναι γνωστά σε όσους ξέρουν στοιχειωδώς την ιστορία της πόλης μας.
  Μάλλον αυτοί που μας κατηγορούν πρέπει να απολογηθούν που συρρίκνωσαν τις συγκεκριμένες αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου και στέρησαν ζωτικό χώρο από τον ΑΣΣ, καταργώντας το βοηθητικό γήπεδο ποδοσφαίρου για να μεταφέρουν εκεί τις υπηρεσίες του Δήμου που ήταν στο πρώην Δημαρχείο του Ελληνικού.
  Ας σοβαρευτούν επιτέλους.
  Ας καταλάβουν ότι υπάρχουν κάποια ηθικά όρια στην άσκηση της πολιτικής αντιπαράθεσης, ας απαλλαγούν από την εμμονή τους να κατασκευάζουν συνεχώς κατηγορίες σε βάρος της παράταξής μας και του επικεφαλής της.
  Ας σκεφτούν ότι απαιτείται σεβασμός του άλλου και κατ’ αρχήν προσπάθεια συνεννόησης, μέσα και έξω από το Δήμο, για την αναζήτηση λύσεων στα προβλήματα στη βάση της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των συμπολιτών μας.
  Διαφορετικά είναι αυτοί που σε τελευταία ανάλυση θα βλάπτουν το Δήμο μας».

Το ψήφισμα του Δήμου Γλυφάδας

Σε έκτακτη δια Περιφοράς (μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κάλεσε το σώμα η Δημοτική Αρχή της Γλυφάδας την Παρασκευή 9 Απριλίου στις 20:15. Μοναδικό θέμα προς λήψη απόφασης ήταν το «Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Γλυφάδας για την περιβαλλοντική υποβάθμισης που συντελείται στην περιοχή της Ευρυάλης». Εκείνη την ημέρα δεν έγινε συζήτηση, ούτε εισήγηση – τοποθέτηση. Κλήθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι να απαντήσουν «ΝΑΙ» ή «ΟΧΙ» για το ψήφισμα που προτάθηκε. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά δεν αναρτήθηκε ούτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Γλυφάδας, αλλά ούτε και στη σελίδα του Δήμου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αναφορά για αυτό έκανε ο Δήμαρχος κατά την τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης 14 Απριλίου όπου ενημέρωσε ότι εστάλη σε αρμόδιους φορείς και όργανα για περαιτέρω ενέργειες. Στην έναρξη της συνεδρίασης η Πρόεδρος του ΔΣ Νατάσα Αργυροπούλου ενημέρωσε ότι παρόντες στην έκτακτη συνεδρίαση ήταν 29 και η απόφαση πάρθηκε ομόφωνα σύμφωνα με το σχέδιο. Το δημοτικό συμβούλιο έκανε μια διεξοδική συζήτηση με τους επικεφαλής των παρατάξεων να τοποθετούνται και με όσους είχαν διαφορετική άποψη από αυτή της δημοτικής αρχής να τίθενται στο στόχαστρο από δημοτικούς συμβούλους της Διοίκησης αλλά και από τον ίδιο τον Δήμαρχο.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 17 Απριλίου 2021]