Στη Βουλή η μάχη κατά της κεραίας

Γλυφάδα Επικαιρότητα

Άμεση απομάκρυνση των παράνομων κεραιών κινητής τηλεφωνίας από τον Δήμο Γλυφάδας, ζητάει ο Βουλευτής Βασίλης Σπανάκης

Tην άμεση απομάκρυνση των παράνομων κεραιών κινητής τηλεφωνίας από τον Δήμο Γλυφάδας ζητάει ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στον Νότιο τομέα της Αθήνας Βασίλης-Πέτρος Σπανάκης με αναφορά που υπέβαλε τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου στη Βουλή προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υποδομών & Μεταφορών.
Ο κ. Σπανάκης κατέθεσε το από 2/10/2020 Ομόφωνο Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γλυφάδας, με το οποίο δηλώνεται η βούληση του Δημοτικού Συμβουλίου για την απομάκρυνση των παράνομων κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Στο Ψήφισμα, αναφέρονται οι προσπάθειες που διαχρονικά έχουν πραγματοποιηθεί από τον Δήμο Γλυφάδας για την απομάκρυνση όλων των κεραιών κινητής τηλεφωνίας που έχουν τοποθετηθεί αυθαίρετα και παράνομα και τονίζεται πως «η Δημόσια Υγεία είναι αδιαπραγμάτευτο αγαθό».


Το θέμα των παράνομων κεραιών κινητής τηλεφωνίας ήρθε ξανά στο προσκήνιο με αφορμή τον αγώνα που καταβάλλουν οι κάτοικοι στην περιοχή του παλαιού κοιμητηρίου Γλυφάδας και συγκεκριμένα στις οδούς Λεβαδείας και Ανδρέα Παπανδρέου. Η κεραία αυτή δεν είναι η μοναδική στο Δήμο Γλυφάδας που προβληματίζει τους κατοίκους. Κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας αντίστοιχες περιπτώσεις με τους κατοίκους να αγωνίζονται για την απομάκρυνσή τους.
Η κίνηση του Βασίλη Σπανάκη φέρνει εκ νέου το πρόβλημα στην επιφάνεια και αν βρει θετική ανταπόκριση αναμένεται να αποτελέσει την αρχή για το ξήλωμα των παράνομων κεραιών στο Δήμο Γλυφάδας αλλά και ευρύτερα στο Νότιο Τομέα.
Ο Βουλευτής του Νότιου τομέα της Αθήνας Βασίλης Σπανάκης με την αναφορά του τονίζει ότι «το θέμα της τοποθέτησης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας εντός κατοικημένων περιοχών, απασχολεί συχνά κατοίκους και φορείς καθώς υπάρχουν ζητήματα ασφάλειας και προστασίας της υγείας από την έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Τα κυριότερα ζητήματα που προκύπτουν κατά την τοποθέτηση κάποιας κεραίας κινητής τηλεφωνίας είναι: αν έχει άδεια από την Ε.Ε.Τ.Τ., αν πληρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι, αν τηρούνται τα όρια ασφαλούς έκθεσης του κοινού στην ηλεκτρονική ακτινοβολία, αν τηρούνται οι αποστάσεις που ορίζει η νομοθεσία για την τοποθέτηση κοντά σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, νοσοκομεία και γηροκομεία» και απευθυνόμενος στους Υπουργούς καταλήγει: «Παρακαλώ για τις άμεσες δικές σας ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας για την επίλυση του ανωτέρω ζητήματος».

Ψήφισμα Δ.Σ. Γλυφάδας για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας

Ομόφωνο ψήφισμα για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας εξέδωσε κατά τη συνεδρίαση που έλαβε χώρα την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, το Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας. Το ψήφισμα έχει ως ακολούθως:
«Σε συνέχεια προηγούμενων αποφάσεών του, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γλυφάδας δηλώνει ακόμα μία φορά την απερίφραστη βούλησή του να συνεχίσει την προσπάθεια που καταβάλλει, ώστε να εξαλειφθούν από την πόλη μας οι παράνομες κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων των δημοτικών υπηρεσιών -οι οποίες σχετίζονται αποκλειστικά με τον έλεγχο της παράνομης δόμησης των εγκαταστάσεων των κεραιών κινητής τηλεφωνίας- αλλά
επιπλέον λαμβάνοντας και άλλες πρωτοβουλίες, όπως για παράδειγμα τη διεξαγωγή μετρήσεων ακτινοβολίας για τη διαπίστωση παράνομων υπερβάσεων των προβλεπόμενων ορίων εκπομπής ή την παρέμβαση σε δίκες ιδιωτών κατά εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, ο Δήμος Γλυφάδας είναι διαχρονικά στο πλευρό των δημοτών και κατοίκων του, οι οποίοι αγωνίζονται κατά των υπερβάσεων, των παρανομιών και των αυθαιρεσιών των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Αυτή την προσπάθεια συνεχίζουμε με αμείωτη ένταση έως ότου εμπεδωθεί η νομιμότητα στο συγκεκριμένο τομέα. Καταβάλλουμε άοκνες προσπάθειες, ώστε να απομακρυνθούν όσες παράνομες κεραίες βρίσκονται κοντά σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία, σε οίκους ευγηρίας και σε δομές που φιλοξενούν καθημερινά πολύ κόσμο. Συνεχίζουμε να ελέγχουμε τις υπερβάσεις στις εκπομπές ακτινοβολίας και να εφαρμόζουμε την πολεοδομική νομοθεσία, όπου διαπιστώνεται παράνομη δόμηση. Ειδικότερα, τη Δευτέρα, 05.10.2020, σε δίκη που εκκρεμεί ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και αφορά στην απομάκρυνση κεραιών κινητής τηλεφωνίας από την περιοχή του παλαιού νεκροταφείου και συγκεκριμένα στις οδούς Λεβαδείας και Ανδρέα Παπανδρέου, ο Δήμος μας συμπαρίσταται στη γειτονιά και θα παρέμβει υπέρ των κατοίκων που αγωνίζονται για την απομάκρυνση, ενώ το ίδιο θα κάνει και κάθε φορά που θα ανακύψει παρόμοια περίπτωση στο μέλλον. Πρέπει να γίνει συνείδηση στους εκπροσώπους των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας ότι η δημόσια υγεία είναι ένα αδιαπραγμάτευτο αγαθό, η προστασία του οποίου δεν μπορεί να σταθμίζεται με την επίτευξη μεγαλύτερης κερδοφορίας από την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών εκτός του νόμιμου πλαισίου. Πρέπει επίσης να γίνει συνείδηση σε όσους ιδιοκτήτες ακινήτων αποκομίζουν ποσά από τη φιλοξενία παράνομων κεραιών -ιδίως όσους κάνουν αυτό εν κρυπτώ- ότι η αντικοινωνική συμπεριφορά δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή και μάλιστα όταν αυτή επηρεάζει την υγεία των συμπολιτών μας.

Πρέπει, τέλος, όλοι να γνωρίζουν ότι ο Δήμος Γλυφάδας σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει συμπεριφορές που υποθηκεύουν την υγεία των δημοτών του και το μέλλον των παιδιών του».

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 10 Οκτωβρίου 2020]