Διαδημοτικό Συμβούλιο: Υπεράσπιση της Δημόσιας Περιουσίας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το Ελληνικό Δημόσιο

Άλιμος Ελληνικό Αργυρούπολη Ηλιούπολη

Την τελευταία ημέρα του Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε το Διαδημοτικό Συμβούλιο των Δήμων Ηλιούπολης, Αργυρούπολης – Ελληνικού και Αλίμου με θέμα την υπεράσπιση της Δημόσιας Περιουσίας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το Ελληνικό Δημόσιο.

Προ ημερών δημοσιεύθηκε επί τέλους η υπ’ αριθμ. 257/2016 Απόφαση του Εφετείου Αθηνών, η οποία, όπως ακριβώς και η πρωτόδικη, δικαίωσε το Ελληνικό Δημόσιο και τους Δήμους και απέρριψε στο σύνολό τους τις παράνομες διεκδικήσεις των κληρονόμων Νάστου, καθώς όπως αποδείχθηκε οι δικαιοπάροχοι Αλέξιος και Κωνσταντίνος είχαν καταπατήσει τις τεράστιες αυτές δημόσιες εκτάσεις στα όρια των τριών παραπάνω Δήμων.
Οι αγώνες αυτοί ξεκίνησαν με πρωτοβουλία του αείμνηστου Δημάρχου Ηλιούπολης Δημήτρη Κιντή, αλλά και του Δημάρχου Αργυρούπολης Δημητρίου Ευσταθιάδη, η συμβολή των οποίων στην αποκάλυψη και την κατάλυση της καταπάτησης υπήρξε κεφαλαιώδης. Τον αγώνα συνέχισαν με αμείωτη ένταση και όλοι οι μετέπειτα Δήμαρχοι μέχρι και σήμερα, με σύμπνοια, αποφασιστικότητα και επιμονή.

Κρίσιμη και καθοριστική υπήρξε και η αγωνιστική συμμετοχή των πολιτών των Δήμων στην υπεράσπιση, προστασία και κατοχύρωση της Δημόσιας Περιουσίας.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο δικαιώθηκε ο αγώνας και γκρεμίστηκε οριστικά ο μύθος της «δυναστείας Νάστου», που είχαν το θράσος να θέσουν σε διεκδίκηση δημόσια ακίνητα σε πολλά από τα οποία έχουν ανεγερθεί κοινωφελή κτίρια και εγκαταστάσεις.
Απομένει πλέον και συνεχίζεται ενώπιον του Ποινικού Εφετείου Αθηνών η δίκη των κληρονόμων Νάστου, προκειμένου αυτοί να λογοδοτήσουν για βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και των Δήμων.
O Δήμαρχος Ηλιούπολης Βασίλης Βαλασόπουλος, μετά από την δικαίωση αυτή, τόνισε ότι είναι εξαιρετικά επίκαιρη, δίκαιη και επιβεβλημένη η μεταβίβαση από την πολιτεία, της κυριότητας των δημοσίων ακινήτων στους Δήμους μας, προκειμένου να αξιοποιηθούν κατά τον βέλτιστο τρόπο υπέρ των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών, τόσο με την βελτίωση των απαραίτητων υποδομών όσο και με την περιβαλλοντική αναβάθμιση της πόλης.

«Ιστορική» χαρακτήρισε την ημέρα ο Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος διότι «είμαστε τυχεροί στη δική μας θητεία να γευόμαστε τους καρπούς των αγώνων τόσων χρόνων». Και συνέχισε λέγοντας πως πρέπει να δοθεί ο περισσότερος χρόνος στα πρόσωπα που έχουν γράψει ιστορία σε αυτή την πορεία… «θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους δημάρχους ξεκινώντας βεβαίως από τον Τάκη Ευσταθιάδη – ο οποίος ήταν ο πρωτεργάτης της κινητοποίησης και των αγώνων, στον Μπάμπη Σαραφίδη, στον Γιάννη Τσαρπαλή και στον Χρήστο Κορτζίδη. Όλοι αυτοί κι εμείς βεβαίως στο πιο μικρό κομμάτι που μας αναλογεί δε θα μπορούσαμε να μην κάνουμε το καθήκον μας γιατί η αυτοδιοίκηση είναι μια συνέχεια, δεν είναι προσωπική υπόθεση και ειδικά όταν αφορά τη δημόσια περιουσία, ουδείς μπορεί να έχει διαφορετική θέση από το να είμαστε όλοι ενωμένοι. Παραμένουν μεγάλα ζητήματα όπως οι αδειοδοτήσεις των κτιρίων των αθλητικών μας εγκαταστάσεων, για τα παραχωρητήρια είναι το δεύτερο μεγάλο κεφάλαιο». Το σύντομο χαιρετισμό του ολοκλήρωσε λέγοντας εκ μέρους των δημοτών της πόλης του «Οι επόμενες γενιές θα οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους προηγούμενους δημάρχους».

Ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης χαρακτήρισε την εξέλιξη ως ένα πολύ σημαντικό σταθμό στη μεγάλη προσπάθεια που τους ενθαρρύνει να συνεχίσουν. «Να συνεχίσουμε μέχρι την ολοσχερή, ηθική, νομική και αυτοδιοικητική δικαίωση των αγώνων αυτών και θα έλεγα κρατώντας μερικά συμπεράσματα: την αξία που έχουν οι αγώνες, την αξία των κοινών αγώνων, τη διαχρονική ανεπάρκεια του κράτους στο να προστατεύσει και αναδείξει τη δημόσια περιουσία, σε αντιδιαστολή με την τοπική αυτοδιοίκηση η οποία όλα αυτά τα χρόνια έχει δείξει ότι προασπίζεται τη δημόσια περιουσία. Για την αποτελεσματική προσπάθεια που έκαναν οι δήμοι ο Δήμαρχος Αλίμου εστίασε στην ιστορία του Δήμου του ευχαριστώντας δημόσια τον προκάτοχό του Θάνο Ορφανό «που στη θητεία του ανέδειξε το ζήτημα αυτό και το πάλεψε και συνέβαλε καθοριστικά». Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Αλίμου τόνισε ότι «ο αγώνας συνεχίζεται γιατί έχουμε ποινικές και αστικές εκκρεμότητες της υπόθεσης, αλλά και επιπλέον ζητήματα όπως η παραχώρηση των ακινήτων κατά χρήση από την ΕΤΑΔ στους Δήμους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο διαδημοτικό συμβούλιο τοποθετήθηκαν κατά σειρά οι: Δημήτρης Ευσταθιάδης (πρ. Δήμαρχος Αργυρούπολης), Ευάγγελος Καστριτσέας (δικηγόρος, υπ. δημοτικός σύμβουλος με τον αείμνηστο Δημήτρη Κιντή), Ιορδάνης Προυσανίδης (Νομικός Σύμβουλος Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης), Ανδρέας Παπανικολάου (Νομικός Σύμβουλος Δήμου Αλίμου), Νίκος Καράβελος (Νομικός Σύμβουλος Δήμου Ηλιούπολης), Θεόδωρος Γιωργάκης (πρ. Δήμαρχος Ηλιούπολης), Θάνος Ορφανός (πρ. Δήμαρχος Αλίμου), Γιάννης Αναγνώστου (πρ. Δήμαρχος Ηλιούπολης), Αναστασία Τσατσούλη (Λαϊκή Συσπείρωση Ηλιούπολης), Χρήστος Κοκκοτίνης (Ηλίου-Πόλις), Αργυρώ Πίκουλα (Ανεξαρτ. Κοινωνία Πολιτών Ηλιούπολης).

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 9 Απριλίου 2016]