Οι δύο όψεις του νομίσματος για το κρούσμα και τα τεστ των εκπαιδευτικών στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας

Από την Πέμπτη, 1η Οκτωβρίου, ανάμεσα στα σχολεία που εμφάνισαν θετικό κρούσμα κορωνοϊού είναι και το 5ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας. Η Δημοτική Αρχή μέσω της προσωπικής σελίδας του Δημάρχου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενημέρωσε για το συμβάν, λέγοντας ταυτόχρονα ότι θα διενεργηθεί απολύμανση στο σχολείο την ίδια ημέρα και την αμέσως επόμενη όλοι οι εκπαιδευτικοί θα έκαναν τεστ.

Η ανακοίνωση όμως που βγήκε την επόμενη ημέρα αντί να αναφέρει αν υπήρχαν εκπαιδευτικοί θετικοί στον κορωνοϊό ή όχι, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα των τεστ, ανέφερε με καυστικό και επικριτικό ύφος ότι κανείς εκπαιδευτικός δεν πήγε στα Πατήσια για να το κάνει. Μάλιστα γινόταν ειδική αναφορά σε ένα άτομο που πήγε μεν, σε λάθος περιοχή δε, ρίχνοντας την υπαιτιότητα στο άτομο που «χάθηκε» στο δρόμο.

Η ανάρτηση του Δημάρχου Γλυφάδας σήκωσε θύελλα αντιδράσεων τόσο σε γονείς, όσο και στην εκπαιδευτική κοινότητα. Ξαφνικά οι εκπαιδευτικοί μπήκαν στο στόχαστρο. Αυτή η στοχοποίηση βέβαια ανέδειξε και την άλλη όψη του νομίσματος με αποτέλεσμα να ακουστούν έτσι και οι δυο πλευρές.

Θέση για το ζήτημα πήρε τόσο ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου όσο και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής, αλλά και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου.

Έτσι αναδείχτηκαν ζητήματα λειτουργίας του σχολείου και ασφάλειας των μαθητών που δεν επέτρεπαν στους εκπαιδευτικούς να απουσιάσουν από το σχολείο στις 07:30 και στις 13:30 που είχαν κλιστεί τα ραντεβού. Μάλιστα η αρχική ενημέρωση από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Παιδείας Περικλή Δορκοφίκη έστελνε τους εκπαιδευτικούς στο Περιστέρι αντί για τα Πατήσια.

Τελικά η όλη έκταση που πήρε το θέμα έβγαλε ως θετικό ότι με δαπάνες του Δήμου, η Δημοτική Αρχή φέρνει ιδιωτικό πιστοποιημένο φορέα το απόγευμα του Σαββάτου (3/10) στο χώρο του 5ου Δημοτικού Σχολείου, για να κάνουν όλοι μοριακό τεστ. Έβγαλε όμως και ως αρνητικό την αδυναμία των αρμοδίων του Δήμου να παραδεχτούν ότι έγιναν λάθη και αστοχίες από μεριάς τους.

Ο «ΠΑΛΜΟΣ» δημοσιεύει τις ανακοινώσεις του Δημάρχου Γλυφάδας, αλλά και τις θέσεις του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γλυφάδας, Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης καθώς και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου για να μπορέσουν οι αναγνώστες να σχηματίσουν πλήρη εικόνα της κατάστασης.


Η ανάρτηση του Δημάρχου Γλυφάδας

Το απόγευμα της Παρασκευής 2 Οκτωβρίου ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου μέσα από την προσωπική του σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανάρτησε το κάτωθι κείμενο που αποτέλεσε και το μήλον της έριδος για να τεθούν στο στόχαστρο οι εκπαιδευτικοί του 5ου Δημοτικού Σχολείου Γλυφάδας.


Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γλυφάδας, Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης: «Δεν θα γίνουν οι δάσκαλοι οι αποδιοπομπαίοι τράγοι του κ. Παπανικολάου, Δήμαρχου Γλυφάδας»

ΓΛΥΦΑΔΑ 3/10/2020
Αρ. Πρωτ. : 111/3-10-2020

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε.
Γλυφάδας, Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης

Παλμύρας & Ανδρ. Παπανδρέου 42, 16561 – Γλυφάδα

ΠΡΟΣ: Σύλλογο Διδασκόντων 5ου ΔΣ Γλυφάδας
Σύλ. Γονέων & Κηδεμόνων 5ου ΔΣ Γλυφάδας
Ένωση Γονέων Γλυφάδας
Κα Διευθύντρια ΠΕ Δ Αθήνας
Δήμαρχο Γλυφάδας κ. Παπανικολάου
ΔΟΕ
ΜΕΛΗ ΜΑΣ
ΜΜΕ

Μία πρώτη απάντηση στην ανάρτηση του Δημάρχου.

