Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Η πανδημία δείχνει νέους τρόπους Πολιτικής – Συνέντευξη του Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου Γλυφάδας Σταμάτη Σκαμπαρδώνη

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Ο Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Γλυφάδας Σταμάτης Σκαμπαρδώνης αποκλειστικά στον «ΠΑΛΜΟ».

Εξελέγη πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος Γλυφάδας, διεκδικώντας την ψήφο των συμπολιτών του με την δημοτική παράταξη «Ανατροπή στη Γλυφάδα» και τον επικεφαλής Τάσο Ταστάνη. Ο Σταμάτης Σκαμπαρδώνης κέρδισε την εμπιστοσύνη τους και έτσι βρέθηκε στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου. Δεν είναι όμως η πρώτη του επαφή και εμπειρία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο ίδιος έχει πολυετή πείρα και ενασχόληση με τα κοινά μέσα από δράσεις της παράταξης του αλλά και ως μέλος σε νομικά πρόσωπα του Δήμου Γλυφάδας. Η πρώτη του επαφή στο δημοτικό συμβούλιο τον ανέδειξε και στη θέση του Γραμματέα, μια θέση ευθύνης που συμβάλλει στην ορθή λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου και στην ορθή καταγραφή της λήψης αποφάσεων. Στο σημερινό φύλλο του «Παλμού» παραχωρεί αποκλειστική συνέντευξη και μας μιλά μεταξύ άλλων για τον ένα και πλέον χρόνο θητείας, για το αν υπάρχει καλή συνεργασία μεταξύ των συναδέλφων δημοτικών συμβούλων, διοίκησης και αντιπολίτευσης. Συζητήσαμε για τις ανώνυμες καταγγελίες που ταλαιπωρούν τη δημοτική αρχή, για το νέο τρόπο διεξαγωγής των δημοτικών συμβουλίων λόγω κορωνοϊού. «Ελπίζω και εύχομαι με την λήξη της πανδημίας να ξανάρθουν οι πολίτες στις αίθουσες των δημοτικών συμβουλίων. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να αισθάνονται ότι έχουν λόγο ύπαρξης και δεν είναι διακοσμητικά στοιχεία», μας δήλωσε μεταξύ άλλων.


Σταμάτης Σκαμπαρδώνης: «Ο δημότης έχει λόγο ύπαρξης και δεν είναι διακοσμητικό στοιχείο»

[Π]: Πρώτη φορά εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος και γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου. Πως θα αποτιμούσατε τον πρώτο ολοκληρωμένο χρόνο της θητείας σας;
Σταμάτης Σκαμπαρδώνης:
Η αποτίμηση είναι θετική γιατί είναι απόρροια της συνεχούς ενασχόλησης με τα δρώμενα του δήμου εδώ και 30 χρόνια, από τότε δηλαδή που μένω στη Γλυφάδα. Παρόλο που εκλέχτηκα πρώτη φορά ως δημοτικός σύμβουλος, συμμετείχα για πολλά χρόνια στο ΚΑΠΠΑ (Κοινωνική Αθλητική Πολιτιστική Παρέμβαση) αλλά και σε Σχολικές Επιτροπές. Υπάρχει λοιπόν μια σημαντική εμπειρία από τη συμμετοχή μου αυτή καθώς και από την κινηματική μου δράση, με αιχμή τους αγώνες για το μητροπολιτικό πάρκο, την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του βουνού και το παραλιακό μέτωπο. Σ’ αυτό το σύντομο διάστημα που είμαι στο δημοτικό συμβούλιο προσπάθησα να αναδείξω ζητήματα που έχουν σχέση με την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, ζητήματα σχετικά με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας όπως και τα ζητήματα της πανδημίας που προσπαθήσαμε συνολικά να αναδείξουμε σαν παράταξη.

