Γλυφάδα: Τέσσερις δημοτικές παρατάξεις καταγγέλλουν τη μη συμμετοχή τους στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής

Γλυφάδα

Διαμαρτυρία για την «αυθαίρετη» όπως την αναφέρουν απόφαση να μην τους επιτραπεί να συμμετέχουν στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που έλαβε χώρα στις 3 Φεβρουαρίου 2021 εκφράζουν τέσσερις εκλεγμένες δημοτικές παρατάξεις στη Γλυφάδα. Οι συνεδριάσεις αυτές τόσο της Οικονομικής Επιτροπής όσο και της Ποιότητας Ζωής είναι δημόσιες και προ κορωνοϊού όπου και γίνονταν δια ζώσης στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, μπορούσε καθένας να τις παρακολουθήσει και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι να λάβουν το λόγο και να τοποθετηθούν. Με την πανδημία και τον νέο τρόπο συνεδριάσεων μέσω τηλεδιάσκεψης αυτός ο δημόσιος χαρακτήρας των συνεδριάσεων αποτελεί παρελθόν. Για να συμμετάσχει κάποιος πρέπει να του δοθούν οι κωδικοί για την πλατφόρμα και να είναι μέλος των επιτροπών. Κάθε άλλος μη μέλος αδυνατεί εκ φύσεως να συμμετέχει ενώ δεν μπορεί καν να τις παρακολουθήσει αφού δεν μεταδίδονται ούτε δημόσια και ζωντανά αλλά ούτε και αναρτώνται έστω εκ των υστέρων στο κανάλι του Δήμου Γλυφάδας στο Youtube.

Το θέμα έθιξε το εκλεγμένο μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, δημοτικός σύμβουλος και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Παναγιώτης Γιάχος διαβάζοντας την καταγγελία των τεσσάρων στον Πρόεδρο της Επιτροπής και Αντιδήμαρχο Περικλή Δορκοφίκη.
Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής στην ολιγόλεπτη τοποθέτησή του επί του θέματος είπε: «Με χαρά να κάνουν οι επικεφαλής ότι νιώθουνε για να διασφαλίσουνε, αν θεωρούν ότι εγώ ως Πρόεδρος έχω κάνει κάτι σε σχέση αντίθετα με το νόμο. Επειδή έγινε συζήτηση με τα υπόλοιπα μέλη της παράταξής μας, τα υπόλοιπα μέλη της οικονομικής επιτροπής ξαναλέω ότι όπως αναγιγνώσκουμε το νόμο λέει ότι δίνεται η δυνατότητα. Παρακαλώ εμείς ήμασταν αυτοί σε συνεννόηση και ο κύριος Δήμαρχος στο Δημοτικό Συμβούλιο με εσάς κύριε Γιάχο προσωπικά το λέω, όχι ως μέλος της παράταξής σας, εκκινήσαμε τη διαδικασία, γίνανε οι προσκλήσεις. Παρόλα αυτά ένα όργανο το οποίο έχει συγκεκριμένη χρήση, συγκεκριμένη δομή, έχει εκλεγεί με συγκεκριμένο τρόπο ο Πρόεδρος της ΟΕ και τα μέλη τα οποία απαρτίζεται θεωρούμε ότι δεν μπορεί να συμβαίνει ένα γαϊτανάκι – επιτρέψτε μου την έκφραση – σε σχέση με ερωτήσεις, υποδείξεις, σε σχέση με διάφορες άλλες τοποθετήσεις μελών του δημοτικού συμβουλίου, τα οποία τα σέβομαι κι εγώ όλα τα μέλη της παράταξης του κυρίου Δημάρχου αλλά δεν μπορεί να συμβαίνει όλο αυτό. Ένα όργανο στην ουσία να μη μπορεί καλά καλά να συνεδριάσει γιατί κάποιοι θέλουν εδώ να έρχονται – δε λέω ότι δε θέλουν να παίξουν το ρόλο τους, τον αυτοδιοικητικό τους ρόλο για να μην παρεξηγηθώ – αλλά δεν μπορεί να καθυστερεί ή να γίνονται υποδείξεις και διάφορες άλλες τοποθετήσεις και ένα όργανο το οποίο ξαναλέω και κουράζω και ζητώ συγγνώμη, έχει συγκεκριμένη δομή, συγκεκριμένη βάση του νόμου εκλογή και έχει γίνει η εννεαμελής αυτή επιτροπή μέσα από συγκεκριμένη νομοθεσία, όπως προβλέπει ο νομοθέτης να μη μπορεί να προχωρήσει στα θέματα, να κωλυσιεργεί, να αργούμε και να ακούμε υποδείξεις και διάφορα άλλα σε συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής. Είμαστε σε συζήτηση για να δούμε αν και εφόσον θα δημιουργήσουμε πάλι έναν τρόπο στον οποίο τα μέλη να παρακολουθούν αλλά να μη μπορούν να επεμβαίνουν. Αλλά κι αυτό το λέω με διστακτικότητα γιατί θέλω να δούμε και τα υπόλοιπα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής πως σκέφτονται αυτή τη διαδικασία».
Εμμένοντας στο θέμα ο Παναγιώτης Γιάχος έλαβε συμπληρωματικά την επεξήγηση από τον Περικλή Δορκοφίκη ότι «Συζητήσαμε και με τον κ. Δήμαρχο και είδαμε ότι ναι αυτό το πράγμα δεν έχει ευκολία, καλή λειτουργία και ροή στο να γίνονται τα θέματα σε ένα εκλεγμένο όργανο και θα δούμε εφόσον και αν πως θα συνεχίσουμε τη διαδικασία και με τα υπόλοιπα μέλη των παρατάξεων που θέλουν να…».

