Ηλιούπολη: Παροχή tablet & τεχνικής βοήθειας σε μαθητές

Ηλιούπολη

Η δημοτική αρχή με συναίσθηση κοινωνικής ευθύνης πάντα σε συνεννόηση με τους Συλλόγους Γονέων και τους Διευθυντές των σχολείων και σύμφωνα με τις υποδείξεις τους, έχει ήδη προβεί σε χορήγηση tablets σε μαθητές της πόλης.
Έχοντας ακόμη διαπιστώσει ότι αρκετά παιδιά δεν έχουν την απαραίτητη ευχέρεια για τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, αποφάσισε να διαθέσει ειδικά εκπαιδευμένο άτομο που κατόπιν συνεννόησης θα βοηθά και θα καθοδηγεί κάθε παιδί που δυσκολεύεται.
Αιτήματα τεχνικής συνδρομής στον αριθμό 210-9970156, κα Λουκοπούλου.
«Ο Δήμος Ηλιούπολης, στις συνθήκες της πανδημίας, δεν μένει απαθής στην αστοχία της κυβέρνησης να προσφέρει συνθήκες δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης σε όλους και στην κοινωνική αδικία που υφίστανται οι αδύναμες οικονομικά ή πολυμελείς οικογένειες, που δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της διαδικτυακής εκπαίδευσης. Ο Δήμος Ηλιούπολης έχει αποδείξει επανειλημμένα και σε πάμπολλες περιπτώσεις την κοινωνική του ευαισθησία και δεν επιθυμεί επικοινωνιακή προβολή, θεωρώντας την ζήτημα που απαιτεί τεράστια διακριτικότητα», τονίζει ο Δήμαρχος Γιώργος Χατζηδάκης.

Γ. Αραμπατζής: «Άφησαν χωρίς tablet μαθητές αλλά δίνουν χιλιάδες ευρώ για … στολίδια & facebook»