“Γεγονότα που ενδεχομένως πληγώνουν τη δημοκρατική αυτοτέλεια και το ρόλο της Αυτοδιοίκησης πρέπει να αναδεικνύονται και να καταπολεμούνται.
Για εμάς και για εμένα προσωπικά η διαρκής επικοινωνία με τους πολίτες είναι οξυγόνο και μονόδρομος για την δημοκρατία αλλά και για την επίλυση των τοπικών ζητημάτων.”

[Π]: Υπάρχει καλή συνεργασία με τους δημοτικούς συμβούλους, διοίκησης και αντιπολίτευσης, όσον αφορά τα καθήκοντα του γραμματέα δημοτικού συμβουλίου;
Σ.Σ.:
Υπάρχει μια καλή συνεργασία αλλά υπάρχουν και δυσκολίες. Έχουμε βάλει πολλές φορές σαν παράταξη “Ανατροπή στη Γλυφάδα” τη σπουδαιότητα της διάθεσης γραφείου κατά αντιστοιχία της Βουλής, για να μπορούμε να επικοινωνούμε με τους πολίτες. Έχουμε ζητήσει να υπάρχουν στο site του δήμου τα link των παρατάξεων. Ενώ ο δήμαρχος στις δημόσιες τοποθετήσεις είναι θετικός δεν έχουν λυθεί τα ζητήματα που θεωρούμε ότι είναι θέματα ουσίας και δημοκρατικής λειτουργίας. Από την άλλη, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην απάντηση εγγράφων που στέλνουμε και σε κάποιες των περιπτώσεων συγκεκριμένα έγγραφα δεν έχουν απαντηθεί καθόλου. Αν λοιπόν ένας δημοτικός σύμβουλος δεν μπορεί να πάρει απάντηση σε ένα αίτημά του φανταστείτε ένας απλός πολίτης πως θα νοιώθει. Υπάρχουν συγκεκριμένα παραδείγματα με πολίτες που έχουν φθάσει στο συνήγορο του πολίτη για θέματα που αφορούν την πόλη.
Όσον αφορά τα καθήκοντα μου ως γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου θέλω να σας πω ότι πρωταρχικά νοιώθω το «βάρος» που απορρέει από το ρόλο μου ως δημοτικός σύμβουλος, ως μέλος μιας εκλεγμένης παράταξης με συγκεκριμένες αρχές και αξίες και παράλληλα, προσπαθώ να σταθώ επάξια στη θέση που έχει ως βασική αρμοδιότητα τη ομαλή, δημοκρατική και εύρυθμη λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων. Να αποτελεί, δηλαδή, το δημοτικό συμβούλιο ένα χώρο πολιτικής και ιδεολογικής αντιπαράθεσης, πάνω στα πραγματικά προβλήματα της πόλης και όχι πεδίο προσωπικών αντιπαραθέσεων και ατέρμονων συζητήσεων όπως έγινε στο τελευταίο Δ.Σ. Προσπαθώντας λοιπόν να συμβάλλω στην αναβάθμιση της λειτουργίας, έχω ζητήσει – και το λέω και δημόσια σ’ αυτή την συνέντευξη μέσω του Παλμού – ότι πρέπει να ξαναδούμε συνολικά τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, ώστε να αποτελεί ένα σώμα που βουλεύεται και αποφασίζει μετά από γόνιμη πολιτική και δημιουργική συζήτηση.