Μετά το κρούσμα στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας, τόσο ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου όσο και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής, κινητοποιηθήκαμε άμεσα για να δούμε πώς θα προασπίσουμε την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών, ακολουθώντας το πρωτόκολλο του Ε.Ο.Δ.Υ. και τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας. Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε, πέρα από τον Ε.Ο.Δ.Υ. και ο Δήμος Γλυφάδας και ζητήθηκε η διενέργεια διαγνωστικών τεστ την ίδια κιόλας ημέρα.

Η ανακοίνωση του Δημάρχου Γλυφάδας, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσε θλίψη για τα ψέματα που αναφέρει και οργή για τους απαξιωτικούς, προς τους εκπαιδευτικούς, χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιεί. Ο ίδιος «νίπτει τας χείρας» του για τις αστοχίες της δημοτικής αρχής και στοχοποιεί «κουνώντας το δάχτυλο» τους εκπαιδευτικούς του συγκεκριμένου σχολείου. Επειδή όμως το ψέμα έχει κοντά ποδάρια οφείλουμε να απαντήσουμε στις ανυπόστατες κατηγορίες του Δημάρχου:

Ψέμα 1ο: «Αδιάφοροι εκπαιδευτικοί»

Οι εκπαιδευτικοί δεν πήγαν για τη διενέργεια των τεστ, γιατί τους ζητήθηκε να πάνε σε δύο ομάδες, η πρώτη των 10 (δέκα) ατόμων στις 7:30 το πρωί και η δεύτερη των δεκαπέντε ατόμων στις 13:30. Ο Ε.Ο.Δ.Υ., η Διεύθυνση υγείας νοτίου τομέα και η Δ διεύθυνση ΠΕ έκριναν ότι το σχολείο έπρεπε να λειτουργήσει κανονικά χωρίς να ανασταλεί η λειτουργία κανενός από τα τμήματά του. Από τη στιγμή λοιπόν που υπήρχε αυτή η απόφαση όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό, ως όφειλε, βρισκόταν στη σχολική μονάδα. Είναι απορίας άξιον ότι όχι μόνο εγκαλούνται αλλά λοιδορούνται από τον κ. Παπανικολάου οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι εκτελούσαν το υπηρεσιακό τους καθήκον, σύμφωνα με τις εντολές και οδηγίες της Πολιτείας; Πώς είναι δυνατόν οι εκπαιδευτικοί να είναι και στις θέσεις τους και, το ίδιο χρονικό διάστημα, να υποβάλλονται σε τεστ; Για όλους εμάς τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούμε τη δημόσια εκπαίδευση υπεύθυνη στάση είναι να είμαστε στις θέσεις μας και τα παιδιά στις τάξεις τους.

Ψέμα 2ο: «Η εκπαιδευτικός χάθηκε στο δρόμο»

Το μήνυμα από το Δήμο Γλυφάδας προς το 5ο ΔΣ Γλυφάδας ήταν για την οδό Σαρανταπόρου στο ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ και όχι για το κέντρο της Αθήνας (συγκεκριμένα για τα Άνω Πατήσια όπου ήταν η σωστή διεύθυνση). Επομένως καμία εκπαιδευτικός δε χάθηκε. Έφτασε στις 13:30 και έψαχνε ένα ιατρείο που τελικά δεν υπήρχε! Την ταλαιπώρησε ο ίδιος Δήμος Γλυφάδας και μετά τη «κρέμασε στα μανταλάκια» με περισσή ευκολία ενώ ούτε και το τεστ μπόρεσε να γίνει. Φανταστείτε αν έπρεπε όλοι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου να μετακινηθούν στη λάθος διεύθυνση; Αν κρίνουμε από την στάση του Δημάρχου από τον οποίο θα περίμενε κανείς να έχει την γενναιότητα να αναλάβει την ευθύνη για τα λάθη που έκανε (προγραμματισμός διενέργειας τεστ μακριά από το σχολείο και σε ώρες λειτουργίας του και ενημέρωση με λάθος διεύθυνση) δεν θα τους «ξέπλενε ούτε ο Νιαγάρας»!

