21 έφιπποι με λάβαρα, παραδοσιακές φορεσιές και τραγούδια στους δρόμους της Γλυφάδας

Γλυφάδα

Με τη μεγαλοπρέπεια που προσήκει στην ιστορική επέτειο γιορτάζει η Γλυφάδα τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία. Από το πρωί της Τετάρτης, 24 Μαρτίου, 21 έφιπποι φορώντας την παραδοσιακή ελληνική φουστανέλα ξεχύθηκαν στους δρόμους, κρατώντας τα λάβαρα του Αγώνα από τη Μάνη και τα Καλάβρυτα μέχρι την Ύδρα και το Σούλι. Ξεκίνησαν όλοι μαζί και στη συνέχεια χωρίστηκαν σε τρεις ίλες (ομάδες ιππέων) των επτά και κινήθηκαν σε όλους τους δρόμους και τα στενά της Άνω Γλυφάδας. Ανήμερα της Εθνικής Επετείου, τα άλογα θα πορευτούν πρωί και απόγευμα στο κέντρο της πόλης. Της πομπής προηγείται αυτοκίνητο του Δήμου με ηχητική εγκατάσταση, που μεταδίδει τραγούδια παραδοσιακά, έντεχνα και λαϊκά με αναφορά στον αγώνα των Ελλήνων για τη Λευτεριά. Υπάρχουν συνοδευτικά οχήματα του Δήμου και της Δημοτικής Αστυνομίας, ενώ τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας (rapid tests στους εμπλεκόμενους στη διοργάνωση, μάσκες, αποστάσεις), αλλά και ειδικό πρόγραμμα για την ξεκούραση των αλόγων.

«Τιμάμε και θυμόμαστε τους οπλαρχηγούς του 1821!  Σήμερα από το πρωί και αύριο, ανήμερα της εθνικής μας επετείου, 21 έφιπποι καλπάζουν στους δρόμους της Γλυφάδας μας. Με τις παραδοσιακές φορεσιές των οπλαρχηγών και τα λάβαρα από τις επαναστατημένες περιοχές του 1821. Μια εκδήλωση τιμής και μνήμης, μέσα στις δύσκολες και ιδιαίτερες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία», τονίζει ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου. Και προσθέτει: «Μπορείτε να δείτε τους έφιππους στους δρόμους της πόλης μας από τις 15:00 έως τις 18:00 σήμερα στην Άνω Γλυφάδα και αύριο, κάτω από τη Βουλιαγμένης, το πρωί στις 10 μέχρι τις 13:00 και μετά πάλι στις 15:00 μέχρι τις 18:00. Ευχαριστούμε τη Δάφνη Χαρίση-Μπίλια για την προετοιμασία και τον συντονισμό της προσπάθειας αυτής, όπως και όλους όσους συμμετέχουν στην επιτροπή του Δήμου μας για τον εορτασμό της Επετείου του ‘21 και τους εργαζομένους μας. Χρόνια πολλά Ελλάδα».

Ο σχεδιασμός των διήμερων εκδηλώσεων στη Γλυφάδα υπακούει στους κανόνες που υπαγορεύουν οι έκτακτες υγειονομικές συνθήκες, χωρίς βεβαίως οι περιορισμοί αυτοί να μπορούν να περιορίσουν την εμβέλεια των μηνυμάτων της λαμπρής επετείου.