[Π]: Πρόσφατα το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου και φυσικά και εσείς, κληθήκατε να καταθέσετε τα όσα γνωρίζετε στον ανακριτή για μια ανώνυμη καταγγελία που την υπογράφουν δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας. Πως αισθανθήκατε; Πως θα ενεργήσετε;
Σ.Σ.:
Κλήθηκα από την ανακρίτρια, μαζί με τα άλλα δύο μέλη του προεδρείου, να καταθέσω για μια ανώνυμη καταγγελία που αφορά σε χρηματισμό φυσικών προσώπων σε σχέση με τον ελλιμενισμό σκαφών στις μαρίνες, μεταφορά περιπτέρων καθώς και κατασκευή πεζοδρομίων. Η καταγγελία αυτή είχε να κάνει εκτός από φυσικά πρόσωπα και με τεχνικές εταιρείες που έχουν αναλάβει κατά καιρούς τεχνικά έργα. Είναι γεγονός ότι σε τέτοιες περιπτώσεις αισθάνεσαι άβολα και δύσκολα. Πιστεύω όμως ακράδαντα ότι πρέπει να ενεργείς πολιτικά, με νηφαλιότητα και αντικειμενικότητα. Αυτό, λοιπόν, που έκανα και κάναμε αμέσως σαν παράταξη ήταν να επισκεφτούμε, μαζί με τον επικεφαλής της παράταξης Τάσο Ταστάνη, τον Δήμαρχο και να τον ενημερώσουμε για το γεγονός. Ήταν μια πράξη πολιτικά και ουσιαστικά ανιδιοτελής για πράγματα που πρέπει να λέγονται ευθέως και όχι να χρησιμοποιούνται ωφελιμιστικά με το να κυκλοφορούν στους διαδρόμους ή σε περίεργα site. Γεγονότα που ενδεχομένως πληγώνουν τη δημοκρατική αυτοτέλεια και το ρόλο της Αυτοδιοίκησης πρέπει να αναδεικνύονται και να καταπολεμούνται.

“Οι συνεδριάσεις δια ζώσης με τη συμμετοχή των πολιτών δεν μπορούν να αντικαταστήσουν καμία άλλη
λειτουργία. Ειδικά με τις αποφάσεις δια περιφοράς έχουμε κακή εμπειρία από το πρόσφατο παρελθόν. Η σωστή και αντικειμενική ενημέρωση μόνο θετικά στοιχεία μπορεί να φέρει και σίγουρα ο ενημερωμένος πολίτης είναι και ενεργός πολίτης και
συμβάλλει πιο ουσιαστικά στα κοινά.”

[Π]: Θέσατε το θέμα και στο δημοτικό συμβούλιο προς ενημέρωση όλων. Τι αντιδράσεις εισπράξατε;
Σ.Σ.:
Η δεύτερη κίνηση που κάναμε ήταν να ενημερώσουμε το δημοτικό συμβούλιο τόσο ο επικεφαλής της παράταξης, όσο και εγώ. Θεωρώ ότι ήταν υποχρέωση μου να αναφέρω το γεγονός για να είναι ενήμεροι όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι. Αν σέβεσαι και υπολογίζεις το σώμα που λέγεται δημοτικό συμβούλιο είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει κάποιος, το ελάχιστο. Δυστυχώς ο κ. Παπανικολάου μίλησε για ένα «παλιόχαρτο». Αυτό όμως το παλιόχαρτο ήταν ο λόγος που ο εισαγγελέας διέταξε την ανακρίτρια να καλέσει το προεδρείο του
δημοτικού συμβουλίου. Εμείς θα κάνουμε ότι μας περνάει από το χέρι μας για να λάμψει η αλήθεια. Από εκεί και πέρα έχω ζητήσει συγκεκριμένες πληροφορίες από τις υπηρεσίες του δήμου και αν προκύψουν συγκεκριμένα στοιχεία θα τα καταθέσω στην ανακρίτρια όταν με καλέσει.

[Π]: Ένας δημότης χρειάζεται το δημοτικό του σύμβουλο για να θέσει τα ζητήματα της γειτονιάς του υπόψιν της δημοτικής αρχής στη σημερινή ψηφιακή εποχή;
Σ.Σ.:
Για εμάς και για εμένα προσωπικά η διαρκής επικοινωνία με τους πολίτες είναι οξυγόνο και μονόδρομος για την δημοκρατία αλλά και για την επίλυση των τοπικών ζητημάτων. Αν δεν υπάρχει αυτή η αμφίδρομη σχέση δεν μπορούμε να μιλάμε για ουσιαστική λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η σχέση αυτή έχει τραυματιστεί με ευθύνη των εμπλεκομένων στην Τ.Α που πολλοί το βλέπουν σαν ένα σκαλοπάτι για την Βουλή.