Ψέμα 3ο: «Οι εκπαιδευτικοί δεν επικοινώνησαν  με τον Δήμο Γλυφάδας»

Οι εκπαιδευτικοί όχι μόνο επικοινώνησαν με τον Δήμο από την πρώτη στιγμή αλλά συνέχισαν (μέσω του Διοικητικού Συμβουλίου μας) και το απόγευμα της Πέμπτης 1/10/2020 και την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου με συνεχείς προσπάθειες τηλεφωνικής επικοινωνίας της Προέδρου με τον Δήμαρχο κ. Παπανικολάου και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Δορκοφίκη και με αποστολή γραπτού μηνύματος και αίτημα για άμεση επικοινωνία μαζί της. Σε όλες τις επικοινωνίες τέθηκε, επιτακτικά, το θέμα της διενέργειας των τεστ. Ο Δήμος Γλυφάδας έκανε τη διεκπεραίωση του αιτήματος στέλνοντας τους εκπαιδευτικούς σε λανθασμένη διεύθυνση του Ε.Ο.Δ.Υ., μετά το πέρας λειτουργίας του σχολείου την Πέμπτη. Δεν μπήκε καν στον κόπο να επικοινωνήσει με τους εκπαιδευτικούς του 5ου ΔΣ Γλυφάδας οι οποίοι θα του επισήμαιναν το αυτονόητο: μόνο με θαύμα θα μπορούσαν να είναι ταυτόχρονα σε δύο σημεία που απέχουν χιλιόμετρα μεταξύ τους. Μπορούσε όμως να τους κατηγορήσει που Παρασκευή μεσημέρι και μετά το πέρας των καθηκόντων τους ζούσαν με την αγωνία για τους ίδιους, τις οικογένειές του, τους μαθητές/τριες και τις οικογένειες αυτών και ο Δήμος που υποσχόταν διαγνωστικά τεστ ήταν άφαντος. Οι εκπαιδευτικοί βρίσκονταν όλη την ημέρα είτε στην τάξη είτε στο προαύλιο. Ο υποδιευθυντής ενημέρωσε έγκαιρα ότι ήταν ανέφικτο να γίνουν εν ώρα εργασίας τα τεστ στο Περιστέρι . Επίσης, εκπαιδευτικός του σχολείου έστειλε μήνυμα στο Δήμαρχο που τον ενημέρωνε ότι δεν διενεργήθηκε κανένα τεστ. Από το γραφείο του Δημάρχου την κάλεσαν και ουσιαστικά την εγκάλεσαν που έθεσε το θέμα. Άρα οι εκπαιδευτικοί ενημέρωσαν ως όφειλαν!

Αλήθεια, πόσο μπορεί να γίνει πιστευτό, σε όσους διάβασαν τα λεγόμενα του Δημάρχου, πως εκπαιδευτικοί που είχαν έρθει σε άμεση επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα επέδειξαν αδιαφορία για την υγεία των ίδιων και των γύρων τους; Για ποιο λόγο να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους από την πανδημία; Άπαντες (γονείς και δημοτική αρχή) γνωρίζουν ότι τα πρωτόκολλα για την προστασία των μαθητών από τον Covid-19 τηρούνται με συνέπεια τόσο στο 5ο Δημοτικό Σχολείο όσο και στα υπόλοιπα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία. Και μάλιστα σε συνθήκες αντίξοες με πολυπληθή τμήματα μαθητών, κτιριακά προβλήματα, καθαριότητα που δεν καλύπτει όλη τη διάρκεια λειτουργείας των σχολείων, κενά εκπαιδευτικών κ.α. Μπορούν επομένως να αναρωτηθούν στη συγκεκριμένη περίπτωση που ήταν ζήτημα ζωής και θανάτου αν θα μπορούσαν να αδιαφορήσουν. Δεν αδιαφόρησαν λοιπόν. Ανέμεναν από τον Δήμο να κάνει πράξη αυτά που υποσχέθηκε.

Απαιτούμε από τον Δήμαρχο Γλυφάδας κ. Παπανικολάου να ανακαλέσει άμεσα το κείμενο του και να ζητήσει δημόσια συγγνώμη από τους εκπαιδευτικούς του 5ου Δημοτικού Σχολείου Γλυφάδας που μέσα στην τεράστια αγωνία για την υγεία τους έχουν να αντιμετωπίσουν ανυπόστατες καταγγελίες.

