Ο απόηχος του 2ου Δημοτικού Συμβουλίου

Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη

Από τον Αντιπρόεδρο του ΔΣ και Δημοτικό Σύμβουλο Νατάλη Πέτροβιτς

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο (8/2/2021) διάρκειας σχεδόν οκτώ ωρών (!!!) “συζητήθηκαν – ανταλλάχθησαν απόψεις”, στα συνολικά 90 λεπτά που δε μιλούσε ο δήμαρχος, “καυτά” θέματα του δήμου.
Εκτός ημερησίας διάταξης, έθεσα τον προβληματισμό μου για την πλατεία 25ης Μαρτίου στη Βάρη, όπου το σιντριβάνι θεωρήθηκε από Υπηρεσία της Περιφέρειας ως “σκληρή επιφάνεια” και δεν θα κατασκευασθεί. Αναρωτήθηκα γιατί η Τ.Υ. δεν πρότεινε τη μείωση της επιφάνειας του σιντριβανιού κατά 10 τετραγωνικά μέτρα – τόση ήταν η υπέρβαση (!), έτσι ώστε να κατασκευασθεί το υδάτινο στοιχείο στην πλατεία των 7,5 στρεμμάτων.
Στα “καυτά” θέματα τώρα.

 1. Έγκριση του επικαιροποιημένου “Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Δήμου ΒΒΒ”
  Το “Πράσινο σημείο” τοποθετείται εντός στρατιωτικής περιοχής στη Βάρη, κοντά στο σπήλαιο του Νυμφόληπτου. Το συγκεκριμένο ανάγλυφο της έκτασης των 32 στρεμμάτων που παραχωρείται στον δήμο για στάθμευση οχημάτων, συνεργείων και πράσινου σημείου μας κάνει επιφυλακτικούς, τόσο για τη χωροθέτηση όσο και για τον προϋπολογισμό του έργου.
  Ψηφίσαμε Λευκό.
 2. Λήψη απόφασης για τροποποίηση όρων και περιορισμών δόμησης σε τμήματα της ΠΕ 5 (Εξοχή) της Δ.Ε. Βούλας.
  Κατά την τοποθέτησή μου, εξέφρασα κατ’ αρχάς την απορία, αν τα 8 οικοδομικά τετράγωνα (Κόνιαρη) δεν ανήκαν στο Μπενάκειο – νυν HINES-HEDERSON, αλλά σε 100-200 ιδιοκτήτες, θα ήταν ίδια η αντιμετώπιση του δήμου; Θα μείωνε σε τόσους ιδιοκτήτες το δικαίωμα του οικοδομείν κατά 50%; Από 0,6 συντελεστή δόμησης σε 0,3;
  Μήπως “τιμωρείται” ο ιδιοκτήτης για τις παρανομίες των υπόλοιπων κατοίκων της περιοχής;
  Αντ’ αυτού πρότεινα την απαλλοτρίωση 2-3 τετραγώνων – όχι το μαξιμαλιστικό σχέδιο της απαλλοτρίωσης και των οκτώ.
  Η δε έκταση να πλησιάζει το 40-50%, και εκεί να δημιουργηθούν χώροι πρασίνου. Έτσι το τελικό ισοζύγιο δόμησης θα ήταν περίπου το ίδιο.
  Εξάλλου έπρεπε πρώτα, σύμφωνα με τον ν. 4759/20, άρθρο 92 η Τεχνική Υπηρεσία να συντάξει το Επιχειρησιακό σχέδιο για την εξασφάλιση των κοινόχρηστων και κοινόκτητων χώρων του δήμου, όπου εκεί θα καταγράφονταν όλες οι εκτάσεις προς απαλλοτρίωση, διάνοιξη οδών κτλ. Με τον τρόπο αυτό θα είχαμε έναν “οδικό χάρτη” ενεργειών και διαχείρισης των απαιτούμενων πόρων για τις απαλλοτριώσεις.
  Ψηφίσαμε Λευκό
 3. Λήψη απόφασης για την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών σε τμήματα της ΠΕ 5 (Εξοχή) της Δ.Ε. Βούλας
  Το θέμα συνδέεται άμεσα με το ανωτέρω.
  Ψηφίσαμε Λευκό
 4. Συμμετοχή του Δήμου στον υπό σύσταση Αναπτυξιακό Οργανισμό… ΣΩΚΡΑΤΗΣ – ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΔΗΜΩΝ ΑΕ
  Διαπίστωσα ότι δίνεται η δυνατότητα πρόσληψης με σύμβαση έργου μηχανικών για βοήθεια σε δήμους που δεν έχουν Υπηρεσίες Δόμησης (Πολεοδομίες)- θετικό.
  Θεώρησα απαράδεκτο το ποσοστό 20% ως απαρτία στη Γενική Συνέλευση. – αρνητικό
  Ψηφίσαμε Λευκό
 5. Υπογραφή σύμβασης παραχώρησης μετ’ ανταλλάγματος μεταξύ Δήμου και της ΕΤΑΔ ΑΕ που αφορά στην έκταση του Καμπινγκ Βούλας, λόγω υπόδειξης του ελεγκτικού συνεδρίου.
  Όποιοα/ος επιθυμεί μπορεί να κατεβάσει από τον ακόλουθο σύνδεσμο https://www.elsyn.gr/el/node/ 1383 την ΑΠΟΦΑΣΗ 2642/20 του Ελεγκτικού Συνεδρίου. (στο site αναφέρεται ως 2462)
  Είναι ΑΠΟΦΑΣΗ και όχι υπόδειξη.
  Δικαιώνει πλήρως τον Δημήτρη Δαβάκη που σε προηγούμενα Δ.Σ. όταν συζητήθηκε το θέμα της “τροποποίησης” της σύμβασης, έλεγε ότι αυτή αποτελεί νέα σύμβαση.
  Για την ιστορία και μόνον η παράγραφος 6.4 δεν τελειώνει εκεί που σταμάτησε ο δήμαρχός. Έχει και συνέχεια. “…. σύμφωνα με τους επίκαιρους σχεδιασμούς αξιοποίησης του παραχωρουμενου ακινήτου, μπορεί να οδηγήσει στην υπέρβαση του κανονιστικού περιεχομένου των διατάξεων του άρθρου 324 παρ. 5 του ν. 4700/2020.”
  Καταψηφίσαμε.
  Τέλος καταψηφίσαμε την κοπή των λευκών στην πλατεία Νυμφών. Επί τρία τουλάχιστον χρόνια, ενώ υπήρχε έκθεση από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, ο δήμος δεν έκανε τίποτα.
  Υ.Γ. Ερώτηση: Υπήρξε δημότης που παρακολούθησε όλο το Δ.Σ.; Παρακαλώ οι απαντήσεις σας με μήνυμα.
  Νατάλης Πέτροβιτς
  Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου
  Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη
  «ΚΥΜΑ ΕΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ»

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 13 Φεβρουαρίου 2021]