[Π]: Σας ικανοποιεί η παρουσία της δημοτικής σας παράταξης εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου;
Σ.Σ.:
Η δημοτική μας παράταξη «Ανατροπή στη Γλυφάδα» έχει μια σταθερή πορεία όσον αφορά τις θέσεις μας για τα προβλήματα της πόλης. Μπορεί να υπήρξε μια σημαντική συμπίεση στο ποσοστό μας στις εκλογές του 2019, αλλά αυτό δεν αλλάζει σε τίποτα την ποιότητα και την μαχητικότητα που έχουμε μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Από την άλλη με δράσεις και πρωτοβουλίες προσπαθούμε να αναδείξουμε τα προβλήματα, όπως κάναμε πρόσφατα με την ημερίδα που διοργανώσαμε για την δημόσια υγεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σίγουρα ο κορονοϊός έχει επηρεάσει την άμεση επαφή μας με τους πολίτες.
Επιπλέον, οι αλλαγές που επήλθαν με το νόμους του υπουργού Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκου υποβαθμίζουν το δημοτικό συμβούλιο. Επί της ουσίας ισχυροποιείται η πλειοψηφία, αποδυναμώνοντας τον πλουραλισμό και τη δημοκρατική λειτουργία του δημοτικού συμβούλιου. Άλλα νομοθετήματα που αφορούν το χωροταξικό πολεοδομικό σχεδιασμό και τη διαχείριση των απορριμμάτων δεν λαμβάνουν υπόψη πολλά θεσμικά και οικονομικά δεδομένα και θέτουν ερωτήματα προσωπικών και ιδιοτελών συμφερόντων. Η Τ.Α. χρειάζεται άλλου τύπου θεσμική θωράκιση και ειδικά για ζητήματα οικονομικών αρμοδιοτήτων.
Παρόλες όμως τις δυσκολίες πρέπει να κάνουμε ένα τολμηρό άνοιγμα στην κοινωνία, να συνομιλήσουμε με τους πολίτες και να προχωρήσουμε μπροστά με όραμα και σχέδιο. Τα προβλήματα δεν περιμένουν και η πανδημία έφερε στην επιφάνεια όλα τα μεγάλα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την Υγεία και την Παιδεία. Χρειάζεται ένας επανασχεδιασμός σε όλα τα επίπεδα με επίκεντρο τον άνθρωπο.

“Με δράσεις και πρωτοβουλίες
προσπαθούμε να αναδείξουμε
τα προβλήματα, όπως κάναμε
πρόσφατα με την ημερίδα που
διοργανώσαμε για την δημόσια
υγεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.”

[Π]: Προτιμάτε τις συνεδριάσεις διά ζώσης, με τηλεδιάσκεψη ή διά περιφορά;
Σ.Σ.:
Ούτε συζήτηση. Οι συνεδριάσεις δια ζώσης με τη συμμετοχή των πολιτών δεν μπορούν να αντικαταστήσουν καμία άλλη λειτουργία. Ειδικά με τις αποφάσεις δια περιφοράς έχουμε κακή εμπειρία από το πρόσφατο παρελθόν.

[Π]: Πιστεύετε ότι ο καινούργιος τρόπος λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου γίνεται λόγω κορονοϊού ή λόγω εξυπηρέτησης της διοίκησης του Δήμου και γενικότερα των Διοικήσεων;
Σ.Σ.:
Σίγουρα ο κορονοϊός είναι ένας σοβαρός λόγος. Όμως, τουλάχιστον όσον αφορά στο Δήμο μας, πρέπει να τονίσω ότι δεν υπήρξε μέριμνα ώστε να διευκολυνθεί η απευθείας μετάδοση των δημοτικών συμβουλίων αλλά και η συμμετοχή των διαπιστευμένων δημοσιογράφων ώστε να ενημερώνονται σφαιρικά όλοι οι πολίτες. Σαν παράταξη έχουμε βάλει το ζήτημα στα δημοτικά συμβούλια επανειλημμένα αλλά, δυστυχώς, ακόμα δεν εισακουστήκαμε. Δεν έχουμε σκοπό πάντως να σταματήσουμε. Επειδή, δυστυχώς, κατά πως φαίνεται η ιστορία με την πανδημία θα τραβήξει πολύ, θα επιμείνουμε και θεωρώ ότι αρχής γενομένης του 2021 θα πρέπει να υπάρξει απευθείας μετάδοση των δημοτικών συμβουλίων.

[Π]: Δεν είναι αντιδημοκρατικό να λαμβάνονται αποφάσεις ερήμην και εν απουσία των δημοτών;
Σ.Σ.:
Σίγουρα είναι προβληματικό να παίρνονται αποφάσεις ερήμην των πολιτών. Για αυτό επιμένουμε συνέχεια στα μεγάλα θέματα (Προϋπολογισμό, Ρυθμιστικό Σχέδιο, ζητήματα που αφορούν τον Υμηττό και το παραλιακό μέτωπο). Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει επαρκής χρόνος για διαβούλευση ακόμη και τώρα με τον κορονοϊό. Να καλούμε στις τηλεδιασκέψεις τους εμπλεκόμενους φορείς, το σωματείο των εργαζομένων του δήμου κ.λπ, καθώς και πολίτες, όπως καλούμε τους τεχνοκράτες ή τους ειδικούς του δήμου να μας ενημερώσουν για τρέχοντα ζητήματα. Πάντα υπάρχουν τρόποι αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση για να συζητήσεις με τους πολίτες.

[Π]: Οι δημότες δεν στερούνται του δικαιώματος της ενημέρωσης και της αντιδράσεως σε κάθε απόφαση του Δ.Σ.;
Σ.Σ.:
Μπαίνει επιτακτικά η ανάγκη για ενημέρωση. Δεν υπάρχει κατά τη γνώμη μου καμία δικαιολογία το ότι δεν συμμετέχουν οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι όπως γίνονταν πριν την πανδημία στα ανοιχτά δημοτικά συμβούλια. Η σωστή και αντικειμενική ενημέρωση μόνο θετικά στοιχεία μπορεί να φέρει και σίγουρα ο ενημερωμένος πολίτης είναι και ενεργός πολίτης και συμβάλλει πιο ουσιαστικά στα κοινά.

[Π]: Τι πρέπει να γίνει για να έρθει πάλι ο δημότης και να συμμετάσχει ενεργά στη συνεδρίαση του Δ.Σ.;
Σ.Σ.:
Ελπίζω και εύχομαι με την λήξη της πανδημίας να ξανάρθουν οι πολίτες στις αίθουσες των δημοτικών συμβουλίων. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να αισθάνονται ότι έχουν λόγο ύπαρξης και δεν είναι διακοσμητικά στοιχεία. Πρέπει να τους δώσεις χώρο, «γήπεδο» για να το πούμε λαϊκά, αλλιώς δεν έχει νόημα. Σ’ αυτό φυσικά έχουν ευθύνη και οι διοικήσεις των δήμων αλλά και η κυβέρνηση της Ν.Δ που αποδυνάμωσε τα δημοτικά συμβούλια
και έδωσε μεγάλες εξουσίες στην Οικονομική Επιτροπή και στην
Επιτροπή Ποιότητα Ζωής. Εκεί παίρνονται οι σημαντικές αποφάσεις και το δημοτικό συμβούλιο τις επικυρώνει. Πέρα όμως από το γράμμα του νόμου και τις τυπικές διαδικασίες είναι στο χέρι κάθε διοίκησης,
όπως αναφέρουμε και παραπάνω, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες για να ξαναγυρίσουν οι πολίτες στα δημοτικά συμβούλια.

[Π]: Τι έχετε προτείνει στο δημοτικό συμβούλιο σε σχέση με την πανδημία και γιατί ψηφίσατε λευκό στο ψήφισμα για το εμβόλιο;
Σ.Σ.:
Έχουμε διατυπώσει πολλές προτάσεις από την αρχή της πανδημίας και όπως αναφέρουμε στο Δ.Τ της Ανατροπής που βγάλαμε πρόσφατα, μετά από επανειλημμένη πίεση της δημοτικής μας παράταξης ανακοινώθηκε ότι το Κέντρο Υγείας Γλυφάδας εντάσσεται επιτέλους, στη μάχη αντιμετώπισης του covid. Είναι απόλυτη ανάγκη η στελέχωση του Κέντρου Υγείας Γλυφάδας με επαρκές υγειονομικό προσωπικό – κυρίως, Παθολόγους και Πνευμονολόγους- ώστε να επιτελέσει το έργο του. Επίσης, πρέπει επιτέλους ο Δήμος μας να απαιτήσει δυναμικά τη δημιουργία Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΤΟΜΥ), στην Άνω Γλυφάδα – Τερψιθέα. Όσον αφορά στο εμβόλιο προφανώς συμφωνούμε, αλλά μέχρι να φτάσουμε στο εμβόλιο, μεσολαβούν κρίσιμοι μήνες που πρέπει η κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα πέρα από την ατομική ευθύνη για να σταματήσουμε να θρηνούμε εκατοντάδες νεκρούς κάθε μέρα.


Ποιος είναι ο Σταμάτης Σκαμπαρδώνης

Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Φλεβάρη του ‘60, όταν ακόμη υπήρχαν γειτονιές και χώμα για να παίζουμε παιδιά. Σπούδασε στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία και αγωνίστηκε με τους συμφοιτητές του για την πανεπιστημιακή μόρφωση των δασκάλων. Από πολύ νωρίς συναντήθηκε με τη νεολαία του Ρήγα Φεραίου, που τον σημάδεψε και καθόρισε τη ζωή του μέχρι σήμερα, όπως δείχνει και η δράση του στον ΣΥΡΙΖΑ από διάφορες θέσεις ευθύνης. Ζει και παλεύει για τα προβλήματα της Γλυφάδας από το 1990. Σημαντικός σταθμός στη ζωή του είναι η ενασχόληση με την περιβαλλοντική εκπαίδευση, με ενεργή συμμετοχή από το 1994 μέσω της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης. Τα τελευταία 6 χρόνια είναι αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρίας και υπεύθυνος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Στο παζλ της ζωής του πρωταρχικό ρόλο παίζουν οι τέχνες και ο πολιτισμός, καθώς ασχολείται με τη φωτογραφία αλλά και με τη συγγραφή διάκριση στον διαγωνισμό του «Ιανού» στα δέκα καλύτερα διηγήματα με θέμα την Αθήνα και το βιβλίο. Έχει εκδώσει μια ιστορία για παιδιά «Τα φαναράκια του Αιγαίου». Από το 2014 είναι μέλος του Δ.Σ. του ΚΑΠΠΑ (Κοινωνική Αθλητική Πολιτιστική Παρέμβαση) του Δήμου Γλυφάδας, επιδιώκοντας να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός πολιτιστικού γίγνεσθαι με συγκεκριμένες ιδέες και προτάσεις, που προσφέρουν ποιότητα χωρίς να απαιτούν υψηλές δαπάνες. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Δημοτικής Κίνησης Ανατροπή στη Γλυφάδα. Στις εκλογές του 2019 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος και οι συνάδελφοι του τον όρισαν στη θέση του Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 19 Δεκεμβρίου 2020]

Scroll to Top