Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Οίκοι Ευγηρίας: Οίκοι… Ευκαιρίας για τον κορωνοϊό

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Σε ένα πολύ εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ του ΠΑΛΜΟΥ σε οίκους ευγηρίας της περιοχής μας αναδείχτηκε το μεγάλο πρόβλημα που διαπιστώθηκε από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων για τα ιδρύματα αυτά που φιλοξενούν ευπαθείς ομάδες, δηλαδή ηλικιωμένους. Τόσο οι ιδιοκτήτες όσο και το προσωπικό των οίκων αυτών, μας τόνισαν τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουν να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας ώστε να μην υπάρχουν επιπτώσεις. Παρόλα αυτά δεν κατάφεραν να αποφευχθεί η δημιουργία κρουσμάτων όπως επιθυμούσαν. Μας τόνισαν τη μεγάλη τους λύπη να διαπιστώνουν ότι υπάρχουν κρούσματα παρ’ όλες τις προσπάθειες. Θα πρέπει να τονιστεί ότι απαιτείται ένας νέος κανονισμός λειτουργίας των οίκων αυτών που να συμπεριλαμβάνει τις απαραίτητες λειτουργίες προς αποφυγή μελλοντικών επιπτώσεων.


Σαν ιδιωτικές επιχειρήσεις που είμαστε μας ενδιαφέρει να μην υπάρχει δυσφήμιση και αντιθέτως να διασφαλίζεται η προστασία των φιλοξενούμενων μας». «Απαιτούμε», μας λένε, «την πληρέστερη ενημέρωση μας και τη χορηγία τεστ σε χαμηλό κόστος, ώστε να μπορούμε και εμείς να ανταποκριθούμε ανάλογα. Το προσωπικό των οίκων μας είναι και έμπειρο και καταρτισμένο αλλά με τις πρωτόγνωρες αυτές καταστάσεις που ζούμε, θέλουμε συμπαράσταση, καθοδήγηση για να μπορέσουμε και εμείς να ανταποκριθούμε στα καθήκοντά μας πληρέστερα. Δεν είμαστε ιδιαίτερα απαιτητικοί και είμαστε πολύ συνεργάσιμοι. Η ασφάλεια φιλοξενούμενών μας είναι η ανταμοιβή μας. Έστω και μια απώλεια ζωής θα είναι για μας τραγωδία και πολεμάμε για να αποφευχθεί αυτό. Επίσης θέλουμε το ενδιαφέρον της πολιτείας και της κοινωνίας να είναι πάντοτε στραμμένο με αγάπη στους ηλικιωμένους και στο έργο που επιτελούμε και όχι μόνο τώρα που είναι στραμμένα τα φώτα της δημοσιότητας σε μας αλλά και όταν σβήσουν».
Οι οίκοι ευγηρίας παράγουν κοινωνικό έργο, βοηθούν ανθρώπους που είναι μοναχικοί αλλά και οικογένειες που δε μπορούν να φιλοξενήσουν αυτούς παρά τη θέληση τους. «Ευχαριστούμε τον ΠΑΛΜΟ που μας έδωσε την ευκαιρία να ακουστεί και εμάς η φωνή μας χωρίς να επιδιώκει τηλεθέαση και άλλα ανάλογα αποτελέσματα. Στο κοινωνικό έργο θα πρέπει να είμαστε όλοι μαζί, η συμμετοχή του καθενός να είναι ανάλογη των δυνατοτήτων του. Διότι δεν πρέπει να σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν πόσο μάλλον τους ανθρώπους». Ο ΠΑΛΜΟΣ ευχαριστεί όσους ανταποκρίθηκαν και μίλησαν στο ρεπορτάζ μας και υπόσχεται με τις μικρές του δυνάμεις να βοηθάει και αυτός σε κάθε ευκαιρία να συμβάλλουν και άλλοι άνθρωποι σε αυτό.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 24 Οκτωβρίου 2020]

Scroll to Top