Η καταγγελία των τεσσάρων επικεφαλής έχει ως εξής:

Καταγγελία

1) Στυλιανού Θεοδοσόπουλου επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Η Γλυφάδα Γυρίζει Σελίδα»
2) Αναστάσιου Ταστάνη επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Ανατροπή στη Γλυφάδα»
3) Γεράσιμου Φιλόπουλου, επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Δυνατή Γλυφάδα – Νέα Αρχή»
4) Αλεξίου Στεφανίδη, επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση»

ΠΡΟΣ
Τον Πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Γλυφάδας κ. Περικλή Δορκοφίκη.

Με έκπληξη μάθαμε σήμερα από τον υπάλληλο του Δήμου κ. Παναγιώτη Μάστορα ότι, ως Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, του ζητήθηκε να μη μας συμπεριλάβει στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, με τηλεδιάσκεψη, ως εκπρόσωποι των παρατάξεων της μειοψηφίας, οι οποίοι κατά το νόμο δικαιούνται να συμμετέχουν χωρίς δικαίωμα ψήφου στις συνεδριάσεις, μετά μάλιστα και από την πρόσκληση της Προέδρου να ορίσουμε εκπροσώπους μας.
Διαμαρτυρόμαστε για την αυθαίρετη απόφασή σας να μη μας επιτρέψετε να συμμετάσχουμε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της 3-2-2021, δημιουργώντας συνθήκες μη νομιμότητας των αποφάσεων της Επιτροπής.
Καταγγέλλουμε την επιχειρούμενη φίμωση των παρατάξεων της μειοψηφίας και την εκ μέρους σας παραβίαση των σχετικών νόμων των κανονισμών λειτουργίας και του Δημοτικού Κώδικα, που αφορούν τα δικαιώματα των δημοτικών συμβούλων και συνιστούν και παράβαση καθήκοντος.
Δηλώνουμε ότι θα προσφύγουμε ενώπιων των υπερκείμενων αρχών για τη μη νόμιμη σύνθεση της Οικονομικής Επιτροπής, τη στέρηση του δικαιώματος μας για συμμετοχή στην άνω συνεδρίαση και την αυθαίρετη απαγόρευση της σύνδεσής μας με τη συνεδρίαση μέσω της τηλεδιάσκεψης.
Παρακαλούμε η παρούσα να πρωτοκολληθεί και να μας αποσταλεί ο αριθμός πρωτοκόλλου εντός της ημέρας.

ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΝΤΕΣ
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΤΑΣΤΑΝΗΣ
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΛΕΞΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 6 Φεβρουαρίου 2021]