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κίνηση αυτή ανακοινώθηκε αφού σήκωσε το θέμα η δημοτική παράταξη «Η Πόλη που Θέλω» και ο επικεφαλής της Γαβριήλ Αραμπατζής. Πιο συγκεκριμένα είχε αναφέρει: «Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι το δεύτερο επιδημιολογικό κύμα του κορωνοϊού ήταν ένα αναπάντεχο γεγονός. Το μέγεθος και ο ρυθμός της αύξησης του αριθμού κρουσμάτων από τις αρχές του Σεπτέμβρη, φάνηκε να αιφνιδιάζει και την κεντρική κυβέρνηση και σε ορισμένους τομείς να παρουσιάζονται ελλείψεις και αστοχίες. Το άνοιγμα των σχολείων είχε σαν αποτέλεσμα να αναδειχθούν αδυναμίες και ελλείψεις για μία ακόμη φορά, σχετικά με την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των μαθημάτων σε περίοδο πανδημίας.
Η υποχρεωτική τηλεκπαίδευση πέρα από τα γενικότερα προβλήματα πρόσβασης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, αναδεικνύει και την ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος έλλειψης κατάλληλου εξοπλισμού, τόσο σε μαθητές όσο και στο διδακτικό προσωπικό αλλά και στις σχολικές μονάδες.
Αρκετοί Δήμοι προχώρησαν σε προμήθεια ανάλογου εξοπλισμού από την άνοιξη, προκειμένου να συνδράμουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος εξοπλισμού.
H δημοτική μας παράταξη, «Η Πόλη που θέλω», είχε, εγκαίρως και κατ’ επανάληψη, επισημάνει το πρόβλημα τόσο στο δημοτικό συμβούλιο, όσο και στην οικονομική επιτροπή, χωρίς δυστυχώς να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα. Προτείναμε να πραγματοποιηθεί η αγορά ενός αριθμού κατάλληλου εξοπλισμού από το Δήμο και τις Σχολικές Επιτροπές σε συνεργασία με τις διευθύνσεις των οικείων σχολείων προκειμένου να καλυφθούν οι απολύτως πραγματικές ανάγκες.
Η περίοδος του καλοκαιρού πέρασε ανεκμετάλλευτη. Μέχρι σήμερα καμία ενέργεια δεν έχει γίνει εκ μέρους του Δήμου για την προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού (tablets, laptops) για την μερική έστω λύση του προβλήματος. Η τυχόν επίκληση οικονομικής αδυναμίας για την υλοποίηση μιας τέτοιας δαπάνης θα ήταν τουλάχιστον ατυχής σε ένα δήμο που δηλώνει χρηματικό υπόλοιπο 5.000.000,00 ευρώ και μάλιστα όταν έχει λάβει μέχρι τώρα από το ΥΠΕΣ, έκτακτη χρηματοδότηση γύρω στα 500.000 ευρώ για έκτακτες και άλλες δαπάνες λόγω κορωνοιού!!!
Με μεγάλη έκπληξη παρακολουθούμε την δημοτική αρχή το τελευταίο χρονικό διάστημα να διενεργεί διαγωνισμό μίσθωσης χριστουγεννιάτικου εξοπλισμού ύψους σχεδόν 74.500,00€ ευρώ, όταν υπάρχουν χιλιάδες στολίδια στις αποθήκες του δήμου. Ο δήμος μας για στολίδια από το 2013 μέχρι σήμερα έχει δαπανήσει πάνω από 350.000 ευρώ για αγορά, τοποθέτηση και αποξήλωση. Επιπλέον προ ολίγων εβδομάδων, η δημοτική αρχή ανέθεσε εκπαιδευτικά σεμινάρια ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων (22.320,00 €) στο ίδιο άτομο που έχει αναλάβει και την διαχείριση και προβολή του δήμου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (13.020,00€) … ο Δήμαρχος επιλέγει να δίνει λεφτά στο facebook αντί να καλύψει ανάγκες μαθητών για ηλεκτρονικό εξοπλισμό.
Επειδή το επόμενο διάστημα ενδέχεται οι συνθήκες για τα σχολεία να μην διαφοροποιηθούν δραματικά, καλούμε για μια φορά ακόμα τη διοίκηση του Δήμου να μην παραμένει αμέτοχη. Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρονικού εξοπλισμού αποτελεί, στο μεγαλύτερο βαθμό της, υποχρέωση του Υπουργείου Παιδείας, ο Δήμος πρέπει να σταθεί αρωγός και να συνδράμει στις ανάγκες των μελών της μαθητικής κοινότητας και των οικογενειών, ειδικά αυτών που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Η παροχή εξοπλισμού σε μαθητές θα μπορούσε να δράσει ενισχυτικά στην διεκδίκηση μιας έκτακτης οικονομικής επιχορήγησης του Δήμου από την κεντρική κυβέρνηση. Η δημοτική αρχή δεν μπορεί να παραμένει απαθής και «οχυρωμένη» πίσω από επιστολές διαμαρτυρίας, αλλά θα μπορούσε να αναλάβει άμεσες πρωτοβουλίες και να αποδείξει στην πράξη ποιος είναι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ..».

Απαντήσεις για τον τρόπο διανομής των τάμπλετ ζητούν οι Χρυσουλάκης Φώτης και Αμοριανός Κώστας

«Η Α/θμια Σχολική Επιτροπή του Δήμου Ηλιούπολης, αποφάσισε από μόνη της να μοιράσει tablets σε ορισμένους μαθητές αλλά και εκπαιδευτικούς, με απευθείας ιδιωτικές συνεννοήσεις και χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση των σχολικών μονάδων. Υπήρξε κάποια επίσημη καταγραφή, αξιολόγηση αναγκών, κάποια διαμόρφωση κριτηρίων, από τις σχολικές μονάδες; Η Σχολική Επιτροπή δεν όφειλε να ενημερώσει για την διανομή αυτών των συσκευών, τα σχολεία και τους Διευθυντές; Δεν θα έπρεπε να δηλωθούν και να καταγραφούν όλα αυτά από τις σχολικές μονάδες; Τι είναι η σχολική επιτροπή του Δήμου, μαγαζάκι λιανικής που εξυπηρετεί σχέσεις ιδιωτών πελατών; Ζητούμε άμεσα από τους αρμόδιους και την Δημοτική αρχή να υπάρξει ενημέρωση, να τηρηθούν όλες οι νόμιμα προβλεπόμενες διαδικασίες με διαφάνεια και να δοθούν εξηγήσεις για αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο διαχείρισης ενός τόσο σοβαρού ζητήματος».

“Δημιουργία και Αλληλεγγύη Ηλιούπολης”
Χρυσουλάκης Φώτης

Αμοριανός Κώστας

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 28 Νοεμβρίου 2020]