Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Τα π. ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΚΟΝΙΑΡΗ – ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΠΕΝΑΚΗ και η ΘΕΣΗ της ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Η ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. έχοντας εξαρχής σαφή εικόνα τόσο των παλαιότερων όσο και παρόντων χωροταξικών και πολεοδομικών προβλημάτων που υφίστανται στην Βούλα αλλά και σε όλο το Δήμο Β.Β.Β., ήταν η μόνη που διατύπωσε και διεκδίκησε σε όλα τα επίπεδα την προάσπιση του δημόσιου, δημοτικού, κοινόχρηστου χώρου ως διαρκούς δημόσιου αγαθού αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος (αστικού και εξωαστικού).
Στο Δήμο μας υπάρχουν περιπτώσεις όπου η πολεοδομική νομοθεσία έγινε «λάστιχο» για να ικανοποιηθούν οι επιθυμίες πολύ πλούσιων και ισχυρών. Περιοχές-παραδείγματα: η χερσόνησος του Μεγάλου Καβουρίου, η χερσόνησος του Μικρού Καβουρίου, το Πανόραμα Βούλας, η περιοχή Φλέμινγκ….
Εστιάζοντας στη Βούλα, και αναφερόμενοι στο πάντα επίκαιρο θέμα για τα πολύκροτα οικοδομικά τετράγωνα (Ο.Τ.) ‘’Κόνιαρη’’ ιδιοκτησίας μέχρι πρότινος του Μουσείου Μπενάκη, η ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. εξ αρχής δήλωσε ότι η διαδικασία της απαλλοτρίωσης ΟΛΩΝ των οικοδομικών τετραγώνων δεν έχει καμία περίπτωση επιτυχίας. Και αυτό επειδή η κεντρική διοίκηση που θα την αξιολογήσει δεν θα την θεωρήσει υλοποιήσιμη λόγω κυρίως της υπερβολής να χωροθετηθούν σε μία μικρή συνοικία 71 στρέμματα συνεχόμενων κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων και του τεράστιου τιμήματος που κανένας δήμος δεν μπορεί να καταβάλλει
(ο Δήμαρχος το προσδιόρισε στα 72 εκατομμύρια ευρώ).
Εκτός αυτού ο Δήμαρχος αμέσως μετά τη έναρξη του θέματος δήλωσε ότι δεν έχει σκοπό να ανατρέψει την ‘’επένδυση’’ αλλά να εξασφαλίσει κάποια ανταλλάγματα!

Η ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. προσέγγισε το θέμα, από την αρχή, με γνώμονα την προστασία της φυσιογνωμίας της περιοχής, που θα αλλοιωθεί, εάν εφαρμοστεί η πολεοδομική νομοθεσία που ισχύει για όλη την περιοχή και για την μαζική πολεοδόμηση και την οικοδόμηση όλων των Ο.Τ. του πρώην κτήματος Κόνιαρη. Έτσι πρότεινε να εφαρμοστεί η λύση που το 2007 είχε εισηγηθεί στο ΔΣ ο σημερινός Δήμαρχος ως την πιο αποτελεσματική. Η πρόταση μας αυτή είναι πάγια και αφορά την άμεση έναρξη των απαιτούμενων και προβλεπόμενων διεργασιών για να μειωθεί ο υπάρχων συντελεστής δόμησης αλλά και κάλυψης στα αδόμητα Ο.Τ. της περιοχής.
Η αρχική πρόταση του Δημάρχου για την απαλλοτρίωση αυτών των Ο.Τ. ‘’Κόνιαρη’’ ιδιοκτησίας μέχρι πρότινος του Μουσείου Μπενάκη, με τον χαρακτηρισμό τους ως χώρους κοινόχρηστους – κοινωφελείς παρουσιάζει το εξής παράδοξο: φέρνοντας σήμερα την πρόταση για μείωση του συντελεστή δόμησης, ζητά από την κεντρική διοίκηση να τον μειώσει από τα Ο.Τ. που ήδη είχε ζητήσει να μην έχουν δόμηση ως κοινόχρηστοι χώροι ή να έχουν συγκεκριμένη δόμηση ως κοινωφελείς!
Η θέση της ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. όπως εκφράστηκε για μία ακόμη φορά στο πρόσφατο ΔΣ της 8/2/2021 είναι η σταδιακή κλιμάκωση των προσπαθειών του Δήμου ιεραρχώντας τες και με γνώμονα την μεγίστη αποτελεσματικότητα που είναι η διασφάλιση επαρκούς χώρου για κοινόχρηστες – κοινωφελείς χρήσεις.

ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 13 Φεβρουαρίου 2021]

Scroll to Top