Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Συχνές ερωτήσεις για το βούρτσισμα

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Η καλή στοματική υγεία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την γενική υγεία του οργανισμού. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι η φροντίδα των δοντιών και των ούλων από την παιδική ηλικία, δεν μας προφυλάσσει μόνο από την τερηδόνα και την κακή αναπνοή αλλά και από  προβλήματα γενικότερης υγείας. Επομένως συνιστάται βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές την ημέρα, χρήση νήματος μία φορά την ημέρα και προληπτικό έλεγχο μία φορά το χρόνο (εκτός και αν υπάρχουν λόγοι για επίσκεψη στον οδοντίατρό σας στους έξι μήνες).  Οι πιο συχνές ερωτήσεις των ασθενών μας σχετικά με το βούρτσισμα  αφορούν τα εξής:

Με ποιά κριτήρια επιλέγουμε οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα;

Η οδοντόβουρτσα θα πρέπει να είναι μέτρια και να έχει κοντή και πλατιά κεφαλή (τουλάχιστο τέσσερις σειρές από τρίχες). Το σωστό μέγεθος εξασφαλίζει άνετο, εύκολο και αποτελεσματικό βούρτσισμα. Η οδοντόκρεμα θα πρέπει να περιέχει φθόριο. Μέχρι την ηλικία των 2 ετών η περιεκτικότητα σε φθόριο πρέπει να είναι ελάχιστη, ενώ μετά την ηλικία των 6 ετών το παιδί μπορεί να χρησιμοποιήσει  την κανονική οδοντόκρεμα των ενηλίκων.

Η ποσότητα της οδοντόκρεμας στους ενήλικες θα πρέπει να είναι τόση όση το μέγεθος ενός στραγαλιού. Στα παιδιά μέχρι την ηλικία των 6 ετών πρέπει να έχει το μέγεθος φακής. Όσο το παιδί μεγαλώνει και μαθαίνει να μην καταπίνει πια την οδοντόκρεμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κανονική ποσότητα, που είναι σε μέγεθος στραγαλιού.

Από ποιά ηλικία και μετά μπορούμε να χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα;

Το οδοντικό νήμα χρησιμοποιείται μετά την ηλικία των 8 με 10 ετών, καθώς δεν υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού των ούλων, λόγω καλύτερης επιδεξιότητας των παιδιών.

Βούρτσισμα της γλώσσας, απαραίτητο ή όχι;

Εκτός από το σωστό βούρτσισμα των δοντιών μας θα πρέπει να φροντίζουμε και την καθαριότητα της  γλώσσας μας, κάτι που συχνά αμελούμε παρόλο που είναι μία εύκολη, γρήγορη και ανώδυνη διαδικασία. Βουρτσίζοντας τη γλώσσα μας εξασφαλίζουμε καλύτερη γεύση, μείωση της πλάκας στα δόντια καθώς και μείωση της κακοσμίας του στόματός μας.

Χρειάζονται τα δόντια του παιδιού μου καθαρισμό;

Ο καλύτερος τρόπος προστασίας  είναι η πρόληψη και η εφαρμογή σωστών μέτρων από την παιδική κιόλας ηλικία. Αν καταφέρουμε να μάθουμε τα παιδιά μας να έχουν καλή στοματική υγεία ως την ηλικία των 18 ετών περίπου, τότε έχουμε εξασφαλίσει σε ένα μεγάλο ποσοστό, ότι τα δόντια τους θα είναι γερά σε όλη τους τη ζωή. Για το λόγο αυτό πρέπει να τους μαθαίνουμε ότι η σωστή στοματική υγιεινή περιλαμβάνει το βούρτσισμα των δοντιών 2 φορές ημερησίως, σωστή διατροφή και συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρο.

Βοηθάμε στο βούρτσισμα των δοντιών των παιδιών μας;

Τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να βουρτσίσουν αποτελεσματικά τα δόντια τους. Οι γονείς είναι εκείνοι που αναλαμβάνουν να τα βοηθήσουν στο βούρτσισμα, δίνοντας τους το παράδειγμα. Έως την ηλικία των 4 χρόνων καλό είναι να υπάρχει επίβλεψη από τους γονείς, ενώ το βούρτσισμα από την ηλικία των 8 ετών και μετά μπορεί να γίνει από τα παιδιά μόνα τους. Τα παιδικά δόντια πρέπει να διατηρούνται υγιή μέχρι να αντικατασταθούν  από τα μόνιμα δόντια καθώς είναι πολύ σημαντικά στην ομιλία, αλλά παίζουν και ρόλο στη διαμόρφωση των μόνιμων δοντιών καθώς και στην ανάπτυξη των γνάθων του παιδιού.

Οδοντόβουρτσα για παιδιά. Πρέπει να είναι διαφορετική από εκείνη των ενήλικων; Μπορεί να χρησιμοποιήσει ηλεκτρική;

Οι οδοντόβουρτσες των παιδιών είναι διαφορετικές από εκείνες των ενηλίκων και είναι προτιμότερο να συζητήσετε με τον οδοντίατρό σας για το ποιά είναι η κατάλληλη για το δικό σας παιδί. Ένα παιδί άνω των 7 ετών μπορεί να χρησιμοποιήσει ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, εφόσον το βολεύει καλύτερα από την απλή και διαθέτει τη σχετική δεξιοτεχνία γιατί είναι πιθανό να συμβούν μικροτραυματισμοί στα ούλα κατά τη χρήση της από παιδιά.

 

INSTITUTE OF DENTAL CARE

ΚΟΚΚΟΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑ D.D.S.  Χειρουργός Οδοντίατρος

Αισθητική & Επανορθωτική Οδοντιατρική-Εμφυτεύματα.

[Δημοσιεύτηκε στον ΠΑΛΜΟ της Γλυφάδας, 2 Απριλίου 2016]

 

Scroll to Top