Καλούμε τη ΔΟΕ, την Ένωση Γονέων Γλυφάδας, το Σύλλογο γονέων του 5ου ΔΣ και κάθε εμπλεκόμενο φορέα να πάρουν θέση και να βάλουν τέλος στη διαπόμπευση των εκπαιδευτικών στο πρόσωπο των οποίων θίγονται και βάλλονται όλοι οι εκπαιδευτικοί και το δημόσιο σχολείο.

Για το ΔΣ

Η Πρόεδρος       Η Γραμματέας

ΒΕΛΛΗ ΑΝΘΗ    ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΤΣΑΚΑΝΙΚΑ


Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 5ο Δημοτικό Γλυφάδας: «ΑΝΑΚΟIΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΟYΣΜΑ COVID-19 ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚO ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ»

Μετά την ανακοίνωση εμφάνισης κρούσματος COVID-19 σε εκπαιδευτικό του σχολείου μας, ήρθαμε σε επαφή με τη διεύθυνση του σχολείου, η οποία μας διαβεβαίωσε ότι τηρήθηκαν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες που προβλέπονται από τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με αυτά, το σχολείο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του και δεν συνιστάται η πραγματοποίηση τεστ στους εκπαιδευτικούς του σχολείου. Παρόλα αυτά οι εκπαιδευτικοί ζήτησαν επιτακτικά να κάνουν το συγκεκριμένο τεστ. Ο Δήμος, δείχνοντας άμεσα τα αντανακλαστικά του, προέβη σε απολύμανση του σχολείου το απόγευμα της Πέμπτης και οργάνωσε την πραγματοποίηση τεστ COVID 19 για τους εκπαιδευτικούς σε δομή του ΕΟΔΥ. Σε αυτό υπήρξαν κάποιες αστοχίες:

1ον: η ώρα εκτέλεσης του τεστ (7.30 π.μ. για 10 άτομα και 13.30 για 15 άτομα) έγινε κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου και δεν ήταν δυνατή η προσέλευση των δασκάλων στο σημείο γιατί θα έμεναν ακέφαλα τα τμήματα του σχολείου.

2ον: η διεύθυνση της δομής του ΕΟΔΥ για την πραγματοποίηση του τεστ που δόθηκε από τον Δήμο ήταν λανθασμένη. Με έκπληξη διαβάσαμε την ανάρτηση του Δημάρχου, στην οποία δεν αναφέρονται οι παραπάνω αστοχίες, με αποτέλεσμα την αναγραφή πλήθους αρνητικών σχολίων για τους εκπαιδευτικούς του σχολείου που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Θεωρούμε ότι τόσο κρίσιμα θέματα δεν αντιμετωπίζονται με αναρτήσεις στα social media.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού σχολείου Γλυφάδας στηρίζει αμέριστα τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας, οι οποίοι σε αυτή τη δύσκολη περίοδο αλλά και διαχρονικά έχουν δείξει ιδιαίτερη συνέπεια στην εκτέλεση του λειτουργήματός τους.

Παρακαλούμε τον Δήμαρχο να αποκαταστήσει τη φήμη του σχολείου και των εκπαιδευτικών αναφέροντας τα πραγματικά γεγονότα. Ο Δήμαρχος, ο οποίος έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια αξιόλογο έργο και ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα, παρακαλούμε να μεριμνήσει για τη διενέργεια τεστ στους εκπαιδευτικούς του σχολείου, εάν αυτό είναι δυνατό, σε χώρο και ώρα που θα το επιτρέπουν οι εκπαιδευτικές τους υποχρεώσεις.

Πρώτιστο μέλημά μας είναι η ασφάλεια των μαθητών των εκπαιδευτικών και των γονέων του σχολείου, η ομαλή λειτουργία του και η αποκατάσταση της αρμονικής σχέσης ανάμεσα στη σχολική κοινότητα και το Δήμο Γλυφάδας.

Με εκτίμηση

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 5ου Δημοτικού Γλυφάδας


Η ανάρτηση του Δημάρχου Γλυφάδας

Μετά τον ντόρο που προκλήθηκε από τις αντιδράσεις εκπαιδευτικών, γονέων και κηδεμόνων στην πρώτη επικριτική ανάρτηση του Δημάρχου Γλυφάδας και μετά τις ανακοινώσεις που είδαν τη δημοσιότητα ο Δήμαρχος θέλησε να επανορθώσει γράφοντας το μεσημέρι του Σαββάτου 3 Οκτωβρίου πάλι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: