Βάρη – Βούλα – Βουλιαγμένη – Ετοιμάζεται η νέα Πλατεία Νυμφών

Επίβλεψη στις εργασίες που λαμβάνουν χώρα στην πλατεία Νυμφών στη Βουλιαγμένη έκανε ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος και μαζί του ήταν οι Αντιδήμαρχοι Μαίρη Φουρναράκη και Νίκος Βάσης. Το έργο ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη 11 Νοεμβρίου και καλώς εχόντων των πραγμάτων αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2021. Η καθυστέρηση οφείλεται στην προσπάθεια να συμβαδίσει με την παράλληλη κατασκευή αγωγών ομβρίων στην οδό Ερμού.

Η πλατεία Νυμφών πριν καταλήξει στην τελική ευθεία για την ανακατασκευή της, πέρασε από τρεις διαβουλεύσεις. Η πρώτη δημόσια διαβούλευση έγινε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στις 8 Ιουνίου 2017. Εκεί οι μελετητές εξέθεσαν την πρώτη μορφή της πρότασής τους. Στη συνέχεια οι αντιδράσεις έκαναν τον Δήμαρχο να καλέσει σε συνάντηση ενημέρωσης τους κατοίκους της Βουλιαγμένης στο Aqua Marina στις 7 Νοεμβρίου 2017, όπου οι μελετητές δεσμεύτηκαν να προσαρμόσουν τις απόψεις της τοπικής κοινωνίας σε μια νέα πρόταση. Η τελική πρόταση που πήρε και την έγκριση, συζητήθηκε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 7 Μαΐου 2018.
Αξίζει να τονιστεί ότι το έργο πραγματοποιείται με δαπάνες του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, και το 50% του κόστους θα χορηγηθεί από την Αστήρ Παλάς ΑΞΕ, ως κομμάτι των αντισταθμιστικών ωφελειών που συμφώνησε η δημοτική αρχή για την ανακαίνιση του συγκροτήματος του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Η νέα πλατεία Νυμφών θα έχει μεγαλύτερη επιφάνεια με τη μείωση του πλάτους της οδού Ερμού, καθώς θα φύγει η πιάτσα των ταξί (θα μεταφερθεί επί της οδού Ιάσονος).
Περιμετρικά οι δρόμοι θα στρωθούν με κυβόλιθους, τα μονοπάτια της πλατείας θα φτιαχτούν από πατημένο χώμα και οι υπόλοιπες επιφάνειες θα συνίστανται από χυτό βοτσαλωτό δάπεδο. Θα τοποθετηθούν περίπου 20 μικρά και μεγάλα παγκάκια. Τα τραπεζοκαθίσματα μεταφέρονται επί της οδού Παντελεήμονος. Από 65 που είναι σήμερα, τα δέντρα θα γίνουν 75. Οι σκληρές επιφάνειες που υφίστανται σήμερα (πεζοδρόμια και άσφαλτος) μειώνονται από 6.750 τ.μ. σε 2.850 τ.μ. και οι μαλακές επιφάνειες (χώμα, πράσινο) από 1.880 τ.μ. αυξάνονται σε 2.100 τ.μ.. Η μόνη διαφορά σε σχέση με την πρόταση που εγκρίθηκε το 2018 είναι ότι το περίπτερο δεν θα μετακινηθεί στην οδό Ιάσονος, αλλά θα παραμείνει στο χώρο στάθμευσης όπου βρίσκεται και σήμερα.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 21 Νοεμβρίου 2020]